Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΒ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002
-----------------------------------------------
../..
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
../..
Ο Βουλευτής Έβρου κ. Λεωνίδας Λυμπερακίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Έβρου ζητεί το μόνιμο διορισμό κατά προτεραιότητα των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
../..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (?ρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής) 1.- Η με αριθμό 692/11-6-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικώς με τις επισημάνσεις για ανακρίβειες και προσωπικές απόψεις στο νέο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, που θα διανεμηθεί στους μαθητές της Γ' Λυκείου το νέο σχολικό έτος κλπ.
../..


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συζήτηση και ψήφιση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με τα άρθρα 72 παρ. 4 του Συντάγματος και 108 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής.
Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Αμόδια Διαρκή Επιτροπή σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος. Επομένως θα συζητηθεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής στις προαναφερθείσες διατάξεις, με τις τροπολογίες. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν δύο υπουργικές τροπολογίες, πέντε εμπρόθεσμες τροπολογίες Βουλευτών και έντεκα εκπρόθεσμες.
Η Διάσκεψη των Προέδρων απεφάσισε να διατεθεί συνολικός χρόνος τεσσάρων ωρών για τις αγορεύσεις Εισηγητών, Ειδικών Αγορητών και των εγγεγραμμένων στο κατάλογο ομιλητών και δύο ωρών για τις αγορεύσεις του Υπουργού και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.

Η εγγραφή των ομιλητών στον κατάλογο θα είναι ελεύθερη και θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 96 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή από την έναρξη της συζήτησης ως το τέλος της ομιλίας των εισηγητών.
Για τη διάρκεια των αγορεύσεων και τη σειρά των ομιλητών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 64 και 97 του Κανονισμού της Βουλής.
Για τη συζήτηση του νομοσχεδίου από τη Νέα Δημοκρατία ορίζεται ως κοινοβουλευτικός ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζεται ως ειδικός αγορητής ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Χουρμουζιάδης και από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου ορίζεται ως ειδική αγορήτρια η Βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
Το λόγο έχει η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου με θέμα: Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, που μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε πέντε κατά βάση τομείς. 'Εχει να κάνει με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με τη νέα του μορφή, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το ΔΙΚΑΤΣΑ, την ανώτατη σχολή τεχνολογικής εκπαίδευσης και τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Αντιμετωπίζονται δε μέσα απ' αυτές τις ρυθμίσεις ζητήματα ώριμα στην κοινωνία, ζητήματα που έχουν συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και αποτελούν θέματα ζωτικών τομέων λειτουργίας της εκπαίδευσης.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στον ΟΣΚ, ένα πολύτιμο θεσμό της ελληνικής εκπαίδευσης που καλείται να επιτελέσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο απαντώντας στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο χώρο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειώσω εδώ για να δείξω το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του οργανισμού ότι σήμερα ο οργανισμός κατασκευάζει 120 σχολικά έργα που περιλαμβάνουν 1431 αίθουσες κόστους 103 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2002 προβλέπεται η δημοπράτηση 70 νέων έργων κόστους 152 εκατομμυρίων ευρώ. Να συμπληρώσω δε ότι στις δραστηριότητες του οργανισμού εντάσσονται και η ολοκλήρωση των γενικών αρχείων του κράτους και της επισκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Μεγάλο και σημαντικό το έργο του οργανισμού και έτσι επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και όλες οι αναγκαίες διατάξεις στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προκειμένου να ενισχυθεί γιατί όλοι -έτσι πιστεύω τουλάχιστον- θέλουμε ένα οργανισμό πολυδύναμο και αποτελεσματικό προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που υπάρχουν, 800 δισ. όπως ανέφερε ο Υπουργός για την σχολική στέγη ώστε να δοθεί απάντηση σε ένα μεγάλο πρόβλημα σε συνεργασία βεβαίως με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Η μεταβολή του σε ανώνυμη εταιρεία έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές και η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του είναι εκείνο που πρέπει να απαντηθεί προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει πέρα από την περιουσία του με τον καλύτερο τρόπο και την τεχνογνωσία και την εμπειρία τόσων χρόνων μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικής στέγης.
Αν δούμε τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου και τους σκοπούς αυτό το στόχο έχουν πρώτον την απόκτηση γηπέδων είτε με αναγκαστική απαλλοτρίωση, είτε με απευθείας αγορά, είτε με ανταλλαγή, δεύτερον τις σαφείς διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων ιδιοκτητών που δεσμεύεται προσωρινά η χρήση ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών σχολείων και τρίτον, να ρυθμιστούν ζητήματα λειτουργικά της εταιρείας για την διεύρυνση των μέσων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί αλλά και για να αξιοποιηθεί η περιουσία και τεχνογνωσία και ταυτόχρονα να υπάρξει μία δημιουργική στελέχωση στον οργανισμό.
Γνωρίζουμε πολύ καλά και όλοι θέλουμε να δοθεί μια διεθνής διάσταση στον ΟΣΚ. 'Ηδη ο οργανισμός λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος της Σερβίας για την ανοικοδόμηση των σχολείων της μετά τους βομβαρδισμούς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ο οργανισμός με τη νέα του μορφή διευρύνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ανάτπυξή τους. Πολύτιμο δε για την εκπαίδευση των παιδιών των ομογενών μας στις χώρες που ζουν το γεγονός ότι ο οργανισμός έκανε το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα κτίζοντας σχολείο στο Μόναχο, κτίζοντας σχολείο στο εξωτερικό.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών, των ελληνοπαίδων εξωτερικού και η εξασφάλιση βεβαίως των κτιριακών υποδομών για τη στέγαση των αναγκών της.
Έτσι, πιστεύω, στη συνέχεια, τα βήματα σε όλες τις χώρες να είναι πολλά και με ταχύτατους ρυθμούς για να δοθεί οριστική απάντηση και σ' αυτό το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα μέσα από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, του δίνεται τη δυνατότητα να μπορεί να προμηθεύεται εξοπλισμούς απαραίτητους για τη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά ταυτόχρονα και των σχολικών μονάδων, απαντώντας άμεσα στα αιτήματά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί η εμπλοκή που παρουσιάζεται στις προμήθειες ακόμη και σήμερα σε σχέση με την ενίσχυση σε εξοπλισμούς των σχολείων δημιουργεί τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι του δίνεται η δυνατότητα μέσα από τις διατάξεις να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Αθήνα 2004 προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες της χώρας μας να εξασφαλιστούν οι υποδομές και να ενισχυθεί το έργο προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων, σ' αυτό το στοίχημα που έχουμε βάλει ως χώρα.
Ταυτόχρονα, είναι κατανοητό ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτές οι υποδομές θα ενισχύσουν το χώρο της εκπαίδευσης. Μέσα από το άρθρο 2 αντιμετωπίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό και την αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί κατά την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Ο.Σ.Κ., ως ανώνυμης εταιρείας πλέον. Το ίδιο το προσωπικό εκφράζεται θετικά για τις ρυθμίσεις αυτές, που περνούν μέσα από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και έτσι θεωρώ θετικό ότι αντιμετωπίζονται και αυτά τα θέματα και βεβαίως και το γεγονός ότι ικανοποιούν και το προσωπικό του οργανισμού.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Μέσα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται εκκρεμότητες τουλάχιστον δύο χρόνων, εκκρεμότητες θεσμικού, οργανωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα που έχουν προκύψει είτε από την εφαρμογή της νομοθεσίας είτε προέκυψαν ως επιτακτικές ανάγκες μέσα από το διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην πορεία του χρόνου.
Στόχος βεβαίως είναι ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των διαδικασιών της ανώτατης εκπαίδευσης. Ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την πλήρωση των θέσεων μελών διδακτικού προσωπικού και των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων και οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έρχονται να καλύψουν κενά και ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έρχονται να καλύψουν κενά και ασάφειες που δημιουργήθηκαν μετά την αναβάθμισή τους και την μετεξέλιξή τους σε ανώτατα ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται και ζητήματα σχετικά με το προσωπικό των ΤΕΙ, την απόκτηση ακαδημαϊκών προσόντων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στα ΤΕΙ, προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στη νέα θέση μετά την αναδιάταξη των ΤΕΙ στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας.
Αντιμετωπίζονται δε και ζητήματα σχετικά με τη γενικότερη λειτουργία του εθνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενός θεσμού ιδιαίτερα σημαντικού. Το νομοσχέδιο δίνει απάντηση στα προβλήματα αυτά. Επιπλέον, πέρα από τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στα θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη λειτουργία του πανεπιστημίου, ιδρύονται για τη λειτουργικότητά του γραφεία δημοσίων σχέσεων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Προσθέτω και επισημαίνω ότι είναι χρήσιμο να λειτουργήσουν τέτοια γραφεία σε κάθε έδρα πανεπιστήμιου σε όλη τη χώρα, ούτως ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες σε θέματα που αφορούν το εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη λειτουργία του. Πρόκειται για ένα θεσμό που ενισχύει τη δια βίου εκπαίδευση και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.
Στη συνέχεια, στο άρθρο 4 έχουμε την κατάργηση της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και τη δημιουργία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προκειμένου να ομαλοποιηθεί ο τεχνολογικός τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης.
Πλέον, η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, είναι πλήρως αυτοδιοικούμενη και έχει τα χαρακτηριστικά ενός ΤΕΙ και στην αποστολή της, εκτός των όσων περιλαμβάνονται στην αποστολή των ΤΕΙ, έχει επιπλέον την παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης και την παροχή έρευνας στην παιδαγωγική τεχνολογία.
Ταυτόχρονα η νέα σχολή, η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως ονομάζεται, είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
Βεβαίως, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι περιφερειακές σχολές Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ιωαννίνων, Πατρών και Ηρακλείου και με τη νέα μορφή της Σχολής, ούτως ώστε μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης να μπορούν και περιφερειακά, αποκεντρωμένα δηλαδή, να επιμορφώνονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μέσα από τα προγράμματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
Το άρθρο 5 αναφέρεται στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής, το γνωστό σε όλους μας ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.. Έχουμε γίνει όλοι και όλες δέκτες μηνυμάτων και γνωρίζουμε τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται και οι οποίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. με τη μέχρι σήμερα λειτουργία του δεν αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό, στο βαθμό τουλάχιστον που όλοι θέλουμε και οι πολίτες επιθυμούν.
Πρέπει, λοιπόν, και επιβάλλεται να ενισχυθεί με το προσωπικό -και μέσα από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου γίνεται αυτό- και ταυτόχρονα, για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικό, να απλουστευθούν και να συντομευτούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων του εξωτερικού, που ζητούν την αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., να μην αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα.
Ταυτόχρονα, μέσα από τις ρυθμίσεις γίνονται πιο ουσιαστικές οι διαδικασίες των εξετάσεων για αναγνώριση ισοτιμιών τίτλων σε ευαίσθητες γνωστικές περιοχές, όπως είναι η ιατρική. Αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων, αφού το νομοσχέδιο προσθέτει ένα μάθημα κάθε χρόνο από την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει για όσους εγγραφούν στο 5ο έτος σπουδών μέχρι να φθάσουν στα εφτά μαθήματα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει και εκείνη η εικόνα της αδιαφάνειας που δημιουργείται σε όλους, καθώς και τα σύννεφα που υπάρχουν, ούτως ώστε να μη νιώθει κανένας μα κανένας ότι αντιμετωπίζεται ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας μέσα από τις διαδικασίες του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.. Θα πρέπει δηλαδή το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. να γίνει περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό, να συντομεύονται και να απλουστεύονται, όσο γίνεται, οι διαδικασίες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι απόφοιτοι.
Μέσα από αυτήν τη ρύθμιση καταργούνται πλήρως οι μεταγραφές από το εξωτερικό το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, ούτως ώστε να σταματήσει εκείνη η θολή εικόνα που υπήρχε και οι διάφορες αρνητικές εμπειρίες που αρκετοί ίσως έζησαν, όπως ακριβώς οι ίδιοι ισχυρίζονται. Γινόμαστε και εμείς μάρτυρες αυτών των καταστάσεων. Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που εξυγιαίνει και ταυτόχρονα εισάγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης για όλα τα ελληνόπουλα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί είναι θετικές και όντως συμβάλλουν σε αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή σε ένα πιο αποτελεσματικό ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Το άρθρο 6 περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας. Διαμορφώνονται υπηρεσίες και διευθύνσεις απαραίτητες, ούτως ώστε το Υπουργείο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, είτε της κοινωνίας της πληροφορίας είτε της υλοποίησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Εδώ να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ρύθμιση για την πρόσληψη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Όντως, σωστά απάντησε το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το αίτημα. Θεωρώ ότι την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να έχουν και οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα, και βεβαίως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, γιατί θεωρούν ότι μέσα από τις διατάξεις αδικούνται.
Ταυτόχρονα, να γίνει μια διευκρίνιση σε ό,τι αφορά τους ειδικούς παρέδρους και τη μετατροπή των θέσεών τους σε προσωποπαγείς θέσεις μονίμων παρέδρων, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει και τους έχοντες διδάξει ως καθηγητές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και Σχολές Νηπιαγωγών, αφού είναι και αυτοί σε προσωποπαγείς θέσεις ειδικών παρέδρων.
Το άρθρο 7 είναι ένα άρθρο ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο έχει συζητηθεί αρκετά. Αναφέρεται στη διαδικασία του διορισμού μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι γνωστό σε όλους μας. Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα. Έχουμε γίνει δέκτες μηνυμάτων και προτάσεων, προκειμένου να απαντήσουμε, μέσα από τη διαδικασία της Βουλής, σε αυτό το θέμα. Ήταν μια δέσμευση της πολιτείας με το Ν. 2715/ 1999 εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την κατάργηση της επετηρίδας. Η πολιτεία έρχεται σήμερα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι ένα δυναμικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα όχι μόνο για τη λύση του προβλήματος, αλλά και για την προοπτική του αναπληρωτή στο μέλλον.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο της εκπαίδευσης το 1997, που καταργήθηκε η επετηρίδα, που είχαν κάνει πρόγραμμα ζωής στο σχολειό και με βάση αυτόν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και βεβαίως έζησαν όλοι ένα έντονο πρόβλημα την περίοδο εκείνη. Βεβαίως αυτοί οι άνθρωποι επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί της πράξης και όχι ως ξεκομμένο σώμα από την εκπαίδευση.
Το συγκεκριμένο, λοιπόν, άρθρο αντιμετωπίζει θετικά αυτά τα ζητήματα, αφού κατ' αρχήν δίνει το δικαίωμα -ένα χρόνο μάλιστα νωρίτερα- να αρχίσει κατά προτεραιότητα ο διορισμός αυτών των εκπαιδευτικών.
Να πούμε όμως και το εξής. Ο θεσμός του αναπληρωτή είναι ένας θεσμό που δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει και το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με το χώρο της εκπαίδευσης. Το γνωρίζουν πολύ και οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, γιατί δεν θα σταματήσουν ποτέ να δημιουργούνται προβλήματα στους εκπαιδευτικούς για λόγους υγείας, δεν θα σταματήσουν ποτέ οι εκπαιδευτικοί -και καλώς- να ζητούν εκπαιδευτικές άδειες, άρα πρέπει να αντικαθίστανται, δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν άδειες κύησης, τοκετού και γονικές που πολύ σωστά η πολιτεία παραχωρεί και στους εκπαιδευτικούς όπως και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτά, λοιπόν, τα κενά που δημιουργούνται θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα από την πολιτεία και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με διορισμούς αναπληρωτών. Άρα μέσα από αυτό το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργείται και μία νέα προοπτική για τους επόμενους αναπληρωτές. Είναι ένα θετικό βήμα, όπως είπα και στην αρχή, για την προοπτική του αναπληρωτή. Υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό από το έτος 2003-2004. Προσλαμβάνονται 75% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 25% από τον πίνακα των αναπληρωτών με βάση τα έτη υπηρεσίας τους. Βεβαίως για φέτος το ποσοστό αντιστρέφεται από τους αναπληρωτές με το άρθρο 138 προσλαμβάνονται 75% και 25% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σίγουρα όλοι τις τελευταίες ημέρες θα γίνατε δέκτες τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και μέσα από αυτές αιτημάτων των ανθρώπων αυτών, που όντως αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. Η πολιτεία πρέπει να τους δει θετικά. Θα μπορούσε να υπάρξει μία διαφοροποίηση στα ποσοστά από το 2003-2004. Δεν θα βάλω συγκεκριμένα ποσοστά, θα μπορούν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου να απαντήσουν μέσα από τα στοιχεία που έχουν, ούτως ώστε να δημιουργείται μία προοπτική σε μία προϋπηρεσία πέντε ή έξι χρόνων, ώστε ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός να έχει την πεποίθηση ότι θα διδάσκει και στη συνέχεια σε μόνιμη βάση στο δημόσιο, αφού ο θεσμός στη συνέχεια της αξιολόγησης εφαρμόζεται πλέον στην εκπαίδευση και θα απαντά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα.
Γι' αυτούς τους λόγους που προανέφερα ζητώ από τους συναδέλφους να στηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και ότι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά θέματα της εκπαίδευσης, αλλά ιδιαίτερα απαντά στο θέμα των αναπληρωτών και μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπηλιόπουλος έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση της φθηνής διαχειριστικής αντίληψης με την οποία η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει τα τεράστια και συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και τα αξεπέραστα όπως εξελίσσονται αδιέξοδα, στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Μιας αντίληψης που μας έχει καθηλώσει στη θέση του ουραγού σύμφωνα με τα επίσημα και δημοσιοποιημένα άλλωστε στοιχεία όλων των έγκυρων διεθνών οργανισμών. Σχεδόν σε όλους τους δείκτες που προσδιορίζουν την κατάσταση και την ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων όλων των χωρών.
Γνωρίζουμε πόσο σας ενοχλεί η αλήθεια, κύριε Υπουργέ. Την αλήθεια αυτή δεν θα σταματήσουμε να την επικαλούμεθα, προκειμένου να σας αφυπνίσουμε, αλλά και να σας αναγκάσουμε να βγείτε κάποτε, για όσο καιρό φυσικά θα είστε ακόμα στην εξουσία, από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων, της αυτοϊκανοποίησης, αλλά και της εικονικής πραγματικότητας στην οποία βρίσκεστε. Και προκειμένου να σας πείσουμε ότι ο υπεύθυνος εθνικός διάλογος και η συνεννόηση όλων μας αποτελούν τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα σε μία εποχή όπου όλα τριγύρω μας, κύριε Υπουργέ, αλλάζουν συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του χώρου της εκπαίδευσης με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εμείς δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στη νεολαία μας και στην προοπτική αυτού του τόπου να λειτουργούμε μίζερα και κοντόφθαλμα, πρόχειρα και αποσπασματικά αλλά και μικροκομματικά. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε.
Απόδειξη χαρακτηριστική είναι το συζητούμενο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο με διακόσια πενήντα άρθρα, παραγράφους, υποπαραγράφους, εδάφια και λήμματα στα οποία προσετέθησαν άλλες τριάντα διαφορετικές ρυθμίσεις σε δύο τροπολογίες που καταθέσατε την Παρασκευή, λέτε και δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά.
Αυτά είναι πρωτόγνωρα, πρωτοφανή πράγματα κύριε Υπουργέ. Είναι δείγματα γραφής, είναι συμπεριφορές που επιβεβαιώνουν όσα προηγουμένως σας ανέφερα.
Και συνεχίζω με ορισμένες μόνο σκέψεις και επισημάνσεις για τα σημαντικότερα κατά την άποψή μου σημεία του συζητούμενου νομοσχεδίου.
Η πρώτη αφορά στην ΟΣΚ ΑΕ. Κύριε Υπουργέ, το προεδρικό διάταγμα 414/98 προσδιόριζε με σαφήνεια τους σκοπούς και τις υποχρεώσεις της συσταθείσης τότε με το νομοσχέδιο ανώνυμης εταιρείας.
Στο σημερινό νομοσχέδιο κατά τρόπο περίεργο και ανεξήγητο επαναλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους στόχους αυτούς. Στην επιτροπή σας ρώτησα χωρίς να πάρω απάντηση -σας ρωτώ και σήμερα- ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που ήταν υποχρεωμένη να καταρτίσει και να θέσει στη διάθεσή σας η ΟΣΚ ΑΕ.
Δεύτερον, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο διάρκειας τριών έως πέντε ετών με το οποίο εξειδικεύεται το προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο. Πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε. Ποιος είναι τελικά ο προγραμματισμός της ΟΣΚ ΑΕ κύριε Υπουργέ; Ποιο είναι το έργο που επιτέλεσε ώστε να μας ζητάτε σήμερα διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της ακόμα και σε θέματα προμηθειών, σε θέματα λογισμικού, σε θέματα που έχουν σχέση με την ίδια την εκπαίδευση;
Σας ρωτήσαμε επίσης ποιο ήταν το προσωπικό της ΟΣΚ όταν μετετράπη σε ανώνυμη εταιρεία και ποιο είναι σήμερα. Στην επιτροπή μας είπατε ποιο ήταν το 1985. Ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια, δεν τολμάτε να την αποκαλύψετε.
Σας ρωτήσαμε ακόμη, από το δάνειο των 200 δισεκατομμυρίων που συνήψε με κονσόρτσιουμ τραπεζών η ΟΣΚ ΑΕ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο του προγράμματος σχολικής στέγης, πόσα δις εκταμιεύτηκαν και που πήγαν τα δισεκατομμύρια αυτά; Εμείς ξέρουμε κύριε Υπουργέ, όπως το ξέρετε και εσείς και δεν τολμάτε να το αποκαλύψετε.
Κύριε Υπουργέ, η ΟΣΚ ΑΕ λοιπόν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αν ήθελε θα μπορούσε και προγραμματισμό να κάνει και κτιριοδομικές μελέτες να συντάξει και να αποκεντρώσει τις λειτουργίες της και τη συνδρομή της να δώσει στις νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Όλα αυτά προβλέπονται από το προεδρικό διάταγμα 414/98. Αν εσείς θέλετε να δώσετε στην ΟΣΚ ΑΕ άφεση αμαρτιών, εμείς δεν της δίνουμε κύριε Υπουργέ, γιατί αυτή η ανώνυμη εταιρεία χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μέσα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και βεβαίως μέσω δανεισμών με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Είναι προφανές κύριε Υπουργέ ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκετε να ελέγξετε πρώτον τα τεράστια κονδύλια που διαχειρίζεται χωρίς έλεγχο από το δημόσιο λογιστικό αυτή η ανώνυμη εταιρεία και δεύτερον τους διορισμούς που ανεξέλεγκτα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων θα μπορεί να πραγματοποιεί με απλές αποφάσεις του τεχνικού της συμβουλίου
Ανησυχούμε βαθύτητα -σας το είπαμε και στην επιτροπή- για την ανάληψη από την ΟΣΚ ΑΕ επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη Σερβία, γιατί διαπιστώνουμε ότι το φιάσκο και η τεράστια ζημιά του ΟΤΕ, ενός στο κάτω-κάτω αυτοχρηματοδοτούμενου οργανισμού ελεγχόμενου αναμφίβολα από το δημόσιο, τίποτε δεν σας δίδαξε. Επίσης ανησυχούμε και για τη διαφαινόμενη διεύρυνση της διαδικασίας επιτάξεως ακινήτων από την ΟΣΚ ΑΕ.
Το επιχείρημά σας ότι η διαδικασία των επιτάξεων εν καιρώ ειρήνης θεσπίζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν μετά τους σεισμούς του 1999 στο λεκανοπέδιο δεν μας πείθει, γιατί πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε.
Δημιουργείτε λοιπόν κατά παρέκκλιση των κανόνων του ανταγωνισμού μια ακόμα ελλειμματική κρατική ανώνυμη εταιρεία η οποία θα αναλαμβάνει προνομιακά και ανεξέλεγκτα εργασίες οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο σας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το κύριο έργο της που είναι η εξασφάλιση σχολικής στέγης. Αν αυτός είναι ο στόχος σας πρέπει να το πείτε.
Θα σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα που αφορούν την εκλογική μου περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη για το πρόβλημα της σχολικής στέγης για να δείτε και εδώ τις τεράστιες ευθύνες της ΟΣΚ ΑΕ.
Εν έτει 2002 κύριε Υπουργέ, το 35% με 40% των σχολείων της Θεσσαλονίκης λειτουργούν σε δύο κύκλους.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση διαθέτει σήμερα 1 δισεκατομμύριο για την ενοικίαση χώρων, τις περισσότερες φορές ακατάλληλων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από τους σεισμούς του 1978. Δεκαεπτά σχολικές μονάδες, 386 αίθουσες λειτουργούν σε κτίρια προκατασκευασμένα από αμιαντόπλακες, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Στη Θεσσαλονίκη 40 σχολεία κατασκευάστηκαν πριν από το 1953 και λειτουργούν και σήμερα και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Ξέρετε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα; Πρώτον, γιατί υπήρχε η γνωστή ανικανότητα και αδιαφορία, αλλά και η συναλλαγή των τεχνικών υπηρεσιών και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά την εξεύρεση και την προμήθεια των οικοπέδων, η αδιαφορία της ΟΣΚ ΑΕ και βεβαίως υπήρχαν και μειωμένα κονδύλια, μειωμένες πιστώσεις.
Σας πληροφορώ -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, διότι δικά σας στοιχεία θα επικαλεστώ- ότι ενώ οι πιστώσεις αυτές για κατασκευές και αγορές οικοπέδων ήταν το 1992 4,7 δικεσατομμύρια, το 1996 ήταν μόνο 1,7 δισεκατομμύρια και ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 4,5 με 5 δισεκατομμύρια.
Σήμερα λέτε ότι υπάρχουν 60 δισεκατομμύρια. Δεν το αμφισβητούμε. Πέρασαν 2 ολόκληρα χρόνια, αυτό είναι τραγικό και ευθύνεται βαρύτατα η ΟΣΚ ΑΕ, διότι δεν μπόρεσε να καθοδηγήσει τις τεχνικές υπηρεσίες και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, για να βρει λύση στο πρόβλημα.
Προχωρώντας, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το άρθρο 3, με το οποίο υποτίθεται ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Με το άρθρο αυτό, αντιμετωπίζονται -και μάλιστα με απαράδεκτη καθυστέρηση- κενά και παραλείψεις των υφιστάμενων νόμων, που είχαν από ετών επισημανθεί και από τις συνόδους των πρυτάνεων και από τις συνόδους των προέδρων των ΤΕΙ.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ )
Το άρθρο αυτό, κύριε Υπουργέ, περιλαμβάνει μερικές προκλητικές, φωτογραφικές διατάξεις για το βόλεμα συγγενών, φίλων και ημετέρων, διατάξεις που σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Αναφέρομαι στην παράγραφο 22, με την οποία για χάρη κάποιου κ. Ηγουμενάκη, ξεδιάντροπα, προτείνεται να κριθεί σε μόνιμη τακτική θέση στο ΤΕΙ, ενώ είχε ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία του συνταξιοδοτηθείς. Αυτά είναι πρωτόγνωρα, πρωτοφανή πράγματα. Θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και στα πανεπιστήμια.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτό δεν το περίμενα από εσάς. Τα εξηγήσαμε στην Επιτροπή πολύ συγκεκριμένα και θα έπρεπε να το ανακαλέσετε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι κυρίως όμως στην παράγραφο 31, με την οποία για χάρη της συζύγου στενού σας συνεργάτη δημιουργείται τον κλάδο του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τον περίφημο ΕΡ.ΔΙ.Π, με μοναδικά κριτήρια την ποσοτική προϋπηρεσία και την διετή διδακτική εμπειρία, που σας πληροφορώ ότι στην περίπτωση αυτή είναι ανύπαρκτη. Είναι ένας κλάδος, στον οποίο αναγνωρίζετε πρωτοφανή προνόμια, συμμετοχή κατά 20% στα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ και βεβαίως και επιδόματα, όπως είναι το επίδομα βιβλιοθήκης, συμμετοχή σε συνέδρια, διδακτικό επίδομα κλπ., σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι κάτι που θα έπρεπε να το πάρετε πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ κύριε Υπουργέ, μη διακόπτετε, γιατί δεν δέχομαι να υπάρχουν διακοπές.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το ανακαλέσω. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να ντρέπεται, διότι υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή των εκτάκτων, των ωρομισθίων καθηγητών, που πολλοί εξ αυτών έχουν σπουδαία ακαδημαϊκά προσόντα και τους έχετε στο περιθώριο, όταν δίνετε αυτές τις δυνατότητες σε ημετέρους. Αυτή είναι η πραγατικότητα, να μην σας ενοχλεί η αλήθεια, κύριε Υπουργέ.
Από εκεί και πέρα κύριε Υπουργέ, θα κάνω μια σύντομη αναφορά στην παράγραφο 1 αυτού του άρθρου, που είναι αποκαλυπτική των προθέσεών σας σε ό,τι αφορά βεβαίως τα ΤΕΙ. Αν έτσι αντιλαμβάνεστε την ανωτατοποίησή τους, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της σύμφωνης γνώμης σε θέματα ακόμα και αλλαγών των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται, σε θέματα αλλαγών της κατάρτισης, κατάτμησης, συγχώνευσης κλπ. και διατηρείτε για τον εαυτό σας αυτό το δικαίωμα, τότε ναι, κύριε Υπουργέ, αυτό είναι κάτι που σας εκθέτει, διότι γίνεται σε μία περίοδο που ο ίδιος διατείνεστε -και δεν θα ήθελα να αμφισβητήσω τις προθέσεις σας τουλάχιστον στο θέμα αυτό- ότι τα ΤΕΙ βρίσκονται σε μια διαφορετική πορεία.
Συνεχίζοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι σε προηγούμενο σχέδιο του συζητούμενου νομοσχεδίου με δική σας υπογραφή, το είπα στην Επιτροπή, υπήρχε το άρθρο 4 με τίτλο "αποδοχές μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων". Η ρύθμιση του θέματος αυτού προβλεπόταν από το νόμο 2817/2000 και μετά από σχετική υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γιατί εξαιρέθηκε η διάταξη αυτή; Σήμερα μοιράσατε, κατά την προσφιλή σας τακτική, υποσχέσεις διά του Τύπου. Σας ερωτώ: γιατί εξαιρέσατε τη διάταξη αυτή; Γιατί εμπαίξατε τους ανθρώπους αυτούς; Γιατί δεν συνεννοηθήκατε προηγουμένως με τον κ. Χριστοδουλάκη;
Θα καταθέσω για τα Πρακτικά, κύριε Υπουργέ, όλα τα στοιχεία ως προς το θέμα αυτό. Να καταχωρισθούν στα Πρακτικά, για να αντιληφθούν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζονται σοβαρά και κρίσιμα θέματα, πώς εμπαίζονται εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης.
Και βεβαίως δεν μπορώ, κύριε Υπουργέ, να μην κρίνω το γεγονός ότι συζητούμε ήσσονος σημασίας θέματα για τα πανεπιστήμια σήμερα, όταν είναι σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα το οποίο κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο και την εξεταστική περίοδο. Αναφέρομαι στις διεκδικήσεις των μελών του Δ.Ε.Π. σε ό,τι αφορά το μισθό τους, αλλά κυρίως τη συνταξιοδότησή τους και το ύψος της συντάξεώς τους, που είναι μόλις στο 42% του μισθού.
Δεν μπορείτε τις εξελίξεις ως προς το θέμα αυτό να τις παρακολουθείτε, κύριε Υπουργέ, μοιραίος και άβούλος. Πρέπει να πάρετε θέση.
Προχωρώντας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη ΣΕ.ΛΕ.ΤΕ., θέλω να πω ότι τη ρύθμιση αυτή, κύριε Υπουργέ, τη θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη, γιατί με αυτήν ουσιαστικά καταργείται η ΣΕ.ΛΕ.ΤΕ., αντικαθιστώμενη από ένα πρωτοφανούς εμπνεύσεως εκπαιδευτικό μόρφωμα, την ΑΣ.ΠΑ.Ι.ΤΕ. Η κατάργηση της ΣΕ.ΛΕ.ΤΕ. -μιας σχολής με τεράστια ιστορία και συνεισφορά, που ξεπερνά τα 30 χρόνια, στην παιδαγωγική κατάρτιση των τεχνολόγων εκπαιδευτικών που στελέχωσαν και συνεχίζουν να στελεχώνουν την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας, και σε μια εποχή όπου η ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση των αποφοίτων των καθηγητών σχολών αποτελεί κυρίαρχο στόχο όλων μας- είναι μία κίνηση η οποία δεν βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην Επιτροπή σας καλέσαμε να αποσύρετε τις διατάξεις αυτές, να προχωρήσετε σε διάλογο σοβαρό με όλους τους ενδιαφερόμενους και με την Ο.Λ.Μ.Ε., η οποία έχει πάρει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση. Εμείς, κύριε Υπουργέ, σεβόμενοι την ιστορία και την προσφορά της ΣΕ.ΛΕ.ΤΕ., πιστεύουμε πως η σχολή αυτή...
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πάρω χρόνο από τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς, λοιπόν, σεβόμενοι την ιστορία και την εισφορά της ΣΕ.ΛΕ.ΤΕ., πιστεύουμε πως η σχολή αυτή, ένα σημαντικό μέρος των σπουδαστών της οποίας είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων σας πληροφορούμε -γιατί προφανώς δεν το γνωρίζετε- έχει εκείνες της προϋποθέσεις, ώστε ύστερα από αξιολόγηση, από ενδυνάμωση, από ενίσχυση των λειτουργιών της, να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Εσείς, όμως, τη θέτετε στο πυρ το εξώτερον και ουσιαστικά θέλετε να την εξαφανίσετε -γιατί ανομολόγητα αυτός είναι ο σκοπός σας- με το βλέμμα σας σε αυτή την περίπτωση στραμμένο, αφού προηγουμένως την εντάξετε στο Τ.Ε.Ι. των Αθηνών, στα αμύθητης αξίας 240 στρέμματα των εγκαταστάσεών της στο Μαρούσι. Και βεβαίως το πανηγύρι άρχισε σε συνεργασία με την ΑΘΗΝΑ 2004.
Λίγα λόγια σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.. Εγώ πιστεύω ότι και το άρθρο αυτό είναι ψευδεπίγραφο, κύριε Υπουργέ. Ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη διαδικασία αναγνώρισης, ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων ιατρικής από τρίτες χώρες του εξωτερικού, αδιαφορώντας -σας το είπα και στην Επιτροπή- για τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα αυτής της υπηρεσίας, που καταταλαιπωρούν όλους τους συναλλασσόμενους μαζί της. Αυτό είναι το πρώτο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε.
Εγώ πιστεύω ότι στόχος αυτής της ρύθμισης δεν είναι, όπως διατείνεσθε, ο εξορθολογισμός του συστήματος, αλλά το να γίνουν οι εξετάσεις πιο αυστηρές. Ουσιαστικά, θα έλεγα ότι εκδικείσθε τα παιδιά αυτά, γιατί πήραν την απόφαση, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Εμείς λέμε "όχι" στην αύξηση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων, αλλά λέμε "ναι" στην καθιέρωση συστήματος αδιάβλητων πανελλήνιων εξετάσεων, στην εκλογίκευση του συστήματος αυτού.
Όπως σας επισήμανα, κύριε Υπουργέ, και στην Επιτροπή, ένας γιατρός που παίρνει το πτυχίο είναι υποχρεωμένος, ύστερα από αναμονή τεσσάρων, πέντε και έξι χρόνων, να πάρει μια ειδικότητα, η οποία κρατά πέντε με έξι χρόνια. Επομένως, η αναγνώριση του πτυχίου δεν σημαίνει τίποτε για έναν πτυχιούχο της ιατρικής. Σας είχα πει επίσης στην Επιτροπή ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα και των συγγραμμάτων και της εξεταστέας ύλης, αλλά και το θέμα της εκλογίκευσης ή καλύτερα του βαθμού βαρύτητας των θεμάτων επί των οποίων εξετάζονται τα παιδιά αυτά. Σας κατήγγειλα ότι η βαρύτητα των θεμάτων είναι ανάλογη εκείνης των εξετάσεων ειδικότητας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και σας καταγγέλλω σήμερα -θα σας δώσω κι επίσημα στοιχεία, διότι όπως είπα και προηγουμένως, είμαι υποστηρικτής του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων- ότι εδώ στην Αθήνα έκαναν την εμφάνισή τους επιτήδειοι, οι οποίοι έναντι δεκάδων χιλιάδων δολαρίων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απ΄ ό,τι λένε οι πρώτες πληροφορίες μας με επιτυχία σε ενδιαφερόμενους, που συμμετέχουν στο σύστημα αυτών των εξετάσεων.
Δεσμεύομαι να σας δώσω και στοιχεία και ονόματα. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ξέρω την ευαισθησία σας, αλλά οφείλω να το πω δημόσια. Γι΄ αυτό μην ενοχλείσθε.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό προτείνουμε την εκλογίκευση των εξετάσεων της οδοντιατρικής -τα παιδιά αυτά καταταλαιπωρούνται- και την εκλογίκευση γενικότερα του συστήματος αναγνώρισης τίτλων σπουδών, που αποκτώνται στο εξωτερικό. Και βεβαίως θέτουμε κι εμείς για μία ακόμη φορά την αντιμετώπιση του θέματος της υπερπαραγωγής επιστημονικού δυναμικού σε αυτόν τον τόπο. Είναι ουτοπία, είναι τραγικό να υποστηρίζουμε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές του ΔΙΚΑΤΣΑ θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να πάρουμε σειρά μέτρων, ιδιαίτερα στο χώρο της ιατρικής, όπου υπάρχουν σήμερα 57.000 γιατροί στη χώρα μας, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τις 22.000 με 23.000. Πρέπει να πάρουμε μέτρα όχι μόνο για γιατρούς, αλλά για πάρα πολλούς κλάδους, κύριε Υπουργέ.
Τελειώνω με λίγα λόγια για το άρθρο 7. Κύριε Υπουργέ, ως προς αυτό το θέμα σπείρατε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες. Αυτοπαγιδευτήκατε μέσα από τις γνωστές φτηνές και ανερμάτιστες μεθοδεύσεις σας, με τις οποίες εκμεταλλευτήκατε ασύστολα για λόγους μικροκομματικούς και σε κάθε περίπτωση ψηφοθηρικούς το ιερό δικαίωμα νέων ανθρώπων για δουλειά. Σας υπενθυμίζουμε ότι η συζητούμενη ρύθμιση είναι η τέταρτη από το 1997. Είναι ρυθμίσεις που στο σύνολό τους, όπως και η σημερινή, ήταν προϊόντα πιέσεων, παζαριών και προεκλογικών τακτοποιήσεων. Σήμερα με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων επιχειρείτε να μας αντιγράψετε, αλλά το κάνετε κακέκτυπα, αφού εν τω μεταξύ χάθηκε χρόνος πολύτιμος, μέσα από τον οποίο, όπως άλλωστε αναγνωρίστηκε από τον πρόεδρο των αναπληρωτών, που είναι δικός σας κομματικός φίλος, αν ακολουθούσατε τις υποδείξεις μας, αν καταγινόσασταν με την πρόταση νόμου, που καταθέσαμε το 1998, θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο μεγαλύτερό του βαθμό και δεν θα υπήρχε η σημερινή κατάσταση που υπάρχει. Μια κατάσταση που γίνεται τραγικότερη από το γεγονός ότι συνεπεία των δικών σας ρυθμίσεων έφθασαν σήμερα να αντιδικούν ακόμη και δημόσια οι εκπαιδευτικοί. Δεν μπορούσατε να κάνετε μεγαλύτερο κακό και μεγαλύτερη ζημιά στο χώρο της εκπαίδευσης από αυτήν την αντιδικία, για την οποία φέρνετε βαρύτατες ευθύνες.
Εμείς σήμερα επανερχόμαστε με την ίδια αγωνία, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και σας προτείνουμε μια μεταβατική ρύθμιση ρηξικέλευθη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την πραγματοποίηση των διορισμών για τους δασκάλους, αλλά και τους καθηγητές για τα σχολικά έτη 2003-2004 και 2005-2006 στις κενές οργανικές συνιστώμενες θέσεις από τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων. Στην πρώτη εντάσσονται οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους, στη δεύτερη οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα, αναπληρωτές του άρθρου 138 κατά τη σειρά της εγγραφής τους και στην τρίτη κατηγορία οι έχοντες μέχρι και την 31.6.1999, έξι μήνες προϋπηρεσία, ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι και πάλι κατά τη σειρά της προϋπηρεσίας τους. 'Όλα με την προϋπόθεση της σύστασης -σας το είπαμε και στην Επιτροπή- των απαραίτητων οργανικών θέσεων και με την οριοθέτηση βεβαίως κάποτε σ΄ αυτόν τον τόπο και της έννοιας της αναπλήρωσης. Δεν μπορεί να προσλαμβάνουμε 4.000-5.000 μονίμους καθηγητές και 25.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν.
Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι όλα αυτά που προτείνουμε θέτουν ως προϋπόθεση τη σύσταση των απαραίτητων οργανικών θέσεων, που προανέφερα, με καταληκτική ημερομηνία διορισμού των εκπαιδευτικών της κατηγορίας β΄ το έτος 2004-2005. Επισημαίνουμε ότι αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι για διορισμό στην κατηγορία α΄, οι κενές θέσεις -συγκρατήστε αυτά που σας λέμε- μέχρι να εξαντληθούν, θα πληρούνται από τους επιτυχόντες στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ κατά ίσο ποσοστό και κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους.
Κύριε Υπουργέ, και στην επιτροπή και σήμερα περιοριστήκατε μόνο σε στείρα κριτική και σε διαπιστώσεις. Καταθέτουμε, όμως, και προτάσεις. Σας καλούμε, λοιπόν, αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το δράμα αυτών των ανθρώπων, αν ενδιαφέρεστε για την ηρεμία μέσα στο σχολείο, να δεχθείτε αυτή μας την πρόταση εδώ και τώρα, κύριε Υπουργέ. Σας καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος, μια πρόταση που την επαναφέρουμε συνέχεια από το 1998, μια πρόταση ευθύνης και συνέπειας. "Ιδού", λοιπόν, "η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Σας καλούμε να αποσύρετε το άρθρο 7 και να το αντικαταστήσετε με αυτήν τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτή είναι η δική μας λογική, κύριε Υπουργέ.
