Νόμοι και Προτάσεις Νομοσχεδίων


ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Νόμοι & Νομοσχέδια


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΕΑΠ
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Άρθρο 1
Καθεστώς, Εποπτεία, Έδρα, Αποστολή

1. Το ΕΑΠ, που ιδρύθηκε από το άρθρο 27 παρ. 1 εδ. α΄του Ν. 2083/92, είναι αυτοτελές και πλήρως αυτοδιοικούμενο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και λειτουργεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Eδρα του ΕΑΠ ορίζεται η Πάτρα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου, μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα του ΕΑΠ είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΑΠ, που εγκρίνεται από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των παραρτημάτων του.

3. Αποστολή του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του ΕΑΠ εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.


Άρθρο 2
Διάρθρωση

4. α) Βασική λειτουργική μονάδα του ΕΑΠ είναι η Θεματική Ενότητα (ΘΕ), η οποία καλύπτει ένα διακεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.
β) Κάθε Θ.Ε. περιλαμβάνει τρία εξαμηνιαία μαθήματα, με διδακτέα ύλη που αντιστοιχεί σε διδακτέα ύλη μαθημάτων τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας των ΑΕΙ.
γ) Η διδασκαλία κάθε Θ.Ε., συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, διαρκεί δέκα μήνες. Με απόφαση της Συγκλήτου ορίζονται κατ' έτος οι παρεχόμενες θεματικές ενότητες, καθώς και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους. Οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν για όλες τις Θ.Ε. Με απόφαση της Κοσμητείας καθορίζεται ο αριθμός των υποενοτήτων κάθε Θ.Ε.

5. α) Το ΕΑΠ αποτελείται από τις ακόλουθες Σχολές: i) Κοινωνικών Επιστημών ii) Ανθρωπιστικών Σπουδών iii) Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας iv) Εφαρμοσμένων Τεχνών. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του ΕΑΠ, μπορεί να ιδρύονται, να καταργούνται, να συγχωνεύονται, να κατατέμνονται ή να μετονομάζονται Σχολές του ΕΑΠ, κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ.
β) Οι Σχολές παρέχουν προγράμματα σπουδών. Κάθε πρόγραμμα σπουδών συγκροτείται από συνδυασμούς Θ.Ε. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του ΕΑΠ, μπορούν να δημιουργούνται, να καταργούνται, να μετονομάζονται ή και να συγχωνεύονται Θ.Ε. των Σχολών. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία μιας Θ.Ε. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε περισσότερες από μία Σχολές.
γ) Τα Προγράμματα Σπουδών καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση της Κοσμητείας και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από εισήγηση της αντίστοιχης Κοσμητείας προσδιορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο των μαθημάτων και εντάσσονται οι σχετικές Θ.Ε. στα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών.
δ) Με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση των αντιστοίχων Κοσμητειών και έγκριση από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δυνατή η κατάρτιση Προγράμματος Σπουδών από δύο ή περισσότερες Σχολές του ΕΑΠ με το συνδυασμό Θ.Ε. που ανήκουν σε αυτές.
ε) Ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος για κάθε Πρόγραμμα Σπουδών ορίζεται από τον Κοσμήτορα εκ περιτροπής, για περίοδο δύο (2) ετών και κατά σειρά αρχαιότητας, ένας εκ των Καθηγητών του ΕΑΠ, που είναι συντονιστής μιας από τις ΘΕ του προγράμματος αυτού. Σε περίπτωση που υπηρετεί μόνο ένας Καθηγητής της ως άνω κατηγορίας, η θητεία του ως Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου ανανεώνεται. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί κανένας Καθηγητής της ανωτέρω
κατηγορίας, η διάταξη επεκτείνεται κατά σειρά στους Αναπληρωτές Καθηγητές του ΕΑΠ, στους Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές που είναι μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ. Τα καθήκοντα του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του ΕΑΠ.

3. α) Η διδασκαλία μιας Θ.Ε. γίνεται από την αντίστοιχη Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού (ΟΔΠ), η οποία περιλαμβάνει μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΕΑΠ και αριθμό μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ, ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Με απόφαση της Κοσμητείας ορίζεται ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ που ανήκει στην ΟΔΠ ως συντονιστής της ΟΔΠ.
β) Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η προσφορά μιας Θ.Ε. και από ΟΔΠ, που περιλαμβάνει μόνον μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ. Στην περίπτωση αυτή χρέη Συντονιστή ασκεί ο Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής ή μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ που εντάσσεται σε άλλη Θ.Ε. ή μέλος Σ.Ε.Π του ΕΑΠ, το οποίο είναι μέλος ΔΕΠ άλλου Α.Ε.Ι. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ο συντονιστής ορίζεται με απόφαση της Κοσμητείας.

4. Με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από εισήγηση των Κοσμητειών του ΕΑΠ καταρτίζεται ο εσωτερικός  κανονισμός του ΕΑΠ και υποβάλλεται για έλεγχο νομιμότητας και έγκριση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με τον εσωτερικό κανονισμό ρυθμίζονται τα θέματα του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 2083/92 και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα που αφορά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.


Άρθρο 3
Όργανα Διοίκησης

1. Τα όργανα διοίκησης του ΕΑΠ είναι η Σύγκλητος, ο Πρύτανης, ο Αντιπρύτανης, οι Κοσμητείες και οι Κοσμήτορες.

