Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΕ΄
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2001
-----------------------------------------------
../..

Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δευτέρου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής).
../..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας):
../..
Επόμενη και τελευταία σήμερα είναι η με αριθμό 47/17.10.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημητρίου Τσιογκα προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικώς με την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια του Νομού Λάρισας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσιόγκα έχει ως εξής:
"Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) στα οποία προσανατολίζονται οι δεκάδες χιλιάδες των μαθητών που διώκονται με "βίαιο" τρόπο από το Λύκειο, από τον ίδιο τον στενά εμπειρικό χαρακτήρα τους δεν προσφέρουν ούτε μόρφωση ούτε επάγγελμα στους αποφοίτους και σαν να μην έφθανε αυτό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ελλείψεων σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομού Λάρισας, όπου στα ΤΕΕ λείπουν δεκαεννέα εργαστήρια, είκοσι έξι αίθουσες διδασκαλίας και εκατόν τριάντα τρεις εκπαιδευτικοί. Λείπουν ακόμη πολλά βιβλία -κυρίως ειδικοτήτων- ενώ πολλά είναι τα βιβλία που τα αγοράζουν.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν του μαθητές των ΤΕΕ του νομού Λάρισας, ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων ο κ. Πετσάλνικος.
Ορίστε κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω πρώτα απ' όλα να πω ότι κατανοώ το ενδιαφέρον του κ. Τσιόγκα για την λειτουργία των ΤΕΕ στο νομό Λάρισας. Διαφωνώ μαζί του με την εκτίμηση που λέει ότι στα ΤΕΕ εκδιώκονται από το λύκειο με δυο τρόπο οι μαθητές. Η επιλογή των παιδιών είναι η πρώτη τους επιλογή. Άλλωστε η δημιουργία των ΤΕΕ έχει ένα στόχο -και μόνο αυτό το στόχο είχε- την βελτίωση και αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Για τα ΤΕΕ έχουν γίνει νέα προγράμματα σπουδών σε όλους τους τομείς των ΤΕΕ και συγκεκριμένα: 478 νέα προγράμματα σπουδών καθώς και έχουν συγγραφεί και 368 νέα βιβλία για όλες τις ειδικότητες των ΤΕΕ, είναι υπό έκδοση μια άλλη σειρά άλλων βιβλίων ώστε να δημιουργηθεί πλήρης βιβλιοθήκη για τα ΤΕΕ.
Έρχομαι συγκεκριμένα στο νομό Λάρισας και θα μου επιτρέψετε να παραθέσω μια σειρά από στοιχεία για το τι κάναμε και το τι κάνουμε για τα ΤΕΕ στο νομό Λάρισας. Στο νομό Λάρισας την τελευταία 4ετία παραδόθηκε το κτίριο του 4ου ΤΕΕ Λάρισας και πρόσφατα το κτίριο του 7ου ΤΕΕ και του 3ου ΣΕΚ Λάρισας. Τα δυο κτίρια είχαν συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά ως προς την βελτίωση της σχολικής υποδομής. Και βέβαια έχουμε σχεδιάσει την προσθήκη οκτώ αιθουσών στο ΤΕΕ Ελασσόνας, οκτώ αιθουσών στο ΤΕΕ Τυρνάβου, έντεκα στο ΤΕΕ Φαρσάλων και ένα κτίριο για τη στέγαση του 2ου και 3ου ΤΕΕ Λάρισας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σμύρνης.
Πριν από μερικούς μήνες είχα επισκεφθεί το νομό Λάρισας και θα γνωρίζετε και σεις ότι ανακοίνωσα ένα πρόγραμμα σχολικής υποδομής ύψους 9 δισεκατομμυρίων δραχμών για την περίοδο 2001-2006, εκ των οποίων 5 απ' αυτά τα δισεκατομμύρια θα είναι από το ΠΕΠ και 4 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τους κεντρικούς εθνικούς πόρους του Υπουργείου Παιδείας.
