Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΔ'
Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2001
----------------------------------------------

../..
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
../..
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό υγείας και Πρόνοιας:ι) σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος εθισμού των νέων στο αλκοόλ,
../..

Αθήνα, σήμερα στις 10 Ιανουαρίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
../..
Κύριοι Βουλευτές, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 444/8.1.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. 'Εκτωρα Νασιώκα προς τους Υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικώς με τις προθέσεις του Υπουργείου να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος εθισμού των νέων, στο αλκοόλ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νασιώκα έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα το "ΒΗΜΑ", οι δεκαπεντάχρονοι 'Ελληνες μαθητές με ποσοστό που ανέρχεται στο 42% είναι μεταξύ των πρώτων στην κατανάλωση μπύρας αφού στην Ευρώπη είναι τρίτοι μετά τους Ουαλούς και τους Δανούς.
'Οπως προκύπτει από έρευνες, οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στο αλκοόλ είναι κυρίως ψυχολογικοί, οικογενειακοί, απογοήτευσης, της περιέργειας και μερικές φορές συμβαίνει να παρασύρονται από τους γονείς τους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια τους που "πίνουν" προφανώς για τους ίδιους λόγους.
"Μακροπρόθεσμα η κατάχρηση αλκοόλ από τις νεαρές ηλικίες συνδέεται με την αύξηση των χρόνιων παθήσεων όπως είναι ο καρκίνος. Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης ποτού είναι πολύ μεγάλες για τον οργανισμό και η εξάρτηση από το οινόπνευμα μερικές φορές είναι ψυχική και σωματική και εξίσου ισχυρή όσο και των άλλων τοξικών ουσιών,..." -περιλαμβανομένου και του τσιγάρου- "...προκαλώντας στους αλκοολικούς μύριες συνέπειες στον οργανισμό τους, στην κοινωνία και στα αυριανά παιδιά τους.
Ο εθισμός στο αλκοόλ..." -εκτός από το αλκοόλ, το τσιγάρο και τις άλλες ουσίες, εθισμό προκαλούν και τα κινητά- "...των μικρών ηλικιών είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και με την ευαισθητοποίηση των γονέων των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας γενικότερα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί αν προτίθενται να αναπτύξουν κάποια πρωτοβουλία για πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που υπάρχουν και για να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο αλκοόλ".
Η Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Σπυράκη έχει το λόγο.
Ελπίζω ότι δεν καπνίζετε, γιατί οι περισσότεροι γιατροί καπνίζουν!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Θα έλθω σ'αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, μέσα στα πλαίσια της επίκαιρης ερώτησης.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν μια συνεχή αύξηση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση κυρίως σε κατανάλωση μπύρας και σε κατανάλωση των καλούμενων σκληρών οινοπνευματωδών ποτών -σφηνάκια- ενώ η κατανάλωση στο κρασί, το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό στην Ελλάδα, έχει φθίνουσα πορεία.
Η κατάχρηση του οινοπνεύματος είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχουν μεν τεκμηριωμένες απόψεις συσχέτισης- όπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτησητης χρήσης αλκοόλ και του καρκίνου αλλά σίγουρα το αλκοόλ προκαλεί αγγειοπάθειες και προκαλεί επίσης κύρωση του ήπατος με καταστρεπτικές συνέπειες.
Το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του ασχολείται από χρόνια με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με την υπερκατανάλωση των αλκοολούχων ποτών και τις βλαβερές συνέπειές του και μέσα στα πλαίσια προαγωγής της υγείας και ενημέρωσης, έχει συντάξει και έχει εκδώσει ειδικά φυλλάδια για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αλκοόλ και πώς να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση. 'Εχει διανείμει τα φυλλάδια σ'ένα ευρύ αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, στα καταστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κέντρα υγείας, στο ΙΚΑ, σε διάφορους δήμους και επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας τα έχει δώσει σ'όλα τα σχολεία, ούτως ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές των λυκείων αλλά και των δημοτικών.
Επίσης, αν δεν το γνωρίζετε, υπάρχει ένας συμβουλευτικός σταθμός στα πλαίσια του ΕΣΥ για το αλκοόλ ειδικά, στη Θεσσαλονίκη και δύο μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ στο Ψυχιατρείο Αθηνών. Υπάρχει δε και μια καινούρια δωρεά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη για μια τρίτη μονάδα. Και το ΚΕΕΘΑ επίσης έχει μια μονάδα με ειδική ομάδα η οποία εκτός των άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, ασχολείται με την απεξάρτηση από το αλκοόλ.
Το πρόβλημα όμως είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο θέμα συμπεριφοράς εξάρτησης, κύριε Πρόεδρε, που πολύ σωστά είπατε. Και τα κινητά αποτελούν εξάρτηση και η κατανάλωση σοκολάτας αποτελεί εξάρτηση και κυρίως το τσιγάρο. 'Εχει αποδειχθεί ότι η ίδια εγκεφαλική περιοχή εμπλέκεται και στο τσιγάρο και στο αλκοόλ και σ' αυτά τα οποία ο λαός ονομάζει ισχυρά ναρκωτικά. Στη δευτερολογία μου θα προτείνω κάποια μέτρα σχετικά μ'αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Δηλαδή μπορεί κανείς μανιώδης καπνιστής να επηρεάζεται εγκεφαλικά και να λέει και άλλα πράγματα που δεν θα έπρεπε να πει κιόλας! Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα εδώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας):Για να μην κάνω κατάχρηση της ώρας, κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω σ'αυτό το σημείο στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης):Ωραία, είναι χρήσιμα αυτά. Ακούσατε ότι επηρεάζει και την εγκεφαλική λειτουργία το τσιγάρο: διαλείψεις κλπ.
Ορίστε, κύριε Νασιώκα, έχετε το λόγο.

ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι και εγώ σε αυτό το κλαμπ των αντικαπνιστών. Είναι δικό σας έργο το ότι στην Αίθουσα αυτή δεν καπνίζουμε, αλλά καπνίζουμε σε πολλές άλλες αίθουσες στη Βουλή και είναι και δική σας ευθύνη να σταματήσουμε να καπνίζουμε και εκεί.
Καπνίζουμε δυστυχώς και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος και σε πάρα πολλούς χώρους. Είναι ευθύνη δική μας να σταματήσει κάποτε εκεί αυτή η αλόγιστη χρήση καπνού από τους ίδιους τους καπνιστές, γιατί βλάπτει κυρίες εκείνους, αλλά και όσους δεν καπνίζουν.
Το θέμα που πραγματευόμαστε με την επίκαιρη ερώτηση είναι πάρα πολύ σημαντικό. 'Απτεται όλων αυτών που θεωρούνται και λέγονται μάστιγες της εποχής μας, που δεν είναι μόνο το αλκοόλ, είναι και το τσιγάρο, που ανέφερα πριν, το AIDS, τα ναρκωτικά, τα διάφορα χάπια που κυκλοφορούν κλπ. και που πολλές φορές συνδέονται μεταξύ τους.
Δεν είναι τόσο σημαντικό το ότι οι νέοι δοκιμάζουν το αλκοόλ, διότι πάντα δοκίμαζαν. Το ανησυχητικό είναι ότι τώρα προχωρούν σε τακτική κατανάλωση. Η κατανάλωση ανεβαίνει και αυτό είναι το κρίσιμο. Δεν είναι θέμα βεβαίως μόνο της Ελλάδος, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Στην Ελλάδα ο αλκοολισμός δεν είναι τώρα ακόμα το μεγάλο πρόβλημα, αλλά η τάση είναι ανοδική, με καταστρεπτικές συνέπειες όπως και εσείς αναφέρατε, κυρία Υπουργέ.
Εγώ άκουσα με ευχαρίστηση όλα αυτά που γίνονται, όλες τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο και η ελληνική πολιτεία. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να συμπληρωθούν και περιμένω να ακούσω στη δευτερολογία σας τις άλλες προτάσεις που έχετε να ανακοινώσετε.
Θα ήθελα όμως να πω αυτό που είναι παγκοίνως γνωστό και που εμείς όλοι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας ξέρουμε "κάλλιον προλαμβάνει ή το θεραπεύειν", ότι δηλαδή η πρόληψη είναι το παν και όχι η αντιμετώπιση εκ των υστέρων του προβλήματος. Και επειδή το βασικό θέμα της πρόληψης είναι η ενημέρωση, γι'αυτό έγινε η επίκαιρη ερώτηση, για να ευαισθητοποιηθούμε εμείς ως Κοινοβούλιο, η ελληνική κοινωνία, για να κάνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, συντονισμένο, προγραμματισμένο και με διάρκεια.
Δεν μπορεί παρά τα Υπουργεία να έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενημέρωσης για όλα αυτά που είπαμε και δεν μπορεί παρά να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα όλες οι υπηρεσίες υγείας και πρώτα απ'όλα τα κέντρα υγείας, που είναι αποστολή τους να κάνουν πρόληψη, τα σχολεία, οι οικογένειες, η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι φορείς, κυρίως οι πολιτιστικοί και γιατί όχι και οι συνδικαλιστικοί και οι κομματικοί φορείς. Πρέπει να συμμετέχουν σε μία προσπάθεια, η οποία πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να προχωρήσει μακροχρόνια. Να μην έχουμε το φαινόμενο της αντικαπνιστικής εκστρατείας που κράτησε λίγα χρόνια και στην ουσία έμεινε μεν κάτι σημαντικό, αυτό δηλαδή που γράφεται πάνω στο πακέτο ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά έμεινε μόνο αυτό.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Από τότε ανέβηκε η κατανάλωση, ξέρετε.

ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Καθόλου. Η αντικαπνιστική εκστρατεία έπιασε στην Ελλάδα. Οι καπνιστές λιγόστεψαν. Δυστυχώς, στους νέους αυξήθηκε η ποσότητα και αυτό είναι το κακό: Αυξήθηκε η κατανάλωση σε σύνολο, ενώ οι καπνιστές λιγόστεψαν. Χρειάζεται, λοιπόν, μια συντονισμένη προσπάθεια με διάρκεια, την οποία πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Πρέπει να αισθάνομαι τύψεις, διότι ο νόμος που επέβαλε να αναγράφεται αυτή η προειδοποίηση στα πακέτα των τσιγάρων ψηφίσθηκε επί του προκατόχου μου στο Υπουργείο Υγείας κ. Φλώρου, αλλά ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί δικής μου υπουργίας. Πρέπει, λοιπόν, να αισθάνομαι τύψεις, εάν αυτό που λέει ο κ. Παυλίδης είναι σωστό. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι. 'Αλλο είναι το πρόβλημα, ότι δηλαδή γίνονται οι τεράστιες διαφημίσεις και πρέπει κανείς να πάρει μεγεθυντικό φακό για να διαβάσει την προειδοποίηση. Επομένως, είναι άνευ αποτελέσματος.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ χαίρομαι που τελικά το θέμα της εξάρτησης τίθεται συνολικά. Δεν βλέπουμε μόνο τα σκληρά ναρκωτικά, δεν βλέπουμε μόνο το αλκοόλ, βλέπουμε και το τσιγάρο. Και αυτό είναι ένα βήμα προόδου στη γνώση.
Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι από το 1982 μέχρι το 1999 εκτελώ έρευνα πάνω στην εξάρτηση. Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι οποιαδήποτε τέτοια ουσία, συμπεριλαμβανομένου και του τσιγάρου, επηρεάζει την ίδια εγκεφαλική περιοχή. Είναι επίσης γνωστό πλέον σε όλους, ότι το τσιγάρο είναι περισσότερο επικίνδυνο από την ηρωϊνη για τη δημόσια υγεία. Διότι περισσότερος κόσμος κάνει χρήση του τσιγάρου και η ηρωϊνη μπορεί μεν να προκαλεί θάνατο σε νέους λόγω υπερδοσολογίας, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι το τσιγάρο και -δεν είναι αποδεδειγμένο για το απεμπλουτισμένο ουράνιο για το οποίο αυτές τις μέρες συζητάμε- προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα και άλλους καρκίνους, με φοβερές επιπτώσεις.
Εγώ θεωρώ ότι πέραν από τις επίκαιρες ερωτήσεις και πέραν από το ότι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιώ σαν μέσο πρόληψης την αγωγή υγείας, τα θέματα αυτά κυρίως αντιμετωπίζονται με παραδειγματικές συμπεριφορές.
Κάνω έκκληση κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσει και η Ελλάδα να έχει χώρους μη καπνιζόντων. Και θα σας παρακαλούσα πολύ να θεωρηθεί το κτίριο της Βουλής σαν παράδειγμα από το Κοινοβούλιο προς τον ελληνικό λαό, ότι εδώ μέσα τουλάχιστον δεν καπνίζουμε.

(Χειροκροτηματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Κάποτε καπνίζαμε στα λεωφορεία. Τώρα έχει επιβληθεί να μην καπνίζουμε. Στα νοσοκομεία έχω κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες αλλά δεν μπορώ να το επιβάλω. Ας το επιβάλουμε στη Βουλή. Κάνω έκκληση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρία Υπουργέ, συγγνώμη, μιλώντας κάνατε μια παρένθεση, η οποία βέβαια αφορά το επόμενο θέμα που θα συζητήσουμε, σχετικά με το ουράνιο. Υποθέτω ότι εννοείτε πως από το ουράνιο δεν έχουμε τόσους θανάτους μέχρι τώρα, όσους από το τσιγάρο. 'Οχι ότι το ουράνιο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Διαφορετικά θα είχατε περισσότερα χειροκροτήματα, όσον αφορά το τσιγάρο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): 'Ολες οι ουσίες είναι επικίνδυνες. 'Ολοι ξέρουν, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι το τσιγάρο αποδεδειγμένα συνδέεται με καρκίνο. 'Οσον αφορά το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ακόμα ότι συνδέεται με τις λευχαιμίες στην Γιουγκοσλαβία.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Μα, τι είναι αυτά που λέτε; Είσθε γιατρός!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Μας τα χαλάσατε, αλλά θα τα πούμε στη συνέχεια.