Τώρα, σε ό,τι αφορά στις τροπολογίες -και τελειώνω- ειλικρινά ντρέπομαι γιατί αναφέρονται σε τριάντα διαφορετικά πράγματα. Αναρωτιέμαι για κάτι. Τις καταθέσατε την Παρασκευή, κύριε Υπουργέ, και τα λέω με οργή αυτά. Δεν μπορούσατε να τις ενσωματώσετε στο νομοσχέδιο, που συζητούσαμε για ώρες ατέλειωτες στην Επιτροπή, ώστε να προετοιμαστούμε, να βοηθήσουμε στη συζήτηση; Γιατί φθάσατε σ' αυτό το σημείο;
(Στο σημείο αυτό χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι τροπολογίες, κύριοι συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος, είναι ολόκληρο νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Σπηλιόπουλε, τελείωσε και ο χρόνος της δευτερολογίας σας. Δεν έχετε ούτε χρόνο δευτερολογίας πια.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, που αποτελούν ντροπή για το Κοινοβούλιο και προσβολή για το χώρο της εκπαίδευσης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας ανακοινώνω πάλι ότι δεν έχετε χρόνο για δευτερολογία πια. Τον καλύψατε όλο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε δικαίωμα για μια τρίλεπτη παρέμβαση, εφ' όσον το ζητήσατε.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο και θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα ζητήματα, γιατί, όπως σας είπα από την αρχή, θα περιμένω να τελειώσουν όλοι οι Βουλευτές για να τοποθετηθώ. Ο κ. Σπηλιόπουλος με τρόπο ηθικά απαράδεκτο, έθεσε δύο ζητήματα ηθικής τάξης, τα οποία δεν θέλω να εκκρεμούν, ούτε για το διάστημα που οι υπόλοιποι εισηγητές και Βουλευτές θα λάβουν το λόγο.
Κύριε Σπηλιόπουλε, σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήσατε ηθικούς χαρακτηρισμούς βαρείς, οι οποίοι αντανακλούν και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Αναφέρατε περί χρηματισμών της διαδικασίας του ΔΙΚΑΤΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε το βάρος ...
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνω το βάρος.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Σπηλιόπουλε, παίρνετε το βάρος σε διαδικασίες άκρως αντικειμενικές, οι οποίες υπηρετούνται από καθηγητές ιατρικής των 7 σχολών ιατρικής της χώρας και υπηρετούνται από καθηγητές του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ, με τρόπο αδιάβλητο και άψογο. Είναι απαράδεκτο να υπονοείτε ότι κάποιοι απ' αυτούς χρηματίζονται. Σας ρωτάω: Γιατί δεν τα καταθέτετε στον Εισαγγελέα αυτά και έρχεστε να διασύρετε τις 7 ιατρικές σχολές της χώρας; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα; Από πού το αντλείτε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι σε κυκλώματα των Αθηνών που έχουν σχέση με φροντιστήρια, τα οποία εκμεταλλεύονται με 40.000 δολάρια ως κατώτατο ποσό την αγωνία αυτών των παιδιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, κύριε Σπηλιόπουλε!
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Η διαδικασία του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι απλή και οφείλατε να τη γνωρίζατε τότε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τη γνωρίζω πολύ καλά.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων):

Θεματοδοτούν καθηγητές από τις 7 ιατρικές σχολές. Η διαδικασία γίνεται με πανελλήνιο και αδιάβλητο τρόπο και άλλοι καθηγητές ιατρικών σχολών διορθώνουν πάνω σε κλειστά γραπτά σ' όλη τη χώρα. 'Αρα, η καταγγελία σας, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο αυτούς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν περιλαμβάνει αυτούς. Περιλαμβάνει παρακυκλώματα που δεν ξέρω με ποιους συνεργάζονται.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τότε, να το πείτε και να μην αφήνετε υπονοούμενα για τις εξετάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ!
Ευθύνεται το Υπουργείο Παιδείας για τα παρακυκλώματα ή ευθύνεται το ΔΙΚΑΤΣΑ;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Φταίει ο καθένας για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα στη Βουλή των Ελλήνων, διότι αναφέρεται σε κυκλώματα εκτός ΔΙΚΑΤΣΑ ο κ. Σπηλιόπουλος. 'Αρα, πώς αναφέρεται στο ΔΙΚΑΤΣΑ και στους καθηγητές που πραγματοποιούν τις εξετάσεις; Τι είδους δημιουργία εντυπώσεων είναι αυτή;
Δεύτερον, κύριε Σπηλιόπουλε, αναλυτικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εξηγήσαμε -το γράφει η εισηγητική έκθεση- τι είναι το ειδικό εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό για τα ΤΕΙ. Απευθύνεται στα νέα τμήματα μουσικής, τεχνολογίας, επισκευής και κατασκευής μουσικών οργάνων και σχεδιασμού υφασμάτων, στα οποία ζητούμε να αντλήσουμε διδακτικό προσωπικό προσαρμοσμένο σ' αυτές τις ιδιαιτερότητες, οι οποίες είναι αυτονόητες. Αυτό είναι αίτημα και των ίδιων των ΤΕΙ και αίτημα της κοινής λογικής για την εργασία των ΤΕΙ σ' αυτά τα ειδικά τμήματα. Αυτό το αυτονόητο, το απλό, το προαγωγικό των ΤΕΙ, το συνδέετε βαθιά, κατά τρόπο απαράδεκτο, με τη σύζυγο -είπατε- των ΟΤΑ του στελέχους του Υπουργείου.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Σας παρακαλώ, κύριε Σπηλιόπουλε, δεν ξέρω αν νομίζετε ότι προάγει οτιδήποτε αυτό. Κατά τη γνώμη μας -θα σας το πω ευθέως- μειώνει εσάς και μειώνει το κόμμα που εκπροσωπείτε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Γιατί το ζητάτε αυτό; Δεν κατάλαβα σε τι συνίσταται το προσωπικό θέμα επ' αυτών που είπατε εσείς. Πού το στηρίζετε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα εξηγήσω σε τι συνίσταται το προσωπικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε εξηγήστε μας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα που αναφέρθηκα και εξανέστη ο κύριος Υπουργός, καμία αναφορά δεν έκανα στους εξεταστές, στους θεματοδότες, για το ΔΙΚΑΤΣΑ. Είπα ότι έχω επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιώ τη στιγμή αυτή και θα θέσω στη διάθεση του Υπουργού για να αναλάβει και αυτός τις δικές του ευθύνες. Το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ τις δικές μου ευθύνες είναι άλλο θέμα και αν θα παρέμβω ή δεν θα παρέμβω. Το τι θα κάνω θα το δείτε κύριε Υπουργέ. Δεν έκανα καμία αναφορά ούτε για τους βαθμολογητές, ούτε για τους θεματοδότες. Ούτε βεβαίως για υπηρεσίες του ΔΙΚΑΤΣΑ. Και θα έπρεπε να το καταλάβετε και να μην εξανίστασθε. Τώρα για τα υπόλοιπα σας είπα ότι το νομοσχέδιο αυτό και το επαναλαμβάνω είναι ένα νομοσχέδιο άλμπουμ. Μην εξανίστασθε έγινε το ΕΔΠ για να εξυπηρετηθεί η σύζυγος συνεργάτη σας.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτό είναι το απαράδεκτο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Είναι προσωπικό θέμα αυτό; Σας παρακαλώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην το ανέφερε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Αυτό είναι τοποθέτηση. Καλώς είπα εγώ ότι δεν υπάρχει προσωπικό θέμα.
Ο κ. Χουρμουζιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Επειδή πιστεύουμε ότι τα άρθρα ενός νομοσχεδίου είναι αρνητικά όχι γιατί το επιβάλλει ο συντάκτης τους, αλλά είναι έτσι επειδή η κεντρική θέση του νομοσχεδίου, αυτό που λέμε φιλοσοφία, αντίληψη, το επιβάλλουν. Γι' αυτό και πάλι με την ίδια λογική του ego sentio Cartago delenda est θα αναφερθώ και πάλι έτσι πολύ έντονα σ' αυτό που κατά την άποψή μας δημιουργεί και τις επιμέρους ανωμαλίες στο νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή συζητούμε. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν είναι φάρσα ή τραγωδία θα το κρίνει ο καθένας από εμάς, γιατί βρισκόμαστε πάλι στη δύσκολη θέση να επεξεργαστούμε ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί αποσπασματικά όπως γίνεται κάθε φορά με παρόμοια νομοσχέδια που συστεγάζουν στις διατάξεις τους θέματα διαφορετικά μεταξύ τους, να λύσουν όπως όπως τα προβλήματα που χρονίζουν στο χώρο της εκπαίδευσης και που κάθε τόσο ανατρέπουν τις βασικές της λειτουργίες είτε με τους μαθητές και με τους γονείς τους. Γιατί με κανένα τρόπο και το λέω αυτό υπεύθυνα μια και πέρασα 35 χρόνια δίπλα στα θρανία, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα εκπαιδευτικά πράγματα πάνε καλά, όταν έστω και ένα στοιχείο αυτού του τόσο ευαίσθητου συστήματος κινητοποιείται, δηλαδή βγαίνει έξω από τη λειτουργία του. Και φυσικά γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ μέσα για να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών των κινητοποιήσεων που φυσικά για μας βρίσκονται μέσα σ' αυτά αγχώδη νομοσχέδια που καλούμαστε να επεξεργαστούμε χωρίς βέβαια να έχουμε την πολυτέλεια μιας στοιχειώδους έστω επιστημονικής επεξεργασίας γιατί τελικά φοβούμαι ότι όλοι βιαζόμαστε.
Μερικές μάλιστα απ' αυτές τις λύσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι είχαν δοθεί εδώ και καιρό και νομοθετούνται τώρα για να δεχθούμε πως υπάρχει μια μόνιμη φροντίδα στο Υπουργείο Παιδείας που όλα τα σκέφτεται και όλα τα τακτοποιεί. Και μπορεί μια τέτοια συστέγαση να αποτελεί μια πάγια κοινοβουλευτική πρακτική στο χώρο της νομοθεσίας για να ρυθμίζονται όπως, όπως μερικά πράγματα. Είναι βέβαιο όμως και αυτό το αποδεικνύει η ίδια η ζωή πως με τον τρόπο αυτό ούτε η νομοθετική μας φροντίδα διευκολύνεται ούτε και οι νόμοι αυτοί έχουν πάντοτε μέλλον. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κυκεώνα τυπικών ρυθμίσεων διορθώσεων, παραγράφων και καταργήσεων που σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν γλωσσικά μπορεί κανείς να τις αποδεχθεί.
Έτσι στο νομοσχέδιο αυτό που συζητούμε ρυθμίζονται θέματα του ΟΣΚ και την ίδια στιγμή τα θέματα του ΔΙΚΑΤΣΑ. Φυσικά η λειτουργία τους αν κανείς προσεγγίσει το θέμα σε πρώτη και μακροσκοπική ανάγνωση η λειτουργία αυτών των οργάνων σχετίζεται με την εκπαίδευση. Η σχέση τους όμως αυτή δεν είναι οργανική ίσως καμιά φορά είναι και τυχαία, ούτε η λειτουργία τους αφορά η επηρεάζει τη γνωσιοθεωρητική ουσία της εκπαίδευσης, δεν ανατρέπει τίποτε το παλιό ούτε εκσυγχρονίζει τις εκπαιδευτικές μας δομές στην ουσία.
Παραδείγματος χάρη οι αρμοδιότητες του ΔΙΚΑΤΣΑ δεν σχετίζονται οργανικά ούτε επηρεάζουν τη δημιουργία στα Τ.Ε.Ι. του ΕΡΔΙΚ. Είναι τελείως παράλληλα και άσχετα θέματα. Ούτε αυτός καθ' εαυτός ο Ο.Σ.Κ. με τον τρόπο που μετασχηματίζεται προσδιορίζει τους τρόπους διορισμού των εκπαιδευτικών. Και δεν σχετίζεται, γιατί με τις ρυθμίσεις που αφορούν τον Ο.Σ.Κ. ένας παράγοντας φροντίδας για τη σχολική στέγη μετατρέπεται σε έναν κερδοσκόπο επιχειρηματία.
Και πρέπει να δεχθείτε αυτόν τον χαρακτηρισμό εσείς ιδιαίτερα, κύριε Υφυπουργέ, που στηρίζετε πολλές ελπίδες ότι θα λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που ευχόμαστε με την καρδιά μας. Δεν το πιστεύουμε όμως και επιτρέψτε μας να επιμείνουμε σ' αυτό. Και μια τέτοια επιμονή δεν θεμελιώνεται παρά σε μία αυθαίρετη καχυποψία. Αποτελεί ένα επιστημονικό συμπέρασμα που λέει πως, όταν σε έναν μηχανισμό δώσετε τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τη λογική του κέρδους ή της ευκαιρίας θα φροντίσει ασφαλώς και αναγκαστικά -είναι νόμος αυτός επιστημονικός- να βρει τρόπους να εξυπηρετήσει αυτή τη λογική. Και μέσα απ' αυτήν την εξυπηρέτηση δεν αποκλείεται όλες αυτές οι οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες ή οι δυνατότητες συμβουλών, μελέτης, απαλλοτριώσεως κλπ., να κατατείνουν και να κατευθύνονται στην αύξηση των πόρων του και γιατί όχι εις βάρος των συμφερόντων της ίδιας της σχολικής στέγης.
Έτσι λειτουργεί το κέρδος όχι μόνο όπως το απέδειξε ο Μαρξ, αλλά όπως το αποδεικνύει η σύγχρονη οικονομική μας ζωή. Να το φοβάστε αυτό, γιατί έτσι κι αλλιώς αυτές οι αφιλότιμες εξουσίες αλλάζουν και μαζί με τις δικές τους αλλαγές ανατρέπουν και σαρώνουν τα πάντα.
Παράλληλα με την ιστορία του Ο.Σ.Κ. θα αναφερθώ στους διορισμούς των καθηγητών μας, δηλαδή στη φυσική επιβίωση αυτού του προσωπικού τελικά της εκπαίδευσής μας. Δηλαδή, εγκαταλείπεται σε έναν εφιαλτικό κυκεώνα περιπτώσεων που επιβεβαιώνουν αναμφισβήτητα το φόβο μας ότι οι πολλοί πτυχιούχοι των καθηγητικών μας σχολών και τμημάτων δεν θα διοριστούν ποτέ. Αυτό προκύπτει από μία αριθμητική πράξη. Ή, αν τελικά διοριστούν, δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα ή διάθεση να διδάξουν διότι εν τω μεταξύ θα έχουν εμπλακεί στον εφιάλτη του ασφαλιστικού.
Όσο κι αν ελπίζετε, κύριε Υπουργέ, πως οι σκέψεις σας για μαζικούς διορισμούς θα λύσει το πρόβλημα, θέλω να ρωτήσω αν αυτή η σκέψη θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα ή άλλοι παράγοντες οικονομικοί ή γενικότερης πολιτικής θα θέσουν φραγμό σ' αυτήν τη φιλόδοξη και αρκετά ευγενική φιλοδοξία σας;
Επιμένω, κύριε Πρόεδρε, στην άποψη ότι αυτοί οι νόμοι που αφορούν την εκπαίδευση δεν θα πρέπει να περιέχουν διατάξεις που η μεταξύ τους σχέση στοιχειοθετείται από δομικές, θα έλεγα, ονομαστικές δραστηριότητες ή λειτουργίες, αλλά από τους εσωτερικούς και ουσιαστικούς τους συσχετισμούς που διεκπεραιώνουν την πραγματική αποστολή του ελληνικού σχολείου που είναι ασφαλώς η παραγωγή της σύγχρονης γνώσης για την παραγωγή ενός σύγχρονου πτυχιούχου, μαθητή ή υποψήφιου με τη συνεργασία ευτυχισμένων, αμέριμνων δασκάλων και χαρούμενων και αμέριμνων μαθητών.
Όλα όμως τα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας στέλνουν -δεν ξέρω για ποιο λόγο ή μάλλον τον ξέρω αλλά δεν το λέω τώρα- τους δασκάλους στους δρόμους, στις απεργίες και τους μαθητές στις καταλήψεις και τα επικίνδυνα πάρκα.
Κρατώντας, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, στα χέρια μας αυτό το νομοσχέδιο, θα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης πάλι δεν λύνονται ή λύνονται με έναν τρόπο που δεν θα επιτρέψει αυτό το νόμο ή δεν θα επιτρέψει αυτά τα προβλήματα τελικά να έχουν τη λύση τους. Θα έλεγα μάλιστα ότι ούτε καν αντιμετωπίζονται.
Με το πρώτο για παράδειγμα κεφάλαιο, που αναφέρεται σε θέματα του Ο.Σ.Κ. προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση αυτού του Οργανισμού, ο οποίος στην ουσία μετατρέπεται σε ένα γραφείο μελετών και λειτουργεί με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έτσι κι αλλιώς.
Ιδιαίτερα επικίνδυνο θεωρούμε το σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι ο ΟΣΚ έχει το νόμιμο δικαίωμα για δραστηριότητες απόλυτα εργολαβικής αντίληψης, να αποκτά ακίνητα και να τα εκμεταλλεύεται με τρόπους που δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο.
Έτσι δεν θα είναι υπερβολή κύριε Υπουργέ - το είπα και στην επιτροπή, το ξαναλέω και τώρα- αν υποστηρίζαμε ότι είναι ενδεχόμενο ο ΟΣΚ να νοικιάσει χώρους σχολικών κτιρίων σε ιδιωτικές εταιρείες για εκμετάλλευση, ίσως για πάρκινγκ σε ένα προαύλιο ενός σχολείου, ίσως για ένα ίντερντ καφέ, σε ένα χώρο ενός πολυώροφου σχολικού κτιρίου. Ούτε επίσης θα ήταν υπερβολή αν παρατηρούσα πως σε μια εποχή που τα προβλήματα της σχολικής στέγης κραυγάζουν σε όλη τη χώρα, ο ΟΣΚ εξωθείται να ρίξει το βάρος των δραστηριοτήτων του και σε άλλες περιοχές, όπως είναι τα έργα και γενικώς οι εργολαβικές δραστηριότητες του 2004.
Δώσατε μια εξήγηση για τα κτίρια κλπ, αλλά επιτρέψτε μου τελικά να μην τη δέχομαι απόλυτα και να ησυχάζουμε.
Δεν θα ήταν υπερβολή επίσης αν υποστηρίζαμε πως αφού η κατασκευή σχολείων δεν προκαλεί το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον σε κάποια περίπτωση, ίσως ο ΟΣΚ σύντομα μία τέτοια δραστηριότητα να καταντήσει γι' αυτόν, ένα περίεργο θέμα, ίσως μια ανυπόφορη ενοχλητική κατάσταση, γιατί κανένας νόμος δεν το αποκλείει.
Οσον αφορά πάλι κύριε Πρόεδρε, τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ξαναλέγω γιατί την ξέρω καλά αυτή την περίεργη περιοχή, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ να παρατηρήσω ότι αντιμετωπίζονται στο δεύτερο κεφάλαιο με απλά συμπαθητικά " μερεμέτια", επιτρέψτε τη λέξη μέσα σε πολλά εισαγωγικά.
Οι νέες ρυθμίσεις δεν θίγουν τα μεγάλα προβλήματα όπως αυτά που προέκυψαν με την περίφημη ανωτατοποίηση και φυσικά όπως αυτά περιπλέκονται με τις αλλαγές που θα επιβάλλει το ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τριετείς σπουδές, το γνωστό σύστημα τρία, δύο, τρία, η σχέση ΤΕΙ - ΑΕΙ, μεταπτυχιακές σπουδές, πόροι των σχολείων, προγράμματα των ΑΕΙ, προγράμματα τα οποία μέσα στο πλαίσιό τους αναπτύσσονται. Είναι τόσο αγωνιώδη αυτά τα θέματα που όσοι τα έχουν ζήσει καταλαβαίνουν ότι τα νομοσχέδια αυτά ούτε καν τα θίγουν, ή εν πάση περιπτώσει μας δημιουργούν έναν προϊδεασμό το πόσο και αυτά αγχωδώς θα λυθούν.
Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ίσως λειτουργεί ως κακώς οιωνός μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο να γίνονται αναφορές ακόμα στο νόμο 1268/82, εκείνο τον καταστροφικό νόμο πλαίσιο που είχα δυστυχώς το θλιβερό καθήκον ως αντιπρύτανης του ΑΠΘ να δουλέψω για την εφαρμογή του και να ρυθμίζονται ακόμα και κενά που δημιουργήθηκαν με εκείνον, διότι ασφαλώς ο νόμος εκείνος διαμορφώθηκε κάτω από μία διάθεση που θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω άκρως λαϊκιστική αφού το μόνο σημαντικό που προέβλεπε τελικά ήταν η κατάργηση της έδρας και η δημιουργία παράλληλα διαδικασιών εξέλιξης που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα, ύστερα από 20 χρόνια εφαρμογή σε αυτό το νόμο, τομείς, ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές, σε σύνολο τριάντα μελών ΔΕΠ οι είκοσι να είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας, ενώ σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά τμήματα υπάρχει ένας καθηγητής πρώτης βαθμίδας και ένα άλλο προσωπικό που τον βοηθά.
Εκείνο όμως που προβλέπεται σε αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται να το σχολιάσω αρνητικά είναι το περίφημο ανοικτό πανεπιστήμιο. Γι' αυτό βέβαια το πανεπιστήμιο, το δικό μας το κόμμα από την αρχή στάθηκε αρνητικά για πολλούς λόγους. Αυτό λοιπόν το ανοικτό πανεπιστήμιο φοβούμαι ότι δεν φαίνεται να είναι και τόσο ανοικτό. Αλλά και στο τέλος δεν φαίνεται να είναι πανεπιστήμιο. Δεν είναι ανοικτό γιατί η πρόσβασή του απαιτεί προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατόν να τις συγκεντρώνουν όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό. Φαίνεται ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, προϋποθέσεις, οικονομικές επιβαρύνσεις που τελικά δεν θα είναι αυτό το μόρφωμα ανοικτό για όλους. Και από την άλλη πλευρά δεν είναι πανεπιστήμιο κύριε Υπουργέ, γιατί ούτε επιστημονική ειδίκευση τελικά παρέχει, ούτε επαγγελματική υπόσταση εξασφαλίζει στους αποφοίτους.
Απλώς τους προσφέρει -και αυτό θα το δείτε και μόνος σας, αν τελικά ύστερα από μερικά χρόνια το ερευνήσετε- τη συναισθηματική ικανοποίηση ότι φοίτησαν σε ένα πανεπιστήμιο, πήραν ενδεχομένως μια άναρχη κατάρτιση και είναι μετά την αποφοίτηση κάτοχοι κάποιων ανοργάνωτων γνώσεων που η ελεύθερη αγορά δε θέλει να τις αξιοποιήσει γιατί φυσικά δεν τις χρειάζεται. Και ενώ με το άρθρο 3 δεν αντιμετωπίζονται τα ουσιαστικά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το άρθρο 4 και με την παράγραφο 6, με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους -έτσι αναφέρεται η παράγραφος 6- το 2001-2002 καταργείται το ΝΠΔΔ ΣΕΛΕΤΕ. 'Έτσι πάρα πολύ απλά, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, έστω με τα τμήματα της ΑΣΕΤΕΜ και της ΠΑΤΕΣ ως μια ανώτατη παιδαγωγική σχολή, μαζί με άλλες παιδαγωγικές σχολές και να αποτελέσει ένα πρόπλασμα για την ίδρυση σύγχρονων πανεπιστημιακών-παιδαγωγικών σχολών που αποτελούν σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης μια ανάγκη εξαιρετικής σημασίας. Και όμως, για λόγους που την ιστορική και επιστημονική του σημασία δεν την αντιλαμβανόμαστε, ιδρύεται ένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα με τον άκρως περιεκτικό τίτλο όπως όλες αυτές οι περίεργες ακροστιχίδες ΑΣΠΑΙΤΕ, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται καμία επιστημονική ή κοινωνική αναβάθμιση στο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΤΕΕ. Η ΑΣΕΤΕΜ μια από τις δύο σχολές της ΣΕΛΕΤΕ που μέχρι σήμερα είναι ισότιμη με ΤΕΙ, να υποβαθμίζεται αφού για την ισοτιμία των αποφοίτων στο μέρος του γνωστικού αντικειμένου της, θα προϋποθέτει δύο εξάμηνα επιπλέον φοίτηση. Η ΠΑΤΕΣ, η δεύτερη σχολή της ΣΕΛΕΤΕ, από αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, μετατρέπεται ουσιαστικά σε ΚΕΚ ή ΙΕΚ, αφού θα προσφέρει κατά τη βούληση του Δ.Σ. επιμορφωτικά προγράμματα όχι τελικά κύκλο σπουδών, αντί βασικές παιδαγωγικές σπουδές.
Η ΠΑΤΕΣ τέλος σήμερα δεν εκπαιδεύει μόνο αποφοίτους των ΤΕΙ, αλλά και αποφοίτους κατά 60% των πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών. Αυτό δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη στο νομοσχέδιο.
Τέλος η αντίληψη που συσχετίζει η ΣΕΛΕΤΕ με τα ΤΕΙ είναι λάθος. Θα προκαλέσει ανατροπές σε βασικά κεφάλαια της εκπαίδευσής μας και ιδιαίτερα στον πολύ σημαντικό τομέα της παιδαγωγικής προετοιμασίας.
Για το ΔΙΚΑΤΣΑ ωστόσο ναι είναι κάποιες ρυθμίσεις που ενδεχομένως να το απαλλάσσουν. Αλλά φαίνεται κύριε Υπουργέ, ένα μέρος της λειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ που μεταφέρεται τα πανεπιστήμια, εκεί θα φαλκιδευτεί, θα παγιδευτεί.
Πριν από λίγες μέρες, είχα την πληροφορία ότι στα τμήματα, ιδιαίτερα στο τμήμα της οδοντιατρικής, καταρτίζονται κατάλογοι για να υποστούν τις εξετάσεις, οι οποίοι μπορεί τελικά να χρονίζουν. Δηλαδή, μπορεί ένας ο οποίος έχει καταθέσει την αίτησή του και έχει εγγραφεί σε έναν κατάλογο για να εξεταστεί, να περιμένει και δύο και τρία χρόνια. Εγώ το άκουσα και νόμισα ότι με τη μεταφορά τους στα πανεπιστήμια απλοποιείται η διαδικασία και βρίσκονται λύσεις στις χρονικές διάρκειες, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αυτό. Παρακαλώ να το κοιτάξετε.
Τέλος, όσον αφορά τις διαδικασίες των διορισμών, κύριε Πρόεδρε, αυτό το είπαμε και όπως είπα στην αρχή, ο κύριος Υπουργός που πιστεύει είναι αυτή η λύση, μόνο οι μαζικοί διορισμοί θα λύσουν το πρόβλημα. Οι διάφοροι κατάλογοι, το ΑΣΕΠ και όλες αυτές τελικά οι δαιμονικές λύσεις και σκέψεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η κυρία Ξηροτύρη-Αικατερινάρη έχει το λόγο.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως στα περισσότερα νομοσχέδια, έτσι και σε αυτό που συζητάμε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας μας αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση με έναν τρόπο αποσπασματικό και δεν διαφαίνεται και εδώ μια προσπάθεια για τη βελτίωση αυτού συστήματος της εκπαίδευσής μας που αποτελεί για όλους μας -θα έπρεπε να αποτελεί αυτή η προσπάθεια- ένα εθνικό μεγάλο θέμα.
Αποσπασματική, λοιπόν, η αντιμετώπιση και με αυτό το νομοσχέδιο και για τα θέματα της σχολικής στέγης -είναι εντελώς μία άλλη φιλοσοφία από αυτό το οποίο θα έπρεπε σήμερα να ρυθμίζει το Υπουργείο Παιδείας για το μεγάλο αυτό πρόβλημα- αποσπασματική η αντιμετώπιση και της πανεπιστημιακής κοινότητας και των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν. Και τελικά τα θέματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, τα θέματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τα θέματα της περιβόητης αναβάθμισης των Τ.Ε.Ι., εμπεριέχονται σε αυτό το νομοσχέδιο με εντελώς αποσπασματικές ρυθμίσεις. Και μένουν άλυτα βέβαια πολύ μεγάλα θέματα.
Σε αυτό δε το νομοσχέδιο έρχεται σαν τελευταίο άρθρο να προστεθεί το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Είναι ένα τεράστιο θέμα που δημιούργησε μέχρι σήμερα μία ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη ομάδα, μία ομάδα, όμως, ανθρώπων που είναι οι αυριανοί εκπαιδευτές, οι αυριανοί καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτοί δηλαδή οι οποίοι πονούν περισσότερο και προσφέρουν περισσότερα στα θέματα της εκπαίδευσής μας, ρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται με την ψυχρή λογική κάποιων πινάκων και δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική των αναγκών της εκπαίδευσης σε μόνιμους καθηγητές, σε καθηγητές που πολύ εύστοχα ο συνάδελφός μου κ. Χουρμουζιάδης είπε και τη λέξη "ανέμελους". "Ανέμελοι" δεν σημαίνει χωρίς γνώση και ευθύνη, αλλά σημαίνει ήσυχους, ότι μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.
Ας δούμε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Είχαμε διαφωνήσει με τη μεταβολή της νομικής μορφής του ΟΣΚ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας δημόσιος Οργανισμός επιφορτισμένος με την ευθύνη του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και τελικά της υλοποίησης των προγραμμάτων απόκτησης γηπέδων, κατασκευής των σχολικών κτιρίων της χώρας. Είναι ένας δημόσιος Οργανισμός ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του, έχει αφήσει πάρα πολλά προβλήματα. Και για εμάς η οποιαδήποτε αλλαγή της μορφής του και η μετατροπή του σε έναν Οργανισμό που θα προέχει το θέμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα μας, με τα προβλήματα της σχολικής στέγης, με αυτό το έργο το οποίο πρέπει ο Οργανισμός να επιτελέσει μαζί με το Υπουργείο Παιδείας.
Οι τροποποιήσεις οι οποίες προτείνονται στο νομοσχέδιο απομακρύνουν περισσότερο τον ΟΣΚ Α.Ε. από τους σκοπούς και τους στόχους του και διαχέουν την ευθύνη και κατ' επέκταση βέβαια του Υπουργείου Παιδείας, για την εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας. Και το σημαντικότερο, από αρωγό και συνεργάτη της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες χωρίς πόρους μεταφέρθηκαν πολλές ευθύνες για τα σχολικά κτίρια, ο ΟΣΚ και κατ' επέκταση το Υπουργείο Παιδείας γίνεται ο ιδιώτης - μελετητής που έναντι αμοιβής τους προσφέρει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου κλπ.
Στο γενικό μέρος της εισηγητικής έκθεσης διαπιστώνεται μία πολύ μεγάλη αντίφαση. Στην αρχή διατυπώνεται -και ορθώς- ότι η επιτυχής λειτουργία του ΟΣΚ δεν είναι χρήσιμη μόνο για την επιχειρηματική της λειτουργία ως δημόσια επιχείρηση, αλλά για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος με την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και αυτό για εμάς είναι κυρίαρχο. Στη συνέχεια όμως και με τις τροποποιήσεις που προτείνονται, τα πράγματα ανατρέπονται.
Ο εισηγητής θεωρεί αναγκαίο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν για τον ΟΣΚ νέες προοπτικές.
Αξιοποίηση της περιουσίας του: Μα, είναι δυνατόν να συζητάμε σήμερα σε αυτή την Αίθουσα για το πώς θα αξιοποιήσει ο ΟΣΚ την περιουσία του; Η περιουσία του ΟΣΚ θα αξιοποιηθεί από τα νέα παιδιά που είναι στα σχολεία. Δεν είναι μία περιουσία κληροδοτημάτων κλπ. για να φροντίσουμε για την αξιοποίησή της.
Και εδώ μέσα σ' αυτά τα παράξενα, τα οποία προβλέπει το νομοσχέδιο αυτό για τον ΟΣΚ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Θα μεταφερθούμε για λίγο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έστω και αν πριν από λίγα χρόνια μεταφέρθηκαν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση οι ευθύνες και δεν τις έχει το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΣΚ, ενώ δεν μεταφέρθηκαν οι πόροι. Και κάθε φορά για να προσδιορίσουμε τους πόρους χρειάζεται το κλιμάκιο του ΟΣΚ να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να προσδιορίσει τις ανάγκες, λες και εκεί όλοι οι φορείς και η ίδια η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να τις προσδιορίσουν.
Το 62% λοιπόν των δημοτικών και το 31% των γυμνασίων των δημοσίων σχολικών συγκροτημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης έχουν ηλικία πάνω από είκοσι χρόνια, ενώ η κατάσταση του 30% των δημοτικών και του 27% των γυμνασίων θεωρείται μέτρια έως πολύ κακή. Επιπλέον, το 83% των δημοτικών, το 67% των νηπιαγωγείων και το 21% των λυκείων χρειάζονται επισκευή.
Τα στοιχεία αυτά δεν προέκυψαν μόνο από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που κάθε χρόνο επί σειρά ετών τώρα, επί δεκαετίες, επισημαίνει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η αξιολόγηση που έκανε ο ΟΣΚ μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1998.
Στη συνέχεια. η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς της πόλης επανειλημμένα έχουν κάνει καταγγελίες -και τελικά έχει επέμβει και ο εισαγγελέας- για τα δεκαεπτά κτήρια από αμίαντο, τα οποία παραμένουν από τους σεισμούς του 1978 και τα οποία κλήθηκαν τότε να καλύψουν για δύο, τρία χρόνια κάποιες έκτακτες ανάγκες. Να πούμε ακόμα ότι σαράντα επτά χιλιάδες μαθητές λειτουργούν σε διπλή βάρδια στο Νομό Θεσσαλονίκης. Στο τέλος όλα αυτά θα τα θέσουμε στην ανεπάρκεια -υπάρχουν και εκεί τεράστιες ευθύνες- της νομαρχιακής ή της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί δεν μπόρεσε να τακτοποιήσει αυτά τα θέματα;
Αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα, αυτά τα περιβόητα 75 δισεκατομμύρια που τελικά έχουν εγκριθεί μετά από τεράστιους αγώνες που κάναμε, αφού αφήσατε επί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες να τελματώνουν χωρίς χρηματοδότηση και να έχουν εγκαταλείψει τη σχολική στέγη στα προβλήματά της, αυτό που έπρεπε να απασχολεί τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας είναι πώς μέσα από ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα. Βέβαια, δεν περιμένουμε να απασχολεί τον ΟΣΚ ότι στα Τεχνικά Λύκεια τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη που χρειάζονται τετρακόσιες πενήντα μία αίθουσες, αυτές δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κατασκευάζονται. Αυτά δεν είναι στις αρμοδιότητές του.
Να μεταφερθούμε στην Αθήνα, επειδή ο κύριος Υπουργός απάντησε ότι τελικά ο ΟΣΚ έχει περιοριστεί στα θέματα της Αθήνας και στα θέματα της περιοχής της Θράκης για ευνόητους λόγους. Ας πάμε στην Αθήνα.
Τελείωσε το πρόγραμμα της ταχύρυθμης επέμβασης για τον καταστροφικό σεισμό του 1999; Εγώ είπα και στην Επιτροπή ότι αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, προχώρησε πολύ γρήγορα και τελικά έτσι θέλουμε να είναι ο ΟΣΚ: Όχι μόνο για την περιοχή της Αθήνας, αλλά και για τις άλλες περιοχές στη χώρα μας, επειδή ζούμε σε μία χώρα η οποία είναι ιδιαίτερα σεισμόπληκτη και έχει τεράστια προβλήματα.
Θα πρέπει λοιπόν τέτοια προγράμματα να τα ολοκληρώσει όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά να τα ολοκληρώσει και για τη Θεσσαλονίκη και για την Κοζάνη και για το Ηράκλειο και για το Βόλο και για άλλες περιοχές, όπου τα σχολικά κτήρια είναι ανεπαρκή και οι σεισμικές επιβαρύνσεις τα έχουν κάνει σχεδόν επικίνδυνα. Από τη γνώση και την εμπειρία που έχει ο ΟΣΚ θα πρέπει αυτή η γνώση και η εμπειρία να είναι αρωγός στη νομαρχιακή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτως ώστε τώρα που και εκείνη έχει αρμοδιότητες να μπορούν μαζί να προωθήσουν αυτά τα μεγάλα προγράμματα για τη σχολική στέγη.
Tώρα, αν εδώ μέσα από το νομοσχέδιο προβλέπεται μία άλλη δράση του ΟΣΚ, μία δράση στο εξωτερικό -λες και έχει τελειώσει και έχει λύσει τα προβλήματα στο εσωτερικό για να φτάσει να μπορεί να επιλύσει και τα προβλήματα στο εξωτερικό- εμείς βέβαια δεν συμφωνούμε. Αν προβλέπεται να αποκτήσει ο ΟΣΚ πτυχίο μελετητή για να μελετά -δεν κατάλαβα ποια πράγματα και για λογαριασμό ποιων- ως ιδιώτης και να μην ολοκληρώνει αυτό το τεράστιο έργο, το οποίο έχει, εμείς δεν συμφωνούμε.
Η αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων, που αυτήν τη στιγμή για λόγους ταχύτητας ή για άλλους λόγους μεταφέρεται στον ΟΣΚ, αφαιρείται από την περιφέρεια. Εμείς εδώ δεν συμφωνούμε. Η περιφέρεια θα πρέπει να καθορίζει εκείνη τις ανάγκες της, επειδή είναι πιο κοντά στη Νομαρχιακή και στην τοπική Αυτοδιοίκηση και, αν χρειάζεται και η συμβουλή του ΟΣΚ και του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως όμως στα θέματα της καταβολής των χρημάτων και όχι πουθενά αλλού, εμείς θα συμφωνούσαμε σε αυτό.
Δεν συμφωνούμε για τις αμοιβές προς τον ΟΣΚ για τη σύνταξη κτηριοδομικών προτύπων και κτηριολογικών προγραμμάτων. Αυτές είναι οι συστατικές βασικές λειτουργίες του Οργανισμού. Μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορεί να καθορίσει τις ειδικότερες ανάγκες και τα πρότυπα που έχει. Δεν μπορεί να είναι αυτό μία επιχειρηματική λειτουργία του ΟΣΚ. Δεν μπορεί ο ΟΣΚ να κάνει τον τεχνικό σύμβουλο και στα ΤΕΙ επειδή έχει την εμπειρία και από την άλλη πλευρά να μπορεί να προσλαμβάνει τεχνικούς συμβούλους, για να απορροφήσουν χρήματα από πού; Και πώς θα προσλαμβάνει αυτούς τους τεχνικούς συμβούλους, αφού καθ' όλα τα άλλα είναι άξιος να αποτελέσει αυτός τον τεχνικό σύμβουλο για ένα σωρό δημόσιες υπηρεσίες;
Βέβαια, σε εκείνο που είμαστε εντελώς κάθετοι είναι στη δυνατότητα του ΟΣΚ να συνιστά κάθετες και οριζόντιες ιδιοκτησίες στα ακίνητα που ανεγείρονται σχολικά κτήρια και μεταβιβάζονται στους ΟΤΑ. Τι θα γίνει τελικά με τον ΟΣΚ; Θα γίνει όπως έγινε με τα Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ; Θα έχουν την ίδια τύχη με τα κτήματα του δημοσίου στο Μαρούσι;
Εδώ ακριβώς και με το επόμενο άρθρο υπάρχουν τα θέματα των εκτάσεων της ΣΕΛΕΤΕ και της αξιοποίησής τους. Θα αξιοποιήσουμε τελικά τους υπόγειους και τους ελεύθερους χώρους των σχολείων και θα τα δώσουμε στην εκμετάλλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;
Τελικά στο βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων και στη μάχη αυτή, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι μπερδεμένος και ο ΟΣΚ. Δηλαδή όλη του η δραστηριότητα αυτά τα δύο χρόνια, τα κτήριά του, κάποια άλλη δραστηριότητα ως μελετητικός σύμβουλος, ως τεχνικός σύμβουλος κλπ. θα τη δώσει στον "ΑΘΗΝΑ 2004"; Μα, έχει τις υπηρεσίες του ο "ΑΘΗΝΑ 2004", έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό και ένα σωρό άλλα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να γονατίσει η χώρα σε αυτό εδώ το θέμα.
Ο ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα της σχολικής στέγης, για τον προγραμματισμό, για τον σχεδιασμό έχουν τεράστιες υποχρεώσεις. Δεν είναι ότι αυτήν τη στιγμή τελείωσαν τη δουλειά τους και θα πάνε να βοηθήσουν τον "ΑΘΗΝΑ 2004" ή να κάνουν μελέτες ή να του εξασφαλίσουν χώρους κ.ο.κ. Αυτά είναι θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις που έχει ο ΟΣΚ.
Έχω καταθέσει και μία τροπολογία για τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει ο ΟΣΚ να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα θέματα της ενίσχυσης κατ' αρχάς του αντισεισμικού ελέγχου και στη συνέχεια -όπου απαιτηθεί- της ενίσχυσης των σχολικών κτηρίων.
Ας πάμε τώρα στα θέματα της ανώτερης εκπαίδευσης. Όπως είπαμε και στην αρχή, η γενική μας παρατήρηση είναι ότι υπάρχει μια ατελείωτη περιπτωσεολογία και αντί να διορθωθεί η κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει σύγχυση
Για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα ήθελα να πω το εξής. Είχαμε κρίνει θετική την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, όμως είχαμε και τότε επισημάνει και τώρα το επισημαίνουμε και δεν διορθώνεται αυτό το πρόβλημα, ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση των ανθρώπων που θέλουν σε μεγαλύτερη ηλικία να σπουδάσουν. Δεν λύνεται το θέμα της χρηματοδότησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια χρηματοδότηση μέσω του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα ούτε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.
