Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ PΞΔ'
Παρασκευή 4 Μαΐου 2001
-----------------------------------------------

 Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
../..
7) Η Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία Φοιτητικές Παρατάξεις του ΔΠΘ καταγγέλλουν τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικού και εκπαιδευομένων στο Τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
../..
22) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΤΕ 01-32 Ανθοκομίας - Κηποτεχνίας υποβάλλουν προτάσεις για το διορισμό τους.
23) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία καθηγητές ΤΕΙ των οποίων εκκρεμούν εφέσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας ενώπιον του ΣτΕ ζητούν νομοθετική λύση στο πρόβλημα της εξέλιξης του επίκουρου καθηγητή στη βαθμίδα του καθηγητή.

../..

B. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 2370/14-9-00 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 927/10-10-00 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2370/14-9-2000 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, και η οποία αναφέρεται στα αιτήματα της Αντικωφωτικής Οργάνωσης Ελλάδος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
- Σύμφωνα με τον ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78/τ.Α'/14-3-2000, άρθρο 1, παρ. 4, 11 και 12 και άρθρο 3 παρ. 4, εδάφιο β, περ. γγ):
α) Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κωφοί- βαρήκοοι, μπορεί να φοιτούν στη συνήθη σχολική τάξη με παράλληλη, στήριξη από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ή σε ειδικά οργανωμένα και κατάλληλα στελεχωμένα τμήματα ένταξης, που λειτουργούν μέσα στα σχολεία γενικής και τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται ο σύγχρονος κοινωνικοεκπαιδευτικός θεσμός της σχολικής ενσωμάτωσης - ένταξης.
β) Οι εν λόγω μαθητές μπορεί να φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής, τα οποία λειτουργούν είτε ως αυτοτελή είτε ως παραρτήματα άλλων σχολείων σε Ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ο.κ, όταν η φοίτησή τους στα γενικά σχολεία καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω του είδους και του βαθμού του προβλήματός τους.
γ) "Γλώσσα των κωφών και βαρήκοων μαθητών είναι η Ελληνική νοηματική". "Κατά τη διδασκαλία μπορεί να χρησιμοποιούνται κατ' εξαίρεση και άλλα επιβοηθητικά μέσα που είναι εφικτά και επιστημονικά αποδεκτά, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Απαραίτητο προσόν για την τοποθέτηση Εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Α. κωφών και βαρηκόων είναι η γνώση της νοηματικής γλώσσας" (παρ. 4α, β).
Για τη διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας θα προσληφθούν πέντε (5) εξειδικευμένοι Εκπαιδευτικοί.
2.- Τα ατομικά ακουστικά βαρηκοΐας και τα λοιπά μέσα για την ειδική αγωγή και την ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχονται δωρεάν, από το Κράτος στους μαθητές με προβλήματα ακοής. (Ν. 1566/1985 άρθρο 33).
Όσον αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Λογοθεραπείας και Τμήματος Ακουολογίας σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας από διακεκριμένους ειδικούς και εμπειρογνώμονες, προερχόμενους από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Χώρας, η οποία έχει ως έργο την εκπόνηση του εθνικού χωροταξικού και στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας αφού στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί και η κατάρτιση των επιμέρους στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων ανάπτυξης κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Όλες οι προτάσεις φορέων από όλη τη Χώρα θα διαβιβαστούν στην Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των προτάσεων και των εισηγήσεών της, για τη δημιουργία νέων Α.Ε.Ι. ή και νέων Τμημάτων Α.Ε.Ι.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, θα διαβιβαστεί στην Ομάδα Εργασίας και η πρόταση της Αντικωφωτικής Οργάνωσης Ελλάδος.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένα προτάσεις δημιουργίας νέων Α.Ε.Ι. (ή Τμημάτων Α.Ε.Ι.) πριν ολοκληρωθεί το έργο της Ομάδας Εργασίας.
Ο Υφυπουργός
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ"

../..

3. Στην με αριθμό 2375/14-9-00 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 929/10-10-00 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2375/14-9-2000 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Ορφανός και η οποία αναφέρεται στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η προκήρυξη στην οποία είχε προβεί το Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί δεσμευτικό στοιχείο, εφ' όσον δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν είχε γίνει επιλογή και εγγραφή των υποψηφίων σπουδαστών. Συνεπώς, θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για την εν λόγω περίπτωση.
Βεβαίως, το λειτουργούν ΠΣΕ θα υπαχθεί σε Ινστιτούτο Διαβίου Εκπαίδευσης του οικείου Ιδρύματος, στο οποίο Ινστιτούτο θα λειτουργήσουν ανάλογα Προγράμματα, όχι όμως κατ' ανάγκη με τα ίδια Χαρακτηριστικά του ΠΣΕ.
Ο Υφυπουργός
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ"

../..

9. Στην με αριθμό 2452/19-9-00 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 944/10-10-00 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2452/19-9-00 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος, σχετικά με την τροποποίηση του ν. 2530/1997, ώστε τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ να διαμένουν και εκτός νομού όπου εδρεύει το τμήμα του ΤΕΙ στο οποίο υπηρετούν, σας πληροφορούμε ότι δεν προβλέπεται τροποποίηση του νόμου αυτού.
Ο Υφυπουργός
ΦΙΛ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ"

10. Στην με αριθμό 2453/19-9-00 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 945/10-10-00 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2453/19-9-00 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος αναφορικά με την τροποποίηση του ν. 1404/1983, ώστε τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού (.Π.) των Τ.Ε.Ι. να έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης σε τμήμα του ιδίου ή άλλου Τ.Ε.Ι., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του ανωτέρω νόμου, τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.ΕΙ. μπορούν να μεταταγούν σε αντίστοιχες θέσεις άλλου ΤΕΙ για την κάλυψη αναγκών σε νεοϊδρυμένο τμήμα ΤΕΙ ή παράρτημα ΤΕΙ σε τμήμα άλλου ΤΕΙ μέσα σε έξι (6) μήνες από την ίδρυσή του και
Η δυνατότητα μετακίνησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ίδιο Τ.Ε.Ι. θα εξετασθεί στο πλαίσιο ανωτατοποίησης των ΤΕΙ.
Ο Υφυπουργός
ΦΙΛ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ"

../..

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.05.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 548 φορές