Σε ότι αφορά τα εργαστήρια στο νομό Λάρισας. Κατά το περασμένο σχολικό έτος, λειτούργησε για πρώτη φορά το ΣΕΚ Ελασσόνας και οργανώθηκαν σωστά τα εργαστήρια στο 1ο και 2ο ΤΕΕ Ελασσόνας. Επίσης πέρσι για πρώτη φορά λειτούργησαν το 3ο ΣΕΚ Λάρισας με οκτώ νέα εργαστήρια καθώς και εργαστήρια πληροφορικής στο 12ο Ενιαίου Λύκειο Λάρισας. Για τα εργαστήρια έχουμε δαπανήσει 97,5 εκατομμύρια δραχμές για προμήθεια εξοπλισμού εργαστηρίων με ειδικότητες των ΤΕΕ εκτός από τη πληροφορική για την οποία έχει υπάρξει ειδικό πρόγραμμα. Για τα εργαστήρια πληροφορικής έχουν παραληφθεί ήδη επτά εργαστήρια για τα ΣΕΚ και τα ΤΕΕ του νομού αξίας 55 εκατομμυρίων δραχμών ενώ έχουμε προγραμματίσει να παραδώσουμε άμεσα 14 ακόμη εργαστήρια πληροφορικής συνολικού κόστους 106 εκατομμυρίων δραχμών.
Θυμίζω στο σημείο αυτό ότι για τον εξοπλισμό των ΤΕΕ έχουμε εντάξει στο Π.Ε.Π Θεσσαλίας 2 δισεκατομμύρια δραχμές.
Σε ότι αφορά τα βιβλία επαναλαμβάνω ότι για τους 580 τίτλους βιβλίων που διανέμονται, η μεγάλη πλειοψηφία έχει διανεμηθεί από τις αρχές της σχολικής χρονιάς και βρισκόμαστε στη διανομή των βιβλίων που συνεγράφησαν και εκδόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πριν από μερικές εβδομάδες και είναι σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα διανομής των βιβλίων αυτών.
Τέλος για τη στελέχωση θα θυμίσω ότι φέτος έχουμε περισσότερους μονίμους, 507 μόνιμοι καθηγητές που υπηρετούν στα ΤΕΕ Λάρισας. Επίσης έχουμε 40 αναπληρωτές μέχρι στιγμής και 49 ωρομισθίους. Υπάρχουν ορισμένα κενά ακόμη σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΣΕΠ δεν είχε εκδώσει παρά μόνο την 1η Οκτώβρη τον πρώτο πίνακα του διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο. Αυτός ο πίνακας οριστικοποιείται, μετά την εξέταση των ενστάσεων. Είναι βέβαια αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Εντός των επόμενων ημερών εκτιμώ ότι θα μπορούμε να προσλάβουμε εμείς πλέον περίπου 1000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων καθώς τις επόμενες ημέρες και άλλους 380 αναπληρωτές στις ειδικότητες κομμωτικής, αισθητικής κλπ έτσι ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτές για τις οποίες είχαμε δώσει εντολή προσωρινά να καλύπτονται με ωρομισθίους επειδή υπήρξε καθυστέρηση από το ΑΣΕΠ. Έχει βέβαια αυτό τις πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες του και προσέχει τις λεπτομέρειες και καλά κάνει. Θα ήμουν όμως ευτυχής αν είχε εκδοθεί ο πίνακας νωρίτερα και όχι την 1η Οκτώβρη. Τότε θα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε τοποθετήσει τους μονίμους και να έχουμε προσλάβει και όλους τους αναπληρωτές που τοποθετούνται και προσλαμβάνονται εντός των ημερών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τσιόγκας έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η άσχημη κατάσταση στα ΤΕΕ είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και βεβαίως πρέπει να πούμε ότι σ' αυτά τα χρόνια που λειτούργησε -και σεις ο ίδιος παραδέχεστε με τη σημερινή σας τοποθέτηση- υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε βιβλία και σε καθηγητές. Αυτή είναι η μεγάλη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί.
Πρέπει να πούμε, όμως, ότι δημιουργήσατε μεγάλες αυταπάτες σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές, τους οποίους πετάξατε βίαια με την πολιτική σας έξω από τα σχολεία, γιατί τους λέγατε, όταν τους πετάγατε έξω από τα σχολεία για "ελεύθερους ορίζοντες" και αντί γι' αυτό τους ρίχνετε σφαλιάρες, τους λέγατε να μάθουν τέχνη να μην χάνουν τα χρόνια και τρώνε καρπαζιές και βρίσκουν στα ΤΕΕ μια διαλυμένη κατάσταση. Αντί για υποσχέσεις για σύγχρονες σχολές, εξοπλισμένες, με εργαστήρια και καθηγητές, βρήκαν άδειες αίθουσες, χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές.
