Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ƒ'
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2001 (απόγευμα)
-----------------

../..

Αθήνα, σήμερα στις 17 Ιανουαρίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.13' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Βαθειάς έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ:
../..
Το σημαντικότερο όμως, κύριοι συνάδελφοι, που προσδιορίζει και την ψήφιση και την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι να μη βλέπουμε μόνο τις εξελίξεις, οι οποίες υπάρχουν σήμερα, αλλά να βλέπουμε και τις εξελίξεις στην κοινωνία γενικότερα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Το σημαντικότερο είναι να διαβλέψουμε οι αναθεωρητέες διατάξεις να έχουν προσδιορίσει με το διορατικό τρόπο που χρειάζεται αυτές τις εξελίξεις, για να τις βρίσκουν οι επόμενες γενιές μπροστά τους.
Τα ζητήματα της ποιότητας στην παιδεία και στην ελεύθερη έκφραση θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά, όταν μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει αυτήν την πάρα πολύ σημαντική διαδικασία.
Είμαι βέβαιος ότι τους επόμενους μήνες η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη χώρα μας, αφού όλοι εμείς συμφωνήσουμε ότι και στη διαδικασία της συναίνεσης πρέπει να πάμε, ότι ακόμη και οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις από κόμμα σε κόμμα πρέπει να έχουν εκείνο το επίπεδο της αντιπαράθεσης, το οποίο χρειάζεται να δει ο ελληνικός λαός για να θεωρεί ότι όλοι εμείς σ'αυτήν την Αίθουσα μπορούμε να διαλεγόμαστε, μπορούμε να διαφωνούμε και μπορούμε να συμφωνούμε. Και αυτό θα γίνει αρκεί να υπάρχει ένας κοινός τόπος να προσδιορίσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, να προσδιορίσουμε ένα καλύτερο αύριο όσον αφορά την εξέλιξη της δημοκρατίας για τον τόπο. Τουλάχιστον και η νέα γενιά μαζί με τη μεγαλύτερη γενιά ηλικιακά έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Μητσοτάκης, επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
../..
Δεν είναι μόνο η βουλευτική ασυλία, δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας το οποίο είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του λαού μας σήμερα -χρειάζεται τομές, χρειάζεται αλλαγή του Συνταγματος- είναι αν θέλετε και η ελεύθερη οικονομία και η οικονομία της αγοράς. Το Σύνταγμα του 1975 όπως είναι διατυπωμένο το οποίο εκφράζει αντιλήψεις περισσότερο κρατικιστικές παρά φιλελεύθερες -αυτή είναι η πραγματικότητα- δεν αναφέρει καν τη λέξη ανταγωνισμός. Η λέξη "ανταγωνισμός" που είναι λέξη κλειδί για την εποχή μας, δεν υπάρχει καθόλου στο Σύνταγμα, ούτε φυσικά προσετέθη στην αναθεώρηση.