2. α) Η Σύγκλητος είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ΕΑΠ και έχει το τεκμήριο αρμοδιότητας. Η Σύγκλητος ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται από τις αντίστοιχες κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ, καθώς και τις αρμοδιότητες του Πρυτανικού Συμβουλίου.
β) Η Σύγκλητος αποτελείται από τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη, τους Κοσμήτορες και ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ από κάθε Σχολή και από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Πρύτανη.
γ) Τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ που μετέχουν στη Σύγκλητο εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για ένα έτος από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ της κάθε Σχολής. Η διαδικασία εκλογής καθορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος.
δ) Κατά τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου χρέη Γραμματέως εκτελεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ακαδημαϊκών Οργάνων του ΕΑΠ. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ορίζεται αντικαταστάτης του από τους υπαλλήλους του Τμήματός του.
ε) Η Σύγκλητος συγκαλείται τακτικώς μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν το ζητήσει εγγράφως το 1/3 των μελών της.
στ) Η Σύγκλητος έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί από μέλη του προσωπικού του ΕΑΠ επιτροπές ή συμβούλια με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

3. α) Ο Πρύτανης ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται από τις αντίστοιχες κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ. Ο Αντιπρύτανης αναπληρώνει τον Πρύτανη όταν απουσιάζει, κωλύεται ή ελλείπει, είναι αρμόδιος επί των οικονομικών υποθέσεων του ΕΑΠ και ασκεί όσες αρμοδιότητες του μεταβιβάζει ο Πρύτανης.
β) Ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για μία τριετία από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο αποτελείται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, και από εκπροσώπους των Διοικητικών Υπαλλήλων, πλην εκείνων που εργάζονται με σύμβαση έργου, ίσους προς το 5% των μελών Δ.Ε.Π. του ΕΑΠ.
γ) Υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη είναι Καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του Ε.Α.Π.
δ) Για τη διαδικασία εκλογής του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη εφαρμόζονται οι αντίστοιχες κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ.
ε) Κατά τη διάρκεια της πρυτανικής θητείας του, ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης μπορούν να απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα, καθώς και από τα καθήκοντά τους ως Συντονιστών Ο.Δ.Π.

4. α) Επικεφαλής των Σχολών του ΕΑΠ είναι οι Κοσμήτορες και οι Αναπληρωτές τους. Ο Κοσμήτορας ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ για τον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Κοσμήτορα της Σχολής.
β) Ο Κοσμήτορας και ο Αναπληρωτής του εκλέγονται για δύο χρόνια με μυστική ψηφοφορία από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο αποτελείται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ που ανήκουν στην οικεία Σχολή.
γ) Υποψήφιοι για τη θέση του Κοσμήτορα και του Αναπληρωτή του μπορούν να είναι Καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, που ανήκουν στη συγκεκριμένη Σχολή. Εάν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες από τη βαθμίδα του Καθηγητή, η διάταξη επεκτείνεται, κατά σειράν, στους Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές και Λέκτορες του Ε.Α.Π που ανήκουν στη συγκεκριμένη Σχολή.
δ) Η διαδικασία που ακολουθείται για την εκλογή Κοσμήτορα και Αναπληρωτή Κοσμήτορα είναι εκείνη που προβλέπεται για την εκλογή Πρύτανη ΑΕΙ.
ε) Κατά τη διάρκεια της θητείας τους ο Κοσμήτορας και ο Αναπληρωτής του μπορούν να απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

5. α) Η Κοσμητεία είναι το ανώτατο όργανο της Σχολής. Αποτελείται από τον Κοσμήτορα και όλα τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ της Σχολής. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Κοσμήτορα.
β) Η Κοσμητεία μεριμνά για την ομαλή λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών και των Θ.Ε. που εντάσσονται σε αυτήν, κατανέμει τις Θ.Ε. στα Προγράμματα Σπουδών, τις πιστώσεις που της παρέχει η Σύγκλητος, εισηγείται στη Σύγκλητο τη λειτουργία νέων Θ.Ε. και προγραμμάτων σπουδών ή την κατάργηση παλαιών και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στον παρόντα νόμο.

6. Οι σχετικές λεπτομέρειες των κανόνων λειτουργίας των οργάνων διοίκησης του ΕΑΠ καθορίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος, που εκδίδεται κατά την διαδικασία του άρθρου 2 παρ. 4 του παρόντος νόμου.


Άρθρο 4
Διδακτικό Προσωπικό

1 Το Διδακτικό Προσωπικό αποτελείται από το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) και το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ). Έργο των μελών ΔΕΠ και ΣΕΠ του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η επιστημονική έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, καθώς και υλικού αξιολόγησης.

2. Το ΔΕΠ του ΕΑΠ αποτελείται από Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές και Λέκτορες. Το καθεστώς τους, τα προσόντα τους και οι προϋποθέσεις για την εκλογή τους στην αντίστοιχη βαθμίδα διέπονται από τις ισχύουσες διάταξεις περί των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

3. α) Οι θέσεις ΔΕΠ προκηρύσσονται, ύστερα από εισήγηση της Κοσμητείας, με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΑΠ, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτούνται τα εκλεκτορικά σώματα. Στο εκλεκτορικό σώμα συμμετέχει ο Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής και τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ των συγγενέστερων Θ.Ε που κατέχουν θέση στην ίδια ή σε ανώτερη βαθμίδα, από τη θέση για την οποία γίνεται η κρίση. Στην περίπτωση που ο Κοσμήτορας
της αντίστοιχης Σχολής κατέχει θέση ΔΕΠ του ΕΑΠ χαμηλότερης βαθμίδας από τη θέση που πρόκειται να πληρωθεί, αντικαθίσταται από τον Κοσμήτορα της συγγενέστερης Σχολής που κατέχει θέση στην ίδια ή ανώτερη βαθμίδα από τη θέση για την οποία γίνεται η κρίση. Ο προγραμματισμός θέσεων μελών ΔΕΠ γίνεται κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ και μπορεί να περιλαμβάνει κατά ανώτατο όριο δύο (2) θέσεις μελών ΔΕΠ ανά Θ.Ε. από τις ήδη λειτουργούσες ή από εκείνες που θα λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές διατάξεις περί ΑΕΙ, όπως αυτές ισχύουν.
β) Κατά την κρίση για εκλογή μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ συνεκτιμάται η εμπειρία των υποψηφίων στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς και η συμβολή τους στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως μετάδοση της γνώσης και την δια βίου εκπαίδευση.

