Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΔ'
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2001
-----------------------------------------------

../..
Αθήνα, σήμερα στις 8 Μαρτίου 2001, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.19' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αρχίζει η συνεδρίαση.
../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας):
../..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα διακόψουμε για λίγο τη συζήτηση της νομοθετικής εργασίας και θα επανέλθουμε στη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Θα συζητηθεί η τρίτη και τελευταία υπ' αριθμ. 679/5.3.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστκού Κόμματος Ελλαδος κ. Γεωργίου Χουρμουζιάδη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικώς με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χουρμουζιάδη έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, δεκαεπτά σχολικά κτίρια της όλης κρίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων σ' αυτά σε περίπτωση σεισμού.
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος σε σχολεία της περιοχής τους, στα οποία στεγάζονται πάνω από τέσσερις χιλιάδες μαθητές.
Παρόμοια προβλήματα στατικής επάρκειας έχουν βέβαια και πολλά δημόσια κτίρια της Θεσσαλονίκης, προβλήματα που "κληρονόμησε" η πόλη από το μεγάλο σεισμό του 1978.
Αρμόδιοι φορείς όπως το ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), Πολεοδομία, κλπ, έχουν επανειλημμένα τονίσει τους κινδύνους που απειλούν τους κατοίκους της πόλης από ενδεχόμενο σεισμό εξαιτίας των "τραυματισμένων" κτιρίων.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε τα σχολικά κτίρια να είναι ασφαλή και να μην κινδυνεύουν μαθητές και διδάσκοντες;
Αν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα γενικότερο έλεγχο της στατικής επάρκειας των δημοσίων αλλά και ιδιωτικών κτιρίων της πόλης και στην αποκατάσταση των βλαβών, όπου αυτές υπάρχουν."
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πετσάλνικος έχει το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ως γνωστόν, μετά την αποκέντρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με το ν. 2218/94 οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης και βέβαια εντάσσουν τα σχετικά έργα στο νομαρχιακό τους πρόγραμμα. Το νομαρχιακό πρόγραμμα χρηματοδοτείται τόσο από το περιφερειακό πρόγραμμα όσο και από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή θα είναι πλέον ως νομαρχιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί και για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης από το περιφερειακό πρόγραμμα και από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αλλά επιπροσθέτως το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό θα κάνουμε και για το Νομό Θεσσαλονίκης.
Σημειωτέον ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης στην τριετία 1998-2000 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τη σχολική στέγη με ποσά που φθάνουν τα είκοσι δισεκατομμύρια δραχμές (20.000.000.000). 'Εχουμε εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα, αυτό το ανακοίνωσα το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, εξήντα δισεκατομμυρίων δραχμών (60.000.000.000) για την επόμενη εξαετία για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη και μάλιστα να εξαλειφθεί όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε, και το πρόβλημα της διπλής βάρδιας ορισμένων σχολείων.
Τώρα σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα της ερώτησης για τα δεκαεπτά σχολεία που αναφέρονται στην ερώτηση αυτή, όπως μας ενημέρωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, το θέμα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε αυτή η προκαταρκτική εξέταση, που είχαν διατάξει οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης το 1999 μετά το σεισμό της Αθήνας.
Θα ήθελα όμως εδώ σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει δώσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ερωτώντα συνάδελφο, ότι το 1999, μετά το σεισμό της Αθήνας και προκειμένου να εκλείψουν οι όποιες αμφιβολίες, ερωτηματικά κλπ. που υπήρχαν σε σχέση με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, έγινε μακροσκοπικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και συντάχθηκαν τα αντίστοιχα πρακτικά αυτοψίας.
Σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε λόγος άμεσης επέμβασης, πάντα σε συνεργασία της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης με τους δήμους, ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα και έγιναν μία σειρά από παρεμβάσεις σε μία σειρά σχολικών κτιρίων.
Σε ό,τι αφορά τα δεκαεπτά σχολεία, για τα οποία γίνεται λόγος στην επίκαιρη ερώτηση, πρέπει να πω ότι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν σε αυτήν τη διαδικασία της εισαγγελίας ούτε ζητήθηκαν οι απόψεις των αρμοδίων υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ούτε και της μοναδικής θεσμοθετημένης επιτροπής που είναι η Επιτροπή Επικινδύνων και Ετοιμορρόπων. Επίσης δεν διαβιβάστηκε τίποτα στις υπηρεσίες της νομαρχίας προκειμένου να προβεί στη διερεύνηση των όποιων πληροφοριών με βάση τις εκθέσεις αυτοψίας, που έχουν συνταχθεί κατά τον τελευταίο έλεγχο.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης με τις υπηρεσίες της, με τους ειδικούς υπαλλήλους, μηχανικούς και άλλους, και με μεγάλη υπευθυνότητα είχε προβεί στους ελέγχους των σχολικών κτιρίων και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης επέμβασης.