Δεν λύνονται οι σοβαρές αδυναμίες που έχει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ούτως ώστε να αποκτήσει τη δική του εκπαιδευτική φιλοσοφία, τα δικά του προγράμματα και να μην καταλήγει τελικά να αγοράζει πακέτα κατάρτισης, για να μπορέσει έτσι κάποτε να έχει και δυνατότητες έρευνας, αλλά για να μπορέσει κάποτε να αναβαθμιστεί πράγματι σε μία πανεπιστημιακή μονάδα.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου εξακολουθεί να υπάρχει η διοικούσα επιτροπή, εξακολουθεί να υπάρχει δηλαδή η εξάρτιση και να μην υπάρχει η πλήρης αυτονόμηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Η θεσμοθέτηση δε περαιτέρω οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών κατά 10% ανοίγει ένα δρόμο ούτως ώστε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο να λειτουργεί με τη βάση της ανταποδοτικότητας.
Ακολουθούν στη συνέχεια μία σειρά ρυθμίσεις για το ΔΕΠ, που τακτοποιούν μικροπεριπτώσεις ενώ επιτείνουν σε πολλά θέματα τη σύγχυση. Θα έλεγα ότι κακώς απαλείφθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους τα θέματα που αφορούν τις αμοιβές και για τις εκπαιδευτικές άδειες των πανεπιστημιακών. Η πανεπιστημιακή έρευνα είναι ένα διεθνές κεκτημένο, κεφαλαιοποιεί τελικά τα αποτελέσματα της έρευνας και ανανεώνει τη γνώση για την ανώτατη εκπαίδευση.
Όσον αφορά τώρα την κατάργηση της ΣΕΛΕΤΕ και την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, επιχειρείται εδώ σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του Υπουργού να πάμε σε μία βαθμίδα ΤΕΙ. Δεν πάμε σε μία βαθμίδα ΤΕΙ, έτσι όπως προβλέπεται να είναι οι αναβαθμισμένες βαθμίδες των ΤΕΙ, δεν αναβαθμίζεται αυτή η ιστορία. Και το βασικότερο, δεν είναι ένα αυτόνομο ΤΕΙ. Εξακολουθεί να έχει τη διοικούσα επιτροπή, προσωρινώς μεν, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η διοικούσα επιτροπή, που ο πρόεδρός της δεν έχει καν τα προσόντα για να είναι ούτε σε μεσαίου τύπου σχολή, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μέχρι το 2004 των χώρων της ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι.
Από την άλλη πλευρά είναι εύστοχες οι παρατηρήσεις της ΟΛΜΕ για το ότι πραγματικά είναι πρόβλημα για τη χώρα μας να υπάρχει μία πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή, η ΣΕΛΕΤΕ δηλαδή να μετεξελιχθεί μετά από αξιολόγηση σε μία πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή, ούτως ώστε από εκεί να βγαίνουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι να είναι ισότιμοι σε όλα με τους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν από τις πανεπιστημιακές σχολές. Αυτό το πρόβλημα τελικά, αυτός ο συγκερασμός να είναι ένα ανώτατο ΤΕΙ, το οποίο σιγά-σιγά θα αναβαθμιστεί σε ανώτατη εκπαίδευση, δεν λύθηκε κατά τη συζήτηση. Είχαμε αντιπαραθέσεις και ακούστηκε αυτός ο προβληματισμός και από τα τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά ο κύριος Υπουργός δεν δέχθηκε αυτόν τον προβληματισμό και δεν έδωσε απαντήσεις κατά τη δική μας άποψη.
Εμείς θα λέγαμε ότι αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει θα πρέπει να το αφήσετε αυτή τη στιγμή. Αφαιρέστε το άρθρο 4 από αυτό το νομοσχέδιο και αφήστε να δείτε, τι θα κάνετε. Μπορεί να κάνετε αυτή τη σχολή ένα αναβαθμισμένο ΤΕΙ. Αλλά να λύσετε την αντίφαση, ότι από τη σχολή αυτή θα εξέρχονται μη ισότιμοι εκπαιδευτικοί με τους εκπαιδευτικούς από τα ανώτατα ιδρύματα ή να πάτε μετά από μία ουσιαστική διαδικασία -και αυτή είναι η δική μας πρόταση- και μία ουσιαστική αξιολόγηση, στην αναβάθμιση αυτής της σχολής σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Για τα θέματα του ΔΙΚΑΤΣΑ κλπ., συμφωνούμε με τη ρύθμιση για τις ιατρικές σχολές, αλλά τελικά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του ΔΙΚΑΤΣΑ, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις.
Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών, το σύστημα της πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση μέσω της επετηρίδας παλαιότερα διασφάλιζε και αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
Είναι γεγονός ότι η επετηρίδα για τον α ή β λόγο για τις μικρότερες ανάγκες, για το ότι τελικά έμειναν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας, φαίνεται να είναι ανενεργή, να έχει ξεπεραστεί. Έτσι όπως ξεκίνησε να λυθεί το θέμα με τους πέντε τελικά πίνακες που δημιουργήθηκαν, με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με τους αναπληρωτές του πρώτου πίνακα, με τους αναπληρωτές του τρίτου πίνακα κ.ο.κ. τελικά δεν λύνεται και επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο; Γιατί τελικά κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περισσότερο από δεκατέσσερις χιλιάδες αναπληρωτές για την εκπαίδευση και δεν διορίζεται ένας γενναίος αριθμός εκπαιδευτικών. Και μη μου πείτε ότι οι δεκατέσσερις ή οι δεκαπέντε χιλιάδες αναπληρωτές καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Ούτε οι τέσσερις χιλιάδες απ' αυτούς δεν καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες. Οι υπόλοιποι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Γι' αυτό η δική μας πρόταση είναι, και έχουμε καταθέσει και σχετική τροπολογία, ότι εκτός από τη ρύθμιση της παραγράφου 1 στο εδάφιο β' να προστεθεί το εξής: "Κατ' εξαίρεση, κατά τους διορισμούς εκπαιδευτικών του έτους 2003 όσοι υποψήφιοι υπάγονται στην υπό περίπτωση ββ' της περίπτωσης α' διορίζονται σε κενές και συνιστώμενες θέσεις με απόλυτη προτεραιότητα έναντι των υποψηφίων κάθε άλλης κατηγορίας. Κατά τους διορισμούς των ετών 2004 και εφεξής διορίζονται κατά προτεραιότητα όσοι έχουν συνάψει κατά την ψήφιση του παρόντος νόμου μία τουλάχιστον σύμβαση εργασίας".
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)
Πρέπει να λύσετε τελικά το θέμα πολύ πιο νωρίς από το 2005 και των αναπληρωτών του πρώτου πίνακα και των αναπληρωτών οι οποίοι ήταν στον τρίτο πίνακα, οι οποίοι έχουν δουλέψει ίσως κατά την ψήφιση του νόμου όχι δεκαέξι μήνες αλλά λίγο λιγότερο και οι οποίοι δικαιούνται και έχουν το προβάδισμα να προσληφθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κυρία Ξηροτύρη, τώρα δεν έχετε ούτε δευτερολογία.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πρέπει να συγχαρούμε για τα αντανακλαστικά του τον Υπουργό όταν πρόλαβε την αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Στεφανή και να φέρει την τροπολογία η οποία αφορά το επίμαχο θέμα της απασχόλησης των πανεπιστημιακών ιατρών. Βέβαια θα αναφερθούμε σ' αυτό το θέμα κατά τη συζήτηση της τροπολογίας. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η τροπολογία αλλά και το ίδιο το πνεύμα και η φιλοσοφία της.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Χρήστος Σμυρλής Λιακατάς έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ ΛΙΑΚΑΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η συνάδελφος η οποία μόλις κατέβηκε από το Βήμα αφιέρωσε δεκαπέντε λεπτά απ' ότι πρόσεξα για να αναφερθεί στον Ο.Σ.Κ. -είναι και εισηγήτρια του Συνασπισμού- και σαν άνθρωπος που υπηρετεί το χώρο των πολιτικών μηχανικών σίγουρα θεώρησε ότι αυτό ήταν και το πιο σημαντικό.
Εγώ θα έλεγα, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το σχέδιο νόμου που σήμερα συζητάμε ουσιαστικά αναφέρεται όχι σε ένα αλλά σε πέντε σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα είναι η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι οι ρυθμίσεις στα Α.Ε.Ι., στα Τ.Ε.Ι. και στο Ε.Α.Π., στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Το τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάργηση της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. και της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η δημιουργία ανώτατης πανεπιστημιακής σχολής. Το τέταρτο σημαντικό ζήτημα είναι τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν δημιουργηθεί με το ΔΙΚΑΤΣΑ. Και το πέμπτο και σημαντικότατο ζήτημα είναι αυτό των αναπληρωτών καθηγητών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ εκ προοιμίου ότι το σχέδιο νόμου είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει σημασία ότι περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά θέματα. Σημασία έχει ότι απαντά σε πέντε σημαντικά προβλήματα. Πιστεύω ότι είναι ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο όλων των κατηγοριών, μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης, απασχολούν οπωσδήποτε το ίδιο το Υπουργείο και απασχολούν και εμάς.
Πιστεύω ότι με την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου θα βοηθηθεί η σημαντική δουλειά που καλείται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας.
Το πρώτο θέμα που διαπραγματεύεται ο νόμος αναφέρεται στην Α.Ε. Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Οι διατάξεις του νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό όργανο. Έχω δε, την απορία γιατί οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλουν να αγνοούν την τεράστια προσφορά αυτού του Οργανισμού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έγινε Ανώνυμη Εταιρεία. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η φιλοσοφία να μηδενίζονται τα πάντα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν η ψήφιση αυτού του νόμου θα βελτιώσει τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Θα μπορούσα να πω και άλλα περί "δυσπιστίας" που εκφράζονται στις τοποθετήσεις των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τα όργανα που διοικούν σήμερα τον ΟΣΚ αλλά θα επαναλάμβανα πράγματα στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια. Κατά την άποψή μου αντιμετωπίζουμε μία δεδομένη αντιπολίτευση είτε βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση κάποια σχέδια νόμων είτε δεν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό δεν βοηθά την κοινωνία μας.
Το δεύτερο θέμα το οποίο πραγματεύεται ο νόμος αναφέρεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ με ρυθμίσεις που συμπληρώνουν τους υπάρχοντες νόμους για να υπάρξει μια πιο εύρυθμη λειτουργία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι διατάξεις αυτές ρυθμίζουν και θέματα αποδοχών κάποιων κατηγοριών καθηγητών. Νομίζω ότι και αυτές οι διατάξεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι αυτό που συζητάμε εδώ και χρόνια με τους συλλόγους των αποφοίτων της ΣΕΛΕΤΕ και τους εκάστοτε διοικούντες τη ΣΕΛΕΤΕ, δηλαδή ότι αυτή η σχολή θα έπρεπε κάποια στιγμή να βρει το δρόμο της. Ο καλύτερος δρόμος είναι αυτός ο οποίος προτείνεται από το νομοσχέδιο, η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η ΑΣΠΕΤΕ.
Παρακολουθώ τα θέματα της παιδείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι η προσέγγιση την οποία έκανε έστω μετά από πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεπερνώ κάποιες ενστάσεις, περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, από την πλευρά συνδικαλιστικών φορέων της ΣΕΛΕΤΕ για το αν θα πρέπει να ενταχθεί στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Ο ρόλος αυτής της ανώτατης σχολής είναι συγκεκριμένος. Οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν από την πλευρά των συνδικαλιστών και των συλλόγων των αποφοίτων της ΣΕΛΕΤΕ θα ρυθμιστούν με το χρόνο ή θα καταλάβουν ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο μήκος κύματος αυτού που τόσα χρόνια ζητούσαν για την ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ.
Εδώ θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί από το 1972. Έχω κάποιες επιστολές διαμαρτυρίες από καθηγητές και παρακαλώ να διευκρινιστεί αυτό το θέμα.
Το τέταρτο σημαντικό θέμα που διαπραγματεύεται ο νόμος είναι η κατάργηση των μετεγγραφών του εξωτερικού και επίσης η πιο αντικειμενική, η πιο διαφανής και η πιο από πλευράς ισονομίας ρύθμιση λειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ σε σχέση με τις εξετάσεις των αποφοίτων ιατρικής, οδοντιατρικής, κρατών εκτός Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Νομίζω είναι στη σωστή κατεύθυνση και αρκετά έχουμε ακούσει και δεχθεί όλοι για το ΔΙΚΑΤΣΑ. Η κατεύθυνση που δίνεται μέσα από το νόμο είναι θετική και πιστεύω ότι πρέπει να την ενισχύσουμε και να την χειροκροτήσουμε.
Το τελευταίο είναι οι αναπληρωτές καθηγητές. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει κουράσει, ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει πολλά χρόνια και έχει ανοίξει πληγές. Προβλήματα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κόστος στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Παρακολούθησα και παρακολουθήσαμε όλοι και τους εκπροσώπους των αναπληρωτών καθηγητών είτε αυτοί είναι δεκαεξαμηνήτες, είτε είναι της επετηρίδας, είτε είναι του ΑΣΕΠ, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής όλων ότι 8000 διορισμοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνονται φέτος. Τέσσερις χιλιάδες διακόσιοι από την πλευρά της πρωτοβάθμιας και 3.800 από την πλευρά της δευτεροβάθμιας και θα έλεγα ότι όλα αυτά είναι σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής παιδείας και γενικότερα μιας καλύτερης κοινωνίας και αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που είχε το κουράγιο να φέρει ένα τέτοιο νόμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Καλός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο Υπουργός Παιδείας μόλις τελείωσε την αγόρευσή του ο εισηγητής μας, ο κ. Σπηλιόπουλος είπε να αποφεύγουμε τις κινήσεις και τους λόγους εντυπωσιασμού. Και μια και το θέμα που συζητάμε δεν αντέχει από ψεύτικους και περιττούς εντυπωσιασμούς, θα ήθελα να συστήσω στον Υπουργό Παιδείας το λόγο αυτό και τη σύσταση να την απευθύνει πρώτα, πρώτα στον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, διότι την ώρα που τα πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά από τις γνωστές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων με γνωστά τα αιτήματά τους εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να τα λύσει ήρθε η πρωθυπουργική πρόταση εντυπωσιασμού. Ο Πρωθυπουργός έχασε το μισθό του. Ο μισθός του δεν πιστώθηκε υπέρ του σκοπού για τον οποίο τον διέθετε και άκουσε ο ελληνικός λαός από τα κανάλια της τηλεόρασης χθες ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λέγεται Πάντειο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για να δει που έγινε η κακοδιαχείριση. Με αυτού του είδους τους εντυπωσιασμούς θέλετε να δείξετε αφερέγγυα τη διαχείριση στα πανεπιστήμια και άρα πως ζητάνε επί πλέον πόρους και ρυθμίσεις μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και άλλα, όταν δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα του οίκου τους; Αυτό σημαίνει ότι με τις κινήσεις αυτές έρχεστε να κόψετε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται ολόκληρη η ελληνική εκπαίδευση.
Γι' αυτό λοιπόν, θα ήθελα να σας πω ότι λάθος χρόνο διαλέξατε τη στιγμή που η πληγή στα ΑΕΙ της χώρας είναι ανοικτή και ολόκληρος ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όρια της αγανάκτησης γιατί δεν είστε ικανοί να λύσετε τα προβλήματα τα οποία τα γνωρίζετε εδώ και δύο χρόνια και για τα οποία προσφέρατε χθες στους πρυτάνεις ψίχουλα.
Τους είπατε πάρτε τα ερευνητικά κονδύλια από το Πρόγραμμα του Β' ΕΠΕΕΚ, δηλαδή από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και θα δούμε. Μα, τα ερευνητικά κονδύλια δεν είναι μισθολογικές απολαβές για να βελτιώσετε το σημερινό status. Πώς, λοιπόν, φθάνετε σ' αυτό το σημείο; Να, λοιπόν, ποιες είναι οι κινήσεις εντυπωσιασμού.
Όσον αφορά τώρα το νομοσχέδιο. Είναι ή δεν είναι όλο αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα συνοθύλευμα εντυπωσιασμού που κάθε άλλο είναι ικανό να λύσει τα χρονίζοντα και μεγάλα. Έρχεται απλώς να τακτοποιήσει κάτω από βαρύγδουπους τίτλους τα ελάσσονα, εκείνα δηλαδή που δεν είναι άκρως ενδιαφέρονται και που δεν είναι πρακτικά και αποτελεσματικά.
Πρώτα απ' όλα λοιπόν το μείζον θέμα για το οποίο πάλι ευθύνεται η Κυβέρνηση, γιατί αυτή το δημιούργησε, είναι το θέμα της τακτοποίησης της μεγάλης μερίδας των εκπαιδευτικών, στο έργο των οποίων στηρίζεται σήμερα η εκπαίδευση και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκδοχή της.
Ακούστε λοιπόν: Αφού από το 1998 και συνεπέστατα με την πρώτη μεταρρύθμιση -για να μην φτάσω στην τρίτη, τέταρτη αντιμεταρρύθμιση τη δική σας, κύριε Υπουργέ της Παιδείας- διογκώσατε την τάξη των αναπληρωτών και προσπαθήσατε με κόλλυβα να εξυπηρετήσετε την εκπαίδευση των Ελλήνων, δηλαδή προσπαθήσατε με την εύκολη λύση της αναπλήρωσης να λύσετε προβλήματα τεράστιων μόνιμων διδακτικών κενών σε όλα τα σχολεία της χώρας, έρχεστε σήμερα, όπως τολμήσατε και πέρυσι -φαίνεται τώρα προλάβατε στις παρυφές της Ολομέλειας, πέρυσι το επιχειρήσατε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή πρόχειρα και γρήγορα μέσα σε ένα θερινό τμήμα- να ρυθμίσετε με πίνακες τα θέματα της τακτοποίησης. Και τώρα φέρνετε πάλι πίνακες και μάλιστα πίνακες που δεν σας εξυπηρετούν και φέρατε νέα "σκούπα" πάνω στην πρώτη "σκούπα" -λέγοντας "σκούπα" αναφέρομαι στην δεύτερη τροπολογία σας- για να ρυθμίσετε πώς θα βάλετε τα μόρια στον πίνακα της κυρίως "σκούπας" του νομοσχεδίου.
Αν λοιπόν αυτή είναι τακτική και αν με τέτοιο τρόπο προσπαθείτε να λύσετε να προβλήματα της εκπαίδευσης, είστε γελασμένοι.
Για να δούμε, λοιπόν, πώς λύνεται το πρόβλημα των αναπληρωτών. Σας καταθέσαμε -συνεπείς προς την πρώτη εκείνη τροπολογία μας που προσπαθήσατε να αντιγράψετε με τις ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου - τροπολογία, συνεπείς εμείς με τα όσα υποσχεθήκαμε, και προεκλογικά το 2000, στο σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας.
Σας είπαμε ότι μόνο με μαζικούς διορισμούς λύνεται το πρόβλημα και μάλιστα όχι μόνο για τη συμπαθέστατη τάξη των δεκαεξαμηνιτών. Και ξέρουν οι δεκαεξαμηνίτες πώς εμείς επί Γεράσιμου Αρσένη αγωνιστήκαμε να κατεβάσουμε το όριο από τους είκοσι μήνες στους δεκαέξι μήνες.
Εμείς ζητάμε, πέρα από τη λογική εκείνου του δεκαεξάμηνου της εποχής του 1998, να φτάσετε να απορροφήσετε το μέγιστο των υπαρχόντων σήμερα ομήρων της εκπαίδευσης. Γιατί μόνο έτσι -και όχι με προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις- θα μπορέσετε να τακτοποιήσετε σε μαζικές θέσεις -εφόσον τις θεσμοθετήσετε σύμφωνα με την τροπολογία μας- τους ανθρώπους εκείνους, στους οποίους σήμερα εμπιστεύεστε ακόμα και διορθώσεις γραπτών, ακόμα και εξεταστικούς ρόλους στο σύστημα των πανελληνίων.
Έρχεστε, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, να φτιάξετε και το ΔΙΚΑΤΣΑ. Το αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ. Εκείνο για το οποίο αν μπορούσατε να κάνετε ένα γκάλοπ θα σας έλεγαν όλοι οι Έλληνες είτε έχουν παιδιά που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό είτε δεν έχουν και απλώς γνωρίζουν από το περιβάλλον τους τα προβλήματα, ότι ήδη έχει εκμετρήσει τα προς το ζην.
Το ΔΙΚΑΤΣΑ είναι ένα σύστημα γραφειοκρατικό που πληγώνει τους νέους ανθρώπους, που τους στερεί τις ευκαιρίες εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης χρονικής διάρκειας που χρειάζεται για να αναγνωρίσει τα αυτονόητα. Πανεπιστήμια διεθνώς αναγνωρισμένα, τίτλους διεθνώς αναγνωρισμένους που θα έπρεπε και για λόγους αναγνωρισιμότητας και για λόγους προσαρμοστικότητας εμείς οι λάτρεις -πραγματικά το λέω και όχι ειρωνικά- του ευρωπαϊκού τρόπου εκπαίδευσης, αλλά και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, να είχαμε ήδη εντάξει στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας.
Να πούμε για την Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.-Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.;
Κύριε Υπουργέ, είναι η λυδία λίθος πάνω στην οποία φαίνεται η αναποτελεσματικότητα των σχεδιασμών σας. Έρχεστε και αντί να αναβαθμίσετε με απλοχεριά και με γενναιότητα αυτήν τη Σχολή, που στην ουσία τρεις ρόλους και όχι ένα υπηρέτησε μέχρι σήμερα δίνοντας, απλόχερα και μάλιστα αποτελεσματικά, τους λειτουργούς της ανώτερης εκπαίδευσης, της τεχνολογικής, έρχεστε και τάχα ψάχνοντας να δείτε τι ήταν μέχρι σήμερα αυτή η Σχολή αρνείστε να την κάνετε πανεπιστήμιο ομογενοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο εμείς θα παράγουμε ως χώρα τους καθηγητές μας, είτε των ειδικών είτε των γενικών μαθημάτων, για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και το αρνείστε κάνοντας απλώς ένα ειδικών συνθηκών Τ.Ε.Ι. αντί πανεπιστήμιο.
Αν αυτό είναι αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων της εκπαίδευσης, τότε νομίζω ότι εκείνο που σας αναλογεί είναι να κάνετε την αυτοκριτική σας και γρήγορα να διορθώσετε αυτό που φέρατε εδώ. Να το διορθώσετε μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, γιατί νομίζουμε ότι στην Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.-ΠΑΤΕΣ-Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. -το λέω έτσι ολόκληρα- αξίζει καλύτερη τύχη. Εσείς που κατηγορείτε τα πανεπιστήμια ότι ήθελαν να πάρουν το campus, τα εργαστήρια και τα κτίρια, για να την απορροφήσουν και να την εντάξουν στα σπλάχνα των και να την αναβαθμίσουν, εσείς οι ίδιοι κάνετε το ίδιο. Κάνετε δηλαδή ολυμπιακές εγκαταστάσεις φιλοτίμως, για να εξυπηρετηθεί η ολυμπιακή υπόθεση, εγγράφετε υποθήκες, για να πάτε εκεί το Υπουργείο Παιδείας. Άρα, στην ουσία έρχεστε ως καταπατητής και ταυτοχρόνως δεν έχετε τη γενναιότητα σε αυτούς που καταπατάτε να προσφέρετε εκείνο που τους αρμόζει, δηλαδή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων...
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιπαροχή κύριε συνάδελφε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ: Όχι αντιπαροχή, αναγνώριση, κύριε συνάδελφε. Αναγνώριση εκείνου του χώρου στον οποίο εισέρχεται το Υπουργείο Παιδείας και είναι χώρος τιμημένος σαράντα χρόνια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι μια πρωτοφανής έννοια, κύριοι συνάδελφοι! Έχει ακούσει κανείς να καταπατά το σπίτι του;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Όταν έρθει η ώρα, θα απαντήσετε, κύριε Υπουργέ; Θέλετε να σας δώσουμε δύο λεπτά, για να απαντήσετε;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το λόγο έχει ο κ. Σπυριούνης.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να μην αρχίσω με τα "Τείχη" του Καβάφη, θεωρώντας ότι κραυγάζει η παιδεία και λέει σε όλους μας, κύριοι συνάδελφοι -απευθύνομαι στους συναδέλφους όλων των πτερύγων της Βουλής- τα εξής: "Χωρίς περίσκεψη, χωρίς λύπη και χωρίς αιδώ μεγάλα και ψηλά έκτισαν γύρω μου τείχη". Αυτό κραυγάζει η παιδεία.
Αναμφισβητήτως έχει συντελεστεί και συντελείται μεγάλη πρόοδος. Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Βεβαιότατα, υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Να προσθέσω, όμως, και έναν τέταρτο λόγο, μια τέταρτη παραδοχή, για να μπορούμε να μιλούμε μέσα σε ένα πλαίσιο πραγματικότητας, σοβαρότητας και πολιτικής εντιμότητας. Ο τέταρτος λόγος είναι ο περιορισμός ενός κρίσιμου στοιχείου δυνατοτήτων, η δαπάνη.
Αν, λοιπόν, αναλογιστούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τι έχει συντελεστεί, αν αξιολογήσουμε δικαίως και εναρέτως ότι δαπανάει η πατρίδα για το αμυντικό σύστημα 5% του Α.Ε.Π., όταν στην Ευρώπη δαπανείται μόνο 2,3% του Α.Ε.Π., αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, αν αναλογιστούμε ότι την παιδεία την προσδιορίζουν μεταξύ των άλλων και η δυνατότητα των κονδυλίων, τότε μπορούμε να βρούμε τη ζυγαριά, για να δούμε τις καθολικές ευθύνες που συντρέχουν στο μεγάλο και ιερό κεφάλαιο που λέγεται "παιδεία" για την πατρίδα μας.
Κύριε Υπουργέ, θα προσφέραμε -απευθύνομαι στους συναδέλφους όλης της Βουλής- μεγάλη υπηρεσία στο έθνος, αν δεχόμασταν ότι πρώτο στοιχείο που χρειάζεται η παιδεία είναι ο σεβασμός της παιδείας.
Το δεύτερο στοιχείο είναι μέγιστο, ο ανθρώπινος παράγοντας και το τρίτο στοιχείο είναι οι δαπάνες. Σεβασμός σημαίνει ηθική στήριξη της παιδείας, συναίνεση, συνεννόηση. Εθνική συνεννόηση απαιτούν τα θέματα της παιδείας, το θέμα της εθνικής άμυνας. Υπάρχει διάθεση για εθνική συνεννόηση; Δεν υπάρχει. Από το Κόμμα μου μέχρι τα δικά σας Κόμματα, κύριοι συνάδελφοι. Ο καθένας αντικρίζει τα προβλήματα με βάση όχι την υπερκομματική διάσταση του ιερού χώρου της παιδείας, αλλά με τον παράγοντα του τι συμφέρει κομματικά.
Να πω και ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την έννοια του ανθρώπινου παράγοντα: Υπάρχουν αμοιβές σήμερα στους δασκάλους και στους καθηγητές; Αν είναι δυνατόν! Ο καθηγητής, αυτός ο σκαπανέας, που αποτελεί το θεμέλιο της προοπτικής για την παιδεία, είναι ο φτωχός συγγενής!
Χρειάζονται, κύριε Υπουργέ, τρία ειδικά μισθολόγια στην πατρίδα -όταν μπορέσουμε να τα κάνουμε, γιατί δεν λέω ότι μπορούμε να τα κάνουμε σήμερα- των δικαστικών, των στρατιωτικών και των εκπαιδευτικών. Μόνο σε αυτές τις τρεις κατηγορίες εργαζόμενων επιβάλλονται ξεχωριστά μισθολόγια, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανθρώπινο παράγοντα και να τους ζητήσουμε να δουλεύουν Σαββατοκύριακα, Πάσχα και Χριστούγεννα. Πώς όμως θα δουλέψουν, αν δεν μπορούν να αλλάξουν σακάκι;
Πολλά θα μπορούσα να πω ότι χρειάζεται ακόμα η παιδεία, που ανάγονται στην εθνική συνεννόηση, στην υπερκομματική αξιολόγηση, που περιλαμβάνει και το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται αξιοκρατία.
Το νομοσχέδιο επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να πω -μιας και είμαι Βορειοελλαδίτης και δίπλα σας έχετε τον αγαπητό κ. Γκεσούλη- ότι είναι καλό. Και δεν το αποδίδω στην "Σοφία της Καραβάνας" του 1988, που με στήριξε, όταν είχαν πέσει όλοι επάνω μου να με "φάνε" σαν Σωματάρχη, γιατί με ενδιέφερε η ψυχολογία του στρατιώτη.
Το κατεστημένο, κύριοι συνάδελφοι, είναι αναστολή στις προοπτικές υπονόμευσης στην πρόοδο της πατρίδας, αναστολή και υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας. Άλλη ήταν η δημοκρατία αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, που γίνονταν βήματα βήματα, και άλλες είναι οι απαιτήσεις της δημοκρατίας σήμερα. Γι' αυτό και μονίμως κραυγάζω όταν μιλώ.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ακόμα σοφία της καραβάνας στο θέμα της αντιμετώπισης της δημοκρατίας από όλα τα κόμματα της πατρίδας. Ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν σταματά!
Το νομοσχέδιο είναι καλό. Περιλαμβάνει πλείστες όσες θετικές διατάξεις. Το πρώτο κεφάλαιο με τα άρθρα 1 και 2 καθορίζει και ρυθμίζει θέματα ενός μηχανισμού που προσφέρει μεγάλο έργο στο θέμα των υποδομών της παιδείας, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία για να έχει την ευελιξία να προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει. Το δεύτερο κεφάλαιο, με τα άρθρα 3 και 4, αναφέρεται σε θέματα ανώτατης παιδείας.
Θα ήθελα, κύριοι συνάδελφοι, για την κριτική που ασκήσατε να πω ότι δεν σταματάει ποτέ, είναι δυναμική, τόσο δυναμική η παιδεία και αναφύονται καθημερινά τόσα προβλήματα, που δεν μπορεί κανείς να τα ρυθμίσει άπαξ, εντός μιας τετραετίας με ένα νομοσχέδιο. Αυτά βγαίνουν μέσα από τη δυναμική της παιδείας. Αλίμονο, η παιδεία να μην έχει δυναμική! Είναι σαν να ζητάμε από την πατρίδα να είναι χειροπόδαρα δεμένη, αν αφαιρέσουμε αυτό το ζωτικό στοιχείο που δίνει πνοή και έμπνευση και δύναμη στην παιδεία, τη δυναμική της. Γι' αυτό χρειάζονται και πολλαπλές ρυθμίσεις.
Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, οφείλω να επισημάνω, για να είμαι δίκαιος, ότι το διαμετρικό σημείο είναι επίσης κατηγορούμενο σημείο, το άλλο σημείο της ιστορίας, το να αλλάζουμε τα νομοσχέδια της παιδείας κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός, πράγμα που συμβαίνει όχι μόνο στη δική μας Κυβέρνηση, αλλά σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Είναι ένα σημείο που όλοι πρέπει να το προσέξουμε. Να καθοριστεί ένα πάγιο αφού λυθούν τα ενδιαμέσως αναφυόμενα προβλήματα και τα προβλήματα που συσσωρεύει η ενδιάμεση εμπειρία που πρέπει να αξιολογούνται, να γονιμοποιούνται αναλόγως έτσι που να υπάρχει -λέω επανερχόμενος- ένα πλαίσιο σταθερό μέσα στο οποίο αφού μπαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές, να οριοθετείται η προοπτική της λειτουργίας της Παιδείας. 'Ετσι, να μπορεί να ελίσσεται το Υπουργείο Παιδείας για να θεραπεύει τα προβλήματα που θα προκύπτουν κάθε φορά.
Είναι λοιπόν άδικη η κατηγορία ότι μιλάμε για ένα πολυνομοσχέδιο με λεπτομέρειες συσσωρεύσεις κλπ.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται σε άλλες διατάξεις, σε διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα από το 5 μέχρι το 9, το ακροτελεύτιο και που ρυθμίζουν θέματα ΔΙΚΑΤΣΑ.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Υπήρχε πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, στη μέση κοινή αντίληψη, πρόβλημα δυστοκίας, γραφειοκρατικό πρόβλημα, πρόβλημα διαφάνειας... Επειδή λοιπόν στα προβλήματα της αρετής και της ηθικής δεν αρκεί να είναι τίμια η γυναίκα αλλά πρέπει να αποδεικνύεται και να φαίνεται συνεχώς ότι είναι τίμια, χρειαζόταν ρύθμιση όπως και διάφορα άλλα θέματα. 'Εχουμε έτσι τη ΣΕΛΕΤΕ που μετατρέπεται σε ΕΣΠΕΤΕ, και τους διορισμούς των αναπληρωματικών και των μονίμων καθηγητών που είναι ένα πελώριο θέμα.
Υποβάλλω τρεις παρακλήσεις.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, τελειώστε. Τώρα θα αρχίσετε τις προτάσεις σας;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Πρώτη παράκληση. Να γίνει το 25% για τους αναπληρωτές 35%.
Να υπολογίζονται δύο μόρια απ' το μήνα για τη θητεία τους στην εκπαίδευση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριε Σπυριούνη, έτσι μου δημιουργείτε πρόβλημα. Θα φτάσετε το 10λεπτο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Τρίτη παράκληση, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, κοιτάξτε τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά προβλήματα, από΄την ανεργία μέχρι τη σχολική στέγη. Ψηφίζω το νομοσχέδιο. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ.Παπαδόπουλος έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς για άλλη μια φορά ήλθε το Υπουργείο Παιδείας να αποδείξει ότι η αλλαζονεία και η προχειρότητά του είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του. Για άλλη μια φορά έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση του κ.Σημίτη να πειραματιστεί με το τόσο ευαίσθητο θέμα της Παιδείας με μόνο ένα στόχο, να μπορέσει να επωφεληθεί σε στενά κομματικά συμφέροντα και περιθώρια τα οποία δημιουργεί με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, προσπαθώντας τις διάφορες φιλοδοξίες που έχει, να τις επαληθεύσει.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, κύριε Υπουργέ, το πώς χωρέσατε τόσα πολλά θέματα σε ένα και μόνο νομοθέτημα. Είναι εντυπωσιακό το πώς φέρατε δύο τροπολογίες οι οποίες είναι περίπου ίσες με το νομοσχέδιο που κουβεντιάζουμε. Οι ρυθμίσεις για το ΔΙΚΑΤΣΑ και οι αλλαγές στον ΟΣΚ Α.Ε. θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν δύο ξεχωριστά νομοσχέδια.
Εκτός αυτού θα ήταν πολύ πιο τίμιο -και λυπάμαι που ο κύριος Υπουργός δεν είναι εδώ για να το ακούσει- σ' αυτή την Αίθουσα να μας φέρετε μια λίστα με τους φίλους σας και τους συγγενείς των παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας,ζητώντας από την Εθνική Αντιπροσωπεία να τους "βολέψει" σε όποιες θέσεις θέλετε εσείς, παρά να φέρετε μ' αυτό τον απαράδεκτο τρόπο ένα νομοθέτημα που έχει σαν κύριο στόχο μέσα από φωτογραφικές διατάξεις, να εξυπηρετήσει τα συγκεκριμένα προσωπα.
Κύριε Υπουργέ, με το άρθρο 4 αυτού του νομοσχεδίου, διαπράττετε ένα ακόμα εκπαιδευτικό έγκλημα. Καταργείτε συνοπτικά χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης μια σχολή που απετέλεσε πρότυπο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη χώρα μας. Είχατε τη χρυσή ευκαιρία να αντιμετωπίσετε συνολικά το θέμα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα και δυστυχώς δεν το κάνατε.
Η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με βασικό κορμό την ΑΣΕΤΕΜ καλύπτοντας τις περισσότερες ειδικότητες της τεχνολογικής κατεύθυνσης θα έλυνε το πρόβλημα της πανσπερμίας εκπαιδευτικών από διάφορες σχολές, όπως η ΑΣΕΤΕΜ, τα ΤΕΙ, το Πολυτεχνείο. Αντί γι' αυτό, που για μας αποτελεί ένα ζήτημα ουσίας, προχωράτε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μορφώματος, μιας κολοβής σχολής πλήρους απαξίωσης με μειωμένης διάρκειας σπουδών, οι πτυχιούχοι της οποίας θα πρέπει να φοιτήσουν σε άλλη σχολή στα ΤΕΙ για να αποκτήσουν ολοκληρωμένη τεχνολογική γνώση.
Η ένταξη της ΣΕΛΕΤΕ στον πανεπιστημιακό τομέα είναι αυτονόητη. Αποτελεί σχολή εκπαιδευτικών και ως τέτοια θα έπρεπε να ανήκει εκεί, όπως άλλωστε ανήκουν όλες οι άλλες σχολές εκπαιδευτικών, όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες σχολές σε όλη την Ευρώπη.
Κύριε Υπουργέ, απαντήστε μας. Ποιο πανεπιστήμιο θα στέλνει τους πτυχιούχους του σε μία μη πανεπιστημιακή σχολή για να αποκτήσουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής ή διδακτικής επάρκειας; Γιατί στερείτε τη δυνατότητα πραγματοποίησης βασικής έρευνας και μεταπτυχιακών σπουδών στους τεχνολόγους εκπαιδευτικούς; Μήπως τους θεωρείτε καθηγητές δεύτερης κατηγορίας; Πως είναι δυνατόν να μιλάτε για αναβάθμιση της σχολής υποβαθμίζοντάς την και τις σπουδές της και μειώνοντας και το χρόνο φοίτησης; Ποια μελέτη λάβατε υπόψη σας, σχετικά με τις ανάγκες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για να μπορείτε να εισαγάγετε αυτές τις ειδικότητες στη νέα σχολή; Δεν θα ήταν λογικό να συμπεριληφθεί τουλάχιστον άλλη μία ειδικότητα, όπως είναι της πληροφορικής, ή και κάποιες άλλες ακόμα ειδικότητες στη σχολή αυτή;
Πρέπει να σας πω ότι πλήθος τεχνολογικών σχολών ανήκουν στα πανεπιστήμια. Μήπως σκοπεύετε να μεταφέρετε και αυτές τις σχολές στα ΤΕΙ; Γνωρίζετε ότι οι φετινοί τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων και των ΤΕΕ έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο προτίμησης των σχολών την ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ; Πώς είναι δυνατόν να τους βάζετε σήμερα σε μια καινούργια σχολή από αυτή που έχουν δηλώσει; Και τέλος-τέλος αφού έχετε βαπτίσει τη νέα σχολή ανώτατη, γιατί δεν εντάσσετε και τους σημερινούς σπουδαστές της ΑΣΕΤΕΜ σε αυτήν; Ρωτήσατε ποια είναι η άποψη των σπουδαστών; Γιατί αγνοείτε προκλητικά και με αλαζονεία τη φωνή της ΟΛΜΕ, της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών των σπουδαστών της σχολής, τις απόψεις πολλών πανεπιστημιακών;
Θα σας καταθέσω μία άποψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που μιλάει ακριβώς γι΄ αυτήν την εξέλιξη. Στο γραφείο σας, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν τουλάχιστον δύο χιλιάδες υπογραφές και πλέον ίσως, εκπαιδευτικών οι οποίοι ζητούν την πανεπιστημιακή μετεξέλιξη της σχολής. Δυστυχώς, περιφρονείτε τους πάντες, και φορές και κόμματα.
Πείτε μας, κύριε Υπουργέ, ποιος συμφωνεί σε αυτό το τερατούργημα που κάνετε; Μόνο εσείς. Το ακούσατε από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν συμφωνεί. Και είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεσθε για τη σχολή αυτή. Δεν ενδιαφέρεσθε για τις παιδαγωγικές σπουδές. Μία απόδειξη αυτού είναι η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο και δίνει το δικαίωμα στους μη έχοντες παιδαγωγική κατάρτιση να διοριστούν στην εκπαίδευση. Στην ουσία ξέρετε τι κάνετε; Καταργείτε την ΠΑΤΕΣ. Ενώ συνεχώς λέτε ότι η ΠΑΤΕΣ θα υπάρχει, διορίζετε εκπαιδευτικούς, χωρίς να έχουν παιδαγωγική εκπαίδευση στην ελληνική παιδεία.
Απαντήστε μας με ποιο παιδαγωγικό πρόγραμμα παρακολούθησαν αυτοί που διορίστηκαν μέχρι σήμερα; Ήταν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και σήμερα διδάσκουν στα σχολεία. Με κανέναν. Καμία παιδαγωγική μόρφωση.
Κύριε Υπουργέ, κάνατε μία επίθεση για θέματα ηθικής στον κ. Σπηλιόπουλο. Ήταν ηθικό να έχετε επί τρία χρόνια μία παράνομη διοίκηση της ΣΕΛΕΤΕ, που υπέγραφε παράνομα όλες τις πράξεις λειτουργίας της; Τη διοίκηση αυτή την καταργήσατε. Ξέρετε γιατί; Γιατί διαφώνησε με το μόρφωμα, το οποίο φτιάξατε. Και τι διορίσατε; Διορίσατε μία καινούργια διοίκηση, που θα ήθελα πραγματικά πολύ να ξέρω με ποια κριτήρια διορίσατε την προσωρινή αυτή διοίκηση. Γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος της διοίκησης αυτής, που συμπτωματικά συνδέεται συγγενικά με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου, δεν έχει διδακτορικό, δεν είναι τακτικός καθηγητής των ΤΕΙ; Πώς είναι δυνατόν να ασκήσει διοίκηση χωρίς τα τυπικά προσόντα αυτά; Μήπως μπορείτε να μας πληροφορήσετε μέχρι πότε θα ασκήσει το έργο της αυτή η διοικούσα επιτροπή;
Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς έχετε άλλα σχέδια για τη συγκεκριμένη σχολή. Τη στιγμή αυτή στο μοναδικό αισθητικής εκπαιδευτικό campus της ΣΕΛΕΤΕ συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα.
Σας διαβάζω από τις 14.4.2002 την επερώτηση για τη ΣΕΛΕΤΕ: "Αυτό που θα γίνει θεωρώ μία από τις ευτυχέστερες και ευφυέστερες επιλογές, που θα έκανε όποιος Υπουργός".