4. Τα μέλη ΔΕΠ, που συγκεντρώνουν τουλάχιστον πέντε χρόνια υπηρεσίας σε αυτοδύναμο τμήμα ΑΕΙ, έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ΕΑΠ στην ίδια θέση της βαθμίδας την οποία κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Για τη μετακίνηση προς το ΕΑΠ απαιτούνται: (α)Αίτηση του ενδιαφερομένου (β) Απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος προέλευσης, που εγκρίνει τη μετακίνηση (γ) ύπαρξη Θ.Ε. στο γνωστικό αντικείμενο του μέλους ΔΕΠ που επιθυμεί να μετακινηθεί και (δ) απόφαση της Συγκλήτου του ΕΑΠ, που αποδέχεται τη μετακίνηση. Η πίστωση για τη θέση που καταλαμβάνεται από το μέλος ΔΕΠ μεταφέρεται από το Πανεπιστήμιο προέλευσης στο ΕΑΠ. Ο χρόνος υπηρεσίας στη βαθμίδα λαμβάνεται υπόψη ενιαία ως σύνολο του χρόνου παραμονής στην ίδια βαθμίδα.

5. Θέσεις ΔΕΠ του ΕΑΠ μπορούν να πληρούνται με μετάκληση από Έλληνες επιστήμονες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, που έχουν αντίστοιχα προσόντα της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή με τη διαδικασία που προβλέπεται κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ ή που κατέχουν τακτική θέση μονίμου μελους ΔΕΠ στο Ίδρυμα της αλλοδαπής τουλάχιστον μία πενταετία στην αντίστοιχη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, εξαιρουμένων των κειμένων διατάξεων περί των αντίστοιχων προσόντων των μελών ΔΕΠ
των ΑΕΙ.

6.Τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ είναι πλήρους απασχόλησης. Τα μέλη ΔΕΠ παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Ίδρυμα τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα. Η Κοσμητεία μπορεί για κάθε περίπτωση να καθορίζει το ακριβές ωράριο των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, ανάλογα με τις ανάγκες λειτουργίας των Θ.Ε.
Τα ως άνω μέλη λαμβάνουν, κατά τις κείμενες διατάξεις τουν. 2530/1997, τις αποδοχές πλήρους απασχόλησης των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ , αναλόγως της βαθμίδας την οποία κατέχουν. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 2530/1997.

7. Τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ μπορούν να απουσιάζουν κατά ανώτατο όριο έως 40 συνολικά ημέρες ετησίως και επιπλέον, ανά δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα.

8. Στα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες για το εξωτερικό στο πλαίσιο συνεργασιών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, πληροφοριακού υλικού ή υλικού αξιολόγησης, για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, για την παρακολούθηση συνεδρίων, για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε δραστηριότητες ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν δυσχεραίνεται η λειτουργία της αντίστοιχης Θ.Ε.

9. Τον έλεγχο της παρουσίας των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ ασκούν οι Κοσμήτορες. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι αντίστοιχες διατάξεις για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.

10. Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) είναι είτε διδάκτορες είτε μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης για την κάλυψη συγκεκριμένων διδακτικών αναγκών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το ΕΑΠ μπορεί να προσλάβει κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν σημαντική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα. Ο αριθμός των συμβάσεων ορίζεται για κάθε ακαδημαϊκό έτος με απόφαση της Συγκλήτου που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών ΕΠΘ και Οικονομικών στο πλαίσιο της έγκρισης του τακτικού προϋπολογισμού. Οι θέσεις για τα μέλη ΣΕΠ προκηρύσσονται με απόφαση της Συγκλήτου. Αρμόδιο όργανο για την επιλογή τους είναι τριμελής Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Πρύτανη και αποτελείται από τον Κοσμήτορα της αντίστοιχης Σχολής και δύο μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ του ιδίου ή συγγενούς γνωστικού αντικειμένου. Οι όροι της σύμβασης καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.

11.Τα μέλη ΔΕΠ και τα μέλη ΣΕΠ συγκροτούνται σε Ομάδες Διδακτικού Προσωπικού (ΟΔΠ), ανά Θεματική Ενότητα.


Άρθρο 5
Τίτλοι, Διαδικασία Εγγραφής και Σπουδές

1.Το ΕΑΠ παρέχει:
α) Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θ.Ε.
β) Πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης
γ) Πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης
δ) Πτυχία
ε) Μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης
στ) Διδακτορικά Διπλώματα

2. Η εγγραφή των φοιτητών σε Προγράμματα Σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ γίνεται χωρίς εξετάσεις ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων προς το ΕΑΠ, εντός των προθεσμιών που η Σύγκλητος ορίζει για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

3. Η εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοτίμου ή αντιστοίχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

4. Ο αριθμός των παρεχομένων θέσεων για φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου καθορίζεται ανά πρόγραμμα σπουδών κατά ακαδημαϊκό έτος, με εισήγηση της Συγκλήτου και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. α) Εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά πρόγραμμα σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, η Κοσμητεία επιλέγει τους υποψηφίους με την ακόλουθη σειρά προτίμησης: i) Προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 45ο, έχουν μόνιμη κατοικία και διαμονή σε ακριτική περιοχή, εφόσον σε αυτήν δεν εδρεύει Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους
κλήρωση. ii) Ακολουθούν όσοι από τους υποψηφίους έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 45ο, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση.
β) Αν οι θέσεις που απομένουν, μετά την τήρηση της παραπάνω σειράς προτίμησης, είναι λιγότερες από τους λοιπούς υποψηφίους η επιλογή γίνεται με κλήρωση μεταξύ τους. Η διαδικασία διεξαγωγής της κλήρωσης καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.

6. Οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης, και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η διαδικασία συμμετοχής των φοιτητών καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου. Το ύψος της συμμετοχής αυτής ορίζεται με εισήγηση της Συγκλήτου και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με τον ίδιο τρόπο ορίζονται τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια επίδοσης για τη χορήγηση υποτροφιών από το ΕΑΠ, μερικής ή ολικής απαλλαγής από τις ανωτέρω δαπάνες.

