Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΒ'
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2001 (πρωί)
----------------------------------------------

../..
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
../..
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
../..
β) Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, σχετικά με την ένταξη σε
αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών,
../..

Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.22',
συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
../..
Επόμενη είναι η με αριθμό 683/5.3.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Βύζα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας σχετικώς με την ένταξη σε αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βύζα έχει ως εξής:
"Είναι γνωστό ότι στα περισσότερα αστικά κέντρα όπου λειτουργούν ΑΕΙ ή ΤΕΙ υπάρχει οξύ πρόβλημα στέγης.
Είναι επίσης γνωστό ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του με τις φοιτητικές εστίες ελάχιστο αριθμό φοιτητών εξυπηρετεί.
Το κράτος συνεχώς και μακρόπνοα ενισχύει στον τριτογενή τομέα προγράμματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών υποδομών και των μονάδων εστίασης.
Νομίζω ότι η πολιτεία έχει χρέος πλέον να ενισχύσει επενδυτικά προγράμματα ιδιωτών, που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των φοιτητών στο οξύ πρόβλημα της στέγης και της εστίασης.
Μεταξύ των άλλων οι απαραίτητες αυτές επενδύσεις θα προσφέρουν ακόμη, πρόσθετη ασφάλεια, σύγχρονη υγιεινή διαβίωση, παρακολούθηση σπουδών και ενημέρωση γονέων καθώς και ψυχαγωγία.
Τέλος, οι ειδικές αυτές επενδύσεις μεταξύ άλλων θα βοηθήσουν και στην ανεργία με την ποικίλη και πολλαπλή απασχόληση στελεχών της επιχείρησης".
Το ερώτημα είναι -γιατί δεν υπάρχει σαφές ερώτημα- εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρηματοδότηση ή υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων; Να το συμπληρώσω εγώ, εάν σας ερμηνεύω σωστά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΥΖΑΣ:Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας):Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα κατ' αρχήν να ενημερώσω τον κύριο συνάδελφο ότι επενδύσεις εστιών για εξυπηρέτηση φοιτητών δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο που υπάρχει στη χώρα μας. Δεν θεωρείται, δηλαδή, παραγωγική επένδυση με την έννοια την οικονομική, δηλαδή της αύξησης της παραγωγής, της δημιουργίας νέων προϊόντων, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και γενικά της δημιουργίας ενός οικονομικού κύκλου μέσω της αύξησης της παραγωγής του εθνικού μας προϊόντος και της αύξησης του εισοδήματος. Ανήκει αυτή η δραστηριότητα στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και δεν είναι επενδυτική δραστηριότητα, δεν είναι επιλέξιμη δράση από τον αναπτυξιακό νόμο.
'Οπως, όμως, έχουμε ανακοινώσει κατά καιρούς, αγαπητέ συνάδελφε, η Κυβέρνηση διερευνά τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα από ιδιώτες με σκοπό την ελάφρυνση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως ίσως θα γνωρίζετε, ανέθεσε προ μηνών δύο μελέτες σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, μέσω των οποίων έγινε και η αξιολόγηση της καταλληλότητας έργων τόσο των δράσεων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσο και υπηρεσιών του δημοσίου προς ιδιωτική χρηματοδότηση είτε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια είτε με τη συμμετοχή και του ελληνικού δημοσίου.
Με ειδική εντολή που έχει δοθεί προς τους μελετητές είχε συμπεριληφθεί και η ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε φοιτητικές εστίες και υπηρεσίες υποστήριξης λειτουργίας τους και συντήρησής τους. 'Αλλωστε υπήρχαν αντίστοιχες προτάσεις από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας μας.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις μελέτες αυτές είναι ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση φοιτητικών εστιών είναι κατ' αρχήν εφικτή. Είναι, όμως, εφικτή υπό κάποιες προϋποθέσεις. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο οικονομικό μέγεθος με την ομαδοποίηση περισσοτέρων της μίας τέτοιων μονάδων για να υπάρξει διασφαλισμένη οικονομική βιωσιμότητα και για να υπάρχει μία άλλη κλίμακα, ένα άλλο μέγεθος οικονομικό.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου νόμου, που θα θέτει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. 'Ετσι δεν θα έχουμε τις συμβάσεις παραχώρησης, που κατά καιρούς έρχονται για τα μεγάλα έργα, αλλά θα διευρύνουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο με τη σύμπραξη και τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε μια σειρά από δραστηριότητες είτε αυτές αφορούν την παραγωγή του έργου είτε αφορούν τις υπηρεσίες μέσω του δικτύου που υπάρχει σήμερα στο ελληνικό δημόσιο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): O κ. Bύζας έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΥΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πάντως, η επίκαιρη ερώτησή μου είχε το νόημα τουλάχιστον της ευαισθησίας, ούτως ώστε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να σκεφθείτε και τη φοιτητική στέγη, η οποία σήμερα είναι ένα οξύτατο πρόβλημα, κύριε Υπουργέ.
