Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ƒΣΤ'
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2001 (πρωϊ)
----------------------------------------------

Αθήνα, σήμερα στις 24 Ιανουαρίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.44' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
../..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
../..
Τρίτη είναι η με αριθμό 498/22.1.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Χουρμουζιάδη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικώς με την κατάργηση των προπαρασκευαστικών τμημάτων για τους αποφοίτους μαθητές των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χουρμουζιάδη πλήρως προσαρμοσμένη στον τύπο του Κανονισμού έχει ως εξής:
"Η βαθιά ταξική, αντιλαϊκή, αλλά και αντιφατική εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε απόγνωση και αδιέξοδο 2.772 μαθητές, απόφοιτους των ΤΕΕ που φοιτούν στα προπαρασκευαστικά τμήματα των ΤΕΙ.
Ενώ, από το επόμενο έτος το ΥΠΕΠΘ καταργεί το προπαρασκευαστικό τμήμα για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, επιμένει να υποβάλει σε καταχρηστική και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία τους 2.772 μαθητές.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αρθεί αυτή η αδικία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για μαθητές ενιαίων προσόντων, ως απόφοιτων των ίδιων ΤΕΕ και ως συμμετεχόντων σε παρόμοιες πανελλαδικές εξετάσεις.
Γιατί να υποβληθούν σε μία νέα εξεταστική ταλαιπωρία που πιθανόν να τους κλείσει την πόρτα των ΤΕΙ, τη στιγμή που με ευθύνη της Κυβέρνησης το εξάμηνο έγινε δίμηνο και η παρακολούθησή του συνεπαγόταν μεγάλες οικονομικές και οικογενειακές θυσίες".
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πετσάλνικος έχει το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σαφώς και κατηγορηματικώς με τη διατύπωση του κ. Χουρμουζιάδη περί βαθιάς ταξικής, αντιλαϊκής και αντιφατικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Τα ΤΕΕ, ένας εντελώς νέος θεσμός με λειτουργία μόλις ολίγων ετών είναι ισόκυρος πυλώνας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχος του ενιαίου λυκείου. Και βέβαια πιστεύουμε ότι θα πρέπει και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ, δηλαδή οι πτυχιούχοι του Β' κύκλου των ΤΕΕ να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα ΤΕΙ. Αυτά προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος 2817, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή πριν από ένα περίπου χρόνο προέβλεπε ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ δίδουν πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας, στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά και παρακολουθούν μετά ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ.
Πέρυσι πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του θεσμού που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ΤΕΕ, όπως είπα, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πήραν μέρος στις εξετάσεις οι απόφοιτοι αυτοί και επέτυχαν με τις πανελλαδικές εξετάσεις στα δύο μαθήματα 2.772 νέοι.
Για του νέους αυτούς το Υπουργείο Υγείας οργάνωσε το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας, αυτό που ο κ. Χουρμουζιάδης χαρακτήρισε ως προπαρασκευαστικό τμήμα για την εισαγωγή στα Τ.Ε.Ι. Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το ειδικό πρόγραμμα και ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Πράγματι, στην πρώτη εφαρμογή του θεσμού υπάρχουν και δυσκολίες τις οποίες δεν αρνούμαστε. Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω επανειλημμένα με τους εκπροσώπους των μαθητών και των γονέων και τους διαβεβαίωσα κατηγορηματικά -το επαναλαμβάνω και εδώ- ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο η ολοκλήρωση της παρακολούθησης αυτού του εξαμήνου για τη συνέχιση των σπουδών των παιδιών αυτών στα Τ.Ε.Ι. Δηλαδή η παρακολούθηση και η συμμετοχή στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την εισαγωγή των παιδιών αυτών στα Τ.Ε.Ι., κύριε Χουρμουζιάδη.
'Οπως είπα το θεσμό της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θέλουμε να τον στηρίξουμε γι' αυτό και έχουμε αποφασίσει, εκτός όλων των άλλων, να υπάρξει και από πλευράς των κονδυλίων που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια από το Β' ΕΠΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας μία μεγάλη αύξηση. Από 123 δισεκατομμύρια που ήταν η αρχική πρόβλεψη, αυξήσαμε στα 188 δισεκατομμύρια τα κονδύλια που θα διατεθούν για στήριξη, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό των οικοδομών, βελτίωση των προγραμμάτων για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Χουρμουζιάδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η επίκαιρη ερώτησή μου δεν αφορούσε, βέβαια, τις εκφράσεις ταξική, αντιφατική και αντιλαϊκή. Απλώς ήταν ένας τρόπος του λέγειν που βέβαια δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί αυτήν τη στιγμή.
'Οσον αφορά το πρόβλημα που, είναι και η ουσία της επίκαιρης ερώτησης, δεν αφορά μόνο 2.700 οικογένειες, αλλά, κύριε Υπουργέ, αφορά ακριβώς την ίδια την εκπαιδευτική πολιτική και θα έπρεπε αυτές οι διαβεβαιώσεις που δώσατε στους γονείς και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να εκφραστούν και με έναν επίσημο τρόπο, με μία υπουργική απόφαση, η οποία θα έλεγε ακριβώς αυτό που είπατε και που εμένα θα μπορούσε να με ικανοποιήσει ότι αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία αυτών των μαθητών, που βλέπουν κάποια στιγμή αυτό που πέτυχαν με τις εξετάσεις να έχει την πιθανότητα να ανατραπεί με άλλες εξετάσεις. Επομένως, εκεί θα έπρεπε να στηρίξω την ερώτησή μου, αυτό που είπατε εδώ να το πείτε επίσημα, επαναλαμβάνω και στους μαθητές που βρίσκονται μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι αρκετά οξύ και προπαντός είναι ένα πρόβλημα που εισάγει και ένα κλίμα αδικίας μέσα στα σχολεία της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πετσάλνικος έχει το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δύο λόγια μόνο, κύριε Πρόεδρε.
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας που παρακολουθούν οι νέοι αυτούς τους μήνες είχε ως στόχο, βέβαια, τη βελτίωση και συμπλήρωση των γνώσεών τους, την ενίσχυση των γνώσεών τους για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στα Τ.Ε.Ι., κυρίως σε ό,τι αφορά μαθήματα γενικής παιδείας. Γι' αυτό, πέραν των μαθηματικών και των ελληνικών, διδάσκονται αυτό το διάστημα φυσική, σχέδιο, αγγλικά, ανάλογα με τις ειδικότητες που έχουν επιλέξει, επίσης, πληροφορική και χημεία. Αυτό γίνεται επαναλαμβάνω, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Θα λάβουμε μέριμνα -επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά- ώστε η παρακολούθηση αυτού του ειδικού προγράμματος να είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των γνώσεων των παιδιών, αλλά να μην αποτελέσει αυτό το ειδικό πρόγραμμα σε καμιά περίπτωση εμπόδιο -και δεν θα αποτελέσει- για να παρακολουθήσουν κανονικά από το εαρινό εξάμηνο τις σπουδές τους στα Τ.Ε.Ι., στα οποία έχουν εισαχθεί βάσει των πανελλαδικών εξετάσεων που είχαν δώσει τον περασμένο Ιούνιο.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.01.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 520 φορές