7. Οι σπουδές στο ΕΑΠ γίνονται στην ελληνική γλώσσα. Σε ειδικές περιπτώσεις που καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου, το ΕΑΠ μπορεί να προσφέρει πρόγραμμα σπουδών ή Θεματικές Ενότητες σε ξένη γλώσσα.

8.Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους μπορούν να παρακολουθούν κατά ανώτατο όριο έως και τρεις Θ.Ε.

9. Κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργεί η εξ' αποστάσεως διδασκαλία μιας Θ.Ε., το ΕΑΠ, ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας, οργανώνει ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις στην έδρα του καθώς και σε άλλες πόλεις. Ο αριθμός των συναντήσεων αυτών, που διεξάγονται κυρίως σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες, καθορίζεται με απόφαση της Κοσμητείας, και δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των υποενοτήτων μιας ΘΕ. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν ένα μέλος της ΟΔΠ και οι φοιτητές τους οποίους παρακολουθεί.

10. α) Ο αριθμός των γραπτών δοκιμασιών αξιολόγησης καθορίζεται με απόφαση της Κοσμητείας, ύστερα από συνενόηση με τον Συντονιστή της αντίστοιχης Ο.Δ.Π. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των υποενοτήτων μιας Θ.Ε. Η συμμετοχή του φοιτητή στην διαδικασία αξιολόγησης είναι υποχρεωτική.
β) Οι τελικές εξετάσεις γίνονται μετά το τέλος της διδασκαλίας μιας Θ.Ε. και επαναλαμβάνονται για μία ακόμη φορά. Τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των τελικών εξετάσεων καθορίζει η Σύγκλητος. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται στην έδρα του ΕΑΠ, καθώς και σε άλλες πόλεις. Τον τρόπο και τη μορφή της τελικής εξέτασης για μια Θ.Ε. καθορίζει ο Συντονιστής ύστερα από συνενόηση με τα μέλη της αντίστοιχης Ο.Δ.Π.

11. Για την απόκτηση πτυχίου από τους φοιτητές του ΕΑΠ απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση 12 τουλάχιστον Θ.Ε. Ενας μικρός αριθμός Θ.Ε. μπορεί να καλύπτεται από διπλωματική εργασία που εκπονείται στη γνωστική περιοχή μιας Θ.Ε. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΕΑΠ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν, με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής, να κατοχυρώνουν μαθήματα του Ιδρύματος προέλευσης ως μέρη Θ.Ε.

12. α) Για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης απαιτείται συγγενές πτυχίο, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση 4 τουλάχιστον Θ.Ε. και η συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Οταν το πτυχίο δεν είναι συγγενές του μεταπτυχιακού, καθορίζονται, με απόφαση της Κοσμητείας της αντίστοιχης Σχολής, προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές Θ.Ε, τις οποίες πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς ο υποψήφιος.
β)Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΑΠ καθορίζονται με τον κανονισμό λειτουργίας μεταπτυχιακών σπουδών ανά Σχολή.

13. Για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος απαιτείται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή Διδακτορικής Διατριβής. Η διαδικασία επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της Διδακτορικής Διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ.

14. Πιστοποιητικό προπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ, για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση πτυχίου.

15.Πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται σε πτυχιούχους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, συγκεκριμένης χρονικής διαρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

16.Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θ.Ε. παρέχονται σε φοιτητές του ΕΑΠ ύστερα από αίτηση τους και με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μία ή περισσότερες Θ.Ε.

17. Οι κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ που αφορούν τις μετεγγραφές εσωτερικού ή εξωτερικού και την εισαγωγή, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις, φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ΕΑΠ εφαρμόζονται αναλόγως. Στις περιπτώσεις μετεγγραφών εσωτερικού και κατατακτηρίων εξετάσεων, με απόφαση της Κοσμητείας της αντίστοιχης Σχολής του ΕΑΠ, κατοχυρώνονται ως μέρη Θ.Ε. μαθήματα από το Ίδρυμα προέλευσης. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν τη διαδικασία, τα κριτήρια και το ποσοστό των μετεγγραφών εσωτερικού ή εξωτερικού καθώς και την εισαγωγή, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις, φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ΕΑΠ.

18.Ενας φοιτητής μπορεί να διακόψει τις σπουδές του μετά την επιτυχή παρακολούθηση μιας ή περισσότερων Θ.Ε. και να τις συνεχίσει ύστερα από χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) χρόνια, παρακολουθώντας την επόμενη Θ.Ε.


Άρθρο 6
Διοικητικές Υπηρεσίες και Διοικητικό Προσωπικό
1. α) Για τη διοικητική υποστήριξη του ΕΑΠ συστήνεται στην έδρα του Ιδρύματος Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, η οποία διαρθρώνεται στα ακόλουθα εννέα Τμήματα : i) Μητρώου Φοιτητών, ii) Εκπαίδευσης, iii) Προσωπικού, iv) Οικονομικών Υποθέσεων, v) Εγκαταστάσεων, vi) Βιβλιοθήκης, vii) Ακαδημαϊκών Οργάνων, viii) Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού, ix) Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, και στα Γραφεία : i) Πρυτανείας και ii) Νομικού Συμβούλου.
β) Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, μπορούν να ιδρύονται Γραφεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού ή και του εξωτερικού.
γ) Με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, καθορίζονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των Τμημάτων και των Γραφείων του ΕΑΠ.
δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου του ΕΑΠ, μπορούν να ιδρύονται, να καταργούνται, να συγχωνεύονται και να μετονομάζονται Τμήματα και Γραφεία.

2. α) Συνιστώνται μια θέση Προϊσταμένου Διοικητικών Υπηρεσιών της κατηγορίας ειδικών θέσεων με βαθμό Β και τριάντα τρεις (33) θέσεις μονίμων υπαλλήλων, οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορίες ως εξής :
i. ΠΕ κατηγορία εννέα (9) θέσεις.
ii.ΤΕ κατηγορία εννέα (9) θέσεις.
iii. ΔΕ κατηγορία δώδεκα (12) θέσεις.
ιv. ΥΕ κατηγορία τρεις (3) θέσεις.

β) Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του διοικητικού προσωπικού του ΕΑΠ εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ. Η σύσταση και συγκρότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου των ως άνω υπαλλήλων γίνεται κατά τις διατάξεις περί υπηρεσιακών συμβουλίων των ΑΕΙ.

γ) Οι επιμέρους κλάδοι και θέσεις κάθε κατηγορίας καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου. Με την ίδια διαδικασία ορίζονται οι κλάδοι από τους οποίους επιλέγονται οι προϊστάμενοι των διοικητικών μονάδων του εδ. α΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Η πλήρωση των θέσεων του διοικητικού προσωπικού του ΕΑΠ γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μπορεί να προσλαμβάνει με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου υπαλλήλους για την αντιμετώπιση εκτάκτων και παροδικών αναγκών του Ιδρύματος. Η διαδικασία πρόσληψης, καθώς και τα προσόντα των προσλαμβανομένων καθορίζονται κατά την κείμενη διαδικασία περί προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Ο αριθμός των υπαλλήλων, που η
Σύγκλητος μπορεί να προσλάβει με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθορίζεται κατ' έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών διέπονται από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

4. Ο Προϊστάμενος των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, ασκεί τη διοικητική εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος και είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία τους στο πλαίσιο των οδηγιών και αποφάσεων του Πρύτανη και της Συγκλήτου. Ο Προϊστάμενος των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ συμμετέχει χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, όταν εξετάζονται διοικητικής φύσεως θέματα και εισηγείται τα θέματα
αυτά. Μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων της Συγκλήτου, καθώς και των λοιπών συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Κρίσεως των υπαλλήλων του Ιδρύματος ως εισηγητής. Ο Πρύτανης με πράξη του μπορεί να μεταβιβάζει στον Προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου τα καθήκοντα του διατάκτη των δαπανών του Ιδρύματος και του εκκαθαριστού των αποδοχών του πάσης φύσης προσωπικού. Με απόφασή του ο Πρύτανης μπορεί να μεταβιβάζει στον Προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, όπως και στους Προϊσταμένους των Τμημάτων το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων.

5. Ο Νομικός Σύμβουλος προϊσταται του Νομικού Γραφείου του Ιδρύματος. Ως Νομικός Σύμβουλος προσλαμβάνεται δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω με άρτια γνώση μιάς τουλάχιστον ξένης γλώσσας κατ΄εφαρμογήν των διατάξεων του νόμου 1649/86. Ο Νομικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της νομικής εξυπηρέτησης του Ιδρύματος σε δικαστικές ή εξώδικες υποθέσεις και της νομικής καθοδήγησης των αρχών και υπηρεσιών του Ιδρύματος με γνωμοδοτήσεις ή συμβουλές. Παρίσταται ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή Αρχής και έχει από τη θέση του και χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο την από το νόμο απαιτούμενη πληρεξουσιότητα για παράσταση ενώπιον όλων των δικαστηρίων κατά την εκδίκαση κάθε φύσεως υποθέσεων του Πανεπιστημίου. Οι αποδοχές του Νομικού Συμβούλου ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα των Δικηγόρων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.


Άρθρο 7
Εκπαιδευτικό υλικό - Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας

1. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση βασίζεται στην ανάπτυξη κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, κατάλληλων μεθόδων για τη μετάδοση της γνώσης από απόσταση, πληροφοριακού υλικού, καθώς και εντύπων και μεθόδων συνεχούς αξιολόγησης των φοιτητών.

2. Η ανάπτυξη του υλικού της παραγράφου 1 περιλαμβάνει την παραγωγή προτύπων και τη μαζική αναπαραγωγή τους.

3. Η παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού υλικού περιλαμβάνει την συγγραφή, καθώς και την επιλογή, μετάφραση και προσαρμογή βιβλίων, κυρίως διαμορφωμένων για την εξ' αποστάσεως διδασκαλία, την παραγωγή λογισμικού για υπολογιστές και πολυμέσα, συμπαγών δίσκων, κασετών ήχου και βιντεοκασετών, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου μετάδοσης πληροφοριών. Περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος σε συνεργασία με κρατικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς.

4. α) Για την παραγωγή των προτύπων της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, καθώς και για την ανάπτυξη μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και συνεχούς αξιολόγησης των φοιτητών, ιδρύεται "Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας". Το εργαστήριο αυτό στελεχώνεται από τουλάχιστον δύο μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, εκ των οποίων απαραιτήτως το ένα με εξειδίκευση στο πεδίο της μάθησης από απόσταση, την ανοικτή παιδεία και την εκπαίδευση ενηλίκων και το άλλο με εξειδίκευση στη χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας, στην παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
β)Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας διευθύνεται για μία τριετία από ένα μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου. Στο διάστημα αυτό, άλλο μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ ασκεί καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή.

5. Η παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού υλικού, πληροφοριακού υλικού και εντύπων αξιολόγησης για κάθε Θ.Ε. ανατίθεται από τη Κοσμητεία σε ομάδα, της οποίας το συντονισμό ασκεί είτε μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ με το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο της Θ.Ε., για την οποία προορίζεται το ανωτέρω υλικό, είτε, εφόσον αυτό δεν υπάρχει, σε μέλος της ομάδας.Το έργο της ομάδας υποβοηθείται από το Εργαστήριο "Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής
Μεθοδολογίας" του ΕΑΠ.

6. Το εκπαιδευτικό, πληροφοριακό υλικό και το υλικό συνεχούς αξιολόγησης των φοιτητών εγκρίνεται από την Σύγκλητο του ΕΑΠ, ύστερα από εισήγηση του Συντονιστή της ομάδας, στην οποία είχε ανατεθεί η παραγωγή των προτύπων και του Διευθυντή του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας.