Βεβαίως αυτά τα οποία μας είπατε πράγματι είναι αποδεκτά. Εκείνο όμως για το οποίο εγώ έχω τις αμφιβολίες μου είναι το πότε θα γίνουν και από ποιους. Επειδή σήμερα τον ιδιωτικό τομέα τον επιζητά το κράτος παντού, σε όλες τις επενδύσεις, επειδή πρόκειται για μία επένδυση σε υπηρεσίες και μάλιστα σε υπηρεσίες που αφορούν στο μεγάλο τομέα της παιδείας, ο οποίος, δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορεί να επιλύσει το οξύτατο πρόβλημα της στέγης, αλλά και της εστίασης και επειδή εκεί όπου αναπτύχθησαν ΑΕΙ ή ΤΕΙ οι αστικές υποδομές είναι, δυστυχώς, πάρα πολύ χαμηλές, επειδή τα ενοίκια κάθε χρόνο αυξάνουν κατακόρυφα, γιατί υπάρχει τεράστια προσφορά, νομίζω ότι πρέπει να δείτε πάλι το θέμα.
Σε αυτό λοιπόν, το ευρύ πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζετε για να καλυφθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, αν δώσετε κάποια κίνητρα, που δίνετε σε αντίστοιχες ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχουμε βελτίωση της κατάστασης. Σας πληροφορώ εκ προοιμίου ότι τέτοιες επενδύσεις θα είναι εξαρχής υγιείς. Θα έχουν και παραγωγικότητα στις υπηρεσίες αλλά και θα καλύψουν πάρα πολλές θέσεις στην περιφέρεια διότι η περιφέρεια μέχρι τώρα δεν έχει πολλές επενδύσεις. Πρέπει, λοιπόν, να ξανασκεφτείτε όλο αυτό το θέμα και να το δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας): Για τον αναπτυξιακό νόμο, κύριε συνάδελφε, σας είπα προηγουμένως. Σας εξήγησα και τους λόγους για τους οποίους τέτοιου είδους δράσεις δεν είναι επιλέξιμες από τον αναπτυξιακό νόμο. Βεβαίως την ευθύνη της ανέγερσης σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών έχουν τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας. Υποβάλλουν αντίστοιχες προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης.
Στην παρέμβασή σας αναφερθήκατε στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στη δυνατότητα που έχουμε να υποστηρίξουμε τέτοιου είδους προτάσεις. 'Οπως γνωρίζετε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης περιλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις, που αφορούν την κατασκευή τέτοιου είδους εστιών, αλλά και επέκταση των υπαρχόντων τμημάτων των ιδρυμάτων. Στα πλαίσια αυτών των δυνατοτήτων υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι του δημόσιου τομέα. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τους πόρους αντλώντας συμπληρωματικούς πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο σας ανέλυσα γιατί προχωρούμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο. 'Ηδη αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα ενδιαφέρον από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τη δημιουργία παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τέτοια οικονομική κλίμακα που να είναι βιώσιμη.
Νομίζω ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε αυτή την πτυχή του θέματος. Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτόν τον επιχειρηματικό κίνδυνο από την πλευρά του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουμε τις προδιαγραφές ως Υπουργείο Παιδείας, ως ΑΕΙ, ως ΤΕΙ και να προσελκύσουμε τους ιδιώτες να έρθουν για να κατασκευάσουν φοιτητικές εστίες εφόσον αναδείξουμε το οικονομικό μέγεθος αυτής της παρέμβασης.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.03.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 542 φορές