Ποιο κύριε Υπουργέ; 'Οτι διαλύσατε ένα οικολογικό πάρκο; 'Οτι για να γίνει η σχολή έχει γίνει ένα οικολογικό έγκλημα;
'Οταν σας κατέθεσα τις φωτογραφίες αυτές μου είπατε ότι είναι από άλλη περιοχή. Σας προτείνω λοιπόν να έρθετε με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να επισκεφθούμε μαζί τη σχολή για να δείτε το οικολογικό έγκλημα το οποίο συντελείται.
Σ' αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ξανά αναφορά στην παράταση των ρυθμίσεων που αφορούν το δικαίωμα κατόχων πτυχίων του Β' κύκλου ΤΕΕ να περνούν στα ΤΕΙ. Αν θεωρείτε λοιπόν τα ΤΕΙ ισότιμα με τα πανεπιστήμια, γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα στους πτυχιούχους του Β΄κύκλου ΤΕΕ να περνούν και αυτοί στα πανεπιστήμια;
Οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα αποτελούν επιβεβαίωση του ρατσιστικού διαχωρισμού που εσείς έχετε επιβάλει μεταξύ ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα και τεχνολογικού τομέα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Η κυβερνητική τακτική των τελευταίων ετών καλύπτει μεγάλο μέρος των οργανικών θέσεων του διδακτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές και όχι με μόνιμους διορισμούς. Θα ήταν όμως δίκαιο και θεμιτό και αποτελεσματικό. Αυτό οδήγησε σε μια εκρηκτική διόγκωση του αριθμού των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα σήμερα ένας στους επτά εκπαιδευτικούς να είναι αναπληρωτής.
Κύριε Υπουργέ έχουμε καταθέσει το 1998 μια συγκεκριμένη πρόταση νόμου για σταδιακή απορρόφηση όλων των αναπληρωτών. Προβλέπεται και στην τροπολογία την οποία καταθέσαμε, αλλά λόγω χρόνου δεν θα τη διαβάσω. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι μιλάμε για καταληκτική ημερομηνία διορισμού των εκπαιδευτικών. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα το οποίο θα έχει συμβεί.
Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η αντιμετώπιση στο θέμα της παιδείας και ιδιαίτερα της τεχνικής παιδείας από την πολιτεία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Εμείς ζητούμε εδώ και καιρό επίμονα τη θεσμοθέτηση ενός εθνικού διαλόγου για την παιδεία μέσα από τον οποίο θα προχωρήσουμε σε εθνικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά κάθε πρόταση για εθνικό διάλογο και συνεχίζει τους πειραματισμούς στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Στρατάκης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε στις τοποθετήσεις των συναδέλφων αρκετούς χαρακτηρισμούς που νομίζω ότι θα πρέπει να μας δώσουν την αφορμή να αναπτύξουμε μια συλλογιστική γύρω απ' αυτούς. Ακούστηκαν οι χαρακτηρισμοί "αλαζονεία", "πειραματισμοί", "προχειρότητα", ενώ πιστεύω ότι για όλους που έχουν τη σωστή αντίληψη για τα πράγματα στην εποχή μας, θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφορετική συλλογιστική, μια διαφορετική λογική από την οποία να προκύπτει ότι το Υπουργείο Παιδείας, όχι με τους ρυθμούς που φέρνει διατάξεις και νομοσχέδια, όπως μέχρι τώρα, αλλά ακόμα και με μεγαλύτερους ρυθμούς, και με εντονότερους ρυθμούς θα πρέπει να φέρνει συνεχώς νέες διατάξεις και νέα νομοσχέδια, για τον απλούστατο λόγο ότι οι αλλαγές στο χώρο αυτό είναι τόσο ραγδαίες και τόσο γρήγορες που αν θέλουμε πραγματικά η χώρα μας να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό σ' αυτά τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε.
Βέβαια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις και προσδιορίζει αν θέλετε το ρόλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει, η πληθυσμιακή κατανομή της χώρας δημιουργεί νέες ανάγκες και βέβαια νέες ανάγκες δημιουργεί και η ποιότητα των υποδομών, όπως ακριβώς θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένη για να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις που καλώς κάνουν και υπάρχουν, αν θέλουμε να είμαστε σε μια αντίληψη που κυρίως πρέπει να διέπει την κοινωνία.
Νομίζω ότι αυτό συμβάλει θετικά γιατί αυτές οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με τους γρηγορότερους δυνατόν ρυθμούς. Οφείλω να πω ότι η κοινωνία αυτό το αναγνωρίζει. Στην ιδιαίτερή μου εκλογική περιφέρεια, στο Ηράκλειο έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με τις υποδομές και νομίζω ότι έχει λύσει τεράστια προβλήματα, αν σκεφθούμε ότι μέσα σε μια εικοσαετία ο πληθυσμός της πόλης έχει διπλασιαστεί, που σημαίνει δηλαδή ότι οι ανάγκες που υπήρχαν πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια σε σχέση με τις σημερινές ήταν υποπολλαπλάσιες και άρα η ανάγκη εκσυγχρονισμού και του συγκεκριμένου οργανισμού μπορεί να συμβάλει ώστε όπου υπάρχουν αυτές οι ανάγκες να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο Β' κεφάλαιο ρυθμίζονται τα θέματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά δεν θα σταματήσω σ' αυτά. Θα έρθω κύριε Πρόεδρε στο Γ' κεφάλαιο που έχει σχέση με το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από το νομοσχέδιο να λυθεί, κυρίως σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι ο χώρος ιατρικής κλπ. αλλά θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε να υπάρξει ταχύτητα στη λειτουργία του ΔΙΚΑΤΣΑ. Να μην υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τελειώσει σχολές και να κάνουν πέντε χρόνια προκειμένου να πάρουν ισοτιμία ή αναγνώριση, γιατί νομίζω ότι αυτό δεν περιποιεί τιμή στην πολιτεία και πρέπει να βρούμε τρόπους να καταπολεμήσουμε την όποια γραφειοκρατία και τρόπους για να γίνονται οι αναγνωρίσεις και οι ισοτιμίες με τέτοια διαδικασία που να μη δημιουργεί υπόνοιες είτε για λαθροχειρίες είτε εν πάση περιπτώσει για δημιουργία προβλημάτων που αφήνουν πληγές ιδιαίτερα στους νέους που θέλουν να περάσουν απ' αυτές τις διαδικασίες.
Σε σχέση με την αποκεντρωμένη λειτουργία της νέας σχολής ΑΣΠΕΤΕ, όπως τη χαρακτηρίζετε, νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη παρά τα όσα αντίθετα ακούγονται. Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε σε σχέση με τη λειτουργία των υπόλοιπων σχολών ένα πρόβλημα που αφορούσε τις αμοιβές των καθηγητών ΠΑΤΕ ΣΕΛΕΤΕ κλπ. σε όλη τη χώρα και νομίζω ότι με τη νέα δομή όπως διαμορφώνεται ως ΤΕΙ η λειτουργία της ΑΣΠΕΤΕ θα λυθούν και αυτής της μορφής τα προβλήματα, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα αυτή η σχολή και να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τελοιόφοιτων πτυχιούχων των πανεπιστημιακών σχολών που πρέπει να ενταχθούν στην εκπαίδευση της χώρας μας.
Τώρα σε σχέση με τους διορισμούς θέλω να κάνω μια αναφορά, γιατί πιστεύω ότι ίσως και με την τροπολογία που μόλις είδα επιδιώκεται να υπάρξει μια χρυσή τομή σε σχέση με τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ αναπληρωτών επιτυχόντων ή έχοντας καλύψει αυτούς που έχουν καλύψει τη βάση στους διαγωνισμούς. Πάνω σ' αυτό θέλω να πω ότι εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πως θα περιορίσουμε στην πράξη τους αναπληρωτές καθηγητές. Αν δηλαδή ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στο μισό ή ακόμη λιγότερο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πράγματι τα σχολεία της χώρας μας όσο γίνεται πιο σωστά, γιατί ο μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών ασφαλώς δημιουργεί κάποια προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα λύσουμε και τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν τώρα σε σχέση με τη σειρά και τους νέους πίνακες που προβλέπονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα άρθρα θέλω να μιλήσω για την παράγραφο 5 του άρθρου 6. Δημιουργεί προσωποπαγείς θέσεις και ο πληθυντικός που χρησιμοποιείται δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται διότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία αναφέρεται θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ενικός γιατί είναι η προσωποπαγής θέση. Είναι μια η περίπτωση στην οποία αναφέρεται. Θα έλεγα ότι σ' αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να εντάξουμε και τους υπόλοιπους ειδικούς παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό 10 και που υπήρξαν παλαιότερα καθηγητές των παιδαγωγικών ακαδημιών ή των σχολών νηπιαγωγών, γιατί νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε την πεποίθηση και την αντίληψη ότι η πολιτεία λειτουργεί σωστά, ισότιμα προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν δημιουργεί εξαιρέσεις. Αυτή την αντίληψη τουλάχιστον έχουν αυτοί οι πέντε δέκα άνθρωποι οι οποίοι είναι πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αλλά επειδή δεν έχουν την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου και έχουν μια άλλη ιδιότητα -ήταν πρώην καθηγητές των παιδαγωγικών ακαδημιών- δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτή την διάταξη. Νομίζω ότι θα πρέπει αν το δείτε αυτό κύριε Υπουργέ, γιατί δεν δημιουργεί κόστος αφού αυτοί είναι ήδη σύμβουλοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Απλά καλύπτεται μια κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τη διάταξη αυτήν εδώ και θα περιλαμβάνει μόνο έναν άνθρωπο ενώ θα έπρεπε ουσιαστικά να συμπεριλάβει όλους αυτούς τους ανθρώπους -πέντε, δέκα- που είναι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Μια άλλη παρατήρηση που έχει μπει από πολλούς αφορά τη λογική τακτοποίησης σε σχέση με τους αναπληρωτές ή τους καθηγητές και τον αριθμό. Νομίζω ότι αυτή η αντίληψη θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κυριαρχεί σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα. Και λυπάμαι γιατί ενώ θα έπρεπε κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης να ακούγονται διαφορετικές απόψεις, αυτό σαν κυρίαρχη αντίληψη προκύπτει απ' αυτή την πλευρά. Διότι στη λογική της τακτοποίησης κανένα πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να λυθεί. Εκείνο που προέχει να αντιληφθούμε και πράγματι εδώ να δούμε πως το υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι πως μπορούμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες από τη μια πλευρά και από την άλλη πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών και πως μπορούμε να δώσουμε καλύτερη και περισσότερη γνώση στους νέους της πατρίδας μας, ώστε να έχουν αυτό το αποτέλεσμα που επιβάλλεται σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα και τις ανάγκες που διαμορφώνονται και στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο τελευταίος εκ των έξι πρώτων ομιλητών κ. Ταλιαδούρος έχει το λόγο και μετά θα πάρει το λόγο ο κύριος Υπουργός.
Ορίστε κύριε Ταλιαδούρο, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο περιέχει έναν κυκεώνα ρυθμίσεων, διορθώσεων και καταργήσεων που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Βεβαίως, περιλαμβάνει την τρίτη νομοθετική ρύθμιση μετά την ψήφιση του ν. 2525/1997 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Πρώτα απ' όλα, με το ν. 2725/1999 τροποποιήθηκε το σύστημα διορισμού του κυρίου Αρσένη. Αυτός ο νόμος τροποποιήθηκε από το ν. 2942/2001, ο οποίος τροποποιείται σήμερα.
Κύριε Υπουργέ, θα έλεγα ότι δυστυχώς έχουμε ποιοτική επιδείνωση του φαινομένου αυτού. Μέχρι σήμερα είχαμε Υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης, που τροποποιούσαν νόμους των προκατόχων τους. Τώρα έχουμε τον Υπουργό να μεταβάλει το σύστημα που αυτός ο ίδιος μόλις πέρυσι εισήγαγε, δηλαδή Ευθυμίου εναντίον Ευθυμίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή ακριβώς είναι η βασική αιτία της πολυεπίπεδης κρίσης που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή η έλλειψη ενός μακροχρόνιου εκπαιδευτικού σχεδιασμού και προγραμματισμού και, βεβαίως, η αλαζονική στάση της Κυβέρνησης, η οποία αρνείται τη σταθερή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εθνικό διάλογο για την παιδεία, ώστε, μέσα από συναινετικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και επιστημόνων κύρους, να χαραχθούν οι βασικοί άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας από το 1998 για ένα σταθερό σύστημα σταδιακής απορρόφησης των αναπληρωτών σε μόνιμες εκπαιδευτικές θέσεις.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να το αποδεχθεί και επίμονα θέλησε να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, το δρόμο των συνεχών πειραματισμών. Έτσι, εκείνο που πέτυχε είναι να δημιουργήσει μία ακόμα εκρηκτική κατάσταση στο χώρο των διορισμών των εκπαιδευτικών.
Η προχειρότητα των πιο πάνω νόμων δημιούργησε χάος, ανασφάλεια και σύγχυση στους εκπαιδευτικούς, προκαλώντας ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα πνεύμα που δεν συνάδει με αυτό που πρέπει να επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Μάλιστα, η προχειρότητα δημιούργησε και αδικίες για όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πέτυχαν σ' αυτόν, κατατάσσοντάς τους στον πίνακα δ', δηλαδή στον "πίνακα της παρηγοριάς".
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι, όπως επισημάνθηκε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ένας στους επτά εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής, αποδεικνύει την παντελή απουσία προγραμματισμού. Όλες αυτές οι θέσεις των αναπληρωτών καλύπτουν, κύριε Υπουργέ, και οργανικά κενά και πάγια λειτουργικά κενά, που τα γνωρίζετε καλά. Γιατί δε λαμβάνετε μέτρα, ώστε να δημιουργήσετε οργανικές θέσεις στα πάγια αυτά λειτουργικά κενά, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των προς αναπλήρωση θέσεων; Γιατί δεν "νοικοκυρεύετε" το σύστημα; Εμείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επιδιώκουμε καθαρές λύσεις. Κύριε Υπουργέ, η ρύθμιση που προτείνεται στο άρθρο 7 δεν είναι ικανή να επιλύσει αποφασιστικά και σε έκταση το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε.
Πέραν όλων των άλλων, όμως, στα θέματα που αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι από αυτό εδώ το Βήμα, δεν λαμβάνεται κάποια ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων, για τις οποίες απαιτείται ειδική παιδαγωγική κατάρτιση, που έχουν αποκτήσει στη ΣΕΛΕΤΕ. Όχι μόνον αυτό, αλλά με τροπολογία που καταθέσατε, ουσιαστικά τους καταργείτε. Καταργείτε την ΠΑΤΕΣ και καταργείτε την παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών σαν προϋπόθεση και όρο για να είναι εκπαιδευτικοί. Δε νομίζω ότι αυτό βοηθά την εκπαίδευση στην πατρίδα μας.
Για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να λάβετε τολμηρή απόφαση, να προχωρήσετε σε γενναία αύξηση διορισμών σε μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών τουλάχιστον για τα δύο επόμενα εκπαιδευτικά έτη, για να υπάρξει η αποσυμφόρηση του μεγάλου αριθμού των εκπαιδευτικών. Εμείς, τουλάχιστον για μία μεταβατική περίοδο, σας επαναφέραμε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία καταθέσαμε ως τροπολογία και σας καλούμε να την υιοθετήσετε.
Δώστε έστω και τώρα ένα δείγμα συναινετικών διαδικασιών. Σε ό,τι αφορά στη ΣΕΛΕΤΕ πιστεύω ότι πρέπει να ενταχθεί στη πανεπιστημιακή βαθμίδα της παιδαγωγικής κατάρτισης, απλούστατα γιατί αναβαθμιζόμενη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για παιδαγωγική κατάρτιση που είναι αναγκαία για τους καθηγητές, όπως άλλωστε είναι και η πρόταση της ΟΛΜΕ.
Σε ό,τι αφορά στην ΑΕ με φοβίζει η ύπαρξη από τη μία πλευρά ανώνυμης εταιρείας, η οποία όμως ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος, λειτουργεί με την εγγύηση του κράτους, εισπράττει χρήματα από κοινοτικά κονδύλια, από κρατικά δάνεια, από δημόσιες επενδύσεις. Είναι ουσιαστικά κρατική, αλλά την εξαιρούμε από τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού. Πως διασφαλίζεται η διαφάνεια; Πώς διασφαλίζεται ο έλεγχος; Πως διασφαλίζεται στην αγορά η ύπαρξη υγιούς κα ελεύθερου ανταγωνισμού; Μήπως θα οδηγηθούμε και πάλι σε μία νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, τις οποίες θα καλεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Σε ό,τι αφορά το ΔΙΚΑΤΣΑ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο με τη καλή λειτουργία της υπηρεσίας. Οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων είναι τρομακτικές. Τεράστιος χρόνος απαιτείται για να επιληφθεί απλώς η υπηρεσία των θεμάτων, από τη στιγμή που υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις. Η εικόνα είναι τραγική. Θα έπρεπε να ενισχυθεί το ΔΙΚΑΤΣΑ από προσωπικό αξιοκρατικά επιλεγμένο, να υπάρξει σύγχρονος κατάλογος αναγνωρισμένων πανεπιστημίων για να σταματήσει αυτή η δυσάρεστη κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις είμαστε υπέρ της καθιέρωσης συστήματος πανελλήνιων εξετάσεων για να μη γίνονται τα όσα παρατράγουδα έγιναν κατά το παρελθόν.
Ειδικά για τις εξετάσεις για την αναγνώριση των πτυχίων των ιατρικών σχολών της αλλοδαπής όπου τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε επτά από δύο θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις.
Η πρώτη ότι οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως σκοπό την ακαδημαϊκή αναγνώριση ισοτιμίας του πτυχίου και όχι να λειτουργούν για να καθυστερήσουν την ένταξη του πτυχιούχου στην ιατρική οικογένεια. Γιατί αυτό είναι αθέμιτο.
Δεύτερον, ότι η αύξηση του αριθμού των μαθημάτων να ισχύσει από εδώ και πέρα και να μην καταλάβει τους ήδη πτυχιούχους και τους ήδη φοιτητές. Και τρίτον οι εξετάσεις αυτές να γίνονται σε δύο εξεταστικές περιόδους και με σαφώς καθορισμένη την εξεταστική ύλη.
Κύριε Υπουργέ, επιτέλους ας ακολουθήσετε συναινετικές διαδικασίες. Αφήστε τους πρόχειρους αποσπασματικούς και εμβαλωματικούς σχεδιασμούς. Ακολουθείστε ένα συναινετικό σταθερό μακροχρόνιο σχεδιασμό για την εκπαίδευση στην πατρίδα μας. Γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Θα μιλήσουν από πέντε λεπτά οι συνάδελφοι, κυρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο κύριος Χαλκίδης και μετά θα μιλήσει ο κύριος Υπουργός.
Ορίστε, κυρία Κόλλια-Τσαρουχά έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ:Οφείλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό γι' αυτή την παρέκκλιση από το Κανονισμό κύριε Πρόεδρε, όμως παρόλο αυτά οφείλω σαν μητέρα και σαν Βουλευτής της Αντιπολίτευσης και επειδή ζω στη συγκεκριμένη ελληνική κοινωνία να αναφερθώ σε δύο τρία συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με το σημερινό νομοσχέδιο.
Κύριε Πρόεδρε, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαίες διεθνής μεταβολές που διαμορφώνουν μια νέα κοινωνία, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, της πληροφορικής και της βιοτεχνολογίας. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αμφισβητήσεις και συζητήσεις ρήξεις με τις συνθήκες του παρελθόντος και τεράστιες αλλαγές στον τόπο κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας. Σε αυτή τη νέα κοινωνία κυρίαρχος παράγοντας ανάπτυξης είναι η πρόοδος της ανθρώπινης δύναμης για γνώση και πράξη. Κλειδί της ευτυχίας του ανθρώπου στο νέο αυτό περιβάλλον είναι η πολύπλευρη ολοκλήρωσή του η οποία διαμορφώνεται όχι μόνο από το πλήθος και την ποιότητα των γνώσεων που αποκτά αλλά και από το πλούτο του ψυχικού κόσμου που διαθέτει. Αυτός ο πλούτος ο ψυχικός είναι προϊόν ανθρωπιστικής παιδείας και δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης. Είναι ο πλούτος που αναπτύσσει τις σκεπτόμενες συνειδήσεις. Μια κοινωνία λοιπόν με τέτοιους ανθρώπους διαμορφώνει μία δυναμική διεθνή συμμαχία για έναν κόσμο, πιο υπεύθυνο και αλληλέγγυο. Ανταποκρινόμενες σε αυτές τις προκλήσεις των καιρών , πολλές χώρες και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης πορευόμενες με φρόνηση έχουν επανασχεδιάσει κύριε Πρόεδρε, για να συγκροτήσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς και επιπόλαιους σχεδιασμούς.
Αντίθετα η χώρα μας έχει πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία του "ράβε και ξήλωνε"το οποίο φέρνει τη σφραγίδα του εκάστοτε υπουργού Παιδείας ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης. Έτσι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει τη μορφή ενός εκκρεμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι και εκεί που θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-τομές με εθνική συναίνεση ώστε να αντέχουν στο χρόνο και να προσδίδουν ανοδική εκπαιδευτική πορεία, γίνεται ακριβώς το αντίθετο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων υπάρχουν παλινωδίες. Ταυτόχρονα η χώρα μας παρακολουθεί σαν παρατηρητής το παγκόσμιο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, αν και υποχρεώνεται σταδιακά να δεσμεύεται για τη δρομολόγηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκό εκπαιδευτικού χώρου όπως συνέβη πρόσφατα στις 19/5/2001 στην Πράγα με την υπογραφή της ομώνυμης διακήρυξης για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Η διακήρυξη αυτή είναι προφανές ότι έχει επίδραση και σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες άμεσα ή έμμεσα. Το σύστημα πρόσβασης για παράδειγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τη συνδετήρια γέφυρα.
Η μέχρι σήμερα ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική διακρίνεται από τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, δεν είναι προϊόν διαλόγου. Δεύτερον, δεν διέπεται από μιας μακράς πνοής σχεδιασμού και τρίτον, δεν στηρίζεται επαρκώς οικονομικά.
Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πολιτικής είναι το συζητούμενο σήμερα νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΚ κύριε Πρόεδρε αποσιωπάται πως και πότε θα παραδοθούν οι περίπου 15.500 νέες αίθουσες διδασκαλίας ώστε να πάψει το φαινόμενο της διπλής και τριπλής βάρδιας λειτουργίας των σχολείων. Ούτε επίσης φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια λόγω του δημογραφικού να δοθεί κάποια λύση ή να ληφθούν μέτρα για τον συνεχώς μειούμενο ελληνικό μαθητικό πληθυσμό με ρυθμό περίπου 2% ετησίως, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται ο αλλοδαπός μαθητικός πληθυσμός.
Επίσης, το 46% των ελληνικών σχολείων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και επομένως χρήζει σίγουρα ενδελεχών προσεισμικών ελέγχων.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω για τα ΤΕΙ. Κύριε Υπουργέ, έχετε εξαγγείλει εδώ και καιρό και έχετε δώσει και σημείωμα στον Πρωθυπουργό με προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα οι μεταπτυχιακές σπουδές και η έρευνα, δεύτερον, τα ινστιτούτα της δια βίου εκπαίδευσης και τρίτον ό,τι έχει να κάνει με την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου των Πανεπιστημίων.
Για όλα αυτά κύριε Υπουργέ δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Αντίθετα φέρατε αυτό το νομοσχέδιο που ασχολείται με εμβαλωματικές διατάξεις. Σε ότι αφορά το σημαντικό θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών και της έρευνας το συζητάτε εδώ και δύο χρόνια. Και ένας βασικός λόγος που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτή η αναστάτωση είναι ότι δεν έχετε λάβει κάποια καθαρή θέση σ' αυτό.
Επίσης ένα άλλο θέμα που ήθελα να θίξω, παρ' όλο που το έθιξαν οι συνάδελφοί μου είναι το θέμα των αναπληρωτών. Εγώ τουλάχιστον όσο χρόνο ασχολούμαι με αυτό το θέμα στην περιφέρειά μου, καθώς με πλησιάζουν πολλοί προβληματισμένοι εκπαιδευτικοί είναι ότι έχετε δημιουργήσει με όλες αυτές τις κατά καιρούς ρυθμίσεις, πολλούς προβληματισμούς στους διάφορους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει να δείτε πολύ πιο σωστά το θέμα και θα έχετε σίγουρα τη δική μας συμπαράσταση σαν αντιπολίτευση, για να μπορέσουμε να αποσείσουμε από τα κεφάλια πολλών εκπαιδευτικών τα χρονίζοντα προβλήματα. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Χαλκίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ένα ερώτημα: Πότε θα σταματήσει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να φέρνει στην Ολομέλεια νομοσχέδια που αποβλέπουν σε πολιτικές σκοπιμότητες και αποβλέπουν εις βάρος όλων των φορέων της εκπαιδευτικής διαδικασίας είτε είναι μαθητές, είτε είναι γονείς, είτε είναι εκπαιδευτικοί. Και αυτό γιατί υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα.
Δεν λειτουργούν τα πανεπιστήμια με τη ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση κατ' επέκταση απαθείς να παρακολουθούν με τα γνωστά αποτελέσματα τελευταία να χάνεται και το έτος, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επί ένα έτος να μη λειτουργεί και βέβαια, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς με το εμπόριο ελπίδας, κύριε Υπουργέ, που επιφυλάσσετε με τις συνεχείς αλλαγές, του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών.
'Οσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο πρόκειται, κύριε Υπουργέ, για ένα νομοσχέδιο του οποίου βασικά χαρακτηριστικά δυστυχώς είναι η συρραφή των διατάξεων, η παντελής έλλειψη προγραμματισμού και κανόνων και η περιπτωσιολογική του φιλοσοφία, ένα νομοσχέδιο δυστυχώς υδροκέφαλο που βασικά του σημεία αποβλέπουν στο βόλεμα των ημετέρων -και θα σας πω γιατί- και μάλιστα με προκλητικά φωτογραφικές διατάξεις.
Στο πρώτο άρθρο που έχει με τον ΟΣΚ κύριε Υπουργέ, μιλάτε για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με περισσότερη όπως επικαλείσθε ευελιξία.
Εμείς και λόγω της φιλοσοφίας μας και λόγω της ιδεολογίας μας συμφωνούμε στη δημιουργία τέτοιων ανωνύμων εταιρειών. 'Όμως σε καμιά περίπτωση, κύριε Υπουργέ, δεν συμφωνούμε σε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο, όπως αυτό που φέρνετε, σε ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και αδιαφάνειας. Θα επιχειρηματολογήσω και θα δείτε ότι το στηρίζω σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Μιλήσατε και μιλάτε για επιτυχή λειτουργία του ΟΣΚ μέχρι σήμερα. Ποια λειτουργία κύριε Υπουργέ; Για ποια επιτυχία μιλάτε μέχρι σήμερα; Πρώτον, έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες και οι στόχοι όσον αφορά το πρόγραμμα της σχολικής στέγης; Επί χρόνια ακούμε να είναι μονή η βάρδια στα σχολεία και ποτέ δεν γίνεται.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει γνώση των στατικών προβλημάτων που έχουν οι φοιτητικές εστίες; Ποια είναι η πορεία του δανείου που έχει συναφθεί; Εδώ και ένα χρόνο με απανωτές συνεντεύξεις ακούμε ότι λύνεται το πρόβλημα και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Τίποτα δεν έγινε.
Ισολογισμός του 2000: Δεν μιλάμε για τον ισολογισμό του 2001 ο οποίος δεν έκλεισε. Αναφορικά με τον ισολογισμό του 2000 φέρεται να έχει ως έσοδα ο ΟΣΚ 100 δισεκατομμύρια δραχμές και είναι στο σύνολό τους από δημόσιες επενδύσεις, από κρατικό προϋπολογισμό και από το Κοινοτικό Πλαίσιο. 'Όμως δεν υπάρχει δημοσιονομικός έλεγχος. Μέχρι πριν από καιρό υπήρχε ο έλεγχος που γινόταν μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα εντελλόμενα και τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά τώρα γίνεται από τους Ορκωτούς Λογιστές τους οποίους διορίζει το Δ.Σ. του ΟΣΚ. Αποτέλεσμα; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Υπήρχε υπάλληλος -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- ο οποίος έβαζε στη μισθοδοσία του 8 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Δεν είχε ανακαλυφθεί, παρά μόνο τελευταία, και οδηγήθηκε τελικά στη φυλακή με δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εμείς το διαπιστώσαμε και τον οδηγήσαμε εκεί.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Υπουργέ, αλλά συνελήφθη ένας μετά από τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος.
Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων τώρα. Εφόσον η χρηματοδότηση από το δημόσιο με ποσοστό πάνω από 50%, οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το γενικό κανονισμό του προσωπικού, διότι κύριε Υπουργέ, το 1990 προσελήφθησαν πενήντα υπάλληλοι μέσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανανεώθηκε η θητεία τους κατά τέσσερις μήνες, απελύθησαν και στη συνέχεια με φωτογραφική διάταξη με βάση την προϋπηρεσία ξαναπροσλήφθηκαν και είναι μόνιμοι.
Θα έρθω στους αναπληρωτές, γιατί δεν έχω χρόνο και επειδή είμαι εκπαιδευτικός. Βραβείο Γκίνες πρέπει να πάρετε κύριε Υπουργέ. Καταργήσατε την επετηρίδα και έρχεσθε να κάνετε μια νέα επετηρίδα. Στρέφετε μια τάξη των εκπαιδευτικών ενάντια στην άλλη. Και αυτό γιατί; Γιατί δεν μας ακούσατε πριν από δύο-τρία χρόνια αναφορικά με το σύστημα που σας προτείναμε και έρχεσθε τώρα να το εφαρμόσετε όπως το εφαρμόζετε και στο οποίο βέβαια δε συμφωνούμε.
Κρατάτε τους αναπληρωτές σε μια ιδιότυπη ομηρία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και σας το τόνισα προηγουμένως γιατί υπάρχει -και τους επιφυλάσσετε- το εμπόριο της ελπίδας που δυστυχώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.
Ζητήσαμε εδώ και πέντε-έξι μήνες για όλον τον τομέα της παιδείας να καταθέσετε όλα τα δικαιολογητικά για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών για να δούμε με διαφανή τρόπο το πώς έγιναν οι προσλήψεις έστω και των αναπληρωτών, γιατί και εκεί έχουμε αμφιβολίες ότι τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά την προϋπηρεσία, είναι αληθινά.
Είναι οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, κύριε Υπουργέ, ικανοί επί χρόνια και μάλιστα πάνω από δέκα χρόνια κάποιοι να υπηρετούν στα έσχατα της χώρας και δεν είναι ικανοί για διορισμό; Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τους άλλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και στερούνται επαγγελματικής προοπτικής; Γιατί δεν εφαρμόζετε και στους αναπληρωτές αυτό που φέρατε στην ελληνική Βουλή και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία σας αναφορικά με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς όπου μετά από έξι χρόνια κάνατε τη σύμβασή τους αορίστου χρόνου;
Κάντε το και στους αναπληρωτές. Έξι χρόνια υπηρεσία στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, λέτε, με νόμο που φέρατε εσείς, κύριε Υπουργέ, γίνονται αορίστου χρόνου και δεν τους πειράζει κανείς. Κάντε το και στους αναπληρωτές να τελειώνει αυτή η ιστορία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Μαζικοί διορισμοί, για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα κύριε Υπουργέ. Και δεχτείτε την πρόταση, για να μην την επαναλάβω, την οποία σας κατέθεσε ο εισηγητής μας κ. Σπηλιόπουλος όσον αφορά για τις τροπολογίες.
Κύριε Υπουργέ, δε στεκόμαστε στην ουσία των τροπολογιών γιατί τελειώσαμε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή μας φέρατε ένα κατεβατό με τροπολογίες, το καταθέσατε στη Βουλή σύμφωνα με τον Κανονισμό βέβαια, αλλά ηθικά είστε εκτεθειμένος. Διότι, γιατί το φέρατε την Παρασκευή και δεν φέρατε τις τροπολογίες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μετά από διάλογο για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε;
Άρα λοιπόν, δεν προέκυψαν αυτά τα ζητήματα απλά και μόνο στο διάστημα αυτής της μισής μέρας αλλά τα κρατούσατε και δεν θελήσατε να τα φέρετε. Γι' αυτό είστε εκτεθειμένος κύριε Υπουργέ, ηθικά.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός. Και παρακαλώ όταν γίνεται συμφωνία, η συμφωνία είναι ιερή. Όταν λέμε πέντε λεπτά κύριοι συνάδελφοι, να την τηρείτε. Ωραία μιλήσατε, μπράβο σας, αλλά να τηρείτε τη συμφωνία. Είναι ιερό πράγμα η συμφωνία.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε. Έχουμε και τη συγκατάθεση...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Καμία συγκατάθεση στις συμφωνίες από εμένα.
Ορίστε κύριε Υπουργέ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νόμο που όλη η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εδώ, απέδειξε ότι είναι ένας νόμος χρήσιμος για την εκπαίδευση, ένας νόμος που προωθεί σημαντικές παραμέτρους της συνολικής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Θα έλθω αμέσως στα θέματα ουσίας πριν καλύψω, με βάση το νέο Κανονισμό, ορισμένα θέματα σε επίπεδο τεχνικών διευκρινίσεων και δηλώσεων.
Θα ήθελα λοιπόν να ληφθεί υπόψη και να καταγραφεί στα Πρακτικά ότι ζητώ να περιληφθούν οι εξής τεχνικές διευκρινίσεις:
Πρώτον στο άρθρο 2, στις παραγράφους 18 και 19 ...
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτά έπρεπε να τα πείτε στην αρχή κύριε Υπουργέ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κεφαλογιάννη, με συγχωρείτε. Ρώτησα ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μη διακόπτετε παρακαλώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κεφαλογιάννη, μη δημιουργούμε θέματα. Το Προεδρείο με καθοδήγησε να τα περιλάβω στην αρχή της ομιλίας μου.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μίλησαν τόσοι συνάδελφοι, χωρίς να ξέρουν ποια θα είναι η τελική μορφή του νομοσχεδίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κεφαλογιάννη, είναι καθαρά τεχνικές διευκρινίσεις, θα το διαπιστώσετε.
Πρώτον, στο άρθρο 2, στις παραγράφους 18 και 19, στη φράση "στην παράγραφο 18", ο αριθμός 18 αντικαθίσταται από τον ορθό αριθμό 17.
Δεύτερον, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχα στο άρθρο 3 παράγραφος 18 τροποποιήσει το άρθρο 5 του Ν. 2530/97 που αλλάζει τη λέξη "έξι μηνών" σε "τριών μηνών". Και αυτό, κάνω παρένθεση, ήταν συμφωνία όλων εδώ. Να διαβάσω για τα Πρακτικά και το διευκρινίζω αμέσως μετά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριε Υπουργέ, ζητώ συγνώμη από τον κ. Κεφαλογιάννη γιατί έχει δίκιο. Τώρα γίνονται κάποια πράγματα που δεν είναι μεγάλα αλλά είναι λίγο ουσιαστικά. Θα έπρεπε στην αρχή να τα είχαμε πει αυτά.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, όπως θα φανεί δεν είναι ουσιαστικά. Να μιλήσω επί της ουσίας. Είχαμε δεχτεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αντί έξι μηνών να μπει τριών. Το βάλαμε στο 1 άρθρο ...
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σε ποιο άρθρο είναι;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Στο άρθρο 5 του Ν. 2530/97 που αλλάζει. Και εδώ είναι στο δικό μας νομοσχέδιο, στο άρθρο 3 παράγραφος 18. Τότε είχαμε δεχτεί στη συζήτηση των Μορφωτικών Υποθέσεων, το έξι μηνών να γίνει τριών μηνών. Όμως έγινε μόνο στο ένα στοιχείο, ενώ έπρεπε να γίνει και στο στοιχείο γ΄ που είναι συναφές. Και στο στοιχείο γ΄ επίσης το έξι μηνών να γίνει τριών μηνών. Δεν πρόκειται περί ουσίας, θυμίζω στον κ. Σπηλιόπουλο το αποτέλεσμα της συζήτησης.
Θα το διαβάσω, λοιπόν, ως έχει για τα Πρακτικά.
Δεύτερον, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχα δεχθεί στο άρθρο 3 παράγραφος 18 και τροποποιήσει το άρθρο 5 του ν.2530/1997 που αλλάζει τη λέξη "έξι μηνών" σε "τριών μηνών". Αυτό έγινε στο στοιχείο β' ενώ έπρεπε να γίνει και στο στοιχείο γ'. Έτσι πρέπει να αλλάξει το "έξι" σε "τριών" και στο στοιχείο γ'.
Το τρίτο τώρα είναι πάλι αποδοχή -προδιαγράφω για να μην έχουμε συζήτηση- της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Στο άρθρο 4, στην παράγραφο 1, περίπτωση α' διαγράφεται η λέξη "και" και μετά την υποπερίπτωση εε' η υποπερίπτωση στστ' αναδιατυπώνεται ως ακολούθως: "στστ) Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων και ζζ) Γενικό Τμήμα Γενικών Μαθημάτων. Τα Γενικά Τμήματα δεν χορηγούν πτυχίο και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν.1404/1983."
Δεύτερον, επίσης στο άρθρο 4, στην παράγραφο 2, περίπτωση ε' διαγράφεται η λέξη "μόνιμος", γιατί είναι αορίστου χρόνου αυτοί οι υπάλληλοι. Το "μόνιμος" δημιουργεί έναν περιορισμό.
Στο επίπεδο πάλι των διευκρινίσεων αυτής της ενότητας θέλω να κάνω δύο δηλώσεις και να επαναλάβω μία άλλη.
Δήλωση πρώτη για τη μεσογειακή αναιμία. Στην περίπτωση β' της παραγράφου 16 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου εξυπακούεται ότι μετά την κατάταξη των πολυτέκνων στους πίνακες αναπληρωτών έπονται οι πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία όπως ρητά προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης στ' της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του ν.1942/2001 η οποία βεβαίως δεν καταργείται. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν έχουν δίκιο να ανησυχούν όσοι πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ...
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Συγνώμη, να ολοκληρώσω, κύριε Σπηλιόπουλε. Έχουμε μετά διάλογο. Δεν κλείνουμε.
Δεύτερη διευκρίνιση είναι ότι παραμένουν όπως είχα δηλώσει και τα παραρτήματα και το προσωπικό της ΠΑ.ΤE.Σ., Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. περιφερειακά. Έχω δηλώσει ότι ούτε τα παραρτήματα καταργούνται, ούτε μετακινείται το προσωπικό.
Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αυτές τις καθαρά τεχνικές διευκρινίσεις να περάσω λίγο στα θέματα ουσίας και να επιχειρηματολογήσω γιατί σήμερα αδίκησε η μείζονα αντιπολίτευση τον εαυτό της και τα στελέχη της τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι η αντιπολίτευση φθείρει όταν προσπαθεί να κατασκευάσει επιχειρήματα εκεί που δεν μπορεί να βρει.
Διότι αυτό το νομοσχέδιο -θα διαφωνήσω και πάλι με τον κ. Χουρμουζιάδη- είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο από την αρχή ως το τέλος υπηρετεί ένα πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό όραμα για την εκπαίδευση: Το όραμα για την εκπαίδευση, το οποίο λέει ότι όσους μακρόχρονους στόχους έχουμε τους υπηρετούμε μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία που είναι απτά, αναγνωρίσιμα και αποδοτικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία στην καθημερινότητά της. Και όλο αυτό το νομοσχέδιο είναι χτισμένο μέσα στην πείρα της εκπαίδευσης, μέσα στις ανάγκες της, μέσα στις απαιτήσεις της. Είναι χτισμένο μέσα από γνώση και διάλογο, έτσι ώστε στους τομείς στους οποίους αναφέρεται να προάγει ουσιαστικά τα εκπαιδευτικά ζητούμενα.
Και δεν υπάρχει μείζον όραμα στην εκπαίδευση από το να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί αν τα οράματα είναι εσωτερικής κατανάλωσης, είναι απολύτως άχρηστα για την εκπαίδευση. Το όραμα πρέπει να γίνεται πράξη και αυτό το νομοσχέδιο κάνει πράξη ένα όραμα για την εκπαίδευση.
Ξεκινάω από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος δέχτηκε μια άδικη κριτική. Δέχεται μια άδικη κριτική ένας Οργανισμός που έχει καταξιωθεί με το έργο του στην κοινή συνείδηση του ελληνικού λαού. Και έχει καταξιωθεί στις περιοχές ευθύνης του. Γιατί θέλω να τονίσω ότι βάσει του νόμου ως σήμερα -και αυτό αλλάζουμε σ' ένα μικρό βαθμό- ο ΟΣΚ έχει αρμοδιότητα στην Αττική, στη Μυτιλήνη και στη Θράκη.
Σ' αυτές λοιπόν τις περιοχές μόνο τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε ένα μέσο όρο παράδοσης περισσότερο από εκατό έργα, μέσο όρο πάνω από χίλιες αίθουσες κάθε χρόνο. Και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε -μια και ρωτήθηκε ποιο είναι το έργο του ΟΣΚ που πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο- ο ΟΣΚ κατασκευάζει εκατόν είκοσι κτιριακά συγκροτήματα με χίλιες τετρακόσιες τριάντα μία αίθουσες, ενώ μόνο το 2001 είχαν δημοπρατηθεί σαράντα οκτώ έργα. Και τώρα ως τον Ιούνιο του 2002 έχουμε τριάντα εννιά δημοπρατήσεις. Και ο ΟΣΚ σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει τη λειτουργικότητα, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του, διότι σήμερα παντού κερδίζουμε τη μάχη της διπλοβάρδιας, αλλά κερδίζουμε και μια δεύτερη μάχη, τη μάχη της ποιότητας της σχολικής στέγης.