7. Το ΕΑΠ, με απόφαση της Συγκλήτου, υπογράφει συμβάσεις με ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και με δημόσιους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, που έχουν αναπτύξει Προγράμματα Σπουδών κατάλληλα για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με σκοπό την απόκτηση εκπαιδευτικού υλικού, πληροφοριακού υλικού και υλικού αξιολόγησης, στην ελληνική ή ξένη γλώσσα. Το ΕΑΠ με απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράφει αντίστοιχες συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς του
εσωτερικού και του εξωτερικού.

8. Ο υλικός φορέας, στον οποίο ενσωματώνεται το παραγόμενο από την εκπλήρωση των παραπάνω συμβάσεων έργο ανήκει στο ΕΑΠ, ασχέτως εάν αυτό προήλθε από τον αντισυμβαλλόμενο ή τα πρόσωπα που έχει στην υπηρεσία του. Το ΕΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, έκδοσης και εκμετάλλευσης του υλικού αυτού, καθώς και την από
τρίτους χρησιμοποίηση του, εφόσον δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία και στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση του σκοπού της σύμβασης. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η σύμβαση παροχής δωρεάν υλικού προς το ΕΑΠ με δικαίωμα χρήσης για χρονικό διάστημα που καθορίζεται με τη σύμβαση.

9. Το ΕΑΠ, με απόφαση της Συγκλήτου, υπογράφει σχετική συμφωνία με κρατικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την παραγωγή, σε συνεργασία με το ΕΑΠ, και τη μετάδοση τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού προγράμματος που είναι χρήσιμο για τη διδασκαλία.

10. Για την μαζική αναπαραγωγή εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης ή για την εκχώρηση δικαιωμάτων μαζικής αναπαραγωγής και πώλησης εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, το ΕΑΠ, με απόφαση της Συγκλήτου, αναθέτει σχετικά έργα και υπογράφει συμφωνίες με φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.


Άρθρο 8
Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης

1. α) Εντός δύο μήνων από την ανάληψη των καθηκόντων κάθε Πρύτανη, η Σύγκλητος του ΕΑΠ υποβάλλει, με πρόταση των Κοσμητειών, λεπτομερές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΑΠ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ιδίως: i) Την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ιδρύματος, δηλαδή την παροχή Θ.Ε. και προγραμμάτων σπουδών, την παροχή νέων Θ.Ε. και προγραμμάτων σπουδών, καθώς και τη διακοπή της λειτουργίας ορισμένων εξ αυτών. ii) Τις ανάγκες σε προσωπικό κάθε κατηγορίας, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του Ιδρύματος, iii) Την επέκταση των
εγκαταστάσεων και ενίσχυση εργαστηριακού εξοπλισμού και iv) Το κόστος που συνεπάγεται το προτεινόμενο πρόγραμμα και τις πηγές χρηματοδότησής του.
β) Το πρόγραμμα βασίζεται στα πορίσματα της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης και υποβάλλεται προς έγκριση στους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

2. Για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το ΕΑΠ συγκροτείται "Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης" με απόφαση της Συγκλήτου. Η Μονάδα αυτή διευθύνεται από ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ με ειδίκευση στο πεδίο της στατιστικής επεξεργασίας, αξιολόγησης της εκπαίδευσης, της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της δια βίου κατάρτισης και στελεχώνεται από δύο μέλη ΣΕΠ από διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΑΠ που διατίθενται με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΑΠ.

3. α ) Βασικά καθήκοντα της Μονάδας αυτής είναι τα ακόλουθα: ι.) Η δημιουργία στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που της παρέχει το Τμήμα Μητρώου Φοιτητών, ιδίως για τις επιδόσεις των φοιτητών ανά Θ.Ε., τόσο στις τελικές εξετάσεις όσο και στις δοκιμασίες συνεχούς αξιολόγησης, το χρόνο περάτωσης των σπουδών, καθώς και τον αριθμό των φοιτητών που διακόπτουν τις σπουδές τους, ιι) Η δημιουργία στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που της παρέχει το Τμήμα Εκπαίδευσης, ιδίως για την αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων ανά Θ.Ε., την γεωγραφική διασπορά των φοιτητών και την συμμετοχή των φοιτητών στις συμβουλευτικές συναντήσεις και στα Σεμινάρια, ιιι) Η δημιουργία στατιστικών - συγκριτικών δεδομένων για το εκπαιδευτικό υλικό από στοιχεία που της προμηθεύει το αντίστοιχο εργαστήριο, iv) Η καταγραφή, ανάλυση και σύγκριση δεδομένων από αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. v) Η διερεύνηση της αγοράς εργασίας με έμφαση στην απασχόληση των αποφοίτων του ΕΑΠ, vi) Η αξιολόγηση με ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το ΕΑΠ και vii) Η συσχέτιση των στοιχείων i-vi και η υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τους Συντονιστές των Ο.Δ.Π., προς την Κοσμητεία ή και την Σύγκλητο του ΕΑΠ για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το ΕΑΠ.

4. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της η Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της διδασκαλίας και του υλικού μιας Θ.Ε., καθώς και στη διαδικάσια αξιολόγησης των παρεχομένων διοικητικών υπηρεσιών του ΕΑΠ προς τους φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό η Μονάδα αυτή συντάσσει ειδικά έντυπα αξιολόγησης που συμπληρώνουν οι φοιτητές λίγο πριν από την τελική εξέταση κάθε Θ.Ε. Η έκθεση λαμβάνεται υπ' όψιν κατά τη συγκρότηση της αντίστοιχης Ο.Δ.Π., κατά την αναθεώρηση του υλικού, καθώς και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διοικητικών υπηρεσιών.


Άρθρο 9
Πόροι-Διαχείριση-Ειδικός Λογαριασμός

1.Οι πόροι του ΕΑΠ προέρχονται από:
α) τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων,
β) ευρωπαϊκά, διεθνή και διακρατικά προγράμματα,
γ) τη συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας,
δ) έσοδα από έρευνες, μελέτες, παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών, εκδόσεις και κάθε μορφής πρόσοδοι από τις δραστηριότητες του,
ε) έσοδα από αξιοποίηση της περιουσίας του και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που παρέχεται στο Ίδρυμα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορεις ή φυσικά και νομικά πρόσωπα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

2.Η οικονομική διαχείριση του ΕΑΠ διέπεται από τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ.