Δεύτερη είναι η με αριθμό 439/8-1-2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, σχετικώς με την ασφάλεια της Ελληνικής Δύναμης στο Κόσοβο, λόγω των ραδιενεργών καταλοίπων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κλπ.
Επίσης, συναφής είναι η τρίτη με αριθμό 441/8-1-2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ορέστη Κολοζώφ προς τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, σχετικώς με τις επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, τον ιατρικό έλεγχο των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο Κόσοβο κλπ.
Κύριοι συνάδελφοι, οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις θα συζητηθούν μαζί διότι είναι συναφείς.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τζαμτζή έχει ως εξής:
"Στις 18/9/2000 σας κατέθεσα ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου από τα ραδιενεργά κατάλοιπα των βομβών που έπεσαν εκεί. Την Πέμπτη 4/1/2001 παραδεχθήκατε ότι ένας στρατιώτης μας, ο οποίος πέρασε από τη Βοσνία νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με προβλήματα λευχαιμίας.
Πρόσφατα η ερευνήτρια από τη Σερβία κ. Zora Zunic σε εκδήλωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξέφρασε τους φόβους της για μόλυνση περιοχών μακριά από το Κόσοβο όπως η Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας μας.
Στην Ιταλία μετά τους θανάτους στρατιωτών που ήταν στο Κόσοβο και τη Βοσνία από λευχαιμία ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Ματαρέλα ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα.
Η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ολλανδία, όπου υπάρχουν θάνατοι των οποίων στρατιώτες υπηρέτησαν στις Νατοϊκές αποστολές στο Κόσοβο και τη Βοσνία, ερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί οι στρατιώτες τους από καρκίνο ή λευχαιμία.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Α. Είναι ασφαλείς οι μετέχοντες στην Ελληνική Δύναμη Κοσόβου οπλίτες και αξιωματικοί μας από τα ραδιενεργά κατάλοιπα των βομβών που έπεσαν στο Κόσοβο; 'Εγιναν έρευνες στην περιοχή, ιατρικές εξετάσεις στους στρατιώτες και ποια τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών;
Γιατί προσπαθήσατε να συγκαλύψετε την περίπτωση του στρατιώτη με λευχαιμία επί πέντε μήνες;
Β. Τι μέτρα λάβατε και τι προτίθεσθε να πράξετε για την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης και των οικογενειών των οπλιτών καθώς και την απόλυτη ασφάλεια των οπλιτών μας στο Κόσοβο."

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κολοζώφ έχει ως εξής:
"Οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία και της ελληνικής Κυβέρνησης, σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, είναι πλέον φανερό ότι πέραν των άλλων, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, στο ντόπιο πληθυσμό της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου και άλλων περιοχών της Σερβίας, αλλά και σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ.
Οι ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί συναίνεσε τόσο για τους βομβαρδισμούς όσο και για τη χρήση τέτοιων όπλων. Επιβάλλεται το ΝΑΤΟ με τη συμβολή και της ελληνικής Κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ντόπιων πληθυσμών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις περιοχές που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Αν παρουσιάστηκαν κρούσματα λευχαιμίας ή άλλα προβλήματα στους 'Ελληνες στρατιώτες των δυνάμεων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στις παραπάνω περιοχές, αν πρόκειται να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος σε όλους και αν, μετά τις εξελίξεις, προτίθεται η Κυβέρνηση να τους αποσύρει από τη Γιουγκοσλαβία;
Χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός τέτοια όπλα και τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την απαγόρευση της χρήσης τους;"
Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος έχει το λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ -ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας):
../..
Προσωπικά βέβαια πιστεύω ότι αυτή η πύκνωση περιπτώσεων λευχαιμίας στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο, δεν μπορεί να σκεπαστεί. Πρέπει να βρει την απάντησή της, ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια.

(Χειροκροτήματα)

Είναι μία θέση η οποία αφορά όχι μόνο την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τα στελέχη μας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδιαφερόμαστε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ενδιαφερόμαστε για όλους τους εθελοντές, οι οποίοι στη διάρκεια του πολέμου βρίσκονταν εκεί πέρα, ενδιαφερόμαστε για τον ντόπιο πληθυσμό και για τους 'Ελληνες φοιτητές...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το σερβικό λαό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας): Και για το σερβικό λαό και για τους 'Ελληνες φοιτητές, για όλον τον κόσμο. Η ευθύνη μας, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, στις 2 ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να κλείσετε και συμπληρώνετε στη δευτερολογία σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας): Να πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μαζί, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω, αν μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε παρακαλώ.

../..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός ολοκλήρωσε την απάντησή του.
../..
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.01.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 569 φορές