Εκπλήσσομαι όταν μιλάμε εδώ και λέμε, για παράδειγμα, ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη το σύνολο των συντελεστών του σχολείου. Θα παρακαλούσα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επισκεφθεί τις τριάντα πιλοτικές εφαρμογές των αυλείων χώρων του ΟΣΚ. Τις τριάντα αυλές σχολείων που έχουμε διαμορφώσει ως πρότυπο πιλοτικό για όλη την Ελλάδα, για να διαπιστωθεί το μέγεθος, η ποιότητα του έργου, των προσεγγίσεων του ΟΣΚ γύρω από τη σχολική στέγη συνολικά στην ποιότητά της, που είναι για μας το κρίσιμο ζητούμενο στην εκπαίδευση.
Εγέρθηκαν και πάλι αμφιβολίες για το αν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΣΚ να αναπτυχθεί ακόμη παραπέρα και με τη συνήθη τακτική της Νέας Δημοκρατίας αναπτύχθηκε και μια σκιά γύρω απ' αυτό. Αλλά δεν το κρύβω: Σκιά εξέφρασε και ο κ. Χουρμουζιάδης.
Θα ήθελα να τονίσω ότι το νομοσχέδιο είναι απολύτως διαυγές σε όλα. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να περιβάλουμε τη δύναμη της Ελλάδας με αμφισβήτηση της Ελλάδας. Αναφέρετε συνέχεια και τώρα το παράδειγμα του ΟΤΕ. Μα, υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για την Ελλάδα, πιο στρατηγικά αποφασιστικό, όταν η δύναμη των εθνών σήμερα είναι στις νέες τεχνολογίες και στην επικοινωνία, το γεγονός ότι ο ΟΤΕ αποτελεί οργανικό κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Υπάρχει πιο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας;
Και τι εξηγήσαμε για τον ΟΣΚ; Εξηγήσαμε με απόλυτη διαύγεια ότι ο ΟΣΚ δεν προτίθεται να πάει στα Βαλκάνια ως κατασκευαστής, διότι ήδη το μοντέλο συνεργασίας του ΟΣΚ με τη Σερβική Κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς προσφέρει ο ΟΣΚ. Είναι ο σύμβουλος της Σερβικής Κυβέρνησης πρώτον, στο πρόγραμμα της Σερβίας ως προς την ανασυγκρότηση της σχολικής στέγης μετά τους βομβαρδισμούς και δεύτερον, στην παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΟΣΚ.
Και λέμε ρητά και κατηγορηματικά -και το θεωρούμε σωστή εθνική επιλογή, όχι απλώς κυβερνητική- ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει αποκτήσει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας. Γι' αυτό και πήραμε το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί και τα προγράμματα ανασυγκρότησης Βαλκανίων. Το ίδιο κάνει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η αξιοπιστία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα ανοίξει το δρόμο σε ελληνικές τεχνικές εταιρείες να αναλάβουν μείζονα έργα στο επίπεδο της εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αυτό είναι αντικείμενο κριτικής αντί να είναι αντικείμενο επαίνου; Βεβαίως το επιδιώκουμε, βεβαίως το θέλουμε, γιατί οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες χάρη στα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ έχουν πια υψηλές πιστοποιήσεις και είναι σε θέση να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην ανατολική Ευρώπη. Όχι απλώς λοιπόν δεν είναι θέμα ψόγου, αλλά είναι θέμα επαίνου η παρόμοια προοπτική, η οποία εύχομαι να αποδειχθεί και δυναμική στην πράξη όχι μόνο στη Σερβία αλλά και ευρύτερα.
Ένα πράγμα έχουμε τονίσει: Είναι οι απαλλοτριώσεις. Οι απαλλοτριώσεις για τον ΟΣΚ πρέπει να περιβάλλονται από μία ιδιαιτερότητα γιατί οπουδήποτε έχουμε πρόβλημα σχολικής στέγης, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν έγινε και σήμερα δεν τολμήθηκε να ειπωθεί στη Βουλή ότι το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι πρόβλημα χρηματοδοτήσεων. Κανείς δεν το είπε. Και καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη δεν λέει: "Πού είναι τα λεφτά;". Εβδομήντα δισεκατομμύρια δραχμές είναι εκταμιευμένα για τη Θεσσαλονίκη μόνο από το 2001 έως το 2006.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πρόνοιας στη δέσμευση των χώρων και η αποτελεσματική αξιοποίησή τους. Λέμε λοιπόν με αυτό το νόμο ότι μπορεί να ζητηθεί η αρωγή του ΟΣΚ από τους τοπικούς φορείς, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τη δημοτική αρχή έτσι ώστε ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας του ΟΣΚ μαζί με τους υπαρκτούς, μεγάλους χρηματοδοτικούς πόρους να επιλύσουν ταχέως τα ζητήματα, με πλήρη βεβαίως συνταγματική πρόνοια των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας.
Από εκεί και πέρα πρέπει η πολιτεία να έχει στα χέρια της όλα τα μέσα για να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια σχολική στέγη. Κατά τούτο είναι παράδοξη η συνέχιση της επιχειρηματολογίας για τις επιτάξεις. Είπαμε ότι επιτάξεις γίνονται κατά το νόμο σε έκτακτες συνθήκες. Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί ξανά, αλλά επιτάξαμε 22 ιδιοκτησίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμών. Λέμε σήμερα στο νόμο ότι πρέπει να προβλεφθεί και ένας τρόπος αποζημίωσης αυτών των ανθρώπων. Τι θέλει η Νέα Δημοκρατία; Να μην τους πληρώσουμε; Ας το πει.
Επίσης, προβλέπουμε -είναι ορθό και θα έπρεπε να κατηγορηθούμε αντίστροφα γι' αυτό- ότι ο ΟΣΚ αξιοποιεί συνολικά την περιουσία του διότι δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά είναι η μόνη ΔΕΚΟ που δεν λειτουργεί με κριτήρια κερδοσκοπικά. Αυτό ίσως διέφυγε της προσοχής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι μια χρήσιμη όμως παράμετρος στην οποία οικοδομήθηκε μια επιχειρηματολογία ογκώδους μεγέθους και ασήμαντου περιεχομένου. Ο ΟΣΚ έχει την ευχέρεια να αξιοποιεί την περιουσία του, όπως το παράδειγμα με τα Σεπόλια που ανέφερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ένα ακίνητο του ΟΣΚ γειτονεύει με το ΜΕΤΡΟ. Ήρθε το ΜΕΤΡΟ και ζήτησε να τους δώσουμε αυτό το χώρο για γκαράζ και είπαμε: "Όχι, θα κατασκευάσουμε τη σχολική στέγη που έχουμε ανάγκη και, αν θέλετε, θα δώσουμε τον υπόγειο χώρο γκαράζ, ο οποίος βεβαίως θα είναι και προσοδοφόρος για τον ΟΣΚ". Είναι αυτονόητο ότι πρέπει ο ΟΣΚ να έχει αυτήν την ευχέρεια. Ο ΟΣΚ έχει το εξής πλεονέκτημα, ότι μιλάει παντού με το έργο του, και εκεί που είναι ήδη εξουσιοδοτημένος και εκεί που θα εξαπλώσει τις δραστηριότητές του με αυτό τον νόμο.
Έρχομαι τώρα στα άλλα θέματα που έχουν τεθεί, τα οποία δείχνουν ότι σήμερα υπήρξε ένα λεπτό σύνορο από τις καταγγελίες του κ. Σπηλιώπουλου, τις οποίες ελπίζω στη δευτερολογία να άρει και κατά το σκέλος της υποτιθέμενης συζύγου ανωτάτου στελέχους, η οποία δεν υπάρχει και δεν έχει καμία σχέση με τη φωτογραφική ρύθμιση, την οποία ζητάει ο χώρος των ΤΕΙ, η ίδια εκπαιδευτική και κοινή λογική με παρόμοιες καταγγελίες.
Από το μεγαλείο πάντως της άδικης, αναίτιας καταγγελίας που είμαι βέβαιος ότι θα αναιρέσει ο κ. Σπηλιώπουλος -και λυπάμαι που θα πω ότι μεταξύ μεγαλείου και γελοίου υπάρχει πολύ μικρή διαφορά- πηγαίνουμε στην παράδοξη σύνδεση, την οποία επιχείρησε ο κ. Καλός, της δωρεάς που έκανε ο Πρωθυπουργός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Θεωρώ ότι είναι τίτλος τιμής του Πρωθυπουργού ότι τις απολαβές του τις έδινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δεν το γνώριζε κανείς, για συγκεκριμένες χρήσεις που προσδιόρισε, κυρίως για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Πάντειου.
Στα πλαίσια του διαχειριστικού ελέγχου που γίνεται συνολικά στο Πάντειο απεδείχθη ότι ίσως να μην υπάρχει χρήση της δωρεάς του Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση την οποία είχε εντελοδοτήσει.
Αυτό που ως πραγματικό γεγονός, είναι τίτλος τιμής στον Πρωθυπουργό και ως αντικειμενικό γεγονός, ο στοιχειώδης έλεγχος για οποιονδήποτε πραγματοποιεί μια δωρεά, να θέλει να βλέπει να ανταποκρίνεται στο σκοπό της, μεταφράζεται σήμερα από τον κ. Καλό ως ένα παράδοξο εύρημα, ότι θέλουμε να δυσφημίσουμε τα πανεπιστήμια για τη χρήση των πόρων τους;
Αυτή η απόσταση μεταξύ μεγαλειώδους καταγγελίας και γελοίας εκβάσεως δεν τιμά σίγουρα τη λειτουργία της Βουλής. Ούτε τιμά ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούμε να εμπλέξουμε βαθιά ανόμοια πράγματα. Είναι μια πράξη τιμής του Πρωθυπουργού για την οποία δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να τη σεβαστεί και να την αναγνωρίσει.
'Οσες ρυθμίσεις έχουμε στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, επαναλαμβάνουμε ότι είναι ρυθμίσεις οι οποίες προήλθαν ύστερα από διάλογο και συμφωνία με τους ίδιους τους χώρους ή είναι ρυθμίσεις που επιβάλλονται από την υγιή ανάπτυξη των χώρων αυτών.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός που πέτυχε. Το δείχνει η δυναμική του παντού, το δείχνει η δυναμική του στους υποψηφίους, το δείχνει η δυναμική του στην ανάπτυξη πρωτότυπων προγραμμάτων σπουδών. Και φυσικά ένα θεσμό επιτυχημένο δεν έχουμε παρά να τον ενισχύσουμε. Και αυτό κάνουμε.
'Ακουσα με έκπληξη αυτά που είπε η κα Ξηροτύρη αλλά άκουσα και τις επιφυλάξεις του κ. Χουρμουζιάδη, που ήταν επιφυλάξεις αρχής γι αυτό το θεσμό. Δεν μπορεί ειδικά η κα Ξηροτύρη να μην γνωρίζει τις απόλυτα θετικές αξιολογήσεις που έχει το πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Θα πίστευα ότι εσείς ειδικά κα Ξηροτύρη, θα είχατε λόγο να το γνωρίζετε. Είναι παράδοξο ένα θεσμό που πετυχαίνει και αξιολογείται ως απόλυτα θετικός, να μην τον ενισχύεις και να μην διευρύνεις τους ορίζοντές του και τις προοπτικές του.
Το ίδιο ακριβώς προκύπτει -και χαίρομαι που το έθεσε ο κ. Στρατάκης τελευταία από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- με το θέμα της ΑΣΠΕΤΕ, της αναγνώρισης δηλαδή της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ σε ένα ρόλο σημαντικό που διαδραμάτισε στο νέο τοπίο της οριστικής διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, σε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, μεταξύ του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού χώρου, της πανεπιστημιακής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Η ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ-ΠΑΤΕΣ, όλο αυτό το σύστημα διατηρείται ενσωματούμενο σε μια ενιαία λογική, η οποία είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι αποτελεί υποβαθμιστική προοπτική, όταν παίρνει όλη τη δυναμική που σήμερα βλέπουμε στα ΤΕΙ και ανοίγει έναν πραγματικά νέο δρόμο σε αυτό τον κλάδο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Είναι φανερό ότι υπάρχει αμηχανία, γιατί όλη η αντίδραση στα ΤΕΙ είχε κτιστεί κατά τη γνώμη μου, με μια κρυφή προσδοκία ότι δεν θα λειτουργήσει ο νέος νόμος. Όλες οι αντιδράσεις ήταν ότι τα ΤΕΙ δεν θα εμπεδώσουν τη νέα προσωπικότητά τους ως ανώτατα ιδρύματα. Και όμως ξέρουμε όλοι αυτή τη στιγμή ότι ολοκληρώνονται παντού στην Ελλάδα οι εκλογές στα ΤΕΙ με βάση το νέο νόμο, με βάση τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας και τα ΤΕΙ είναι πια σε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης, με την αυξημένη χρηματοδότηση που έχουν, με την ορμή του παλιού και του νέου προσωπικού. Έτσι η ΑΣΠΕΤΕ στο πλαίσιο ακριβώς της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης θα βρει το δρόμο της ολοκλήρωσής της.
Μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και τις ειδικότερες παρατηρήσεις του κ. Παπαδόπουλου, δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς λόγος να έχουμε καχυποψίες. Η σημερινή διοίκηση είναι μεταβατική. Όταν ψηφιστεί ο νόμος αναλαμβάνει η διοικούσα επιτροπή και όπως είπαμε κατευθύνεται σε αυτοδύναμο, αυτοτελές ίδρυμα, ακριβώς όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών που με ένα μόνο τμήμα είναι αυτοτελές ανώτατο ίδρυμα.
Την ίδια σαφήνεια έχουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις μεταγραφές και το ΔΙΚΑΤΣΑ. Στις μεν μεταγραφές εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία άλλη πρόταση, είτε αναβολή στο μέλλον, είτε παρέλκυση των κριτηρίων.
Και αυτό είναι ώριμο στην κοινή συνείδηση, είναι ώριμο στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινότητα των ΤΕΙ, είναι ώριμο στα παιδιά τα οποία ζητούσαν πάντα η Ελλάδα να μεταχειρίζεται ισότιμα τα παιδιά της. Η κατάργηση των μεταγραφών γίνεται χωρίς κανένα παράθυρο, χωρίς καμία ρωγμή έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική δικαιοσύνη η πλήρης στην ανώτατη εκπαίδευση. Επομένως η διάταξη θα παραμείνει ως έχει. Ούτε παρέκβαση προς το μέλλον της εφαρμογής ισχύος της, ούτε ρωγμή με κάποια εξαίρεση γίνεται δεκτή.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το ΔΙΚΑΤΣΑ. Η νομοθεσία που καταθέτουμε σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια είναι ακριβώς για τη θεραπεία όσων διαπιστώθηκαν. Εμείς πριν απ' όλα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Εμείς διαπιστώσαμε τα κενά, τις ελλείψεις, τη φθορά. Και είμαστε βέβαιοι ότι με τα μέτρα που προτείνουμε θα έχουμε μια καλύτερη λειτουργία.
Ήμουν πολύ σταθμισμένος και προσεκτικός όταν είπα ότι αυτομάτως το 40% του φόρτου και των περίπλοκων διαδικασιών του ΔΙΚΑΤΣΑ εξαφανίζεται με αυτή τη ρύθμιση. Υπάρχουν και άλλες πλευρές, όπως η δημιουργία επιτέλους μόνιμου προσωπικού στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Υπάρχουν άλλοι αυτοματισμοί που περιέχονται και προφανώς θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη, ουσιαστικότερη και αξιοπρεπέστερη λειτουργία αυτού του οργανισμού, ο οποίος με τις εν γενείς ως τώρα αδυναμίες πράγματι ταλαιπωρεί πολλές φορές τον πολίτη που προσφεύγει στις υπηρεσίες του.
Έρχομαι στο θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών. Είναι ένα θέμα που κατά τη γνώμη μας εισάγει μια ολοκληρωμένη πρόταση και εκπαιδευτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς αναγνωρίζουμε έμπρακτα ότι ο εκπαιδευτικός που αποτελεί οργανική συνιστώσα της εκπαίδευσης και είναι ο αναπληρωτής, πρέπει να αναγνωρίζεται και στην ακραία λογική συνέπεια αυτής της αρχικής παραδοχής, που είναι η δυνατότητα πρόσβασής του στο μόνιμο διορισμό. Ωστόσο θέλω να σημειώσω, γιατί ακούστηκε και πριν, ότι σε καμιά περίπτωση αυτό δεν έχει σχέση με την επετηρίδα.
Η επετηρίδα είναι ένα σχήμα στο οποίο ποτέ δεν πρέπει να γυρίσουμε και ποτέ δεν πρέπει να ελκύει κανέναν ακόμα και με όσους προσδιορισμούς ανέφερε ο κ. Χουρμουζιάδης σε προηγούμενη αγόρευσή του. Η επετηρίδα δεν έχει προοπτική για την εκπαίδευση, δεν έχει νόημα για το ελληνικό σχολείο. Αυτό που εισάγουμε τώρα είναι η αναγνώριση μιας δυναμικής κατηγορίας ανθρώπων υπαρκτών μέσα στην εκπαίδευση, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανθρώπων οι οποίοι κατά ένα μεγάλο ποσοστό προσήλθαν από επιθυμία εργασίας στην εκπαίδευση που είναι η προοπτική ζωής τους. Ενώ η επετηρίδα με την αδράνειά της είχε εντελώς άλλα χαρακτηριστικά και γι' αυτό δεν την κάνουμε σε καμιά περίπτωση δεκτή ως συλλογιστική ή ως αφετηρία της σκέψης μας.
Νομοθετούμε με έναν τρόπο δίκαιο και ουσιαστικό καθώς το 75% προέρχεται από το ΑΣΕΠ και το 25% προέρχεται από τον κατάλογο των δεκαεξαμηνιτών τον λεγόμενο του ν.138 και αποσαφηνίζουμε πλήρως ότι ολοκληρώνεται η πρόσληψή τους ως και το 2005.
Θέλω να πω κάτι κατηγορηματικά όλες οι σκέψεις που έχουν ειπωθεί, έχουν ατυχήσει μπρος στην πολιτική μας.
Είχατε πει κ. Ξηροτύρη να κάνουμε μαζικούς διορισμούς, να κάνουμε 8.000 διορισμούς. Σας απάντησα ότι υποληφθήκατε μόλις κατά 79 ανθρώπων της φετινής μας πρόθεσης διορισμών που θα είναι 7.921 εκπαιδευτικοί.
Εσείς κ. Χουρμουζιάδη είχατε ενστάσεις αν θα μπουν οι εκπαιδευτικοί στον εφιάλτη του ασφαλιστικού. Σας θυμίζω ότι με τροπολογία στο ασφαλιστικό, την οποία είχαμε προαναγγείλει ως Υπουργείο Παιδείας -και είχαμε προαναγγείλει και το χαρακτήρα της ως αναγνώριση ιδιαιτερότητας των εκπαιδευτικών- έχουμε πλέον μια άλλη προοπτική στην εκπαίδευση καθώς δίνεται η δυνατότητα με τριάντα χρόνια υπηρεσίας οι μεν διορισμένοι μέχρι 31/12/1982 να φεύγουν στα 55 χρόνια οι δε διορισμένοι μετά την 1/1/1983 να φεύγουν στα 60 χρόνια.
Άρα, θα έχουμε κι άλλες αποχωρήσεις από την εκπαίδευση. Και πέρα από το γεγονός ότι διαρκώς διευρύνουμε τα γνωστικά πεδία μέσα στο δημόσιο σχολείο θα έχουμε καινούριο άνοιγμα από τους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν χρήση αυτής της ειδικής διάταξης, η οποία αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου.
Η αμηχανία της αντιπολίτευσης σε αυτό το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα της συγκροτημένης πολιτικής της Κυβέρνησης που αποφέρει καρπούς και αφήνει μόνο ρόλο στη ρητορική και στη δημιουργία τεχνητής όξυνσης που είναι το χειρότερο. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον μέσα σε αυτή την Αίθουσα. Ένα νομοσχέδιο συγκροτημένο που αγκαλιάζεται από την κοινή γνώμη θα έπρεπε να τύχει αντίστοιχης μεταχείρισης από όλες τις πτέρυγες. Δεν είναι νομοσχέδιο που ευνοεί τη μικροψυχία και τη διαβολή.
Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σε δύο τροπολογίες που καταθέσαμε. Την τροπολογία που αφορά τις ρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα την αναπτύξει ο κ. Γκεσούλης. Εγώ θα αναπτύξω την τροπολογία για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Πριν από όλα, πρέπει να πω πως ό,τι κατατίθεται έγκαιρα στη Βουλή δεν αξίζει τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Κεφαλογιάννης. Πρόκειται για την αποτύπωση των μακρών συναντήσεων που είχα εγώ ως Υπουργός Παιδείας και ο Αλέκος Παπαδόπουλος ως Υπουργός Παιδείας με τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς την κρίσιμη περίοδο Φεβουαρίου-Μαρτίου, όταν επιχειρούσαμε να πείσουμε τις ιατρικές σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης ότι πρέπει να είναι δική τους υπόθεση η μεταφορά στο Χαϊδάρι και στο "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" αντίστοιχα. Εκεί δεσμευθήκαμε για ορισμένες μισθολογικές ρυθμίσεις που περιελάμβαναν τους πανεπιστημιακούς γιατρούς κατά τη μεταβατική περίοδο άσκησης του λειτουργήματος και πέραν του δημόσιου νοσοκομείου. Θεωρήσαμε ότι έτσι με αυτή την τροπολογία η Κυβέρνηση τιμά όσα εγώ και ο Αλέκος Παπαδόπουλος συμφωνήσαμε με τους πανεπιστημιακούς. Το να τιμάς τις συμφωνίες που έκανες δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Πρόκειται για σωστή πολιτική συμπεριφορά. Αυτή η τροπολογία έχει τεθεί υπόψη και του κ. Στεφανή ο οποίος φυσικά συναινεί στην κατάθεσή της.
Από τις εμπροθέσμως κατατεθείσες τροπολογίες κάνουμε δεκτή την τροπολογία με γενικό αριθμό 928 και ειδικό 114 ως παράγραφο στο άρθρο 2, της κας Ξηροτύρη. Η τροπολογία αυτή έχει ως εξής: "Στο κύριο έργο της ΟΣΚ Α.Ε. περιλαμβάνεται και η ευθύνη και μέριμνα για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων της χώρας και η ενδεχόμενη μελέτη αντισεισμικής ενίσχυσης αυτών".
Κλείνοντας, θεωρώ ότι όλη η συζήτηση ανέδειξε την απόλυτη επάρκεια, τη διαύγεια όλων των ρυθμίσεων αυτού του νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου αποτελεσματικού για την εκπαίδευση, για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της, για την ενίσχυση όλων των φορέων της. Είμαι βέβαιος ότι θα τύχει της θετικής ψήφου της Βουλής καθώς προάγει τη δημόσια εκπαίδευση, το κοινό συμφέρον, το συμφέρον του Έλληνα εκπαιδευτικού, του Έλληνα γονέως και των μαθητών μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με τρεις παρατηρήσεις. Η μία αφορά εν μέρει και το Προεδρείο. Η Βουλή σήμερα νομοθετεί με λίγο ανορθόδοξο τρόπο και αν ο παριστάμενος Υπουργός είναι και κοινοβουλευτικός Υπουργός, καλό θα είναι η Βουλή και ο Προεδρεύων της Βουλής να βοηθάει για την κοινοβουλευτική τάξη.
Είδαμε τις διορθώσεις επί του νομοσχεδίου μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και οκτώ συναδέλφων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Εντάξει, κύριε Κεφαλογιάννη, δεν είναι και πολλοί.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς είστε παλιός Κοινοβουλευτικός και μάλιστα πολύ σχολαστικός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Πάντως, το παραδέχθηκα και εγώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό.
Γνωρίζετε ότι στη Βουλή που είναι το νομοθετικό Σώμα το "και" ή το διαζευκτικό "ή" έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Όταν νομοθετούμε λοιπόν πρέπει να νομοθετούμε με την κοινοβουλευτική τάξη.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι ήλθε μια τροπολογία -εμπρόθεσμα βέβαια- η οποία είναι μισό νομοσχέδιο και δείχνει την προχειρότητα με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας νομοθετεί. Όταν είχαμε τη δυνατότητα σε 4 συνεδριάσεις σχολαστικά και σε λεπτομέρειες να συζητήσουμε όλα τα θέματα, δεν μπορώ να καταλάβω τι μεσολάβησε από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή για να κατατεθούν δύο υπουργικές τροπολογίες, η μία του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες είναι άλλο μισό νομοσχέδιο.
Το τρίτο που είναι και αυτό πρωτόγνωρο είναι το εξής: 'Όταν γίνεται μία συζήτηση επί νομοσχεδίου, να λέει ο Υπουργός και ποιες τροπολογίες συναδέλφων Βουλευτών κάνει δεκτές. Αυτό βέβαια είναι ευχάριστο να γίνονται, δηλαδή, δεκτές και τροπολογίες συναδέλφων Βουλευτών - δεν είναι σύνηθες - αλλά και αυτό δεν είναι μέσα στην κοινοβουλευτική τάξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριε Κεφαλογιάννη θα σας κρατήσω το χρόνο. Τον ξέρετε τον Κανονισμό αφού συμμετείχατε στη διαμόρφωσή του. Είναι ενιαία η συζήτηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστά συζήτηση για τροπολογίες. Γι ' αυτό νομίζω ότι σωστά έπραξε ο κύριος Υπουργός.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τις τροπολογίες δεν θα τις συζητήσουμε ξεχωριστά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Όχι, δεν συζητιούνται ξεχωριστά. Τώρα θα τα συζητήσουμε όλα. Είναι ενιαία η συζήτηση όλων των άρθρων και των τροπολογιών. Γι' αυτό σωστά ενήργησε ο κύριος Υπουργός.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι κοινοβουλευτικά σωστή αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι πρέπει να συζητιέται ξεχωριστά η ενότητα του νομοσχεδίου και ξεχωριστά οι τροπολογίες των Υπουργών και των Βουλευτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Αφού τα έχουμε συζητήσει αυτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: 'Έρχομαι τώρα στη δεύτερη παρατήρηση. Ατύχησε ο κύριος Υπουργός, προσπαθώντας να συσχετίσει τον ΟΤΕ με τον ΟΣΚ. Ο κύριος Υπουργός είναι καλός εκπαιδευτικός, ενδεχομένως καλός δημοσιογράφος και μπορεί να γίνει και πάρα πολύ καλός πολιτικός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το "ενδεχομένως" δεν χρειάζεται. Είναι γνωστό ότι είναι καλός δημοσιογράφος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται, κύριε Πρόεδρε, να κάνετε τον συνήγορο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Πού και πού σ' αυτήν την Αίθουσα, χρειάζεται, κύριε συνάδελφε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν πρέπει όμως να μπαίνει σε θέματα που δεν γνωρίζει. Προσπάθησε να πει ότι θα διαπρέψει ο ΟΣΚ, όπως και ο ΟΤΕ στο εξωτερικό. Δεν γνωρίζει βέβαια, γιατί δεν είναι θέμα της δικής του αρμοδιότητας, ότι είναι ατυχής η σύγκριση, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ κάνει εξαγωγή της παρωχημένης τεχνολογίας του, τεχνολογίας που έχει προμηθευτεί μαζικά από τον εθνικό μας προμηθευτή.
Και θα σας πω μόνο μερικά παραδείγματα, γιατί με προβλημάτισε πάρα πολύ αυτή η συσχέτιση του ΟΤΕ με τον ΟΣΚ. Αρμενία: ο ΟΤΕ αγόρασε 115 εκατομμύρια δολάρια τον ΟΤΕ της Αρμενίας ή τις τηλεπικοινωνίες της Αρμενίας. Η δεύτερη μειοδότρια εταιρεία είχε καταθέσει προσφορά με 52 εκατομμύρια. Στη Βουλγαρία παρενέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η Βουλή μιλώντας για χρηματισμό και μάλιστα κακήν κακώς προχώρησε η επένδυση αυτή σ' αυτή τη χώρα. Στη Σερβία ο ΟΤΕ, μαζί με τον προμηθευτή -νομίζω μια ολλανδική εταιρεία- έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.
Αυτές είναι οι φιλοδοξίες του Υπουργείου Παιδείας για τον ΟΣΚ; Να εκτεθεί δηλαδή η Ελλάδα όπως εκτέθηκε με τον ΟΤΕ; Αυτό έχετε κατά νου; Κάτι άλλο θέλω, επίσης, να πω, κύριε Πρόεδρε. Όταν οι συνάδελφοι Βουλευτές καταθέτουν μια ερώτηση για τον Ο.Τ.Ε., τότε ο αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός Συγκοινωνιών -βλέπω εδώ και παριστάμενο αρμόδιο Υπουργό κάποιας εποχής- στέλνει ένα σημείωμα στη Βουλή και λέει "δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία, είναι επιχειρηματικό απόρρητο".
Αυτό φιλοδοξείτε να κάνετε και με τον Ο.Σ.Κ., δηλαδή έναν οργανισμό που με δική σας δήλωση και δήλωση του Υπουργού, ο οποίος μόλις έφυγε, θα διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια οκτακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, που έχει προϋπολογισμό για φέτος, σύμφωνα με δικές σας ανακοινώσεις, εκατό δισεκατομμύρια δραχμές και πήρε δάνειο από το consortium τραπεζών και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές; Αυτό έχετε κατά νου; Δηλαδή κάναμε ανώνυμη εταιρεία τον Ο.Σ.Κ. το 1998 με το γνωστό προεδρικό διάταγμα και να μας πείτε το 2003 ή 2004 ότι "δίνω συμβουλές για την αναστήλωση των σχολειών της Σερβίας μετά τους βομβαρδισμούς, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία, διότι υπάρχει επιχειρηματικό απόρρητο"; Αυτή είναι η φιλοδοξία σας;
Τρίτη παρατήρηση: Επικαλέστηκε τον κ. Καλό για μια αναφορά που έκανε στον Πρωθυπουργό. Μα, ο κ. Καλός δεν μίλησε για το ότι ο Πρωθυπουργός κακώς δίνει τη σύνταξή του για τη Βιβλιοθήκη της Παντείου; Ο κ. Καλός μίλησε για τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εκεί καλείται η Κυβέρνηση να απαντήσει. Μη διαστρεβλώνετε, λοιπόν, αυτά που λένε συνάδελφοι και κυρίως, όταν απουσιάζουν.
Ας έρθουμε, όμως, τώρα στο νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές προσπάθησαν, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου, να βάλουν έναν τίτλο στο νομοσχέδιο αυτό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Είναι μια συρραφή άρθρων, μια συρραφή τροπολογιών ατάκτως ερριμμένων. Αυτό, δυστυχώς, δείχνει τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας χειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.
Κύριε Υπουργέ, πολλοί Βουλευτές έδωσαν στο νομοσχέδιο διάφορους χαρακτηρισμούς: άλλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι "σκούπα", άλλος είπε ότι είναι "φωτογραφικό άλμπουμ" λόγω της σωρείας των φωτογραφικών, προκλητικών διατάξεων που περιλαμβάνει. Άλλοι το χαρακτήρισαν "μωσαϊκό" και άλλοι νομοσχέδιο του "ράβε-ξήλωνε". Όμως, όλοι μαζί επικρίνουν την ποιότητα του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης που αδικεί πέρα από την Κυβέρνηση και την ίδια την εκπαίδευση.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το νομοσχέδιο αυτό δείχνει τη συνεχιζόμενη γύμνια της εκπαιδευτικής πολιτικής της τελευταίας εικοσαετίας. Δείχνει την αποτυχημένη πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον κρίσιμο τομέα της παιδείας. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια πολιτική χωρίς σχεδιασμό και όραμα, όταν αποφάσεις του ενός Υπουργού καταργούνται από τον άλλο, όταν το ένα προεδρικό διάταγμα αντικαθίσταται από ένα άλλο, όταν μόνο την τελευταία πενταετία είχαμε τρεις Υπουργούς, τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπου η καθεμιά αναιρούσε την άλλη;
Αποτέλεσμα: Από το φαύλο κύκλο των συνεχώς αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων η χώρα μας είναι τελευταία σε δαπάνες για την παιδεία, τελευταία σε δαπάνες ανά μαθητή, τελευταία στους μισθούς των εκπαιδευτικών, τελευταία στην επάρκεια της σχολικής στέγης, πρώτη στις οικογενειακές δαπάνες. Οι Έλληνες γονείς για φροντιστηριακή εκπαίδευση και για τους φοιτητές του εξωτερικού πληρώνουν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη σε ανεργία νέων και νέων πτυχιούχων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.
Επιγραμματικά για τα άρθρα του νομοσχεδίου:
Θέμα πρώτον. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι πλέον περισσότερο από φανερό ότι άγχος έχει καταλάβει την Κυβέρνηση, γιατί βλέπει ότι είναι λίγες μέρες που θα είναι στην εξουσία.
Και σπεύδει να βολέψει με φωτογραφικές διατάξεις όσους φίλους δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει τα τελευταία χρόνια, τραυματίζοντας βαθύτατα την υπόθεση της παιδείας.
Όπως σας είπε και ο αγαπητός συνάδελφος κ. Παπαδόπουλος και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, θα ήταν πιο τίμιο στην Αίθουσα αυτή να μας φέρνατε μια λίστα από φίλους, συγγενείς ή άλλους αγαπητούς του Υπουργείου Παιδείας και να ζητήσετε από τη Βουλή να τους διορίσει, αντί να φέρνετε φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Εισηγητική Έκθεση στο άρθρο 6, παράγραφος 5 αναφέρει: "Το κύριο προσωπικό των Ι.Τ.Ε. (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) διορίζεται με τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης". Και συνεχίσει: "Σήμερα το κύριο προσωπικό του Ι.Τ.Ε. υπηρετεί και εισηγητής που δεν ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό". Και καταλήγει η εισηγητική σας έκθεση στη σελίδα 25: "Θεωρείται, λοιπόν, δίκαιο το συγκεκριμένο μέλος του Ι.Τ.Ε. να εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο". Υπάρχει πιο φωτογραφική διάταξη απ' αυτή; Είναι η αποθέωση της φωτογραφίας;
Έχει δίκιο ο εισηγητής μας κ. Σπηλιόπουλος, ο κ. Παπαδόπουλος και όλοι οι άλλοι που σας ανέφεραν συγκεκριμένες άλλες ρυθμίσεις, όπως το άρθρο 3, παράγραφος 21, το άρθρο 3, παράγραφος 22, με συγκεκριμένες φωτογραφίες, με ονόματα και διευθύνσεις; Πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ο Υπουργός, ο οποίος μόλις κατέβηκε από το Βήμα, πιο προσεκτικός και κυρίως πιο τεκμηριωμένος;
Κατά την πάγια τακτική σας -σας το είπαν και οι συνάδελφοι στην Επιτροπή- με το Νόμο 2926/2001 οι πρώτοι εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. που μετέτρεψαν τις προσωποπαγείς τους θέσεις σε τακτικές θέσεις καθηγητών ήταν συγκεκριμένα πρόσωπα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Τους γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ; Αν δεν τους γνωρίζετε, στρίψτε δεξιά, στρίψτε αριστερά, κοιτάξτε πίσω σας και θα τους αναγνωρίσετε.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ )
Αυτό είναι, κύριε Υπουργέ, οι φωτογραφικές διατάξεις, για τις οποίες σας μιλούμε. Και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο κύριος Υπουργός, όταν θα απαντά στους συναδέλφους της Βουλής, ειδικά όταν εκείνοι αναφέρονται σε συγκεκριμένα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση.
Θέμα δεύτερο, ο Ο.Σ.Κ. Ο Ο.Σ.Κ. ιδρύθηκε το 1962, την περίοδο της πρώτης οκταετίας Καραμανλή -αυτό το λέω για τον κ. Σμυρλή, ο οποίος κάτι ανέφερε- και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία το 1998. Στον ιδρυτικό της νόμο προβλεπόταν να λειτουργεί χάρη του δημόσιο συμφέροντος. Και δημόσιο συμφέρον για τον Ο.Σ.Κ. είναι η εξασφάλιση των σχολικών κτιρίων, των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των σχολικών κτιρίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κύριος σκοπός του Ο.Σ.Κ. περιέρχεται σε δευτερεύοντα ρόλο. Έμφαση δίδεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Ο.Σ.Κ. και θέτει σε δεύτερη μοίρα το κύριο έργο, που είναι η εξασφάλιση της σχολικής στέγης.
Κατά συνέπεια, μετατίθεται το πρόγραμμα κατασκευής των περίπου 15,5 χιλιάδων αιθουσών που, σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Ο.Σ.Κ., χρειάζονται για να πληρωθούν όλα τα κενά. Δεκαπέντε χιλιάδες τριακόσιες πενήντα μία αίθουσες λέει ο Ο.Σ.Κ. ότι χρειάζονται. Και αν κανείς λάβει υπόψη του αυτό που μας ανέφερε μόλις προ ολίγου ο κύριος Υπουργός, ότι χίλιες αίθουσες θα γίνουν φέτος, χρειάζεστε μόνο για να καλύψετε τα κενά της πρωινής βάρδιας -να είναι δηλαδή όλα τα σχολεία σε πρωινή βάρδια- 15 χρόνια. Αν κανείς προσθέσει σε αυτό ότι το 46% των αιθουσών έχουν γίνει πριν από το 1980, καταλαβαίνετε ότι χρειάζεστε άλλα 15 χρόνια, για να μπορέσετε να εκσυγχρονίσετε αυτές τις αίθουσες.
Είναι φιλόδοξος αυτός ο στόχος, να χρειαζόμαστε 15, 20, 25 ή 30 χρόνια για να κάνουμε και στην Ελλάδα το αυτονόητο, αυτό που κάνουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Να γιατί όλοι οι οργανισμοί μας δείχνουν ότι είμαστε τελευταίοι από τους τελευταίους σε όλα τα επίπεδα. Το έχω αναλυτικά εδώ, αν το αμφισβητείτε, θα το καταθέσω και για τα Πρακτικά και θα σας το δώσω πριν την ομιλία σας, για να τοποθετηθείτε και επ' αυτού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον Ισολογισμό του 2000 τα έσοδα του Ο.Σ.Κ. ήταν 100 δισεκατομμύρια δραχμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και μάλιστα, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει δανειστεί και 200 δισεκατομμύρια.
Σας είπαν οι συνάδελφοί μου ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Σας είπαν για τις προσλήψεις οι οποίες γίνονται από το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Σ.Κ., για το βόλεμα των ημετέρων. Σας είπαν ότι δεν τηρείται αυτό που τηρείται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι ο Ο.Σ.Κ., όταν το ποσοστό της συνεισφοράς του δημοσίου είναι μεγαλύτερο από 50% και οι προσλήψεις γίνονται μέσα από το Α.Σ.Ε.Π.
Καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι διατάξεις για τον Ο.Σ.Κ. είναι για να υπάρξει ένας οργανισμός που θα ελέγχεται πλήρως και για προφανείς λόγους -800 δισεκατομμύρια θα διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια- από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πάρω και χρόνο από τη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε, αφού και ο Υπουργός μίλησε για αρκετό χρόνο.
Θέμα τρίτο, η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Λόγω του σκοπού της, η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. έπρεπε να αναβαθμιστεί σε σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως η Παιδαγωγική Ακαδημία. Είναι απαράδεκτη η ρύθμισή σας. Καταργεί μια ιστορική σχολή και την αντικαθιστά με ένα εκπαιδευτικό μόρφωμα. Περιφρονεί και την Ο.Λ.Μ.Ε. και το πρώην διοικητικό συμβούλιο, που η ίδια η Κυβέρνηση είχε διορίσει, και το πόρισμα επιστημονικών συνεδρίων, ακαδημαϊκών, την Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών και τόσα άλλα. Καταργεί μια ιστορική σχολή πρότυπο και κατά τον ΟΑΣΑ και κατά την ΟΥΝΕΣΚΟ. Το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι σε προηγμένες χώρες οι καθηγητές των τεχνολογικών μαθημάτων παράγονται από ειδικές πανεπιστημιακές σχολές και μόνο.
Είναι απαράδεκτο επίσης που αλλάζετε την ονομασία της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., για λόγους ιστορικής συνέχειας. Για σκεφτείτε, κύριε Υπουργέ, να αλλάξετε το όνομα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και να το κάνετε, για παράδειγμα, "Πολυτεχνείο Αττικής". Τι θα μείνει από την ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Παλαιότερα, αν ρωτούσες κάποιον τι δουλειά κάνει, στον τεχνικό χώρο, έλεγε ότι είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αυτό ήταν διαβατήριο για την επαγγελματική του προκοπή, για την επαγγελματική του πρόοδο και την κοινωνική του ανέλιξη. Αυτό κάνετε τώρα με τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.
Ποια είναι η λύση; Να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη. Να κάνετε πράξη αυτό που έχετε δηλώσει και στη Βουλή, ότι θα φέρετε ξεχωριστό νομοσχέδιο να συζητήσουμε γι' αυτή την πετυχημένη για 30 χρόνια σχολή. Και να αναβαθμιστεί η σχολή αυτή και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Θέμα τέταρτο, ΔΙΚΑΤΣΑ. Οι ρυθμίσεις είναι αναμενόμενες, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς δεν κάνουμε κριτική μόνο για την κριτική. Σας κάνουμε προτάσεις. Εσείς δεν έχετε το περίσσευμα καρδίας να δεχτείτε τις δημιουργικές προτάσεις της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι γνωστή σε όλους η ταλαιπωρία των χιλιάδων φοιτητών, οι καθυστερήσεις και η συναλλαγή. Σας είπε πάρα πολλά πράγματα ο κ. Σπηλιόπουλος. Ο κύριος Υπουργός δεν απάντησε. Απλώς προκάλεσε το συνάδελφο κ. Σπηλιόπουλο. Γνωρίζετε τι λέγεται γύρω από τις μετεγγραφές και γύρω από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Έχετε και εσείς παιδιά, έχετε παιδιά συγγενών σας, που σας δίνουν όλες αυτές τις πληροφορίες. Χτυπούν και τη δικιά σας πόρτα, όπως χτυπούν και τη δική μας. Ο χρηματισμός είναι η αποθέωση και σε αυτόν τον τομέα του δημόσιο βίου της χώρας.
