Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝ'
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2001
------------------------------------------------------

 Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
../..
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
../..
ε) Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων,
σχετικά με την εξαίρεση του νομού Αργολίδας από την χωροθέτηση των Σχολών του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
 


Αθήνα, σήμερα στις 30 Μαρτίου 2001, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.54' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): θα συζητηθεί τώρα η πρώτη με αριθμό 803/28-3-2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννη Θωμόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικώς με την εξαίρεση του Νομού Αργολίδος από τη χωροθέτηση των Σχολών του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Θωμόπουλου σε περίληψη έχει ως εξής: "Κύριε Υπουργέ, σε άρθρο του Αντιπροέδρου της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιάννη Πανούση, από τη χωροθέτηση των Σχολών του Πανεπιστημίου απουσιάζει η Αργολίδα, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο σύνολο των κατοίκων και οργανώνεται ήδη αντίδραση που θα είναι διαρκής μέχρι και την τελική δικαίωσή μας.
Επειδή η απόφαση χωροθέτησης των ως άνω σχολών αποτελεί μια κατ' εξοχήν πολιτική πράξη που δεν πρέπει να δυναμιτίζει τα θεμέλια του νεοσύστατου Πανεπιστημίου, ούτε να δημιουργεί αντιπαλότητα στις πόλεις και στους νομούς της Περιφέρειας, αλλά θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη των νομών της Περιφέρειας και να λαμβάνει υπόψη τα αναπτυξιακά, ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά κλπ. στοιχεία κάθε περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε: Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να υιοθετήσει ανορθολογικές και μη βιώσιμες προτάσεις χωροθέτησης, όπως η ως άνω πρόταση του κ. Αντιπροέδρου της Δ.Ε. σύμφωνα με την οποία από τη χωροθέτηση των σχολών, εξαιρείται ο Νομός Αργολίδας;"
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρος Ευθυμίου έχει το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε ερωτώντα Βουλευτά, η ακριβής κατάσταση για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι η εξής: Ορίστηκε πέρυσι στις 23 Μαρτίου, ακριβώς πριν από ένα χρόνο μια διοικούσα επιτροπή η οποία πριν απ' όλα, όπως είναι ορθό, λογικό, σκόπιμο για τα συμφέροντα της χώρας, εκλήθη να υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας εντός ενός έτους μια πλήρη πρόταση κατ' αρχήν και επί της ουσίας για τη συγκρότηση ενός πανεπιστημίου, γιατί δεν υπάρχει πιο πολύτιμο, πιο ευπαθές, πιο ευαίσθητο στοίχημα από τη συγκρότηση ενός πανεπιστημίου που θα αντέξει και θα ανθίσει στο χρόνο. Γιατί σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα πανεπιστήμια, που δεν δουλεύτηκαν σωστά από την αρχή, είχαν μακρές περιπέτειες. Τώρα μόλις, για παράδειγμα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρήκε το δρόμο του μετά από μακρά περιπέτεια, ενώ παλαιότερα καταργήθηκαν σχολές, όπως η Οικονομική Σχολή στο Αγρίνιο και επέστρεψε σε άλλη κοιτίδα, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε εξαρχής σύλληψη μιας άρθρωσης των σχολών, των κατευθύνσεων ως Πανεπιστήμιο. Και θέλω να τονίσω βέβαια ότι μπορεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να έχει έδρα του την Πελοπόννησο, αλλά ανήκει σε όλη τη χώρα. Δηλαδή η δράση του, τα αποτελέσματά του, οι σχολές του, οι πτυχιούχοι του, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι εθνικό κεφάλαιο όσο κι αν η Πελοπόννησος είναι η βάση του.
Αυτήν τη στιγμή θέλω να πω απολύτως υπεύθυνα ότι στη Διοικούσα Επιτροπή δεν υπήρξε καμία, μα καμία πρόταση για χωροθέτηση. Αυτό που υπήρξε και θέλω δημόσια να απευθύνω τα συγχαρητήρια μου στη Διοικούσα Επιτροπή υπό τον πρόεδρο, τον καθηγητή κ. Φατούρο, διότι παρέδωσαν από το Νοέμβριο τη μελέτη τους και ως σήμερα, μάλιστα από χθες, μέσα από μια μακρά συνεργασία δική μου με τον κ. Φατούρο, έχουμε πια την πλήρη πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής για τη δομή του πανεπιστημίου, χωρίς καμία αναφορά στη χωροθέτηση.
Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κ. Πανούσης στο άρθρο περί της χωροταξίας είναι καθαρά προσωπικές. Και επαναλαμβάνω τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
Πρώτον το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ξεκινά το 2002 με την πρώτη του σχολή με έδρα την Τρίπολη.