3. Η Επιτροπή Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού του Ε.Α.Π. αποτελείται από τον Αντιπρύτανη ως Πρόεδρο, τους Κοσμήτορες των Σχολών και τον Προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ε.Α.Π. Καθήκοντα Γραμματέα της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού του Ε.Α.Π ασκεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού και σε περίπτωση κωλύματος υπάλληλος του Τμήματος αυτού,τον οποίον ορίζει ο Προϊστάμενος του. Οι γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας και διαχείρισης του παραπάνω λογαριασμού, καθώς και τα καθήκοντα της ως
άνω Επιτροπής καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις περί ΑΕΙ.


Άρθρο 10
Μεταβατικές Διατάξεις

1. Κατά την έναρξη λειτουργίας του, το ΕΑΠ διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.). Πρώτη Δ.Ε. θεωρείται εκείνη που ορίσθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 11 παρ. 8 του Ν . 2327/95. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να αντικαθίστανται μέλη της Δ.Ε. του ΕΑΠ. Η Δ.Ε. περιλαμβάνει 7 τακτικά και αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη. Ως μέλη της Δ.Ε. ορίζονται μέλη ΔΕΠ των Α.Ε.Ι ή Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν θέση ΔΕΠ σε ΑΕΙ του εξωτερικού, είτε επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι έχουν γνώση και πείρα σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση και λειτουργίας ανοικτών Πανεπιστημίων. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.

2. Η Δ.Ε. ασκεί τα Καθήκοντα της Συγκλήτου, των Κοσμητειών σε μη αυτοδύναμες Σχολές και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας μέχρι της αυτοδυνάμου λειτουργίας του. Μία ΟΔΠ θεωρείται αυτοδύναμη, όταν για την αντίστοιχη Θ.Ε. έχει διορισθεί το μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ., που είναι και ο Συντονιστής της. Μία Σχολή θεωρείται αυτοδύναμη όταν έχουν αποκτήσει αυτοδυναμία 6 τουλάχιστον Ο.Δ.Π. που αντιστοιχούν σε ισάριθμες Θ.Ε. Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας θεωρείται ότι λειτουργεί αυτοδύναμα, όταν έχει διορισθεί σε αυτό ένα τουλάχιστον μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ.

3. Η Σύγκλητος του ΕΑΠ και η Επιτροπή Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού συγκροτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και με τις εξής προϋποθέσεις: (i) Οταν είναι αυτοδύναμες δύο τουλάχιστον Σχολές του, (ii) Οταν έχουν διορισθεί τρία τουλάχιστον μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ στη βαθμίδα του Καθηγητή, (iii) Οταν έχει διορισθεί ο Προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του Ε.Α.Π. (iv) Οταν λειτουργεί αυτοδύναμα το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας. Τις σχετικές διαδικασίες εκλογής των μελών της πρώτης Συγκλήτου και της συγκρότησής της σε σώμα κινεί ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ.

4. Κατά την έναρξη λειτουργίας του ΕΑΠ για κάθε Θ.Ε. διορίζεται ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ και αναγκαίος αριθμός ΣΕΠ.

5. Μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα η Σύγκλητος του ΕΑΠ, το εκλεκτορικό σώμα που προβλέπεται στο εδάφιο α΄της παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου αποτελείται από 7 μέλη ΔΕΠ που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση της Δ.Ε. του ΕΑΠ, από το σύνολο των μελών ΔΕΠ των ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο, ή αν δεν υπάρχουν, με συγγενές γνωστικό αντικείμενο προς την αντίστοιχη Θ.Ε. Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος πρέπει να κατέχουν θέση στην ίδια ή ανώτερη βαθμίδα από τη θέση που πρόκειται να πληρωθεί.

6.Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΑΠ συνιστώνται δεκαπέντε (15) θέσεις μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ. Η κατανομή τους στις Σχολές γίνεται με απόφαση της Δ.Ε. του ΕΑΠ. Οι θέσεις αυτές προκυρήσσονται, κατ' εξαίρεση από τη διαδικασία του προγραμματισμού με απόφαση της Δ.Ε. του ΕΑΠ, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα η Σύγκλητος καθήκοντα Πρύτανη ασκεί ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ασκεί επίσης καθήκοντα Κοσμήτορα για όσες Σχολές δεν είναι αυτοδύναμες και Διευθυντή του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας, έως ότου διορισθεί ο Διευθυντής του. Τον Πρόεδρο της ΔΕ απουσιάζοντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος ο οποίος ασκεί καθήκοντα Αντιπρύτανη.

8. Μέχρι της εκδόσεως του εσωτερικού κανονισμού του ΕΑΠ, τα αντίστοιχα θέματα ρυθμίζονται με αποφάσεις της Δ.Ε. του ΕΑΠ, που εγκρίνονται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Κατά την έναρξη λειτουργίας του ΕΑΠ, πρώτη Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού του ΕΑΠ θεωρείται εκείνη που ορίστηκε με την υπ' αριθμ. ΚΑ/679/22.8.96 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 330/17.2.1997 όμοια απόφαση. Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών ορίζονται οι Επιτροπές Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού του ΕΑΠ μέχρι της συγκρότησης σε σώμα της αντίστοιχης Επιτροπής που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο.

10. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου προέλευσης του υπαλλήλου, αποσπώνται στο ΕΑΠ για ένα χρόνο με αίτησή τους και με δυνατότητα ανανέωσης της απόσπασης μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΕΑΠ υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Ο χρόνος απόσπασης θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας του ΕΑΠ, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου προέλευσης του υπαλλήλου, μετατάσσονται στο ΕΑΠ με αίτησή τους υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

11. Κατά τα προσεχή ακαδημαικά έτη λειτουργίας του ΕΑΠ δίδεται έμφαση στα προγράμματα επιμόρφωσης που οδηγούν στη χορήγηση πιστοποιητικών προπτυχιακής και μεταπτυχιακής επιμόρφωσης και παρακολούθησης επιμέρους Θ.Ε. Από τη δημοσίευση του παρόντος στο ΕΑΠ θα λειτουργήσουν δύο προγράμματα σπουδών:α) "Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας" και β) "Ανοικτή και εξ αποστάσεως Εκπαίδευση" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το πρώτο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και το δεύτερο σε πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης.