Καταργείτε τις μετεγγραφές και σ' αυτό μας βρίσκετε σύμφωνους. Ίσως όμως για τους φοιτητές της ιατρικής και της οδοντιατρικής να πρέπει να γίνει μια εκλογίκευση του συστήματος και να δοθεί μεγαλύτερη πίστωση χρόνου.
Έρχομαι τώρα στο τελευταίο θέμα, το σημαντικό θέμα των αναπληρωτών. Κύριε Υπουργέ, πληρώνετε τα δικά σας λάθη και μαζί με σας χιλιάδες συμπολίτες μας εκπαιδευτικοί. Ο κ. Σπηλιόπουλος σας είπε ότι από το 1998 σπείρατε ανέμους και θερίζετε θύελλες. Δεν υπάρχει καμία λογική να διορίζετε τέσσερις, πέντε ή επτά χιλιάδες εκπαιδευτικούς, όπως μας είπε ο κύριος Υπουργός, και από την άλλη μεριά να έχετε δεκαεπτά, δεκαοκτώ ή είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους.
Σταματήστε την πολιτική ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η λύση είναι απλή, σας την είπαν όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Κάντε δεκτή την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η μόνη λύση και αυτή είναι οι μαζικοί διορισμοί των εκπαιδευτικών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο δεν διορθώνει τίποτε, ή σχεδόν τίποτε. Ελάχιστα πράγματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτά βέβαια θα τα στηρίξουμε. Όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο είναι συρραφή τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για να τακτοποιήσει η κυβέρνηση θέματα τα οποία εκκρεμούν από εδώ και από εκεί στο Υπουργείο, δεν μπορεί να υπερψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Μπούρας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Για την οικονομία του χρόνου και επειδή αναπτύχθηκαν λεπτομερειακά από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας τόσο το θέμα του ΟΣΚ όσο και τα θέματα του ΔΙΚΑΤΣΑ αλλά και το σημαντικό θέμα των αναπληρωτών, εγώ θα σταθώ σε δυο άρθρα του νομοσχεδίου και μάλιστα σε πολύ μικρά κομμάτια των άρθρων αυτών.
Στο άρθρο 3 και στο άρθρο 4 θέλω ειλικρινά να τονίσω -το τόνισα με έμφαση και στην επιτροπή- ότι δεν είναι δυνατόν, είναι πέρα κάθε λογικής η δημιουργία στα ΤΕΙ μιας νέας εκπαιδευτικής βαθμίδας, αυτής της βαθμίδας που ονομάζεται με τον συγκοπτόμενο τίτλο ΕΡΔΙΠ, η οποία εμπεριέχει μάλιστα, το είπα και το ξαναλέω, και τη φράση "διδακτικού προσωπικού" και στην οποία αορίστως ως προσόντα και μόνο αναφέρονται η καλλιτεχνική επαγγελματική δραστηριότητα, αόριστα, πως και πόσο δεν ορίζει τίποτα, η οποία να έχει διακριθεί. Με ποιο τρόπο θα έχει διακριθεί; Δεν προσδιορίζεται. Να έχει αναγνωριστεί. Από πού και πώς; Και μάλιστα βάζει διαζευκτικά "ή και να έχει βραβευθεί". Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο. Και βέβαια το αντεπιχείρημα του ότι, τάχα η Σχολή Καλών Τεχνών μπορεί να λειτουργεί με κάποιο τέτοιο τρόπο δεν είναι καθόλου αληθές, γιατί θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις αυτών των όρων από κάποιο τουλάχιστον σώμα, ή από κάποιον φορέα π.χ. την Ακαδημία Αθηνών. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσει σε τέτοια κατηγορία ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως εσείς το λέτε, αλλά εμείς δεν το λέμε -και θα πω παρακάτω γιατί κάτι είπε ο Υπουργός- ως διδακτικό προσωπικό ανθρώπους που δεν προσδιορίζει, και είναι βέβαιο αυτό, ότι πρέπει τουλάχιστον να έχουν απολυτήριο λυκείου. Δεν το λέει. Είναι δυνατόν δηλαδή να είναι καθηγητής, γιατί διδακτικό προσωπικό αναφέρεται, με μόνο αυτές τις εμπειρίες τις αόριστες που προανέφερα.
Και βέβαια η επίκληση και η αιτιολογία ότι είναι αναγκαίο δεν πείθει. Γιατί τέτοιες σχολές λειτουργούν και λειτουργούν με κάποιο προσωπικό σήμερα. Και μάλιστα τα ιδρύματα και τα πανεπιστημιακά ακόμη, τα τελευταία με διάφορες ειδικότητες στον τομέα της μουσικής ή των καλλιτεχνικών πραγμάτων, βγάζουν τέτοιες ειδικότητες.
Θέλω να τονίσω ότι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς κανένα προσόν εξομοιώνονται, κύριε Υπουργέ, με την κατηγορία των καθηγητών εφαρμογών στην οποία ως ελάχιστο προσόν διορισμού -πέραν των άλλων που απαιτούνται- απαιτείται η ύπαρξη μεταπτυχιακών σπουδών. Μάλιστα μέσα σε αυτή την κατηγορία στην οποία θεσπίζονται οκτώ θέσεις και κατατάσσονται σε τρεις υποκατηγορίες α, β, γ, εγώ ειλικρινά διερωτώμαι ακόμα ποια ακριβώς θα είναι τα προσόντα των υποκατηγοριών. Όλες αυτές τις ρυθμίσεις μάλιστα δεν τις θεωρείτε απαραίτητες: τις γνώμες των, ούτως ή αλλιώς και από παλιά και τώρα, τριτοβάθμιων αυτοτελών ιδρυμάτων των ΤΕΙ.
Μια και ο λόγος για τα ΤΕΙ και μια και ο Υπουργός υπεραμύνθηκε της ανωτατοποίησης, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η ανωτατοποίηση δεν γίνεται με λέξεις. Γίνεται με ουσία και γίνεται με έργο και με πράξεις. Ξαναλέω εδώ στην Ολομέλεια ότι η ίδια χρηματοδότηση που υπήρξε και παλαιότερα, υπάρχει και σήμερα. Δίνω μάλιστα τον ακριβή αριθμό σχέσης μεταξύ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού. Η σχέση που υπήρχε στη χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ ήταν ένα προς 2,5. Ο φετινός προϋπολογισμός που ψηφίσαμε αναφέρει αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα ΑΕΙ κατά 10% και στα ΤΕΙ κατά 17%. Αυτό κάνει τη σχέση ΑΕΙ-ΤΕΙ στη χρηματοδότηση ένα προς 2,47. Αυτή είναι η χρηματοδότηση, την οποία δίνετε σήμερα.
Δε χρειάζεται να πω πολλά επιχειρήματα. Τίποτα δεν άλλαξε, γιατί είπε ο κύριος Υπουργός -λες και δεν ξαναεκλέγησαν- ότι γίνονται οι εκλογές για προέδρους. Γιατί, δεν υπήρχαν πρόεδροι; Δεν ξανάγιναν εκλογές; Άλλαξε τίποτα; Οι ίδιοι καθηγητές, κάποιοι καθηγητές εντάχθηκαν στις καινούργιες βαθμίδες, ενώ οι υπόλοιποι σέρνονται στην ομηρία της αοριστίας. Βέβαια οι ίδιοι αυτοί καθηγητές διδάσκουν με τα ίδια αναλυτικά προγράμματα, τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια βιβλία.
Τι είναι η ανωτατοποίηση; Υπάρχει στην πράξη, κύριε Υπουργέ; Καθόλου γιατί στην κατηγορία TΕ διορίζονται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Ποια είναι η αντιμετώπισή τους από νόμους της πολιτείας; Ξαναλέω το παράδειγμα: Για την επιλογή τους ως εφέδρων αξιωματικών στα στρατό, οι μεν πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών πριμοδοτούνται με 350 μόρια, ενώ οι πτυχιούχοι των ανωτάτων τάχα, ΤΕΙ πριμοδοτούνται με 150 μόρια. Τώρα τι ανωτατοποίηση είναι αυτή, δεν ξέρω.
Να πω και το σημαντικότερο, να το ακούσει και η κυρία Πρόεδρος, η οποία είναι και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανώτατο ίδρυμα -δεν υπάρχει στον κόσμο, εγώ δεν το ξέρω, προκαλώ να μου το πει ο κύριος Υπουργός- το οποίο να μην έχει τη δυνατότητα βασικής έρευνας.
Επειδή ο χρόνος τελειώνει, θα πάω και σε ένα δεύτερο σημείο. Στο άρθρο 4, στο θέμα της ΣΕΛΕΤΕ. Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά εγώ λυπάμαι -γιατί στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία ήμουνα εκπαιδευτικός και υπηρέτησα αυτούς τους χώρους- για την τύχη αυτού του επιτυχημένου θεσμού πανθομολογουμένως τα τελευταία 30 χρόνια. Την ώρα που η χώρα είχε ανάγκη από τεχνολόγους και τεχνικούς, οι απόφοιτοι της ΑΣΕΤΕΜ και της ΣΕΛΕΤΕ τροφοδότησαν την τεχνική εκπαίδευση με αξιόλογα και αξιόμαχα στελέχη. Να μην επαναλάβω ότι όλη αυτή η διαδρομή είναι βραβευμένη και από την ΟΥΝΕΣΚΟ και από τον ΟΗΕ και από την κοινή εντύπωση του απλού Έλληνα πολίτη. Έρχεσθε, λοιπόν, εσείς σ' ένα άρθρο ενός παράξενου νομοσχεδίου χωρίς τίτλο, όπως είπε και ο κ. Κεφαλογιάννης, και καταργείτε στην ουσία αυτή τη σχολή.
Πείτε το καλύτερα. Θα μπορούσατε να πείτε "δημιουργώ Τ.Ε.Ι. Νέου Ηρακλείου". Θα ήταν πιο τίμιο, πιο ειλικρινές.
Εσείς τι κάνετε; Υποβαθμίζετε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί ενώ πριν είχαν την ισοτιμία ως τεχνολόγοι με τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., τώρα τους υποχρεώνετε αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του τεχνολόγου, μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου κλπ., να φοιτήσουν επιπλέον ή στο ίδιο ή σε κάποιο Τ.Ε.Ι. Μάλιστα το αφήνετε αόριστο και αυτό να σέρνεται.
Κύριε Υπουργέ, έστω και την υστάτη αυτή στιγμή σας κάνουμε έκκληση το άρθρο 4 που αναφέρεται στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως τη λέτε, να το αποσύρετε. Η διαδρομή της ΣΕΛΕΤΕ δίνει τη δυνατότητα, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη στη Χαροκόπειο, στις παιδαγωγικές ακαδημίες, να δημιουργήσετε, όπως η ανάγκη και η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσει, μια πανεπιστημιακή σχολή η οποία θα βγάζει αυτούς που μέχρι τώρα έβγαζε η ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, δηλαδή εκπαιδευτικούς στο χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Αυτή θα είναι η πιο γενναία πράξη και η καλύτερη προσφορά σας στον ευαίσθητο χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας καλοπροαίρετος στην Αίθουσα, αλλά και έξω απ' αυτήν, που να πιστεύει ότι αυτό το νομοσχέδιο κάνει κάτι άλλο από το να αφουγκράζεται τα δεδομένα στην εκπαίδευση και γύρω από την εκπαιδευτική ζωή και να επιχειρεί, ως οφείλει, να δώσει λύση σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν το ζωτικό χώρο της παιδείας και των εκπαιδευτικών.
Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι είναι άγονες οι κριτικές από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι τάχα αυτό το νομοσχέδιο, επειδή πραγματεύεται πολλά ζητήματα και επειδή έχει μεγάλο αριθμό άρθρων και παραγράφων, δεν είναι μόνο και μόνο γι' αυτόν το λόγο ένα χρήσιμο νομοσχέδιο.
Νομίζω ότι όλες οι απόψεις που ακούστηκαν από την άλλη πλευρά, της μείζονος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ώστε με έξαρση να θίξουν ανύπαρκτα ηθικά ζητήματα στα οποία επιτυχώς απήντησε ο κύριος Υπουργός, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν διάθεση να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν το μέλλον αυτής της χώρας, αφού είναι ζητήματα που αφορούν την παιδεία.
Νομίζω ότι και η εισηγήτρια και οι συνάδελφοι που προηγήθηκαν από την πλευρά της Συμπολίτευσης έθιξαν και τόνισαν με μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα, γιατί αυτό το νομοσχέδιο έχει ανάγκη από πρόθεση, από αποδοχή και εν τέλει από υπερψήφιση.
Επιγραμματικά θα μπορούσα να πω, συμβάλλοντας, ότι όλοι εν πάση περιπτώσει είχαμε αφουγκραστεί την κοινωνία, είχαμε αφουγκραστεί τα παιδιά των Ελλήνων που ταξίδευαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για να έχουν εκεί μια τύχη μόρφωσης στα πανεπιστήμια και είχαμε βιώσει την αγωνία τους και τα ενδεχομένως κακώς κείμενα, όταν επέστρεφαν στην Ελλάδα, στο να αναγνωρίσουν και να έχουν ισοτιμία στα πτυχία τους.
Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο παρέχει τις ασφαλιστικές δικλείδες, ιδιαίτερα γι' αυτούς που έχουν φοιτήσει στην Ιατρική -και δεν είναι λίγοι- να έχουν πλέον ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα δέχεται παρεμβάσεις ώστε να μπορούν μέσα από εξετάσεις δύο φορές το χρόνο να επιτυγχάνουν αυτή την ισοτιμία.
Επίσης, όλοι συμφωνούμε πως παρ' όλο που έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα στο χώρο της στέγασης των σχολείων μας σε πολλά μέρη, υπάρχουν ακόμα μια σειρά από προβλήματα. Ακόμα όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτά τα προβλήματα, παρ' όλο ότι υπάρχει η διάθεση από πλευράς πολιτείας και της Κυβέρνησης να τα επιλύσει, πολλές φορές σκοντάφτουν, για να το πω έτσι απλά, σε μια σειρά από διαδικασίες. Όσον αφορά μάλιστα τα προβλήματα στην αναζήτηση κατάλληλων και επαρκών και αμέσως προσφερομένων γηπέδων νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να εκσυγχρονίσουμε την Ο.Σ.Κ., είναι υποχρέωσή μας να της δώσουμε εκείνες τις διαδικασίες, ώστε να φανεί πράγματι χρήσιμη προς την κατεύθυνση της ανέγερσης, όχι μόνο καινούργιων αλλά και ποιοτικών σχολείων και κυρίως όσον αφορά και την αξιοποίηση των σκοπών της, αλλά και της περιουσίας της την οποία αποκτά.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο ζήτημα, που, εν πάση περιπτώσει, απασχολεί μία μερίδα εκπαιδευτικών της χώρας μας. Θεωρώ ότι είναι οπωσδήποτε θετική η εξέλιξη της εκφρασμένης βούλησης του Υπουργείου να προχωρήσει φέτος σε συμπληρωματικούς μόνιμους διορισμούς από τους πίνακες των αναπληρωτών. Είναι, επίσης, πολύ θετικό το ότι προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία διορισμού για τους αναπληρωτές στο άρθρο 138 του ν. 2795/1999, οι οποίοι σήμερα είναι -αν θέλετε να το βαφτίσω έτσι- οι μακροβιότεροι συμβασιούχοι του ελληνικού δημοσίου. Η πολιτεία -νομίζω ότι αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε- όφειλε να τους απορροφήσει πολύ νωρίτερα, αντί να εργάζονται κάτω από ένα διαρκές καθεστώς αβεβαιότητας και άγχους.
Η καθιέρωση μεικτού συστήματος διορισμών από το σχολικό έτος 2003-2004 ανταποκρίνεται επίσης -και οφείλουμε να το ομολογήσουμε- στα αιτήματα που εδώ και αρκετό καιρό έχουν κατατεθεί επίσημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όμως, θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι και αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών. Όπως προβάλουν και αξιώνουν προς κάθε κατεύθυνση, το ποσοστό 25%, που προβλέπεται για διορισμούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, είναι πολύ μικρό και για πολλούς αναπληρωτές ίσως αυτό συνεπάγεται πολυετή παραμονή στο έργο της αναπλήρωσης, άρα και στο καθεστώς της ανασφάλειας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και στην απόδοσή των, ως εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, η πρόθεση να μοριοδοτείται με ένα μόριο κάθε μήνας προϋπηρεσίας, όσο δηλαδή και κάθε μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αποδυναμώνει, κατά τη γνώμη μας, ουσιαστικά το κριτήριο της προϋπηρεσίας.
Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν θα απέκλινε από το περί δικαίου αίσθημα μία περαιτέρω βελτίωση αυτών των όρων και ειδικότερα αν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις που υποβάλει η Πανελλήνια Ένωση των Αναπληρωτών, δηλαδή να αυξηθεί το ποσοστό του 25% από τον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών για τους κατ' έτος μόνιμους διορισμούς, ώστε να φτάσει μέχρι το 35% και έτσι η προϋπηρεσία να αποτελέσει ένα κριτήριο των εγγεγραμμένων στον ενιαίο πίνακα αναπλήρωσης και να μοριοδοτείται με δύο μόρια για κάθε μήνα.
Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι πραγματικά θα έχετε υπηρετήσει στην εκπαίδευση και θα έχετε υπηρετήσει το αίσθημα δικαιοσύνης. Νομίζω ότι θα δώσετε χαμόγελο και αισιοδοξία σε μία σειρά ταλαιπωρημένων εκπαιδευτικών, ώστε να ωφελήσουν τελικά τους μαθητές, αφού, χωρίς άγχος και αγωνία, με την ηρεμία που το λειτούργημά τους απαιτεί, θα στέρξουν πάνω στη μόρφωση των παιδιών αυτής της χώρας.
Βεβαίως, με αυτήν την παρατήρηση, δεν σημαίνει ότι αναιρείται η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, δε σημαίνει ότι, έστω και με αυτές τις ρυθμίσεις, δίνεται σε σημαντικό βαθμό μία επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Όμως, νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο και πιο δίκαιο να ακουστούν αυτές οι φωνές που διαμαρτύρονται δίκαια. Με αυτά τα λόγια υπερψηφίζω το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριοι συνάδελφοι, οι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου "Κύρωση του κώδικα του προσωπικού Λιμενικού Σώματος". Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, μιλάτε για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παιδείας, όταν οι δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια -το έχουμε τονίσει επανειλημμένως- είναι καθηλωμένες στο 3,5% επί του ΑΕΠ και είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει, πρώτα απ' όλα, να πάψει να αποτελεί μύθο η δωρεάν εκπαίδευση. Όλοι τονίζουμε σε αυτήν την Αίθουσα, εδώ, στο Κοινοβούλιο, ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία. Είναι το πρώτο που πρέπει να κάνετε. Φυσικά, απαιτείται μακροχρόνιος εκπαιδευτικός σχεδιασμός, γιατί αλλιώς θα συνεχίζεται αυτή η κρίση που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ακόμη και τα κοινοτικά κονδύλια, δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει γιατί δεν διατίθενται ορθολογικά. Με χαμηλό κόστος φυσικά δεν οργανώνεται η παιδεία. Αν υπολογίσουμε τις κρατικές δαπάνες που δίνετε και τις ιδιωτικές που δίνει κάθε οικογενειάρχης τότε βρισκόμαστε περίπου στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Πρώτον, πώς μπορούμε σήμερα να οργανώσουμε ένα καλό σχολείο, όταν τα κενά από δασκάλους και καθηγητές που υπάρχουν κάθε χρόνο στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τεράστια;
Δεύτερον, οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι καθηλωμένοι και οι μικρότεροι στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση.
Τρίτον, οι υποδομές στα σχολεία -αίθουσες, γυμναστήρια, εργαστήρια- δεν επαρκούν.
Τέταρτον, τα σχολεία δεν έχουν καθόλου χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να αναπτυχθεί ένα σύστημα παιδαγωγικής κατάργησης και να διαμορφώνεται ο εκπαιδευτικός με ένα άρτιο επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο.
'Οσον αφορά τώρα διάφορα επιμέρους θέματα, τα οποία δεν μπορώ να τα καλύψω όλα με το χρόνο που έχω.
Για τη ΣΕΛΕΤΕ. Πρέπει να ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα της παιδαγωγικής κατάρτισης για πολλούς λόγους. Και βεβαίως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα όποια συμφέροντα και των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα στη ΣΕΛΕΤΕ.
'Οσον αφορά τώρα τα ΤΕΕ είναι θετικό ότι το πτυχίο τυπικού διορισμού στο δημόσιο είναι ισότιμο με αυτό του γενικού Λυκείου. Εμείς, όμως, λέμε ότι πρέπει να ρυθμιστεί τώρα το θέμα της ουσιαστικής εξέλιξης των παιδιών από τα ΤΕΕ προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε από τώρα ένα ιδιαίτερο βάρος στο περιεχόμενο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
'Οσον αφορά τα θέματα των αναπληρωτών. Πρέπει να στηριχθούν από όλους μας με ποιο αποφασιστικό τρόπο. Πρέπει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην καταθέτουμε μια σειρά από ερωτήσεις για όλα τα κενά που υπάρχουν, αλλά επιτέλους από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται πολλοί περισσότεροι αναπληρωτές απ' ότι έχουμε μονιμους διορισμούς. Η παραπάνω κατάσταση φυσικά επιβεβαιώνει την απουσία βασικών αρχών προγραμματισμού. Το ποσοστό 25% που έχετε στο νομοσχέδιο δεν δίνει καμια λύση στη στρατιά των εκπαιδευτικών αναπληρωτών. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για την ίδρυση νεων οργανικών θέσεων. Εμείς επιμένουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην πρότασή μας για ανάγκη μαζικών προσλήψεων και το υποστηρίζουμε από το 1998. Δεν είναι σοβαρό να διορίζονται 5.000 μόνιμοι και 25.000 αναπληρωτές ωρομίσθιοι. Και σας κάναμε εδώ μια πολύ καλή πρόταση που δείχνουμε ευθύνη και συνέπεια, όπως είπε και ο εισηγητής μας. Για τα σχολικά έτη 2003-2004 και 2005-2006 οι διορισμοί των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις κενές οργανικές θέσεις να πραγματοποιηθούν, πρώτον, από τους επιτυχόντες στον οργανισμό του ΑΣΕΠ και κατά τη σειρά της βαθμολογίας, δεύτερον, από τους εγγεγραμμένους στον πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του νόμου 2725/99 και κατά τη σειρά εγγραφής και τρίτον, από τους έχοντες μέχρι και την 30.6.99 έξι μήνες προϋπηρεσία, ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατά τη σειρά προϋπηρεσίας. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται φυσικά και οι απαραίτητες οργανικές θέσεις. Αυτή η υπουργική απόφαση πρέπει να ορίσει τα ποσοστά διορισμού κάθε κατηγορίας.
'Οσον αφορά τώρα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, αυτό που ενδιαφέρει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα είναι να δοθεί άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό είναι φυσικά ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν τιμά σήμερα τη χώρα μας να έχουμε τις διπλοβάρδιες.
Φθάνω στο άρθρο 5 που αναφέρεται για το ΔΙΚΑΤΣΑ. Το ζητούμενο όπως ελέχθη απ' όλες τις πλευρές, είναι η αναδιοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση αυτής της υπηρεσίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχει μια αμαρτωλή προϊστορία, την ξέρουμε όλοι. Φθάσαμε σε ένα σημείο που κάπως αρχίζουν τα πράγματα να αλλάζουν λίγο. Με τις ρυθμίσεις όμως που εισάγετε δεν φαίνεται να τακτοποιείται το πάγιο πρόβλημα που υπάρχει στο ΔΙΚΑΤΣΑ, αυτή η μεγάλη καθυστέρηση προκειμένου, να αποδοθούν οι ισοτιμίες των πτυχιούχων.
To ΔΙΚΑΤΣΑ απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, δεν πρέπει να αιφνιδιάζουμε τους φοιτητές, οι οποίοι με πολύ μεγάλη στέρηση των οικογενειών τους κατάφεραν να πάρουν το πτυχίο τους στο εξωτερικό και να τους φορτώνουμε επιπλέον μαθήματα εν μέσω των σπουδών τους, πρέπει να γίνει προγραμματισμός γι' αυτούς από τώρα που θα σπουδάζουν στο εξωτερικό.
'Ένα άλλο θέμα το οποίο είναι και αυτό αρμοδιότητας του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι ότι δεν έχει πρόσφατο επίσημο κατάλογο για τα ανεγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα ισότιμα με τα δικά μας τα ελληνικά, για να ξέρουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο εξωτερικό. Ποια είναι δηλαδή ανεγνωρισμένα και ποια δεν είναι.
Εμείς σας καταθέσαμε προτάσεις, σας μιλήσαμε για τις ανησυχίες μας πολλές φορές σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας γιατί πιστεύω ότι η παιδεία είναι το μέλλον του τόπου μας, το ξέρετε και εσείς, έχω όμως την εντύπωση ότι μπορείτε και πιστεύω ότι έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε να αξιοποιήσετε αυτές τις προτάσεις μας δημιουργικά. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός Παιδείας έχει όπως όλοι γνωρίζουμε ελαχίστη κοινοβουλευτική πείρα, όχι ως βουλευτής αλλά ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι παραέγινε πονηρός ,διότι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο άλλοι ονόμασαν σκούπα, αλλοι δεν ξέρω πως αλλιώς, σε έξι άρθρα περιλαμβάνει πάνω από πενήντα ρυθμίσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το άρθρο 2 έχει 21 παραγράφους, το άρθρο 3 έχει 32 παραγράφους, το άρθρο 4 έχει 4 μεν παραγράφους, αλλά 4 ολόκληρες σελίδες. Το άρθρο 5 έχει 8 παραγράφους και το άρθρο 6 έχει 24 παραγράφους. Καταλαβαίνετε πως έτσι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα παραβιάζεται; Διότι έτσι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε βάθος για κάθε παράγραφο του άρθρου, ενώ θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχαν αυτοτελή άρθρα.
Ο κύριος Υπουργός Παιδείας άνοιξε μια πεπατημένη, την πεπατημένη σε ένα άρθρο, πολλές διατάξεις, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Ας μην διαμαρτυρηθούν αύριο λοιπόν όταν ο επόμενος Υπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει το ίδιο σύστημα. Τότε θα φωνάζετε κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας αλλά τότε θα είναι αργά, διότι εσείς το διδάξατε.
'Εχουν ήδη επισημανθεί και από τον Εισηγητή της Μειοψηφίας τον καθηγητή κ.Σπηλιόπουλο και από άλλους ομιλητές οι διατάξεις εκείνες που θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες της παιδείας, αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε αυτές, θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι στο κατεδαφιστικό σας έργο περιλαμβάνεται και η ουσιαστική κατάργηση της ΣΕΛΕΤΕ, μιας σχολής που έχει αποδώσει, μιας σχολής που έχει να επιδείξει έργο, μιας σχολής που έπρεπε να αναβαθμιστεί και όχι ουσιαστικά να καταργηθεί.
Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι λένε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου; 'Ότι ΣΕΛΕΤΕ καταργείται για να έχει το οικόπεδο το Υπουργείο Παιδείας το οποίο είναι ιδιοκτησία του να κτίσει εκεί το νέο Υπουργείο Παιδείας. Αν είναι δυνατόν, έστω και ως αστείο λεγόμενο, να είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Γιατί καταργείται η ΣΕΛΕΤΕ; Φοβάμαι ότι όσα λέμε σήμερα είναι εις ώτα μη ακουόντων. Εγώ συμφωνώ απολύτως με όσες παρατηρήσεις πολύ σωστές έγιναν από τον Εισηγητή και από τους άλλους εμπεριστατωμένους ομιλητές της παρατάξεως.
Και δεν πήρα το λόγο για να αναφερθώ σ' αυτά για τα οποία συμφωνώ απόλυτα, αλλά πήρα το λόγο για να επικεντρωθώ σε ένα και μοναδικό άρθρο, σε μια μοναδική παράγραφο. Και εδώ εκφράζω, κύριε Υφυπουργέ, τη λύπη μου που δεν είναι παρών ο κύριος Υπουργός. Αλλά μας έχουν συνηθίσει οι κύριοι Υπουργοί της Κυβερνήσεώς σας να "σνομπάρουν" τη Βουλή.
Θα ήθελα λοιπόν να επικεντρωθώ στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 και θα διατυπώσω προσωπικές απόψεις.
Θεωρώ κατ' αρχήν θετική τη ρύθμιση η οποία λέει ότι από το σχολικό έτος 2004-2005 καταργούνται οι μεταγραφές του εξωτερικού. Βέβαια προβληματίζομαι αν αυτό το γενικό μέτρο θα έπρεπε να είναι τόσο γενικό ή να υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Δέχομαι ότι οι εξαιρέσεις μπορούν να ανοίξουν παράθυρα, δέχομαι ότι οι εξαιρέσεις μπορεί να ανοίξουν λεωφόρους, άρα δέχομαι τη ρύθμιση όπως είναι. Αλλά προβληματίζομαι αν θα έπρεπε να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στις μεταγραφές του εσωτερικού.
Έχουμε δύο ειδών πανεπιστήμια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Και τα περιφερειακά πανεπιστήμια υφίστανται μια συνεχή μείωση φοιτητικού δυναμικού. Αν θέλουμε λοιπόν να αναπτύξουμε τα περιφερειακά πανεπιστήμια ή να τους δώσουμε φιλί ζωής ή να μην τα συρρικνώνουμε πρέπει να προβληματιστεί το Υπουργείο αν θα πρέπει να απαγορευτεί η μεταγραφεί από τα περιφερειακά πανεπιστήμια στα δύο των μεγάλων αστικών κέντρων.
Αυτονόητο είναι -και θα ήθελα να το τονίσω αυτό- ότι οι μεταγραφές μεταξύ των περιφερειακών πανεπιστημίων επιτρέπονται. Όπως είναι αυτονόητο ότι του όποιου μέτρου θα πρέπει να εξαιρούνται οι πολύτεκνοι. Γνωρίζετε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε στη χώρα μας, που έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα γι' αυτό θα πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή τη συρρίκνωση του πληθυσμού και κατά συνέπεια πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι πολύτεκνοι να μεταγράφουν τα παιδιά τους. Και μια άλλη βεβαίως κατηγορία είναι "λόγω φοιτούντος αδελφού". Διότι μια οικογένεια η οποία έχει το ένα της παιδί να σπουδάζει για παράδειγμα στην Κρήτη και το άλλο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί κάτω από τις γλίστρες οικονομικές αποδοχές που έχει, να αντεπεξέλθει στα πολλαπλά έξοδα.
Πρέπει όμως κύριε Υφυπουργέ και στις δύο περιπτώσεις να συνδυάζονται οι εξαιρέσεις με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει οικονομική οντότητα και η δεύτερη είναι σύμφωνα με την πρόοδο του φοιτητή. Δεν πρέπει δηλαδή να αποσυνδέσουμε την πρόοδο του φοιτητή απ' αυτό το πλεονέκτημα.
Ξέρετε λοιπόν τι συμβαίνει κύριε Υφυπουργέ; Μόλις αρχίζει ένα πανεπιστημιακό έτος και ενώ η Νομική Σχολή για παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει βάλει Χ αριθμό, ύστερα από λίγους μήνες λόγω των μεταγραφών ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται ή αυξάνεται κατά 20% ή 30%.
Εδώ κύριε Υφυπουργέ, βλέπουμε ότι μειώνεται η δυνατότητα σωστής εκπαίδευσης των φοιτούντων διότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, η έλλειψη των αιθουσών είναι εμφανής, η διδασκαλία γίνεται ελλιπώς και πέραν αυτού δεν μπορεί κάθε πανεπιστημιακή μονάδα ή κάθε σχολή να κάνει ένα σωστό προγραμματισμό.
Θα με ρωτήσετε βεβαίως και ευλόγως "θέλετε να προχωρήσουμε σ' αυτό το μέτρο; Και τι θα γίνει με τους φοιτητές εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας;".
Πράγματι, αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Και θα έλεγα ότι αυτό μπορείτε να το μελετήσετε. 'Αλλωστε, ό,τι και να πούμε εμείς, εσείς δεν πρόκειται να αλλάξετε ούτε ένα "και" από το κείμενο του νομοσχεδίου. Κατά συνέπεια, εις ώτα μη ακουόντων και χάριν της ιστορίας τα λέμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Οι προτάσεις όμως, αποτελούν το ζήτημα για μια άλλη φορά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα, γι' αυτό τις λέω, κύριε Υφυπουργέ. Αν βεβαίως τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
Βεβαίως, το θέμα των φοιτητών με τα προβλήματα υγείας, είναι ένα σοβαρό θέμα. Θα έλεγα όμως επίσης, ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι ήδη διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για καθηγητές του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ξέρετε γιατί διεξάγεται αυτή η εισαγγελική έρευνα; Διότι φέρεται ότι αυτοί οι καθηγητές, εισπράττουν τεράστια ποσά για να "περάσουν" τους φοιτητές στις εξετάσεις.
'Εχω εδώ μπροστά μου μια έντιμη και σοβαρή εφημερίδα. "Ταρίφα 10 εκατομμύρια δραχμές για μεταγραφή. Εισαγγελική έρευνα για παρανομίες καθηγητών της ιατρικής".
Αφήστε αυτό το καθεστώς να συνεχίσει. Θα αφήσετε αυτή την , αν θέλετε, διαφθορά η οποία έχει διαποτίσει πλέον όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας να ισχύει;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: 'Εχει πολλαπλασιαστεί η ταρίφα, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Α, έχει πολλαπλασιαστεί. Χαίρομαι, κύριε συνάδελφε της Πλειοψηφίας που επιβεβαιώνετε τα όσα λέω. Λέτε ότι έχει πολλαπλασιαστεί. Μην τα λέτε λοιπόν σε μένα. Να τα πείτε εκεί. Αλλά κανείς δεν τα ακούει από εκεί.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συμφωνώ με την παρατήρησή σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ελπίζω κάτι να μείνει.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να σας πω τι είχε συμβεί στις 'Ενοπλες Δυνάμεις. Μεγάλος αριθμός των απαλλασσομένων από τη στρατιωτική θητεία απηλλάσσετο λόγω ψυχικών παθήσεων. Κάνανε τους τρελούς, παίρνανε και ένα τρελοπιστοποιητικό από τρελογιατρό και απηλλάσσοντο της στρατιωτικής θητείας.
Ξέρετε ποιος ήταν ο φραγμός για να μην είναι σε πολύ μεγάλη έκταση αυτό το φαινόμενο; Το ότι ο λόγος απαλλαγής εφηρμόζετο στο απολυτήριο στρατού. Κάποιος που είχε μια ψυχική νόσο και αυτή αποτυπώνετο στο απολυτήριο στρατού δεν θα έβρισκε εύκολα δουλειά. Και βεβαίως αυτό αποτελούσε λόγο μη δυνατότητος διορισμού στο δημόσιο.
'Ήλθε όμως πρόσφατα η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και είπε ότι "το γιατί απηλλάγης από το στρατό, αποτελεί προσωπικό δεδομένο". Και έτσι και απαλλάσσονται από το στρατό για ψυχική νόσο, και μπορούν να διοριστούν και στο δημόσιο.
Αν το ανέφερα αυτό, το ανέφερα, κύριε Υφυπουργέ, για να σας πω ότι πρέπει να είστε πολύ φειδωλοί στην εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα ρυθμίσετε τις απαλλαγές λόγω υγείας.
Κύριε Υφυπουργέ, ανεπτύχθησαν από τους συναδέλφους τα επιχειρήματα και κατά συνέπεια, εγώ συντάσσομαι απολύτως -παρά την προσωπική αυτή άποψη που εξέφρασα στη συγκεκριμένη παράγραφο- με την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας και θα καταψηφίσω και εγώ το νομοσχέδιο. Σας ευχαριστώ πολύ.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ.Λεβογιάννης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που σήμερα συζητάμε, έρχεται να ρυθμίσει ουσιαστικά θέματα πρακτικής θα έλεγα αξίας και αναγκαία για την ολοκλήρωση αλλά και προσαρμογής στη σημερινή πραγματικότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε από το 1997.
Πρέπει να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα απόκτησης οικοπέδων για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τις ρυθμίσεις για τον ΟΣΚ, γιατί πρέπει πράγματι ο ΟΣΚ να έχει στη διάθεσή του ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Αρχίζει χωρίς να ολοκληρώνεται η αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των μετεγγραφών φοιτητών από το εξωτερικό. Είναι μια καλή αρχή αυτό που ρυθμίζει το νομοσχέδιο. Αυξάνονται τα μαθήματα που απαιτούνται για την αναγνώριση της ισοτιμίας πτυχίων της ιατρικής.
Και βέβαια η κατάργηση των μετεγγραφών από το εξωτερικό, από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 είναι μια σημαντική εξέλιξη. Καταργείται ένα καθεστώς που όπως εξελίχθηκε δεν τιμά όλους μας αλλά ούτε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ούτε την πολιτεία τιμά αυτή η κατάσταση, την περιέγραψε προηγουμένως και ο κ. Βαρβιτσιώτης, ούτε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Και είναι γνωστά όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, με τον τρόπο που διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη και έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα η ελληνική δικαιοσύνη.
Και βέβαια είναι γνωστά όλα όσα συμβαίνουν και με τις μετεγγραφές επίσης από το εξωτερικό για λόγους υγείας. Σωστό είναι να υπάρχει αυτή η διετία μέχρι να αρχίσει το νέο σύστημα να εφαρμόζεται. 'Ομως ως τότε κύριε Υπουργέ θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη δυο-τρεις φορές εξετάσεις και βέβαια είναι πολύ πιθανόν -για να μην πω βέβαιο- ότι θα επαναληφθούν και μάλιστα σε μεγαλύτερη ίσως ένταση, λόγω και της επικείμενης κατάρτισης τα γνωστά νοσηρά φαινόμενα, αυτά που βλέπουμε και στις εφημερίδες να αναφέρονται. Και θα ενταθούν κατά συνέπεια αυτά τα φαινόμενα στο διάστημα αυτό.
Πιστεύω λοιπόν ότι αφού οδηγούμαστε στην κατάργηση -και σωστά- των μετεγγραφών από το εξωτερικό μετά από δύο χρόνια, δεν πρέπει να αφήσουμε το σάπιο αυτό καθεστώς του συστήματος των εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη διετία να είναι μια χαίνουσα πληγή. Πρέπει εκεί κάτι να κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι σε τελευταία ανάλυση, όλοι μας απέναντι στους νέους. Γιατί τους νέους της χώρας μας αφορούν αυτά τα φαινόμενα. Και γι' αυτό πρέπει εκεί να μπει τώρα το μαχαίρι στο κόκαλο, αν θέλουμε επαναλαμβάνω να είμαστε αξιόπιστοι.
Παράλληλα θέλω να σημειώσω ότι σωστές είναι και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις εξετάσεις ιδιαίτερα για σχολές ιατρικές από το εξωτερικό στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Αφορούν χώρες όπου υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, από όπου κυρίως προκύπτουν και όλες οι καταστάσεις που γνωρίζουμε. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αδικούνται επιστήμονες που προέρχονται από πανεπιστήμια που είναι πανεπιστήμια κύρους, χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, όπου διαπρέπει όπως γνωρίζουμε εκεί, ο ελληνισμός και προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα μας, οι οποίοι υποχρεώνονται και αυτοί να υφίστανται τις εξετάσεις, τις καταστάσεις εν πάση περιπτώσει, που έχουν δημιουργηθεί από σπουδές που έχουν γίνει σε χώρες άλλες που δεν έχουν κάποια σχέση μ' αυτές.
'Εχουμε περιστατικά όπου επιστήμονες που διδάσκουν σε πανεπιστήμια αυτών των χωρών, όταν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους στο ΔΙΚΑΤΣΑ για να έλθουν στην Ελλάδα, υποχρεώνονται στη βάσανο να δίνουν εξετάσεις σε οκτώ μαθήματα. Καταξιωμένοι δηλαδή επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια αυτών των χωρών. Λέει η ρύθμιση ότι εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Μήπως θα έπρεπε να μελετηθεί, να εξαιρεθούν και χώρες σαν και αυτές που ανέφερα; Εγώ δεν είμαι έτοιμος να πω ναι ή όχι αλλά είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει.
Θέλω επίσης να σημειώσω με την ευκαιρία και το πρόβλημα που υπάρχει -το ανέφερε και ο κ. Βαρβιτσιώτης και άλλοι συνάδελφοι- στις μετεγγραφές στο εσωτερικό της χώρας μα από περιφερειακά πανεπιστήμια, σε κεντρικά πανεπιστήμια κ.ο.κ. Και εκεί το σύστημα έχει εξαθλιωθεί θα έλεγα. Παραβιάζεται η νομοθεσία, δεν ξέρω πόσο χαλαρή είναι η νομοθεσία και συμβαίνουν ομολογουμένως και εκεί σημεία και τέρατα. Δεν πρέπει και εκεί να επέμβουμε; Δεν είναι ώρα να επέμβουμε και σ' αυτό το θέμα; Πιστεύω και εγώ ότι, ναι, να μπορούν να μετεγγράφονται οι σπουδαστές, οι φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών και οι σπουδαστές, παιδιά οικογενειών που σπουδάζουν περισσότερα από ένα και να σταματήσει εκεί. 'Ομως είναι ώρα νομίζω να επέμβουμε και σ' αυτό το θέμα, για να μην πω ότι έχουμε καθυστερήσει.
Ένα άλλο θέμα που θίγεται από αυτό το νομοσχέδιο το οποίο νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό -και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και την ΠA.TE.Σ., την αναβάθμισή της ή την κατάργησή της όπως υποστηρίζουν πολλοί συνάδελφοι- είναι ότι επιτέλους σε ό,τι αφορά ένα σημαντικό τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Τεχνολογικό, θα αποκτήσει η χώρα μας με τη θεσμοθέτηση αυτή μια αξιόλογη παιδαγωγική σχολή, μία καθαρά παιδαγωγική σχολή -είναι πάρα πολύ σημαντικό- που θα επιτελεί μάλιστα και διπλό έργο. Και θα επιμορφώνει εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς, αλλά και θα βγάζει σπουδαστές, φοιτητές που θα είναι έτοιμοι εκπαιδευτικοί.