Χθες ανακοίνωσα στη διάρκεια της τελετή υπογραφής του επιχειρησιακού προγράμματος του Β'ΕΠΕΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας ότι υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα θέματα της χωροθέτησης δεν έχουν τεθεί στη διοικούσα επιτροπή γιατί ορθά προηγήθηκε μακρά, επίπονη και ουσιώδης προετοιμασία του τι πανεπιστήμιο θέλουμε και όχι να προσδιορίσουμε το πανεπιστήμιο από την τυχόν διασπορά της χωροθέτησής του.
Επομένως κύριε ερωτώντα Βουλευτά πραγματικά δεν έχει κανένα αντικείμενο η ανησυχία που υποκρύπτει η ερώτησή σας, διότι οι θέσεις του κ. Πανούση είναι αποκλειστικά προσωπικές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" για τα ογδόντα χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, πενήντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί-καθηγητές από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Λέσβου και δεκαοκτώ μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο Λαβάρων 'Εβρου.
Η Βουλή του καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απο όλες τις πτέρυγες )
Κύριε Θωμόπουλε έχετε το λόγο και με την άνεση από το Προεδρείο, διότι περιμένατε τη σειρά σας για να διευκολυνθούμε σήμερα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ χαίρομαι διότι ακούω στην Αίθουσα αυτή ότι πραγματικά από τη διοικούσα επιτροπή δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για τη χωροθέτηση των σχολών.
Το δημοσίευμα ήταν ανησυχητικό για την κοινωνία της Αργολίδας, διότι όχι μόνο εξέφραζε την άποψή του ο κ. Πανούσης, αλλά σε αυτό αναφερόταν ότι εκφράζει την άποψη όλων των μελών της επιτροπής. Καταλαβαίνετε την κοινή γνώμη στην Αργολίδα όταν βλέπει στη χωροθέτηση να είναι όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου και να είναι έξω μόνο η Αργολίδα.
Αυτό καθεαυτό το γεγονός, αυτό καθεαυτό το δημοσίευμα δημιούργησε την αναστάτωση, διότι -και βεβαίως- οι κάτοικοι της Αργολίδας ένιωσαν σαν το "φτωχό συγγενή" της Πελοποννήσου και αυτό έκανε και εμένα να φέρω αυτή την επίκαιρη ερώτηση εδώ στην Αίθουσα αυτή για να έχω μια επίσημη απάντηση, διότι παρασκηνιακώς στη συνέχεια έμαθα ότι ο κ. Πανούσης δεν είναι καν μέλος της διοικούσας επιτροπής και ότι έχει παραιτηθεί. Δεν μπορεί όμως ο κ. Πανούσης εάν εξακολουθεί να παραμένει μέλος της διοικούσας επιτροπής, να εκφράζει σε άρθρα του διατυπώσεις και απόψεις προσωπικές και ταυτόχρονα να αναφέρει ότι αυτή η άποψη είναι και η άποψη της επιτροπής και να μην είναι ανησυχητική για μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η απόφαση για τη μη χωροθέτηση των σχολών του πανεπιστημίου θα πρέπει να αποσκοπεί στην ισόρροπη ανάπτυξη των νομών της Πελοποννήσου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ιστορικά, πολιτισμικά, κοινωνικά στοιχεία των περιοχών και θα πρέπει να μην ανατρέπεται βασικά η ισορροπία στους νομούς της Πελοποννήσου. Αυτό πιστεύω θα εκφρασθεί μέσα από μια επόμενη απόφαση της επιτροπής και του Υπουργείου, όπου θα γίνει η χωροθέτηση. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα επαναλάβω ότι το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου είναι μια επιλογή κατοχυρωμένη επιλογή και αποτυπωμένη σε προεδρικό διάταγμα. Θα επαναλάβω ότι οι πόροι για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι δεσμευμένοι ήδη στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και θα τονίσω κάτι που είναι σημαντικό να το κατανοήσει όλη η Πελοπόννησος, την αντίληψη που πρέπει να περιβάλει το πανεπιστήμιο που θα έχει έδρα στην Πελοπόννησο:
Τα πανεπιστήμια είναι της Ελλάδας. Είναι πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Δεν γίνεται ένα πανεπιστήμιο με βάση την οπτική τοπικών αναγκών. Ενα πανεπιστήμιο χτίζεται με βάση τη λογική του εθνικού συμφέροντος που πρέπει να το διέπει, της εθνικής σκοπιμότητας και της εθνικής του προοπτικής.
'Αρα τονίζω ότι η πρωταρχική και ουσιώδης μέριμνα η οποία ολοκληρώθηκε χάρη στην εξαίρετη δουλειά της Διοικούσας Επιτροπής, ήταν η συγκρότηση της πρότασης του τι πρέπει να είναι αυτό το πανεπιστήμιο. Επαναλαμβάνω ότι θέματα χωροθέτησης δεν έχουν συζητηθεί. Οι θέσεις του κ. Πανούση είναι καθαρά προσωπικές και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αφού είχε προηγηθεί η παραίτησή του από τη διοικούσα επιτροπή.
Ευχαριστώ.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 30.03.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 540 φορές