../..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το λόγο έχει η Πρόεδρος της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλέκα Παπαρήγα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.):
../..
Η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι δεν λύγισε μπροστά στην πίεση της Νέας Δημοκρατίας, π.χ. να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ανοικτών ή καλυμένων πανεπιστημίων. Οπωσδήποτε και η λαϊκή πίεση έχει και κάποιο αντίκρυσμα και στην Κυβέρνηση, γι' αυτό εμείς είμαστε υπέρ των εντατικών λαϊκών αγώνων που πάντα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά η Κυβέρνηση ας μου επιτραπεί να πω σκέφτεται και λίγο πονηρά. Αφού υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Εθνικού θαρθεί και εκείνη η ώρα που θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα και με διάφορους τρόπους. Αν και ήδη η ανώτατη παιδεία λειτουργεί μισοϊδιωτικά, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων ή των ερευνών που διεξάγονται για το ΝΑΤΟ, για τους επιχειρηματίες κλπ.
Αλλά έρχεται τώρα το Μάαστριχτ της Συνόδου της Μπολόνια και για την Ελλάδα που σαφώς εκεί προβλέπει μια σειρά μέτρα και μια σειρά διατάξεις -δεν είναι σκοπός να τις αναπτύξω- όπου τα πράγματα θα πέσουν σαν ώριμο φρούτο. Θα καθιερωθούν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τώρα αν θα λέγονται μη κερδοσκοπικά... 'Εχετε δει εσείς ανθρώπους να διαθέτουν τα πάντα για πανεπιστήμια, για μόρφωση των παιδιών του λαού με τέτοιο κόστος χωρίς να έχουν κέρδος; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα βρει τον τρόπο, όπως την ιδιωτικοποίηση την είπε κοινωνικοποίηση, την ιδιωτικοποίηση την είπε μετοχοποίηση, την είπε λαϊκό καπιταλισμό ... Εντάξει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πραγματικά έχει ένα μεγαλύτερο πλούτο λεξιλογίου και ένα μεγαλύτερο πλούτο τακτικής να κάνει το ίδιο πράγμα.
Επί της ουσίας, λοιπόν, με το Σύνταγμα και με το άρθρο 28 και όχι μόνο αυτό και εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία έχουν εκχωρηθεί πριν και εκ των υστέρων νομιμοποιούνται και η ιδιωτικοποίηση θα είναι πιο τυπικά απρόσκοπτη γιατί ουσιαστικά σήμερα προωθείται.
../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της
Αριστεράς και της Προόδου κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου):
../..
Σήμερα, υπάρχουν νέα δημόσια συλλογικά αγαθά που χρειάζονται προστασία και ρύθμιση: Το περιβάλλον, ο κυβερνοχώρος, η δημόσια υγεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιοϊατρική, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία, η ιδιωτική ζωή και η προστασία της από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη χρήση των πληροφοριών. Αυτά τα νέα συλλογικά αγαθά δεν αναγορεύονται σε συνταγματικής περιοπής αγαθά, με αυξημένη προστασία.
../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. 'Αγγελος Τζέκης έχει το λόγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ:
../..
Ακούστηκε από πολλούς ομιλητές της Πλειοψηφίας ότι προωθούνται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ακούστηκε βέβαια και για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία ότι αυτά όλα κατοχυρώνονται και επομένως όλοι είναι ίσοι. Κι εκείνο βέβαια που παρατηρούμε όλ' αυτά τα χρόνια είναι ότι εκείνο το οποίο προχωράει είναι το δικαίωμα στην ανεργία. Εκείνο το οποίο μεθοδεύεται είναι η μη πρόσβαση των πολλών στη δωρεάν και δημόσια παιδεία. Εκείνο που παρατηρούμε και μέσα από το νομοσχέδιο, το οποίο προχωρείτε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι ότι η υγεία δεν είναι πλέον κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν από το ελληνικό κράτος, αλλά ότι είναι εμπόρευμα και γι' αυτό παραδίδουμε και τον τομέα της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Αλογοσκούφης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:
../..
Το Σύνταγμα περιέχει μία εντελώς αχρείαστη διάταξη, που θα μπορούσαμε να την είχαμε καταργήσει, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα στη θέση της, η οποία αφορά στο μονοπώλιο της ανώτερης παιδείας από το κράτος.
'Ακουσα τον εισηγητή της Πλειοψηφίας. Πολύ φοβάμαι ότι όσο και να προσπάθησε να "ακροβατήσει" λεκτικά, δεν πείθει κανέναν. Το κράτος αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε την οργανωτική ικανότητα να διαχειρισθεί την ανώτατη παιδεία, γι' αυτό και η ανώτατη παιδεία της οποίας και εγώ λειτουργός είμαι -έχω υπάρξει λειτουργός ανώτατης παιδείας και σε άλλες χώρες, στη Μεγάλη Βρετανία για πολλά χρόνια- στη χώρα μας, νοσεί βαθύτατα. Και νοσεί βαθύτατα, διότι έχει άμεση εξάρτηση από το κράτος. Ουσιαστική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων δεν υφίσταται και δεν υπάρχουν και πόροι για να υπάρχει επαρκής ανώτατη παιδεία.
Είναι πολιτικός στρουθοκαμηλισμός η θέση της Πλειοψηφίας, η οποία δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πιο φιλελεύθερο, πιο ανταγωνιστικό, πιο ανοικτό σύστημα παιδείας. Είναι κάτι που θα το πληρώσουμε, δυστυχώς, για πολλά χρόνια. 'Οσες νομικές και συνταγματικές ερμηνείες να δοθούν, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προσεγγίσουμε μέχρι την επόμενη αναθεώρηση, που θα είναι σε δέκα χρόνια, ένα πραγματικά ανοικτό και ανταγωνιστικό σύστημα ανώτατης παιδείας.
../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Ρεγκούζας έχει το λόγο.

ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ:
../..
Επίσης, στα θέματα της παιδείας και ειδικότερα στο άρθρο 16: Πραγματικά θεωρώ ότι είναι η ατυχέστερη στιγμή αυτής της αναθεώρησης, γιατί από τα πράγματα θα ξεπερασθούν αυτοί οι φραγμοί του άρθρου 16 και η δυνατότητα αναθεώρησης δεν θα υπάρχει. Πολύ φοβάμαι ότι θα εμφανισθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με τη χειρότερη μορφή που προσπαθούμε να αποφύγουμε αλλά που θα μπουν στη ζωή μας από διπλανές πόρτες.

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:
../..
Πιστεύω ότι είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που η Κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει. Εκεί όμως που πραγματικά η ατολμία της θεωρώ προσωπικά ότι είναι απαράδεκτη, είναι ότι αφορά την εθνική υπόθεση της παιδείας.
Δεν τολμήσατε δυστυχώς στην προηγούμενη Βουλή να δεχθείτε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδια στιγμή που εσείς οι ίδιοι έχετε οδηγήσει σε αποσύνθεση την παιδεία στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις βαθμίδες. Επιτρέπετε για χρόνια μια τραγική αιμορραγία συναλλάγματος στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχετε αφήσει να λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων αμφιβόλου ποιότητας και διατηρείτε ακόμα τον παράλογο διαχωρισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ανωτέρα και ανωτάτη, οδηγώντας σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους με διάφορα ερμαφρόδιτα νομοθετήματα για την παιδεία.
../..
 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Αντωνακόπουλος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
../..
Ακούστηκαν κάποιοι συγκεκριμένοι προβληματισμοί, που έχουν να κάνουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βεβαίως, η φιλοσοφία μας είναι ότι η παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί ποτέ να γίνει εμπορευματικό αντικείμενο. Εάν η δημόσια παιδεία δεν είναι καλά, έχουμε χρέος όλοι να τη βελτιώσουμε. Η εμπειρία σε επίπεδο Ευρώπης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι φτωχή. Ούτε εκεί έχουν ευδοκιμήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και όπου υπάρχουν δεν προτιμούνται. Μπορεί άλλοι θεσμοί όπως η Εκκλησία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν δημιουργήσει πανεπιστήμια, το πρόγραμμα όμως σπουδών, οι προσλήψεις του προσωπικού, η αξιολόγηση, είναι καθαρά θέμα της πολιτείας.

../..

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 17.01.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 528 φορές