Πιστεύω ότι είναι μία πολύ σημαντική αρχή. Και η εμπειρία που υπάρχει στις σχολές αυτές, Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. κλπ., νομίζω ότι θα αξιοποιηθεί ώστε αυτή η ανώτατη σχολή να λειτουργήσει πολύ πιο σύντομα και να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας είναι ένα ζήτημα υπαρκτό και αφορά, αγαπητοί συνάδελφοι, την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ούτε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δίνει λύση, δίνει απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.
Ποια είναι σήμερα η παιδαγωγική κατάρτιση των στελεχών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης παραδείγματος χάρη; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται, αν θέλετε, η παιδαγωγική κατάρτιση και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών, των μουσικών, των γυμναστών, των φυσικών, των μαθηματικών κλπ.; Νομίζω ότι οι μόνοι που έχουν ουσιαστική παιδαγωγική κατάρτιση είναι οι δάσκαλοι, οι πτυχιούχοι των παιδαγωγικών ακαδημιών. Θα έλεγα ότι είναι μικρή η παιδαγωγική κατάρτιση που έχουν οι φιλόλογοι. Οι πανεπιστημιακές σχολές από τις οποίες προέρχονται οι καθηγητές, οι φιλοσοφικές, οι μαθηματικές σχολές κλπ., επιστήμονες βγάζουν. Πολύ μικρό είναι το κομμάτι που αφορά την παιδαγωγική κατάρτιση και εκεί.
Επομένως, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Και γίνεται μία αρχή νομίζω με αυτό το νομοσχέδιο και με αυτή τη ρύθμιση που αφορά ένα καίριο θέμα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Είναι αναμφισβήτητα ένα θέμα ανοικτό και από τα πλέον σημαντικά, αν όχι το σημαντικότερο της εκπαίδευσης. Η σχολική τάξη έχει ψυχές μέσα -δεν έχει αντικείμενα- και μάλιστα παιδικές ψυχές. Εκεί μέσα διαμορφώνονται οι χαρακτήρες, οι συνειδήσεις και οι άνθρωποι. Και στις σημερινές μάλιστα συνθήκες της παγκόσμιας κοινωνίας, της παγκοσμιοποίησης κλπ., όπου όλοι αναζητούμε τον ενεργό πολίτη, το ελληνικό σχολείο πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να απαντά δυναμικά και ουσιαστικά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, της σύγχρονης πραγματικότητας η οποία μάλιστα είναι πολύ σκληρή για μικρούς λαούς όπως είμαστε εμείς.
Το άλλο θέμα που θίγει το νομοσχέδιο είναι το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Η επετηρίδα οριστικά έχει καταργηθεί με τη μεταρρύθμιση Αρσένη. Το νέο σύστημα που την αντικατέστησε, αφού πέρασε και δοκιμάστηκε κάτω από δύσκολες οφείλουμε να πούμε και αντίξοες συνθήκες -των διαγωνισμών εννοώ- απέδειξε ότι ήταν σωστό, αντικειμενικό, αξιοκρατικό. Και οφείλουμε να πούμε ότι σήμερα όλοι ομολογούμε ότι το επίπεδο των στελεχών που εισήλθαν στην εκπαίδευση μέσω αυτής της διαδικασίας είναι πολύ υψηλό.
Σε ένα, όμως, τόσο καινούργιο και επαναστατικό θα έλεγα σύστημα, τώρα που ολοκληρώνεται -γιατί από το διαγωνισμό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε πλέον ολοκληρωτική κατάργηση της επετηρίδας- είναι ανάγκη να δούμε -και γι' αυτό γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις- διάφορες δυσλειτουργίες και προβλήματα που μοιραία υπάρχουν από την κατάργηση της επετηρίδας.
Συνεπώς, είναι αναγκαίο να υπάρξουν ρυθμίσεις με στόχο την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν ή δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν.
Ουδείς, όμως, μπορεί να κλείσει μάτια και αυτιά στο μεγάλο θέμα των αναπληρωτών. Οι αναπληρωτές υπήρχαν στα πλαίσια της επετηρίδας, με πολλά μάλιστα χρόνια υπηρεσίας και έπρεπε να υπάρξει λύση. Θα ήταν άδικο να αποκλειστούν από την εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενεργά και βασικά στελέχη της εκπαίδευσης, αδικημένοι μισθολογικά, βαθμολογικά και ασφαλιστικά.
Με τις ρυθμίσεις, λοιπόν, αυτού του νομοσχεδίου δίνεται οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους και μάλιστα χωρίς να θίγεται ο διαγωνισμός ως η μοναδική διαδικασία διορισμού των εκπαιδευτικών. Νομίζω ότι αντίθετα ενισχύεται, αφού οι επιτυχόντες σε αυτόν έχουν μοριοδότηση πάνω στην προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτές. Ήταν χρέος της πολιτείας να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις.
Βέβαια, πρέπει να διατρανώσουμε όλοι τη θέλησή μας και την ανάγκη να εκλείψει όσο γίνεται περισσότερο το φαινόμενο των αναπληρωτών. Και αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του αριθμού των διορισμών.
Φέτος, παραδείγματος χάρη, είχαμε μία γενναία αύξηση. Όσο περισσότερο αυξάνονται οι διορισμοί, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των αναπληρωτών ως ένα βαθμό, γιατί υπάρχουν και αναγκαστικές απουσίες που μοιραία αναπληρώνονται.
Και εδώ θα πρέπει να υπάρξει ίσως μια ερμηνευτική δήλωση για το ζήτημα που υπάρχει με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, μήπως η ρύθμιση που έγινε πρόσφατα καταργείται απ' αυτές τις ρυθμίσεις. Θα πρέπει ίσως εκεί να υπάρξει μια ερμηνευτική δήλωση ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις εκείνες που έγιναν για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Πρέπει βέβαια να ληφθούν μέτρα για τα σχολεία της επαρχίας, ώστε να μην καλύπτονται μόνο με αναπληρωτές. Η τροπολογία θα είναι πάρα πολύ σημαντική, όταν μάλιστα προβλέπει μέσα και την εφαρμογή της και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να πούμε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν μπορεί κάποιος που διορίζεται για πρώτη φορά να δικαιούται μετάθεση στον πρώτο χρόνο. Πρέπει να πούμε ότι δικαίωμα μετάθεσης έχουν στην τριετία τουλάχιστον, αν όχι στην πενταετία που ίσχυε κάποτε και που ισχύει σήμερα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται στην επαρχία και που πρέπει να μείνουν εκεί πέντε χρόνια. Έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κάπως καλύτερα τα σχολεία της ελληνικής υπαίθρου. Εκεί υπάρχει πράγματι πρόβλημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αναπληρωτές, οι οποίοι κουράζονται πολύ περισσότερο από τους μόνιμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε συνθήκες που δεν τις γνωρίζουν, που κάθε χρόνο αλλάζουν, σε σχολεία που δεν τα γνωρίζουν, που κάθε σχολική χρονιά αλλάζουν. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό.
Τέλος, θετική είναι η ρύθμιση για προτεραιότητα στους πολύτεκνους, αλλά επειδή το δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλο...
(Στο σημείο αυτό χτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
...νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μικρή μοριοδότηση και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν τρία παιδιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς.
Η κα Μπενάκη έχει το λόγο.
ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ (Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μία παρατήρηση και μία πρόταση έχω να κάνω στον κύριο Υφυπουργό και θα τον παρακαλούσα να δει κατά πόσον είναι όντως πραγματοποιήσιμο αυτό που θα ζητήσω και ενδεχομένως να επικοινωνήσει με τον κύριο Υπουργό. Έχει σχέση με τις μετεγγραφές και κυρίως με τις κατατακτήριες εξετάσεις των αποφοίτων ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια.
Είναι σωστό ότι καταργείται το σύστημα της Θεσσαλονίκης, είναι σωστό ότι καταργούνται οι μετεγγραφές από το εξωτερικό, είναι σωστή η πρόταση που κάνει ο κ. Λεβογιάννης για το μεσοδιάστημα μέχρι το 2004-2005, να δούμε δηλαδή πώς μπορεί να εκλογικευθεί και να εξυγιανθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και είναι σωστό αυτό που πρότεινε και ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμφώνησε ο κ. Λεβογιάννης, να καταργηθούν και οι μετεγγραφές του εσωτερικού πλην των εξαιρέσεων, τις οποίες ανέφερε.
Διαφορετικό όμως είναι το θέμα της συνέχισης των σπουδών των πτυχιούχων των ΤΕΙ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι μία πορεία ευπρόσδεκτη. Πρέπει να τη στηρίξουμε διότι τα παιδιά αυτά εκτός από το πτυχίο των ΤΕΙ πηγαίνουν να πάρουν κι ένα ανώτερο πτυχίο και να περάσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο κατάρτισης, όχι βέβαια από πλευράς ισοτιμίας, αλλά από πλευράς περιεχομένου σπουδών.
Εδώ η κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και μάλιστα από το έτος 2004-2005 δημιουργεί ένα πρόβλημα: Η διεξαγωγή των εξετάσεων από τα πανεπιστήμια δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο σύστημα σε σχέση με τη διεξαγωγή τους σε κεντρικό επίπεδο. Διότι δύο φορές είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, μία το 1983 επί υπουργίας Βερυβάκη και μία το 1987-1988 επί υπουργίας Τρίτση και γύρισε πάλι στην Κεντρική Επιτροπή. Θα υπάρξουν προβλήματα και στα πανεπιστήμια, εάν διεξάγουν αυτά αυτές τις εξετάσεις. Το καλύτερο είναι να διεξάγονται σε κεντρικό επίπεδο. Ας εγκαταλείψουμε τη Θεσσαλονίκη με το υπάρχον σύστημα, αλλά θα έπρεπε να μελετηθεί ένα κεντρικό σύστημα έστω εδώ στην Αθήνα.
Η πρότασή μου όμως, επειδή αυτό συνεπάγεται μια ανατροπή μιας επιλογής που την έκανε ήδη η Κυβέρνηση, δεν αφορά τόσο στο να υιοθετήσετε τώρα τη διαφορετική μου σκέψη όσο στο χρόνο από τον οποίον εφαρμόζετε το νέο σύστημα. Έχετε βάλει το 2004-2005, όπου οι κατατακτήριες από τα ΤΕΙ στα πανεπιστήμια θα γίνονται στα πανεπιστήμια.
Αριθμητικά η εφαρμογή του συστήματος θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση του αριθμού εκείνων που πετυχαίνουν να συνεχίσουν, διότι γίνονται ταυτοχρόνως σε όλα τα πανεπιστήμια, άρα ο κάθε πτυχιούχος ΤΕΙ πρέπει να διαλέξει ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο θα προσέλθει. Με δεδομένο ότι η μεγάλη ζήτηση γίνεται στις μεγάλες και περιζήτητες σχολές αυτόματα μειώνεται ο συνολικός αριθμός εκείνων που θα περάσουν από τα ΤΕΙ στα πανεπιστήμια.
Αυτό δεν είναι σωστό να πλήξει σπουδαστές των ΤΕΙ που βρίσκονται ήδη και μπήκαν με την προοπτική του καθεστώτος που ισχύει μέχρι σήμερα και αφορά κυρίως τους φοιτητές που μπήκαν την περσινή χρονιά και είναι τώρα πρωτοετείς, δηλαδή αυτούς που μπήκαν το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002, οι οποίοι θα πάρουν πτυχίο σε τέσσερα χρόνια και θα αντιμετωπίσουν ένα σύστημα πολύ πιο περιοριστικό από ό,τι ίσχυε όταν μπήκαν.
Αυτό θα ήθελα να σας ζητήσω για λόγους δικαιοσύνης και ανεξάρτητα από όλα τα άλλα που είπα. Επειδή θα συρρικνωθεί ουσιαστικά ο αριθμός, αυτό το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 28, ας γίνει ακαδημαϊκό έτος 2005-2006. Έτσι θα καλύψουμε τους φοιτητές που είναι τώρα πρωτοετείς και τους τελευταίους που μπήκαν ξέροντας το σύστημα που καταργείται σήμερα.
Βέβαια, θα σας δημιουργηθεί ένα τεχνικό πρόβλημα, διότι από το 2004-2005 καταργείται όλη η ιστορία της Κεντρικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, επειδή καταργούνται και οι μετεγγραφές εξωτερικού, καταργείται δηλαδή το αυτό το σύστημα. Θα έλεγα ότι αυτό το τεχνικό πρόβλημα δεν πρέπει να είναι αποφασιστικό για τη ρύθμιση που υιοθετείται. Θα μπορούσε το σύστημα της Θεσσαλονίκης να επιβιώσει μερικώς για ένα χρόνο ακόμα μόνο για εκείνους που θέλουν να περάσουν από τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ.
Αυτή είναι η πρότασή μου, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υφυπουργέ, και θα σας παρακαλούσα να το δείτε από τη σκοπιά που σας προτείνω, μήπως είναι δυνατόν το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 στην παράγραφο 28 του άρθρου 3 να γίνει ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εχαριστούμε και εμείς, κυρία Μπενάκη.
Το λόγο έχει η κα Σιδηροπούλου-Παπακώστα.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο συζητείται κάτω από το εξής πολιτικό περιβάλλον: Χάνεται η χρονιά για τους φοιτητές, υπάρχει ταλαιπωρία στην εκπαιδευτική κοινότητα, έλλειψη διαλόγου και στρουθοκαμηλισμός από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και βεβαίως ταλαιπωρία των φοιτητών και των οικογενειών τους στο έπακρο.
Για μια ακόμη φορά η ανευθυνότητα, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης, η έλλειψη συνείδησης και η έλλειψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης μας καθιστά, αν θέλετε, ένα κράτος, μια πολιτεία, η οποία φιλοδοξεί πλέον να πρωτοστατήσει στα ρεκόρ Γκίνες της παγκόσμιας κοινότητας σε τέτοιου είδους ζητήματα έλλειψης πολιτικής ευθιξίας. Αυτό λοιπόν είναι το πολιτικό περιβάλλον ή ένα κομμάτι από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα κάτω από την οποία έρχεται το Υπουργείο να συζητήσει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο τι λέει, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ακούστε. Έχει τρία κεφάλαια ουσιαστικά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Στο πρώτο κεφάλαιο λοιπόν λέει ότι ρυθμίζονται θέματα, τα οποία αφορούν τον ΟΣΚ και βεβαίως εδώ μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι μέσα στη ρύθμιση, πέραν της δημιουργίας της πολυπόθητης ΑΕ, η οποία θα δίνει στην ουσία τη δυνατότητα στο Υπουργείο και στους ημετέρους να λειτουργούν ανελέγκτως, όπως νομίζουν, διαχειριζόμενοι προμήθειες και να λύσουν ένα θέμα, το οποίο όφειλαν να έχουν λύσει εδώ και είκοσι χρόνια, δηλαδή την εξεύρεση χώρων τέτοιων που να επιτρέπουν τη δημιουργία σχολείων και σχολικών αιθουσών, οι οποίες θα επέτρεπαν αυτή την ώρα στα Ελληνόπουλα και στις ελληνικές οικογένειες να μην έχουν στο 2002, στον 21ο αιώνα διπλοβάρδιες.
Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι "επίτευγμα" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των πολυπραγνωμόνων Υπουργών οι οποίοι φέρνουν την μια μεταρρύθμιση πίσω από την άλλη. Η πολυπραγμοσύνη τους δε είναι τέτοια που εν πάση περιπτώσει μέσα στο σχέδιο νόμου έχουν χρησιμοποιήσει μια ορολογία η οποία και νομικά αλλά και ουσιαστικά είναι μακριά και έξω από τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Χρησιμοποίησαν για τον ΟΣΚ στο άρθρο 5 παράγραφος α' τον όρο "επίταξη", για να εξασφαλιστούν κάποια ακίνητα για την επίτευξη των στόχων που σας ανέφερα.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήξερα ως νομικός αλλά γνωρίζω και ως πολίτης και ως πολιτικός ότι ο όρος "επίταξη" χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις είτε για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είτε σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης, για να μπορέσουμε να λύσουμε κάποια τέτοια ζητήματα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ο Υπουργός, το Υπουργείο, η κυβέρνηση, οι συνεργάτες και οι σύμβουλοι θα φέρουν στη Βουλή των Ελλήνων ως ότι δήθεν ανακάλυψαν τον τροχό και θα λύσουν το πρόβλημα του πως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων θα εξασφαλίσει χώρους για να κτίσει σχολεία μέσω επίταξης, στη δημοκρατία, χωρίς να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Εκτός και αν είμαστε και δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός και δεν το ξέρει η Βουλή των Ελλήνων. Εκτός αν είμαστε και σε κάποια άλλη έκτακτη κατάσταση και κινδυνεύουμε και δεν το γνωρίζουμε, διότι και αυτό μπορεί να συμβαίνει κάποια στιγμή και η κυβέρνηση να μην έχει πάρει χαμπάρι για το τι συμβαίνει. Ας μου επιτραπεί η λέξη "χαμπάρι". Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κύριος Υπουργός τι εξυπηρετεί ο όρος "επίταξη", πολύ περισσότερο δε που και νομικά αλλά και ουσιαστικά είναι αντιδεοντολογικός.
Το δεύτερο κεφάλαιο -για να δούμε με τι ασχολούμαστε σήμερα- του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αφορά λέει θέματα της ανωτάτης εκπαίδευσης. Μόνο θέματα ουσιαστικά της ανωτάτης εκπαίδευσης δεν αφορά, διότι εάν δείτε ποια είναι η φιλοσοφία του Υπουργείου σχετικά με το ποια θεωρεί ότι είναι θέματα της ανωτάτης εκπαίδευσης, θα διαπιστώσετε ότι ρυθμίζει λέει επιμέρους ζητήματα. Προσέξτε, ο τίτλος λέει ότι αφορά θέματα της ανωτάτης εκπαίδευσης και μετά λέει ότι ρυθμίζει επιμέρους ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει είτε από ασάφειες είτε από κενά της ισχύουσας νομοθεσίας είτε έχουν ανακύψει από την ίδια την πράξη.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ )
Το τρίτο κεφάλαιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αφορά ουσιαστικά την αύξηση του αριθμού των αντιπρυτάνεων σε πανεπιστήμια που έχουν μεγάλο αριθμό τμημάτων ή που έχουν τρεις ή περισσότερες γεωγραφικές έδρες.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν τα προβλήματα της παιδείας της χώρας μας εάν τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος συνοψίζονται σε αυτά τα τρία κεφάλαια και έχουμε λύσει όλα τα άλλα ζητήματα, τότε είμαστε οι ευτυχέστεροι των θνητών, είμαστε οι ευτυχέστεροι των Ευρωπαίων συμπολιτών μας και είμαστε οι ευτυχέστεροι πράγματι αντιπρόσωποι Κοινοβουλίου χώρας ευρωπαϊκής, διότι έχουμε λύσει τα μείζονα που είναι: η έλλειψη πόρων, η έλλειψη σχολικών αιθουσών, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, η ανυπαρξία εκπαιδευτικής πολιτικής, η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών, η παραπαιδεία και η παραοικονομία στο χώρο της παιδείας. Έχουμε δηλαδή λύσει τα μείζονα τα οποία αφορούν όλα αυτά τα θέματα της παιδείας και ξαφνικά, ανακαλύψαμε ότι αυτά τα τρία κεφάλαια εξυπηρετούν και κλείνουν το μεγάλο θέμα που αφορά την παιδεία και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία είναι αλλεπάλληλη και αλληλοσυγκρουόμενη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα θέματα που ήρθαν στη Βουλή των Ελλήνων!
Αιδώς Αργείοι! Ως εδώ και μη παρέκει! Και να σας πω και κάτι; Επιτέλους θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη Βουλή των Ελλήνων αντιπροσώπων, των Ελλήνων Βουλευτών, την Εθνική μας Αντιπροσωπεία, διότι τα θέματα αυτά τα οποία θίγετε είναι από αστεία έως πραγματικά γελοία.
Ο Αισχύλος έλεγε, μια και συζητούμε νομοσχέδιο το οποίο αφορά ζητήματα εκπαίδευσης, ότι το μεγαλύτερο δώρο των Θεών προς τους ανθρώπους είναι η ορθή σκέψη. Που είναι η ορθή σκέψη; Που είναι η ορθή πολιτική ευθυκρισία; Που είναι ο εξορθολογισμός των αναγκών που έχει αυτή την ώρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Που είναι οι φράσεις του πρωθυπουργού και οι εξαγγελίες προεκλογικά ότι η παιδεία αποτελεί την αιχμή του δόρατος; Ποια αιχμή του δόρατος; Εδώ δεν υπάρχει καν ούτε πρόσχημα πλέον, ούτε κατ' επίφαση ευπρέπεια πολιτική για να έρχεστε και να φέρνετε τέτοιου είδους νομοσχέδια στη Βουλή των Ελλήνων.
Σήμερα στη Βουλή είχαμε και την παρουσία αναπληρωτών καθηγητών και άλλων ομάδων, οι οποίες έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Το ΠΑΣΟΚ μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου, αισθάνεται πλέον την ανάγκη, αν θέλει να προσφέρει στον τόπο ουσιαστικές υπηρεσίες, ότι θα πρέπει τους ανθρώπους αυτούς -και αναφέρομαι στους αναπληρωτές καθηγητές- να τους έχει υπό ομηρία και να τους έχει εξαρτημένους σε μία λογική μικροπολιτικής σκοπιμότητας; Θεωρεί ότι προσφέρει καλή υπηρεσία;
Σας έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία τροπολογία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Και πρέπει να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία σταθερά από το 1999 έχει ξαναφέρει προς συζήτηση τη σχετική τροπολογία και σταθερά το ΠΑΣΟΚ την απορρίπτει ακριβώς γιατί θέλει τους αναπληρωτές ομήρους.
Να σας πω και κάτι άλλο; Πολλές κορώνες και πολύ ανεβαίνουν οι τόνοι, όταν βγαίνουν οι Υπουργοί σας ή και ο Πρωθυπουργός στα δημόσια φόρα και εξαγγέλλουν πολιτικές προς την ελληνική κοινωνία προς άγραν ψήφων. Πολλές φορές έχει γίνει συζήτηση για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Και αναρωτιέμαι, τους πολυτέκνους πώς τους έχετε δει; Τι ρύθμιση έχετε μέσα στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου; Γιατί στη διάταξη του άρθρου 6, παρ. 16 δεν βάζετε πολύ απλά τη φράση, που είναι πολύτεκνοι, όπως ακριβώς ορίζει ο ν.1910/44 ως ισχύει σήμερα, για να μην έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων στην προκειμένη περίπτωση, αφού υπάρχει ενδεχόμενο, και το ξέρετε πολύ καλά, μία χήρα εκπαιδευτικός με τρία παιδιά να μην συμπεριλαμβάνεται, έτσι όπως το έχετε διατυπωμένο, στη ρύθμιση αυτή; Όπως επίσης και το στοιχείο, όταν ένα παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είναι σπουδαστής ή στρατιώτης, τότε του αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα. Γιατί δεν βάζετε τη φράση αυτή, ώστε να λύσετε το πρόβλημα, αν πράγματι νοιάζεστε για το δημογραφικό πρόβλημα, αν πράγματι νοιάζεστε για το μέλλον αυτής της κοινωνίας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Νοιαζόμαστε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Στα λόγια, κύριε συνάδελφε. Ένας άκρατος βερμπαλισμός! Λέμε ότι τα λόγια αυτά είναι έπεα πτερόεντα και αν ήταν μόνο πτερόεντα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά είναι και καταστροφικά.
Τελειώνοντας θέλω να σας πω το εξής οξύμωρο: Έρχεται η Κυβέρνηση και στη συζήτηση του Συντάγματος, όταν συζητούσαμε για τα ΑΕΙ, είπε αποκλειστικά ότι εγώ συζητώ μόνο για δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει δωρεάν δημόσια παιδεία; Άρα, η Κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει. Και έρχεται τώρα εδώ -για να δείτε το οξύμωρο και το γελοίο του πράγματος, έως φαιδρό- και λέει ΔΙΚΑΤΣΑ. Και αναρωτιέμαι: Έχουμε δημιουργήσει το θεσμό του ΔΙΚΑΤΣΑ, το οποίο στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στο περιθώριο -και το λέτε εδώ, και ορθώς το λέτε- και ερχόμαστε για να αναγνωρίζουμε την ισοτιμία αμφιβόλου ποιότητας πτυχίων του εξωτερικού και δεν δίνουμε τη δυνατότητα στο χώρο της ελληνικής επικράτειας να δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο, την ποιότητα της παροχής των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τα οποία πράγματι θα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ως αξιόλογα. Και ερχόμαστε με το ΔΙΚΑΤΣΑ να αξιολογήσουμε πτυχία των χωρών και άλλων αμφίβολης ποιότητας, για να πούμε τι; Ότι δήθεν έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία;
Ξέρετε κάτι, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αυτού του είδους η πολιτική υποκρισία, αυτού του είδους η πολιτική ανευθυνότητα και αυτού του είδους ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν μπορούν να έχουν μέλλον.
Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο σουπιά και όχι σκούπα, διότι επιθυμεί να θολώσει τα νερά, δεν μπορεί να έχει τύχη από τη Νέα Δημοκρατία και γι' αυτό το λόγο το καταψηφίζω.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Καραμπίνας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φυσικά θα συμφωνούμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν δίνει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα μας. Απλώς μέσα από την κρίση της παιδείας, που διαχειρίζεστε κύριε Υπουργέ, κάνετε προσπάθεια, οφείλω να ομολογήσω φιλότιμη προσπάθεια- να συμβάλετε στη διάσωση του κυβερνητικού σκάφους που βυθίζεται.
Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις και αυτές του νομοσχεδίου, που πολλές απ' αυτές εντάσσονται στο πνεύμα της εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων, δεν πρόκειται να ωφελήσουν την Κυβέρνηση. Ο λαός έχει κατασταλαγμένη άποψη για την ανεπάρκεια της πολιτικής της Κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Το "ψωμί-παιδεία- ελευθερία" φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εξακόσιες χιλιάδες άνεργοι και δύο εκατομμύρια Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ψάχνουν για τον επιούσιο.
Τη μόρφωση των παιδιών την αφήσατε στους ώμους του οικογενειακού προγραμματισμού, σωρεύοντας μύρια προβλήματα στις οικογένειες. Κίνδυνοι ελοχεύουν μελλοντικά από το πόσο ελεύθερος αισθάνεται κανείς όταν στερηθεί την απαιτούμενη μόρφωση. Οι πιστώσεις που διατίθενται για την παιδεία στη χώρα μας, δεν αντιμετωπίζουν τις σημερινές ανάγκες και στερούν τους νέους μας από τα εφόδια της γνώσης που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια του ελληνικού έθνους, σύμφωνα με την παράδοση, το πνεύμα και τον πολιτισμό μας.
Σήμερα, στον 21ο αιώνα, πρέπει να αντέξει η πνευματική θωράκιση της χώρας στις ανταγωνιστικές συνθήκες ώστε να έχουμε θέση στο χώρο των ανεπτυγμένων χωρών. Ο λαός μας ανησυχεί διότι η πολιτική σας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η σκληρή πραγματικότητα μας οδηγεί στο να καταγγείλουμε την κυβέρνηση και τον ΟΣΚ για έλλειψη ευαισθησίας και για προκλητική αδιαφορία. Πώς να θεωρηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, όταν για το Δ' Δημοτικό Σχολείο 'Αρτας χρειάστηκαν πάνω από 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ακόμα και τα παιδιά προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να περατωθεί το σχολείο τους. Το Ε' Γυμνάσιο 'Αρτας επί 5 χρόνια στεγάστηκε σε εν μέρει παραχωρηθείσες αίθουσες του Αθλητικού Κέντρου, που φυσικά είναι ακατάλληλες για διδασκαλία. ΅Ένα άλλο τμήμα του σχολείου στεγάστηκε σε προκάτ αίθουσα. Το χειμώνα οι μαθητές τουρτουρίζουν από το κρύο. Μάλιστα σε μια αίθουσα 10 τετραγωνικών στοιβάζονται 22 καθηγητές. Επί 2 χρόνια ζητούνται από τον ΟΣΚ τρεις αίθουσες βαρέως τύπου, αλλά ο ΟΣΚ χρονοτριβούσε και σφύριζε αδιάφορα.
Στις 23/1/2001 υπέβαλα σχετική ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση του ΟΣΚ όσον αφορά το Ε' Γυμνάσιο ¨Αρτας, ήταν ότι ο "ΟΣΚ Α.Ε. έχει καταρτίσει πρόγραμμα προμήθειας και τοποθέτησης 50 σχολικών αιθουσών σε διάφορες σχολικές μονάδες της επικράτειας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να δημοπρατηθεί μόνο αν καταστεί δυνατή η ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του Β' ΕΠΕΑΕΚ. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι 3 αίθουσες στο Ε' Γυμνάσιο Αρτας". Μέχρι τώρα, έχουν παρέλθει δύο σχολικές περίοδοι. Τα παιδιά υπέφεραν αυτά τα δύο χρόνια. Τώρα τελευταία ανταποκρίθηκε ο ΟΣΚ.
Το Ζ' Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε παραχωρηθέν πεπαλαιωμένο κτίριο της Μητροπόλεως. Απαιτούνται 530 εκατομμύρια για την αγορά του οικοπέδου και για την ανέγερση νέου σχολείου. Με ποιες πιστώσεις θα γίνει η αγορά; Παραχωρήσατε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, χωρίς να τους εξασφαλίσετε τις αναγκαίες πιστώσεις για να ανταποκριθούν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την αδιαφορία της Κυβέρνησής σας. 'Ισως όμως να σκέφτεστε, γιατί να κτίζονται σχολεία; Μήπως υπάρχουν παιδιά; Το δημογραφικό είναι ένα μεγάλο θέμα. Οι πολιτικές που ακολουθείτε το έχουν διογκώσει. Κάθε χρόνο κλείνουν νηπιαγωγεία. Στις ορεινές περιοχές έχουν κλείσει γυμνάσια και λύκεια συγχωνεύονται. Δεν βλέπετε τις προεκτάσεις απ' αυτό το μέγιστο εθνικό πρόβλημα;
Ίσως η δυστοκία που παρουσιάζεται στο διορισμό των καθηγητών να έγκειται στο γεγονός της πρόβλεψης πως θα χρειαστεί να διορίζονται αλλοδαποί δάσκαλοι και καθηγητές για να διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία. Αυτός, μάλλον, θα είναι και ένας εκ των λόγων για τον οποίο δεν προχωράτε σε μαζικές προσλήψεις καθηγητών.
Βλέπω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με το παρόν νομοσχέδιο επεκτείνεται, όπως προανέφερα, η δράση του ΟΣΚ και στο εξωτερικό για να βοηθήσει, λένε, στην αντιμετώπιση προβλημάτων παιδείας άλλων χωρών. Λύσανε, βλέπετε, τα προβλήματα τα δικά μας και τους έπιασε ο πόνος για τους τρίτους. Μήπως, κύριε Υπουργέ, υπερεκτιμάτε καταστάσεις και δυνατότητες ή μήπως πρέπει να βολευτούν κάποιοι υμέτεροι;
Εκείνο που εμείς έχουμε να σας πούμε επί του προκειμένου είναι ότι η Κυβέρνησή σας το μόνο που μπορεί να εξάγει στο εξωτερικό είναι η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα.
Κα έρχομαι στο θέμα των διορισμών των καθηγητών. Το θέμα αυτό το αντιμετωπίζετε κατά περίπτωση. Η μέχρι σήμερα πολιτική σας στους ανθρώπους αυτούς, έχει σωρεύσει όσα μύρια προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Δεν θα έπρεπε να οδηγούμε σε κατάσταση σύγχυσης τους ανθρώπους που δίνουν τη γνώση στα παιδιά μας. Αντιθέτως, θα έπρεπε να τους δημιουργούμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ηρεμία, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.
Για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, η λύση του προβλήματος του διορισμού των καθηγητών δίνεται μόνο με μαζικές προσλήψεις, οι οποίες θα δώσουν τη λύση στις ανάγκες της παιδείας, στο απαραίτητο και αναγκαίο διδακτικό προσωπικό.
Με το παρόν νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι δεν έχετε τη βούληση να δώσετε λύσεις. Διατηρείτε το "αλαλούμ", αφού και με αυτές τις ρυθμίσεις οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να βρουν άκρη. Διατηρείτε την ομηρία και για την εξυπηρέτηση των κομματικών σας σκοπιμοτήτων, θέλετε να εκμεταλλευτείτε την αγωνία αυτών των ανθρώπων και την ανάγκη τους για εργασία.
Προχωρήστε, λοιπόν, σε μαζικές προσλήψεις και σύμφωνα με την πρόταση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας που κατετέθη. Εξάλλου, από το 1998 σας έχουμε καταθέσει προτάσεις που θα έδιναν διέξοδο και λύσεις στο όλο πρόβλημα. Δεν τις υιοθετήσατε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο διογκωμένο σήμερα πρόβλημα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, δηλαδή να προχωρήσετε σε μαζικές προσλήψεις, τουλάχιστον να μας το πείτε.
Εμείς, σας λέμε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε για έναν και μόνο λόγο. Γιατί η οικονομία που έχετε διαμορφώσει με την πολιτική σας και η οποία στηρίζεται στα δανεικά, στις εισροές κεφαλαίων, στις εισαγωγές και τον τζόγο, δεν σας δίνει τους πόρους. Με το 3,5% του ΑΕΠ κατά έτος στον προϋπολογισμό, δεν μπορείτε, απ' ό,τι γνωρίζετε και απ' ό,τι όλοι αντιλαμβανόμαστε, να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες της παιδείας και να δοθούν λύσεις στα προβλήματά της.
Γι' αυτό η δική μας άποψη είναι, ότι όσο η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα βρίσκεται στην εξουσία τα προβλήματα, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, θα συνεχίζονται και θα οξύνονται. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κύριος Παναγιώτης Σγουρίδης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, απευθυνόμενος στους συναδέλφους, θα έλεγα ότι μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα, γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι, έχουμε άλλος πολύ και άλλος λίγο μια θητεία, οπότε θα είναι καλό να υπάρχει μία σεμνότητα στις κρίσεις μας και στις τοποθετήσεις μας. Διότι, άκουσα από αρκετούς συναδέλφους λεκτικούς βερμπαλισμούς, οι οποίοι κατά βάση δεν χρειάζονται για ένα νομοσχέδιο που είναι καθαρά διαχειριστικό. Άκουσα για πολιτικό τυχοδιωκτισμό, άκουσα για πολιτικούς βερμπαλισμούς, για ψηφοθηρικής φύσεως διατάξεις και όλα αυτά τα πράγματα.
Νομίζω ότι είναι περισσότερο ένα νομοσχέδιο που διαχειρίζεται κάποια ζητήματα που έχουν ανακύψει στην πορεία και λιγότερο ένα νομοσχέδιο θεσμικό. Παρ' όλα αυτά, τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι αρκετά σημαντικά.
Δεν θα ζητούσα το λόγο, κύριε Υπουργέ, αν δεν μας δινόταν η δυνατότητα, λόγω της τροποποίησης του Συντάγματος και της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, να επεξεργαζόμαστε νομοτεχνικά τα νομοσχέδια στις Επιτροπές και να δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους Βουλευτές να τοποθετούνται πολιτικά μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα, μέσα στην Ολομέλεια πάνω στο ζήτημα που πραγματεύεται το νομοσχέδιο.
Γι' αυτό ακριβώς ζήτησα το λόγο για να επικεντρωθώ πολιτικά σε ένα ζήτημα που θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό και έχει να κάνει με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν σε όσους από τους Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Είναι γεγονός ότι έχει γίνει αδήριτη ανάγκη οι οικογένειες να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Δεν αρκούνται πλέον στο να τελειώσουν το λύκειο. Έτσι λοιπόν όποιο παιδί ελληνικής οικογένειας δεν πετύχει στα ελληνικά πανεπιστήμια, κατευθύνεται να σπουδάσει στο εξωτερικό είτε το θέλει είτε όχι. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί τις οικογένειες να στερούνται, να ξοδεύουν, να δανείζονται ώστε να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Καλά μέχρι εδώ, τελειώνουν οι σπουδές και επιστρέφουν τα παιδιά στην Ελλάδα. Έρχονται με ένα πτυχίο και η επιστροφή τους είναι οδυνηρή και αυτό γιατί αρχίζουν πλέον τα προβλήματα. Αρχίζει κάποια στιγμή η ομοτιμία και η ισοτιμία των σχολών. Από εκεί και πέρα ακροστιχίδες οργανισμών γίνονται φόβητρο. Το είπε και το ΔΙΚΑΤΣΑ. Γιατί; Μήπως αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στο ΙΤΕ και το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Όχι. Κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και μάλιστα με σχολαστικότητα προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να εξυπηρετήσουν την πληθώρα όλων αυτών των παιδιών που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έρχονται εδώ να επικυρώσουν τη ομοτιμία και την ισοτιμία των σχολών που έχουν σπουδάσει. Όμως τι συμβαίνει; Υπάρχει άγνοια και των γονέων και των παιδιών. Το ζω καθημερινά στην εκλογική μου περιφέρεια αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θράκης. Μου λένε ότι το παιδί τους έχει σπουδάσει ιατρική και από εκεί και πέρα τι γίνεται; Ήρθε στην Ελλάδα και δεν μπορεί να πάρει πτυχίο; Γιατί; Τον έστειλαν οκτώ χρόνια, πλήρωναν συνάλλαγμα γι' αυτά τα χρόνια και έρχεται στην Ελλάδα και δεν μπορεί να πάρει πτυχίο; Προσπαθώ να εξηγήσω σε αυτούς τους ανθρώπους τι συμβαίνει αλλά δεν καταλαβαίνουν.
Κύριε Υπουργέ, σας είχα προτείνει και μάλιστα με επιστολή μου ότι εκ των προτέρων να υπάρχει γνώση του οποιουδήποτε που πηγαίνει να σπουδάσει στο εξωτερικό τι θα του συμβεί όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχα προτείνει να θεσπιστεί διάταξη που θα καθιστά προϋπόθεση τη βεβαίωση ενημέρωσης από το Προξενείο μας στη χώρα σπουδών επιλογής προ της εγγραφής τους εκεί. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά αναγνώρισης τίτλου σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Αυτός που θα πηγαίνει στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να πηγαίνει στο Προξενείο που θα επιλέγει το πανεπιστήμιο, όπως παραδείγματος χάρη Ρουμανία ή Βουλγαρία ή Αυστρία ή Σουηδία ή Αμερική και θα παίρνει μία βεβαίωση.
Η βεβαίωση αυτή θα λέει ποια πανεπιστήμια είναι ισότιμα με τα ελληνικά και αναγνωρισμένα στην Ελλάδα, ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχει ο πτυχιούχος στο τέλος και ότι η ομοτιμία με τα αντίστοιχα ελληνικά Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και σχολές θα δίδεται κατά την ημέρα κτήσης του πτυχίου, διότι πιθανόν στην Ελλάδα να έχει αλλάξει η διδακτέα ύλη.
Άρα, εκ των προτέρων θα παίρνει σφραγίδα και βεβαίωση από το Προξενείο ότι αυτά ισχύουν και δεν θα έρχεται εδώ να λέει "μα, εγώ ξόδεψα τόσα χρήματα, για να σπουδάσω το παιδί μου" ή ο ίδιος ο φοιτητής εκ των υστέρων να λέει "το ανάλγητο κράτος, η ανάλγητη Κυβέρνηση, το ανάλγητο Υπουργείο". Άρα, μέσα από αυτήν την προϋπόθεση θα δίνεται η δυνατότητα να φερθεί με ένα ξεκάθαρο τρόπο το Κράτος απέναντι στον πολίτη.
Επίσης, θα πρότεινα τα εξής για το θέμα των πτυχιούχων των ιατρικών σχολών:
Πρώτον, να δίνουν εξετάσεις τρεις φορές το χρόνο, κύριε Υπουργέ, αντί για δύο, που λέτε στο νομοσχέδιο, δηλαδή ανά τετράμηνο. Υπάρχει πληθώρα ιατρικών και οδοντιατρικών σχολών και γι' αυτό υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, θα πρότεινα να υπάρξει ορισμός ύλης μέσα από την οποία θα δώσουν αυτά τα παιδιά εξετάσεις.
Τι συμβαίνει; Έχουμε εφτά ιατρικές σχολές και έχουμε εφτά συγγράμματα παθολογίας και χειρουργικής. Δεν ξέρω πόσα μαθήματα θα προστεθούν στη συνέχεια. Μάλλον θα είναι πάλι εφτά, αφού έχουμε εφτά ιατρικές σχολές. Διαβάζει φέρ' ειπείν το σύγγραμμα του καθηγητού της παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι καθ' όλα σωστό, αλλά δυστυχώς δεν ταυτίζεται με το σύγγραμμα του καθηγητού των Πατρών.