Σε ό,τι αφορά τις όποιες άλλου είδους -αλλά όχι λόγω επικινδυνότητας της στατικότητας- επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αυτές θα γίνουν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης με βάση το συνολικό πρόγραμμα που, όπως είπα, έχουμε συντάξει και έχουμε ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των εξήντα δισεκατομμυρίων (60.000.000.000) δραχμών στα πέντε χρόνια.
Θα ξεκινήσουμε με ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης ήδη από το χρόνο αυτό. Εκτιμώ ότι πέντε δισεκατομμύρια (5.000.000.000) θα είναι το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε εμείς ως Υπουργείο Παιδείας και τουλάχιστον άλλα πέντε δισεκατομμύρια (5.000.000.000) θα είναι το ποσό που θα διαθέσει η περιφέρεια από το περιφερειακό πρόγραμμα, για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Χουρμουζιάδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βέβαια, όλη η περιγραφή που έκανε ο κύριος Υφυπουργός είναι άψογη διοικητικά. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Φοβούμαι όμως, κύριε Υπουργέ, ότι το πρόβλημα παραμένει.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο Νομό Θεσσαλονίκης σχολεία τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Επομένως σε μια περίοδο που όλες οι ειδήσεις γύρω από τις σεισμικές προοπτικές -ας τις πούμε- της χώρας μας είναι πάρα πολύ δυσάρεστες, δεν θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να πούμε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης και ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.
'Οσον αφορά τα ύψη των χρηματοδοτήσεων που αναγγείλατε, σίγουρα έτσι θα είναι, αλλά αν κανείς προβάλλει αυτήν την πληροφορία σας στους ρυθμούς με τους οποίους εκταμιεύονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις, στους ρυθμούς με τους οποίους αναλαμβάνουν οι σχετικοί εργολάβοι τις επισκευές, τότε θα πρέπει να ανησυχεί.
Ανησυχώ, κύριε Πρόεδρε. Το πρόβλημα των σχολείων θα είναι πάντοτε ένας επικρεμάμενος κίνδυνος. Θα ήθελα, λοιπόν, να ακούσω από το στόμα του κυρίου Υφυπουργού και μία χρονική δέσμευση. Να μας πει ότι σίγουρα μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο όλα αυτά θα έχουν εκλείψει. Αυτό δεν το άκουσα όμως και γι' αυτό εξακολουθώ και επιμένω στην ανησυχία μου.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων):
'Οπως είπα και στην πρωτολογία μου, κύριε Πρόεδρε, οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης έχουν κάνει ένα πολύ συστηματικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία και διαπίστωσαν, όπως ανέφερα ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης επέμβασης. Δεν υπάρχει δηλαδή κίνδυνος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου.
Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου από τους ελέγχους διαπιστώνεται έστω και το παραμικρό πρόβλημα, προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Για παράδειγμα στη Νέα Ραιδεστό κρίθηκε ακατάλληλο το σχολικό κτίριο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί νέο σχολικό κτίριο.
Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς χρηματοδότησης, επαναλαμβάνω ότι θα είναι πολύ ταχύτεροι και τα κονδύλια θα είναι κατά πολύ αυξημένα σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχα ανακοινώσει το φθινόπωρο. Πέντε δισεκατομμύρια (5.000.000.000) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πέντε δισεκατομμύρια (5.000.000.000) από το Περιφερειακό Πρόγραμμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κονδύλι για μια χρονιά: Δέκα δισεκατομμύρια (10.000.000.000) θα έχει τη δυνατότητα ήδη φέτος να αξιοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα σε αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να προσθέσουμε και τα κονδύλια, που θα πάνε απευθείας πλέον από φέτος στους δήμους κατά το σύστημα των κεντρικών αυτοτελών πόρων, για τρέχουσες επισκευές.
'Αρα οι ρυθμοί πρέπει να είναι πάρα πολύ γρήγοροι για τη συνολική βελτίωση των συνθηκών στέγασης των σχολείων στο Nομό Θεσσαλονίκης από τη χρονιά αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων και επανερχόμαστε στη νομοθετική εργασία.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.03.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 537 φορές