12. Μέχρι της συγκροτήσεως σε σώμα της Συγκλήτου του ΕΑΠ, με απόφαση της Δ.Ε. του ΕΑΠ προσλαμβάνονται τα μέλη του ΣΕΠ του ΕΑΠ και επιτρέπεται η μετακίνηση στο ΕΑΠ μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ κατά τις προϋποθέσεις των παρ. 4 και 9 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.


Άρθρο 11
Καταργούμενες-τροποποιούμενες διατάξεις

1. Το ΕΑΠ διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και συμπληρωματικά από τις ισχύουσες για τα ΑΕΙ διατάξεις.

2. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι παρ. 2,3,4,5,6,7 του άρθρου 27 του Ν. 2083/92, καθώς και το εδάφιο β΄ της παρ. 1 του άρθρου αυτού, ενώ παραμένει σε ισχύ το εδάφιο α΄ της παρ. 1 του ιδίου άρθρου όπως αυτό τροποποιείται με τον παρόντα νόμο.


Άρθρο 12

1) Από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99 επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, πέραν του εκάστοτε καθοριζομένου αριθμού εισακτέων, η εισαγωγή υποψηφίων ειδικών κατηγοριών των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 1351/83, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 10 του Ν. 2327/95 και της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 2517/97, στις Στρατιωτικές σχολές, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1351/83, καθώς και στις στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επιφυλασσομένων των διατάξεων των άρθρων 1 και 11 παρ. 4 του Ν. 1911/90, όπως ισχύει σήμερα, αναφορικά με την εισαγωγή γυναικών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και ανδρών στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Το ποσοστό των υποψηφίων των παραπάνω ειδικών κατηγοριών, που εισάγεται
κατ' έτος σε κάθε μια από τις Σχολές, καθορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) επί πλέον του συνολικού αριθμού των εισακτέων της γενικής σειράς κάθε Σχολής και είναι ενιαίο για το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών αυτών .

2) Από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος από τον αριθμό των εισαγομένων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας που προβλέπονται από το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 2226/94, ποσοστό 3% καλύπτεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου και είναι ενιαίο για το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών αυτών.
Οι διατάξεις του Ν. 2226/94 και του ΠΔ 4/95, όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 34/96 εφαρμόζονται και για τους υποψηφίους του παρόντος άρθρου που εισάγονται στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

3) Για την εισαγωγή των υποψηφίων των προηγουμένων παραγράφων λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία που προκύπτει από τη συμμετοχή τους στο σύστημα εισιτηρίων εξετάσεων των υποψηφίων αυτών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της Ελλάδας, όπως ισχύει κάθε φορά. Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου, για την εισαγωγή των υποψηφίων αυτών στις προαναφερόμενες Σχολές, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 29 του
Ν. 2009/92. Για τυχόν κενές θέσεις που είναι δυνατόν να προκύπτουν μετά την εισαγωγή των σπουδαστών του άρθρου αυτού στις εν λόγω Σχολές, αυτές συμπληρώνονται από πίνακα επιλαχόντων των κατηγοριών του άρθρου αυτού, εφαρμοζομένων αναλογικά των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 4 του Ν. 1351/83. Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενα κενά θέσεων για τη συμπλήρωση του καθοριζομένου ποσοστού δεν μεταφέρονται και δεν καλύπτονται από υποψηφίους οιασδήποτε άλλης σειράς ή κατηγορίας. Οι διατάξεις των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 4 του Ν. 1351/83 εφαρμόζονται και για τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών του παρόντος άρθρου.

4) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε άλλο θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές.

Β. Παρατείνεται μέχρι την 31-8-1998, από την ημερομηνία λήξεώς του η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων στο διαγωνισμό που διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. Δ2/23440/88 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 50 Β/1988 Τ. παρ. 188) για την επιλογή εκπαιδευτικών κλάδου Π16 μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Εφεξής ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών κλάδου Π16 μουσικής διενεργείται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2525/97.

Γ. Η κατά το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 2503/97 εξάμηνη προθεσμία για την έκδοση των προβλεπόμενων διαταγμάτων
διατήρησης της εποπτείας ΝΠΔΔ από τα Υπουργεία παρατείνεται για δύο (2) μήνες από τη λήξη της.

Δ. 1) Η παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 1867/1989 "Προσωπική κράτηση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 227 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
2) Το ΣΑΕ αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των τριτοβάθμιων οργανώσεων των ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού ή, αν δεν υπάρχουν, των δευτεροβάθμιων οργανώσεων των Ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού ή αν δεν υπάρχουν, των Ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού και από εκλεγμένους εκπροσώπους άλλων οργανώσεων αποδήμων Ελλήνων οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για την προώθηση και προβολή των εθνικών θεμάτων και των συμφερόντων των αποδήμων Ελλήνων.
Στο ΣΑΕ συμμετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπρίων Αγωνιστών. Με απόφαση του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού ορίζεται ο αριθμός αυτών των εκπροσώπων κατά τη σύνθεση του ΣΑΕ πρέπει να επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα.
3.Το άρθρο 5 του Πδ/τος 196/1995 (ΦΕΚ 105Α) καταργείται.

Ε. Το ΔΙΚΑΤΣΑ μπορεί να κρίνει και να αναγνωρίσει ως ισότιμους προς τους απονεμόμενους από τα ημεδαπά ΑΕΙ μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής και της ημεδαπής, βάσει διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.


Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις ειδικότερες διατάξεις του.

Παραγγέλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1997



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ: Γ. Δ. ΑΡΣΕΝΗΣ
ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ: Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ
Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.12.1997 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 1013 φορές