Άρα, πρέπει να υπάρχει διδακτέα ύλη και να ξέρουν ότι μέσα από αυτήν την ύλη θα πέσουν τα θέματα. Εγώ μάλιστα θα έλεγα να γίνονται με κλήρωση. Με αυτόν τον αντικειμενικό τρόπο πραγματικά αντικειμενικοποιείται το σύστημα.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Με κλήρωση γίνεται και τώρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Με κλήρωση, αλλά με κλήρωση μέσα από τη διδακτέα ύλη που θα διαβάσουν. Τώρα γίνονται μεν με κλήρωση, αλλά αν εγώ έχω διαβάσει το σύγγραμμα αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι θα γράψω, γιατί το διάβασα. Αν, όμως, έχω διαβάσει το σύγγραμμα αντιστοίχου καθηγητού μιας άλλης σχολής, πιθανόν να μη γράψω.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω το εξής: Δεν είμαι με το μέρος ούτε των καθηγητών των πανεπιστημίων -πραγματικά δεν είμαι με το μέρος τους- ούτε και με το μέρος των καθηγητών των ιατρικών σχολών. Ο λαός μας, όμως, λέει ότι σε ένα διαζύγιο δεν μπορεί να φταίει μόνο ο ένας. Ποσοστό ευθύνης έχει και κάποιος άλλος. Αυτό το οποίο έχει γίνει, δηλαδή αυτή η συνεχής κόντρα με τους καθηγητές πανεπιστημίων δεν οδηγεί σε σωστό δρόμο. Φοβάμαι πολύ ότι χιλιάδες φοιτητές θα χάσουν την εξεταστική περίοδο. Θα πρέπει να υποχωρήσει η Κυβέρνηση πάνω σε σωστά θέματα τα οποία προσπαθεί να προωθήσει; Σαφώς, όχι. Πρέπει, όμως, να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις και αν υπάρχει, έστω και ένα σημείο, όπου μπορούν να συγκλίνουν καθηγητές πανεπιστημίων, Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή των Ελλήνων, να γίνει αυτό γιατί είναι πολύ επιβαρυντικό το να χάσουν ένα εξάμηνο τα παιδιά.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριοι Υπουργοί, έχετε το λόγο. Κύριε Γκεσούλη, θα μιλήσετε εσείς;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα μετά από συμφωνία με τους συναδέλφους να προσθέσω μια παράγραφο στο άρθρο 2:
"α) Επιτρέπεται στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. να αναλαμβάνει με δαπάνες της τη μελέτη, κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση μεμονωμένων αιθουσών ή αυτοτελών σχολικών μονάδων μικρής κλίμακας, με τη μέθοδο της προκατασκευής, στο σύνολο της Επικράτειας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
β) Για τις παραπάνω κατασκευές εκδίδεται, όπου απαιτείται, σχετική άδεια από την οικεία Διεύθυνση Πολεοδομίας εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων στοιχείων.
Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι εργασίες συνεχίζονται νομίμως και οι ανωτέρω σχολικές μονάδες συνδέονται οριστικώς, αμέσως μετά από την αποπεράτωση των εργασιών, με τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης". Αυτό ήταν προσθήκη.
Θα ήθελα ακόμη να πω κάποια πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες, επειδή η συζήτηση είναι ενιαία. Θέλω να δηλώσω ότι η τροπολογία με γενικό αριθμό 937 και ειδικό 120 θα τεθεί ως συνέχεια στο άρθρο 6. Οι παράγραφοι θα αναριθμηθούν αναλόγως.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ )
Κατόπιν αυτού, στην τροπολογία, όπως έχει στην παράγραφο 7, στοιχείο γ' , η φράση "της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου" γίνεται "της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου".
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 936 και ειδικό 119 θα τεθεί ως συνέχεια στο άρθρο 3 και οι παράγραφοι θα αναριθμηθούν αναλόγως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στο διάλογο και μάλιστα και για τις προτάσεις που κατέθεσαν. Δημιουργείται έτσι μέσα από το διάλογο η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με προτάσεις και απόψεις, που δεν είναι θέμα μόνο αυτού του νομοσχεδίου. Γενικότερα πρέπει να ανταλλάσσουμε ιδέες, έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το σχολείο, για τα παιδιά, για τα οποία νομίζω ότι όλοι έχουμε ευαισθησία και αγωνίες.
Υπάρχουν βέβαια και υπερβολές. Σε αυτή την Αίθουσα πολλές φορές, λειτουργώντας και πολιτικά, έχουμε και υπερβολές και μερικές φορές και ακρότητες. Θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις. Δεν θα φθάσω βέβαια στο επίπεδο κάποιων συναδέλφων από την αντιπολίτευση που χρησιμοποίησαν πάρα πολλά επίθετα, για να περιγράψουν ένα νομοσχέδιο. Υπάρχει κριτική. Δέχομαι να υπάρχει και μάλιστα έντονη κριτική. Η χρήση όμως πολλών επιθέτων, που πολλές φορές έχουν ένα απαξιωτικό περιεχόμενο, τόσο για το ίδιο το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα όσο και για τα πολιτικά πρόσωπα, νομίζω ότι αδικεί τον πολιτισμό και την παιδεία που θέλουμε να έχουμε όλοι μας σ' αυτή την Αίθουσα.
Ανέφερα όλα αυτά για να έρθω σε κάποιες παρατηρήσεις που συχνά με ενοχλούν. Άκουσα για φωτογραφικές διατάξεις, άκουσα ότι ήρθαμε εδώ να υπηρετήσουμε κάποιον. Ήρθαμε εδώ να υπηρετήσουμε -και θέλω να πιστεύω το ίδιο για κάθε συνάδελφο- αποκλειστικά τον ελληνικό λαό. Και μάλιστα όταν συζητάμε για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, ερχόμαστε εδώ να υπηρετήσουμε τα παιδιά, ό,τι πιο αθώο, στα οποία όλοι υποκλινόμεθα με σεβασμό και αγάπη και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο γι' αυτά, ώστε να έχουν ένα μέλλον λαμπρό, πράγμα που θέλουμε όλοι μας για τα παιδιά μας.
Άκουσα να λέγεται για εκείνη την περίπτωση όπου καταργείται το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τα μέλη αυτού επανέρχονται στις θέσεις που κατείχαν πριν, δηλαδή στα Τ.Ε.Ι.. Μεταξύ αυτών που υπάρχουν στο Ι.Τ.Ε. είναι και ένας εισηγητής που έχει αυξημένα επιστημονικά προσόντα και υπηρετεί με θητεία που ανανεώνεται από το 1983 μέχρι σήμερα. Περί αυτού πρόκειται. Υπήρχαν λοιπόν δύο επιλογές: Ή να απολυθεί ή κάπου να ενταχθεί. Και επειδή είχε αυξημένα προσόντα, πήγε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Εγώ δέχομαι την κριτική, αλλά δεν γίνεται να απολυθεί έτσι ένας άνθρωπος που δουλεύει από το 1983 και έχει αυξημένα προσόντα. Τίποτε πιο πέρα δεν δέχομαι, ούτε για φωτογραφία ούτε για τίποτα. Αυτό γίνεται είναι για τη σωστή αντιμετώπιση ενός ανθρώπου ο οποίος πρόσφερε και προσφέρει. Τίποτε πιο πέρα. Η πρόταση η δική σας δηλαδή θα ήταν να απολυθεί; Δεν νομίζω.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γράψτε το όνομά του!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Να προχωρήσω παρακάτω και να έρθω στο ότι γίνεται κριτική. Να γίνει κριτική στο νομοσχέδιο, να γίνει κριτική σε μας. Γιατί; Γιατί μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο αναφέρεται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Τον ισχυροποιεί, τον κάνει πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό. Ενοχλεί αυτό; Είναι κάτι το οποίο η πολιτεία χρειάζεται, για να παρέμβει σε δύσκολες στιγμές και εν καιρώ, αν είναι όλα εντάξει, όπου υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες, να μπορεί να υπάρχει ένας Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων που να τον χρησιμοποιεί η τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σχολικής στέγης, όπως όλοι μας θέλουμε και για τα οποία τόσες ερωτήσεις γίνονται κάθε φορά εδώ στο Κοινοβούλιο.
Άρα, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε για έναν οργανισμό ο οποίος θα είναι στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, διότι θα είναι μια ανώνυμη εταιρεία και η οποία θα είναι ευέλικτη, αποτελεσματική, για να μας δώσει σχολική στέγη πιο αποτελεσματικά και πιο ποιοτικά. Περί αυτού πρόκειται.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ΣΕΛΕΤΕ. Κι εκεί κριτική. Τι έχουμε; Τι συνέβη; Ποιο είναι το πρόβλημα; Έχουμε τη ΣΕΛΕΤΕ, της οποίας αναγνωρίζουμε τον τεχνολογικό χαρακτήρα και τον παιδαγωγικό, τον οποίο όλοι περιγράψαμε και αυτή ήταν η σχολή μέχρι τώρα που έδωσε αρκετούς, αν θέλετε, εκπαιδευτικούς στις τεχνικές ειδικότητες. Ε, λοιπόν, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κι έτσι εκτιμούμε εμείς, ότι δηλαδή αναβαθμίζουμε και βελτιώνουμε τα πράγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε, λοιπόν, τον πρόσφατο νόμο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ο οποίος πραγματικά φέρνει ποιότητα σ' αυτόν τον πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λέμε: Αυτή η Σχολή θα μείνει εκεί ως έχει; Δεν την καταργεί κανείς με την έννοια που περιγράφετε, διότι εδώ άκουσα πάρα πολλά να λέγονται. Πρόκειται αυτή τη Σχολή να μην την αφήσουμε στο περιθώριο και να τύχει και αυτή της βελτίωσης, της αναβάθμισης και της ανωτατοποίησής της. Περί αυτού πρόκειται και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Να μη γίνει; Να την αφήναμε έτσι; Αυτό, λοιπόν, περιγράφει αυτό το σχέδιο νόμου που συζητούμε εδώ.
Θα ήθελα τώρα να προχωρήσω και να έλθω στο θέμα του ΔΙΚΑΤΣΑ. Από το ΔΙΚΑΤΣΑ έχει πράγματι εμπειρίες ο Έλληνας πολίτης γιατί, όπως έχει αναλυθεί και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πάρα πολλές φορές αντιμετωπίσθηκε με πολύ, αν θέλετε, άσχημο τρόπο όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί ο φόρτος εργασίας ενός μηχανισμού που έχει το ΔΙΚΑΤΣΑ για να ανταποκριθεί ήταν τόσο μεγάλος που δεν ήταν δυνατόν να αντεπεξέλθει. Εκεί, λοιπόν, προέκυψαν προβλήματα. Προσπαθεί έτσι το σχέδιο νόμου να απαντήσει όσο μπορεί και να υπηρετήσει το ΔΙΚΑΤΣΑ τον πολίτη, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα. Άρα, αυτή είναι η ρύθμιση.
Και να προχωρήσω τώρα πιο πέρα, στο θέμα των διορισμών, γιατί άκουσα διάφορα. Κατ' αρχήν φέτος έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό μονίμων διορισμών πιθανόν την τελευταία εικοσαετία. Αυτό είναι θετικό.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πόσοι είναι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Είναι 7.940, περίπου 8.000.
Είναι μία γενναία αντιμετώπιση. Και είναι φυσικό βέβαια, όταν διορίζεις τόσους πολλούς μόνιμους, ότι θα λιγοστέψουν οι αναπληρωτές. Άρα, αυτή είναι η κίνηση που κάνει η Κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, να αναγνωρίσετε, πέρα από τα σχόλια, πέρα από την κριτική που μπορείτε να μας κάνετε για οποιαδήποτε άλλη πρόταση, ότι είναι μία θετική παρέμβαση στο θέμα του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που κάνει η Κυβέρνηση με αυτούς τους διορισμούς.
Ερχόμαστε τώρα στην αντιμετώπιση των αναπληρωτών. Οι αναπληρωτές -το έχουμε αναλύσει, συμφωνούμε όλοι- είναι εκπαιδευτικοί που προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο και προσφέρουν σε δύσκολες περιοχές και σε δύσκολες χρονικές περιόδους. Είναι άνθρωποι της εκπαίδευσης και σε αυτούς απαντούμε με το θετικό τρόπο και δίνουμε πρόσβαση σε μόνιμους διορισμούς 25% και το υπόλοιπο 75% από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Συνεπώς, έχουμε μια κίνηση θετικής ανταπόκρισης προς τους αναπληρωτές, που την κάνει το Υπουργείο σήμερα.
Δεύτερον, έχουμε τους δεκαεξαμηνίτες, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς που έχουν δεκαέξι μήνες προϋπηρεσία μέχρι το 1998 στους οποίους απαντούμε θετικά, θετικότατα. Ο ν. 2525 έλεγε ότι από το 2003 θα άρχιζαν οι διορισμοί αυτών των εκπαιδευτικών κι εμείς το φέρνουμε το 2002. Είναι θετικότατο.
Προχωράμε πιο κάτω: Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, είναι μικρό. Θα απαντήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πάρουμε από αυτούς τους εκπαιδευτικούς για να συμπληρωθούν οι διορισμοί του αριθμού που ανέφερα πριν, 75% που είναι σ' αυτούς τους πίνακες. Αυτό είναι το άλλο θετικό.
Άλλο ένα θετικό είναι ότι έχουμε καταληκτική ημερομηνία το 2005. Ε, λοιπόν, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εκτιμώ πως ξεπερνάει και τις προσδοκίες των ίδιων των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία το άρθρο 138. Αυτή είναι η ρύθμιση που κάνουμε.
Και προχωρώ τώρα στους επιτυχόντες και μη διορισθέντες του ΑΣΕΠ, δηλαδή σ' αυτούς τους εκπαιδευτικούς που μετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και έχουν μια βαθμολογία που είναι πάνω από τη βάση. Ε, λοιπόν, και σ' αυτούς απαντούμε ότι είναι και αυτοί μια ομάδα των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται για το σχολείο και γι' αυτό μετέχουν στις εξετάσεις κι έχουν την καλή επίδοση που δεν τους οδήγησε στο διορισμό κι έτσι εμείς μοριοδοτούμε αυτή τη βαθμολογία τους, που είναι πάνω από τη βάση που υπάρχει κι έχουν και αυτοί συμμετοχή στον πίνακα για τους αναπληρωτές. Πιστεύω ότι είναι σε ένα επίπεδο που δεν αναιρείται η προϋπηρεσία που είναι το βασικό κριτήριο το οποίο υπήρχε και νωρίτερα και συνεχίζει να υπάρχει.
'Αρα έχουμε μια ρύθμιση στο θέμα των εκπαιδευτικών των αναπληρωτών, των ανθρώπων που μετείχαν στο ΑΣΕΠ και έχουν επιτυχή βαθμολογία και σειρά και έχουμε το μεγάλο αριθμό διορισμών. 'Αρα, στο θέμα αυτό απαντά με ένα καταλυτικό τρόπο η Κυβέρνηση βλέποντας μπροστά το σχολείο στο οποίο θέλουμε το μόνιμο προσωπικό να υπηρετήσει τα παιδιά και την ποιοτική ανασυγκρότηση που εμείς προσδοκούμε με μια σειρά μέτρων που έχουμε προγραμματίσει και βρίσκονται σε υλοποίηση έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία. Και εμείς το θέλουμε και γι' αυτό το επιδιώκουμε και θα το πετύχουμε, δηλαδή την ποιοτική ανασυγκρότηση του σχολείου.
Πού είναι το αρνητικό σε όλη αυτήν την υπόθεση; Γιατί άκουσα τόσα πολλά να λέγονται και να μας καταμαρτυρεί η Αντιπολίτευση και μάλιστα με πάρα πολλούς χαρακτηρισμούς.
Ως προς τους χρηματισμούς που ακούστηκε, κανείς σε αυτήν την Αίθουσα -τουλάχιστον εγώ που θητεύω περίπου έξι χρόνια- δε νομίζω ότι θα κάλυπτε οποιονδήποτε έχει μια τέτοια συμπεριφορά. Στον εισαγγελέα, αυτή είναι η απάντηση. Από εκεί και πέρα εμείς, ως πολιτεία, να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να περιορίσουμε τέτοιες συμπεριφορές όπου και αν υπάρχουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παιδεία είναι μέγεθος εθνικό και όλοι μας συμφωνούμε σε αυτό. 'Όμως πρέπει να συνοδεύεται από μια ηρεμία, από μια γαλήνη. Δεν υπάρχει -και δεν πρέπει να υπάρχει- χώρος για δημαγωγία. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος και για λαϊκισμούς. Πρέπει να λειτουργήσουμε στη βάση της ευαισθησίας και της αλήθειας. Τα αναφέρω αυτά γιατί άκουσα με πολύ προσοχή όλους τους συναδέλφους και έβλεπα την εικόνα με την οποία περιγράφουμε την παιδεία μας. Δεν έχω αντίρρηση και θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή δεν πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, ή δεν πρέπει να έχουμε αγωνίες. Συμφωνώ. Αλλά όμως όταν περιγράφεις συνέχεια την παιδεία με έναν τρόπο απαξιωτικό, με έναν τρόπο που δηλώνει μιζέρια και εσωστρέφεια νομίζω ότι δεν είναι σωστό. 'Ο,τι έχει οικοδομηθεί δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης, είναι και του ελληνικού λαού. Είναι τα ίδια τα παιδιά στα σχολεία. 'Ετσι υπονομεύεις την αισιοδοξία τους, την αυτοπεποίθησή τους και δημιουργείται μια εικόνα ότι σ' αυτόν τον τόπο είναι όλα γκρίζα, όλα μαύρα. Δεν είναι έτσι. Λοιπόν, τα στοιχεία διαψεύδουν όσους μιλάνε για μια εκπαίδευση του περιθωρίου.
'Οσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό που είπατε να κάνουμε και άλλους διορισμούς, έχω να πω ότι είναι εύκολο να το λέτε. Μπορεί να λέτε "κάντε, και ξανακάντε και βάλτε". Είναι το μόνο εύκολο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ζυγίζει ο καθένας κάθε φορά την πρότασή του ακόμα και την κάθε του λέξη.
Λοιπόν, η αναλογία εκπαιδευτικών στη χώρα μας ανά μαθητές είναι η καλύτερη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Είναι 1 προς 10. Κάντε μας κριτική να αποδώσει περισσότερο. Συμφωνώ. Μη μου λέτε όμως ότι δεν έχουμε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ελληνικό σχολείο σήμερα. 'Εχουμε και αναπτύσσουμε καινούργιες δράσεις στο χώρο του σχολείου, καινοτόμες δράσεις που θα υπηρετήσουν την ποιότητα στο σχολείο. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εκπαιδευτικό προσωπικό και θα το στηρίξουμε και με επιμόρφωση που ήδη προετοιμάζεται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης που έχουμε ψηφίσει στον προηγούμενο νόμο.
'Αρα, όσον αφορά τους διορισμούς, αυτά είχα να πω. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μια σειρά άλλα μέτρα -και είναι ευκαιρία να το πω εδώ στη Βουλή- τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όπως είναι η αξιολόγηση που θα φέρει ποιότητα στην εκπαίδευση. Είναι ένα από τα στοιχεία που τα θέλει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, δόθηκε σε διάλογο με τους φορείς. Επίσης, μιλάμε για τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου. Υπάρχει δηλαδή μια προσπάθεια από κάθε φορά να φέρουμε στοιχεία ποιότητας έτσι ώστε στην καθημερινή του λειτουργία το σχολείο να είναι ένα σχολείο δημιουργικό, συμμετοχικό, ένα σχολείο με αισιοδοξία που να πείθει και τα ίδια τα παιδιά μας. Αυτήν την προσπάθεια κάνει αυτό το σχέδιο νόμου από διάφορες πλευρές τόσο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και για μεγάλα θέματα όπως είναι ο ΟΣΚ και το ΔΙΚΑΤΣΑ. 'Αρα, μιλάμε για ένα σχέδιο νόμου που υπηρετεί μια σειρά θέματα που όλα μαζί στοχεύουν στην ποιοτική ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης. Το σύνθημά μας ανεξαρτήτου κόμματος πρέπει να είναι "ποιότητα παντού". Αυτό πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί αυτό θα καταξιώσει και τη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει το λόγο.
Κύριε Κεφαλογιάννη, δίνω το λόγο σε σας, γιατί έχει λήξει ο χρόνος ομιλίας των Βουλευτών και των εισηγητών.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπάρχει χρόνος για τους εισηγητές;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Των εισηγητών δεν έχει λήξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ακούστε, κυρία Σχοιναράκη. Ο χρόνος που διατίθεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού με τη διαδικασία αυτή για τους εισηγητές και τους Βουλευτές, είναι τέσσερις ώρες.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Θέλω το λόγο επί της διαδικασίας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω και εγώ το λόγο. Δεν έχω δικαίωμα δευτερολογίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εσείς ούτως ή άλλως δεν έχετε χρόνο να δευτερολογήσετε, διότι τη δευτερολογία σας την πήρατε όλη στην πρωτολογία σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο εγώ; Σε όλους δόθηκε μία πίστωση χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μιλήσατε 23 λεπτά, 15 λεπτά συν 8 λεπτά μας κάνουν 23.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θέλουμε να μιλήσουμε και δεν μπορούμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν μπορείτε να μιλήσετε. Δεν υπάρχει χρόνος να μιλήσετε. Δεν θα αλλάξω τον Κανονισμό εγώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα πει μιλήσαμε 4 ώρες; Να σηκωθούμε να φύγουμε. Το έχουμε παραξηλώσει εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν μπορείτε να πάρετε το λόγο. Η διαδικασία είναι ορισμένη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν μπορείτε να πάρετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Έπρεπε να μου το πείτε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι αίτημα όλων των εισηγητών να τους δοθεί λίγος χρόνος για δευτερολογία.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο με τριακόσιες παραγράφους, υποπαραγράφους κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Κεφαλογιάννη, είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω τον Κανονισμό. Η τήρηση του Κανονισμού αυτού δεν μου επιτρέπει να δώσω το λόγο σε άλλους με τη διαδικασία αυτή. Και εσείς, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε πέντε λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας θέλω να μιλήσω, μια και μου δώσατε το λόγο. Ασφαλώς πρέπει να τηρήσετε τον Κανονισμό. Εδώ είστε ο πιο παλιός απ' όλους μας, βέβαια έχουμε και εμείς αρκετή εμπειρία και γι' αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω, με την άδεια του Σώματος, αφού είναι αίτημα όλων των εισηγητών, και του εισηγητή της πλειοψηφίας και του δικού μας εισηγητή, με την ανοχή του Προεδρείου και τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος, να δοθούν 2-3 λεπτά σε κάθε εισηγητή να αναπτύξει τη θέση του και κόψτε από τη δική μου ομιλία τα 3 λεπτά. Θα μιλήσω μόνο για 2 λεπτά στο τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Κεφαλογιάννη, εγώ δεν είμαι συνδικαλιστής Βουλευτής.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, δεν συνδικαλιζόμαστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εγώ αυτή τη στιγμή εφαρμόζω τον Κανονισμό και είμαι Προεδρεύων.
Μ ΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δευτερολογίες δεν έχουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εσείς ως Βουλευτής δεν έχετε δευτερολογία.
Μ ΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έχουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν έχετε δευτερολογία. Δευτερολογία έχουν μόνο οι εισηγητές μέσα στο χρόνο των τεσσάρων ωρών, που κανονίστηκε να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Αν οι εισηγητές ζητήσουν να πάρουν χρόνο από τη δευτερολογία τους, μπορούν να το κάνουν. Και η κα Ξηροτύρη ζήτησε να πάρει χρόνο και ο κ. Χουρμουζιάδης που ζήτησε να πάρει χρόνο και η κα Σχοιναράκη, η οποία ζήτησε να πάρει χρόνο, πήρε περισσότερο χρόνο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Εγώ δεν ζήτησα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μιλήσατε 18 λεπτά. Σας υπολείπονται 5 λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Αυτά τα 5 λεπτά ζητώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν μπορούν να σας δοθούν, γιατί πέρασε ο συνολικός χρόνος της συζήτησης.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Την κακή διαχείριση του χρόνου θα την πληρώσουν οι εισηγητές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν είναι κακή διαχείριση του χρόνου, δεν ευθύνομαι εγώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Δηλαδή μπορεί να μη μιλούσαμε ούτε καν οι εισηγητές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Οι Υπουργοί δικαιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό δύο ώρες.
Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακούγοντας τον κύριο Υφυπουργό να αναπτύσσει τις σκέψεις του για το νομοσχέδιο, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ζω σε άλλη χώρα. Μας έδωσε μια εικονική πραγματικότητα της κατάστασης στη δημόσια εκπαίδευση. Μας είπε δηλαδή ότι η αναλογία καθηγητών προς μαθητές είναι 1 προς 10.
Νομίζω ότι πρέπει να ξεσκονίσετε τα στοιχεία που έχετε στο ίδιο σας το Υπουργείο. Εγώ εδώ έχω στοιχεία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, που μας λένε ότι στα νηπιαγωγεία οι μαθητές ανά αίθουσα είναι 28,9, περίπου 30 μαθητές, στο δημοτικό 16,8, δηλαδή 17 μαθητές, στα λύκεια και στα γυμνάσια 27,3, δηλαδή 27 μαθητές. Πώς βγαίνει τώρα αυτή η αναλογία 1 προς 10, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει για εκπαιδευτικούς και όχι για αίθουσες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε σας λέω δικά μου στοιχεία, σας λέω στοιχεία του Υπουργείου.
Στα νηπιαγωγεία λοιπόν διατείνεται το Υπουργείο ότι έχει πρωϊνά τμήματα στο 87%. Απλή αριθμητική ξέρουμε όλοι. Τη διδάσκουν στα νηπιαγωγεία τώρα και στα γυμνάσια. Αν έχεις 87% πρωϊνά τμήματα και έχεις μαθητές ανά αίθουσα 28, πως μπορείς στο νηπιαγωγείο να έχεις 1 προς 10; Απλή αριθμητική δεν είναι αυτό; Το ίδιο και στο δημοτικό, το ίδιο και στο γυμνάσιο. Ξαναδείτε λοιπόν τα στοιχεία σας.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι απολύτως διαφορετικά πράγματα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μας είπε επίσης "τα στατιστικά στοιχεία" -εγώ θα σας τα καταθέσω- "είναι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, δεν είναι δικά μου στοιχεία".
Μας είπε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος, ότι γίνονται δαπάνες ότι 8000 διορίστηκαν φέτος.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν η Ελλάδα έχει τις μικρότερες δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ μαζί με την Τουρκία; 'Εχουμε 3,5% του Ακκαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σας διαβάζω τυχαία. Η Αυστρία έχει 6,3%, ο Καναδάς 5,7%, η Δανία 8,3%, η Φιλανδία 6,2%, η Γαλλία 6%, η Ισλανδία 7,1%, η Νορβηγία 7,7%, η Νέα Ζηλανδία 7,2%, η Πολωνία 5,4%, η Πορτογαλία 5,7%, η Σουηδία 8% κ.ο.κ. Αυτά σε σχέση με τον προϋπολογισμό, γιατί υπάρχει και ένα άλλο μέγεθος. Εμείς έχουμε 6,9%, η Αυστρία 13,9%, η Αυστραλία 12,2%, ο Καναδάς 12,6%, η Δανία 14,8% η Φιλανδία 12,4%, η Ουγγαρία 12,4% η Ισλανδία 17,8%, η Ιρλανδία 13,5%, η Κορέα 16,5%, το Μεξικό 22,4%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα έρθετε σύντομα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 17 του μηνός...
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συνέχεια αυτό επικαλείστε. 'Οταν σας λέμε τα στοιχεία, ποια είναι η κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα πάντα επικαλείστε ότι θα πάμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και θα τα κουβεντιάσουμε, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έρχεστε.
Εγώ σας ξαναλέω. Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για παιδεία; Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες ανά μαθητή; Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι στους μισθούς ανά εκπαιδευτικό; Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι στη χρήση νέων τεχνολογιών; Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι σε ανεπάρκεια σχολικής στέγης; Το 40% των σχολείων της Αττικής και το 30% των σχολείων της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν τις ίδιες βάρδιες. Αυτό δεν είναι αρκετό για σας; Στις μεγάλες πόλεις συμβαίνει ανάλογα. Είμαστε ή δεν είμαστε πρώτοι στις οικογενειακές δαπάνες; 'Ενα τρισεκατομμύριο πληρώνει η ελληνική οικογένεια.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι λάθος αυτό.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι λάθος; Εσείς πόσο υπολογίζετε ότι στοιχίζουν στην ελληνική οικογένεια 50.000 φοιτητές του εξωτερικού; Κάντε ένα υπολογισμό.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αγορεύετε εκ του ασφαλώς κύριε συνάδελφε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ σπούδασα στο εξωτερικό κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω αν σπουδάσατε εσείς. Εμείς ξέρουμε τι δαπανούν. Σας μιλάμε για μέσους όρους. Είναι αυτό το ποσό τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ή δεν είναι; Χρειάζονται για τα φροντιστήρια 120.000; Δεν λέμε για τα ιδιαίτερα που κάποιες οικογένειες ειδικά σε κάποιες σχολές οι οποίες έχουν πολύ υψηλές βάσεις κάνουν ιδιαίτερα στα παιδιά τους. Εμείς μετράμε με 120.000 το μαθητή που δίνει εξετάσεις. Σας βγάζουμε το ποσό στα 700 δισεκατομμύρια. Δεν σας το λέμε εμείς, σας το λένε εφημερίδες στις οποίες εσείς δουλέψατε για πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί κάνουν τις έρευνες, αυτοί καταθέτουν τα στοιχεία. Τα έχετε και εσείς.
Είμαστε ή δεν είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων και ειδικά των πτυχιούχων; 'Εχουμε 27% άνεργους πτυχιούχους στην Ελλάδα ή όχι; Αυτή είναι η κατάσταση. 'Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Δεν μας απαντήσατε σε τίποτα από αυτά που σας είπαμε.
Για τη ΣΕΛΕΤΕ σας είπαμε να την κάνετε σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου. 'Εχετε κάνει την Παιδαγωγική Ακαδημία. Είχατε υποσχεθεί στη Βουλή ότι θα φέρετε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 4, αναβαθμίστε τα σε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου.
Σας καταθέτω και ένα ψήφισμα το οποίο έχουν υπογράψει οι σπουδαστές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό σήμερα, οι οποίοι καταδικάζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και απαιτούν από την κυβέρνηση να τις αποσύρει. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σας έκανε μία πρόταση ο κ. Χαλκίδης. Δεν άκουσα απάντηση ούτε από τον κύριο Υφυπουργό, ούτε από εσάς. Σας είπε ότι πριν τρεις μήνες μας φέρατε μία διάταξη νόμου εδώ, τη συζητήσαμε, έγινε και πολύ μεγάλη αντιπαράθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία και τι μας είπατε;
Μας ζητήσανε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όταν συμπληρώνουν 6 χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο να είναι μόνιμοι και να μην μπορεί να απολύονται. Φέρατε δηλαδή ένα θέμα, το οποίο έχει ουσία γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχαν απολυθεί ούτε 15 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Σας έκανα, λοιπόν, μια πολύ λογική πρόταση. Εδώ έχετε τους αναπληρωτές καθηγητές τους ωρομίσθιους κλπ. Σας είπα απλά, αυτή τη διάταξη την οποία εφαρμόσατε στα ιδιωτικά σχολεία, εφαρμόστε την άμεσα και στους ωρομίσθιους και έτσι λύνεται το πρόβλημα. Ή με τη σύμφωνη γνώμη και της Βουλής, αφού μιλάμε για εθνικό διάλογο με τους αναπληρωτές, προχωρήστε σε μαζικές προσλήψεις των αναπληρωτών. Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία, σας το έχουμε πει από το 1998. Εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα -όχι εσείς προσωπικά- και θέλατε πολιτικούς ομήρους τους αναπληρωτές για τις εκλογές του 2000. Σήμερα προσπαθείτε να καλύψετε ένα θέμα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε.
Για το ΔΙΚΑΤΣΑ σας είπαμε σε ποιες διατάξεις συμφωνούμε για τις μεταγραφές. Αναπληρωτές είναι μέγα το θέμα και νομίζω ότι σήμερα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να το λύσετε, απαλλάσσοντας χιλιάδες οικογένειες από την ομηρία, από το να βγαίνουν έξω από τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, μια κατάσταση που δεν πρέπει να σας κάνει περήφανους, αν θέλετε, ούτε σαν Κυβέρνηση ούτε σαν πολιτεία. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, θα χρησιμοποιήσω όσα εσείς είπατε στην ομιλία σας όταν ήσασταν στο Βήμα. Ότι είναι τόσο στέρεες οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου που δυστυχώς δεν επέτρεψε καν το δημιουργικό διάλογο επ' αυτών, διότι δεν ξέρω γιατί έχετε το σύνδρομο στην αξιωματική αντιπολίτευση να μηδενίζετε το παν και στερείτε του εαυτού σας και του δικαιώματος της βελτίωσης ενός πολύ συγκεκριμένου και θετικού έργου.
Απλώς θέλω να τονίσω το εξής. Ο κ. Σπηλιόπουλος ζήτησε κατάθεση εγγράφων για τα μεγέθη της ελληνικής εκπαίδευσης μέσω των διεθνών οργανισμών. Στις 17 Ιουνίου που θα έρθουν αυτά. Θα ήθελα από τώρα να συμφωνήσουμε σε μια συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με βάση αυτά παρόλο που θέλω να τονίσω ότι η ματιά των διεθνών μηχανισμών πρέπει σιγά σιγά να υποκατασταθεί από τη ματιά των εθνικών οργανισμών, εξίσου αξιόπιστων όσο και οι ξένοι οργανισμοί. Εκεί κύριε Κεφαλογιάννη ειλικρινά που εύχομαι να είστε θα διαπιστώσετε ότι η μονομερής ρητορική που ασκήσατε σήμερα διαψεύδετε όχι από εμένα αλλά από τα ίδια τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα στοιχεία του Υπουργείου σας, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δικά μου στοιχεία.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και στα οποία κάνουμε μια διαφορετική ανάγνωση από τα πεδία στα οποία απευθύνονται.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ελπίζω να έχετε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα ήθελα να τονίσω ότι η πραγματικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης είναι καλύτερη από τα στοιχεία που επικαλείστε. Αυτό επιτρέπει να προχωρούμε σταθερά με βελτιώσεις παντού, γιατί πια το πρόβλημα της ελληνικής εκπαίδευσης δεν είναι το τοπίο που περιγράφετε εσείς. Είναι η διαρκής ανάπτυξη της ποιότητας, γιατί τα ζητήματα διάρθρωσης ή στα ζητήματα ανταπόκρισης στις ουσιώδεις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για μια εκπαίδευση που διασφαλίζει η ανάπτυξη είναι ήδη σε πολύ σωστό δρόμο. Η βελτίωση της ποιότητας προϋποθέτει και ένα επίπεδο διαλόγου και ένα ένα επίπεδο στάσεως στην εκπαίδευση που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά επιχειρήματα και όχι μια πολιτική, η οποία ασκείται με μηδενισμό, με αμφισβήτηση και σκίαση του παντός.
Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι τόσο -νομίζω- στέρεες οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να μην χρειάζεται παραπέρα προάσπιση πλην μιας ότι δεν μπορούμε να μην τιμούμε την πραγματική διάρθρωση των πραγμάτων στην γνώση όλων και στην όποια μορφή προσέγγισης έχουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τονίζω ότι για τη ΣΕΛΕΤΕ που αναφέρατε είναι η ιδεώδης λύση, η απόλυτα ορθή λύση στο πραγματικό περιβάλλον της εκπαίδευσης που είναι ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι η προσφορότερη λύση, ουσιαστική, μέσα από τις ανάγκες του χώρου και όχι μέσα από κατασκευές που εναποτίθενται στο χώρο, τις οποίες διεξοδικά αναφέραμε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων για να τις επαναλάβω τώρα, γιατί θεωρώ ότι η πιο πολύτιμη πλευρά του Κοινοβουλίου είναι όταν διαφυλάσσει την αξιοπιστία των διαλόγων που έχουν αναπτυχθεί για κάθε θέμα.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω ότι σε όλα όσα θέσαμε κατ΄ ουσία η συζήτηση ανέδειξε τη θετική, την ουσιώδη προσφορά στην ελληνική εκπαίδευση, γι' αυτό ζητάμε την ψήφισή του ως έχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Γκεσούλη, έχετε να προσθέσετε κάποια φραστική αλλαγή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω μία διευκρίνιση, επειδή πολλοί Βουλευτές έθεσαν το θέμα για τους πολύτεκνους και θα ήθελα να ξεκαθαρίσει αυτό. Στο άρθρο 7 παρ. 3, περίπτωση β΄ προστίθεται η υποπερίπτωση γγ΄ ως ακολούθως: "γγ΄ : Οι πολύτεκνοι, κατά την έννοια της παραγράφου 16 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, προηγούνται στους πίνακες των ανωτέρω υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ και εφόσον για τον πίνακα της υποπερίπτωσης αα΄ έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση". Ήθελα να γίνει διευκρίνιση, γιατί υπήρχαν πάρα πολλά ερωτήματα σε αυτά που περιέγραφε το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας πείτε κάτι σχετικά με την πρόταση του Αντιπροέδρου;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όπως γνωρίζετε, όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται μετά από μακρό διάλογο με τις ιατρικές σχολές. Εάν υποθέσουμε ότι κριθεί αναγκαίο να προχωρήσουμε στις τρεις ρυθμίσεις, θα προχωρήσουμε, αλλά δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε μία ανακοίνωση τώρα, εφόσον, όπως γνωρίζετε καλά, ό,τι αποτυπώνεται εδώ έχει μακρά επεξεργασία και τη σύμφωνη γνώμη και των επτά ιατρικών σχολών. Πράγματι, είναι κάτι που, αν χρειαστεί, θα το προχωρήσουμε, αλλά με ένα διάλογο με τις ιατρικές σχολές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Θα μας δώσετε κάποια απάντηση για το θέμα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, διότι, από τη στιγμή που μίλησα, κανονικά δεν θα έπρεπε να προεδρεύω.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και ο κ. Σγουρίδης και ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκαν σε ένα θέμα, στο οποίο, επειδή ο νόμος το προσδιορίζει, δεν θέλω να επεκταθώ, παρόλο που δόθηκαν εξηγήσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Λέει: "Επίπεδο πτυχιακών εξετάσεων τα θέματα". Το λέει μέσα για το ΔΙΚΑΤΣΑ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα όχι μόνο για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Αλλά θα έχει οικονομική επιβάρυνση και στο κράτος και στις οικογένειες.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αν μου επιτρέπετε, θα ολοκληρώσω, αν εσείς αναφέρεσθε στο θέμα των πανεπιστημιακών.
Η Εθνική Αντιπροσωπεία ξέρει ότι οι πανεπιστημιακοί προσήλθαν στο Υπουργείο Παιδείας με δύο αιτήματα, την επίλυση του συνταξιοδοτικού και τις μισθολογικές αυξήσεις από το 2003. Στο μεν συνταξιοδοτικό εδόθη πλήρης, ουσιαστική λύση, η οποία θα ισχύσει από 1.1.2003. Αύριο μάλιστα αρχίζει η τεχνική επεξεργασία με κοινή Επιτροπή των πανεπιστημίων, των Υπουργείων Παιδείας και των Υπουργείων Οικονομίας. Η λύση του συνταξιοδοτικού είναι με την καλύτερη δυνατή εκδοχή υπέρ των πανεπιστημιακών και είναι λύση δεδομένη, οριστική. Δεν χρειάζεται να έχουμε καμία αμφιβολία επ΄ αυτού, γιατί δεν έχουν και οι ίδιοι, καθώς από αύριο κιόλας θα δώσουν την πλήρη και άρτια μορφή και για το χαρακτήρα της αναδρομικότητας της ρύθμισης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Η ρύθμιση περιέχεται στο νομοσχέδιο που συζητάμε;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Μπούρα, έχουμε ανακοινώσει δημόσια ότι θα ψηφιστεί ως το Σεπτέμβριο στα πλαίσια του διαλόγου αυτού η διάταξη για το συνταξιοδοτικό των καθηγητών και των μελών ΔΕΠ, που θα ισχύει από 1.1.2003. Η ρύθμιση είναι πλήρης, γίνεται με την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
Στο δεύτερο σκέλος των μισθολογικών αιτημάτων διευκρινίστηκε στους πανεπιστημιακούς ότι για καμιά κατηγορία του δημοσίου δεν θα υπάρξει μεταβολή ως το 2003, διότι η Κυβέρνηση δίνει έμφαση σε δύο τομείς, στην κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και στη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα καταλήξει και στις δύο όψεις εμπράκτως υπέρ όλων των Ελλήνων και φυσικά υπέρ των πανεπιστημιακών. Ζητήσαμε ο διάλογος για τα μισθολογικά να γίνει το 2003 για βελτιώσεις από το 2004 και μετά.
Αν λοιπόν η μετάθεση ενός διαλόγου για ένα χρόνο με την προοπτική των βελτιώσεων το 2004 και όχι το 2003 δείχνει μια κυβέρνηση ανάλγητη, μια κυβέρνηση η οποία δεν αντιμετωπίζει τους πανεπιστημιακούς, την ώρα που οι πανεπιστημιακοί οι ίδιοι ένα από τα δύο αιτήματά τους τα έχουν δεδομένα υπέρ αυτών, τότε σημαίνει ότι για μόνο τη μετάθεση ενός χρόνου ενός αιτήματος, αναλαμβάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα το βάρος και της μη ολοκλήρωσης του 6μήνου και της εξεταστικής.
Γι' αυτό εμείς είμαστε βέβαιοι όπως χθες τόνισα στους κυρίους πρυτάνεις και σε μια ώρα από τώρα θα το μηνύσω στην ΠΟΣΔΕΚ ότι έχουμε πολλούς άλλους δρόμους διαρκών βελτιώσεων και δεν μπορεί η επιμονή τους στο μισθολογικό ως αποκλειστικό θέμα σχέσεων πολιτείας και πανεπιστημιακών, να οδηγήσει στην απώλεια του 6μηνου και της εξεταστικής. Και είμαστε βέβαιοι ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα προασπίσει τελικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων, το δικό τους κόπο, τον κόπο και τις θυσίες των ελληνικών οικογενειών και δεν θα διασπαθίσει την εξεταστική, μέσα σε μια απολύτως αδιέξοδη κινητοποίηση, ενώ έχει ικανοποιηθεί το ένα από τα δύο βασικά αιτήματα και είναι ανοικτός ο δρόμος για το άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις".
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, με τις τροποποιήσεις και τις τροπολογίες του κυρίου Υπουργού: α) με γενικό αριθμό 936 και ειδικό 119, β) με γενικό αριθμό 937 και ειδικό 120 και γ) με γενικό αριθμό 928 και ειδικό 114;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το σχέδιο νόμου: ""Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις", έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, με τις τροποποιήσεις και τις τροπολογίες του κυρίου Υπουργού: α) με γενικό αριθμό 936 και ειδικό 119, β) με γενικό αριθμό 937 και ειδικό 120 και γ) με γενικό αριθμό 928 και ειδικό 114 και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών ως προς τη ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.06.2002 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 673 φορές