Ο ίδιος είπατε τώρα ότι δεν έχουν βιβλία. Συνολικά, στα ΤΕΕ του νομού Λάρισας όπου φοιτούν πάνω από 4.000 μαθητές υπάρχουν 133 κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε ειδικότητες. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα κενών θέσεων εκπαιδευτικών στην ειδικότητα της πληροφορικής 10 εκπαιδευτικοί στο 2ο ΤΕΕ Λάρισας, 7 στο 4ο ΤΕΕ, 5 στο ΤΕΕ Φαρσάλων. Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες όπως στην κομμωτική και στη νοσηλευτική όπως και στο 7ο ΤΕΕ Λάρισας, στο ΤΕΕ Ελασσόνας και στο ΤΕΕ Τυρνάβου. Σε όλα τα ΤΕΕ δηλαδή υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές στις ειδικότητες. Επίσης στα εργαστήρια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που συνολικά είναι 19. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν 4 εργαστήρια πληροφορικής στο ΤΕΕ της Λάρισας και συνολικά σε όλα τα ΤΕΕ όπως κομμωτική, ψυκτική ή άλλες ειδικότητες υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
'Όσον αφορά τις αίθουσες διδασκαλίας, αυτά που έγιναν κυρίως εκτός από τα δύο, είναι σχολεία τα οποία δημιουργήθηκαν σε απογευματινή βάρδια σε άλλα σχολεία που λειτουργούν ως γυμνάσια το πρωί. 'Ετσι δεν λύνεται το πρόβλημα.
Εμείς ζητάμε την άμεση κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό στα ΤΕΕ, γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και σε υλικοτεχνική υποδομή. Βεβαίως, υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα των αποφοίτων ΤΕΕ να έχουν την δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις με αναλογική δυνατότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και βέβαια, είναι αίτημά μας να αναβαθμιστεί η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς καθημερινά απ' όλες τις πλευρές δηλώνεται δημόσια ότι είναι ανάγκη της κοινωνίας να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Βέβαια, αυτό το χάλι και αυτή η φαρσοκωμωδία στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, πρέπει κάποτε να εξαλειφθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν έχω πολλά να προσθέσω για τα στοιχεία που παρέθεσα σε ό,τι αφορά τη Λάρισα στην πρωτολογία μου, κύριε Πρόεδρε. Ο συνάδελφος μάλλον δεν με παρακολούθησε στην παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων.
Δεν θα ισχυρισθώ σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ΤΕΕ. Το έχω πει πολλές φορές σ' αυτή την Αίθουσα, όπως επίσης έχω υπογραμμίσει την ανάγκη να εντείνουμε ρυθμούς επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Τα ΤΕΕ είναι ένας νέος τύπος σχολείου και πράγματι έχουμε δρόμο να διανύσουμε αλλά για να διανύσουμε αυτό το δρόμο κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, έχουμε κάνει όλο αυτό τον προγραμματισμό και βέβαια, αυξήσαμε σημαντικότατα τα κονδύλια. Από 128 δις που είχε αποφασισθεί να διατεθούν από το Β΄ ΕΠΕΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή στα πλαίσια της χρηματοδότησης και από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, τα έχουμε αυξήσει στα 188 δις δραχμές.
'Όπως σας είπα, δεν είναι αληθές αυτό που επικαλείσθε ότι δεν υπάρχουν δουλειές στα ΤΕΕ. 'Εχουμε 580 τύπους βιβλίων που διανεμήθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία και διανέμονται επίσης αυτά που παραδόθηκαν πρόσφατα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Δημιουργήσαμε μέσα σε 2 χρόνια μια πλήρη θα έλεγα βιβλιοθήκη για τους μαθητές των ΤΕΕ. Σε ό,τι αφορά επίσης την στελέχωση αναφέρθηκα νωρίτερα και στη στελέχωση που γίνεται αυτές τις μέρες λόγω της λίγο καθυστερημένης έκδοσης των αποτελεσμάτων από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την πληροφορική, θα αγνοείτε πιθανά ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έγινε η τοποθέτηση 1.000 εκπαιδευτικών πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα και ένας σημαντικός αριθμός βέβαια απ' αυτούς τους 1.000, αφορά και τις ανάγκες πληροφορικής για τα σχολεία του Νομού Λάρισας.
Τέλος, θα επαναλάβω αυτό που σας είπα για τα εργαστήρια πληροφορικής. 'Ηδη 7 εργαστήρια έχουν παραληφθεί για τα ΣΕΚ και τα ΤΕΕ του Νομού Λάρισας, αξίας 55 εκατ. δραχμών, ενώ έχουμε προγραμματίσει άμεσα να παραδοθούν ακόμα 14 εργαστήρια πληροφορικής συνολικού κόστους 106 εκατομμυρίων δραχμών. Η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά βαίνει συνεχώς και με πολύ γρήγορους ρυθμούς βελτιούμενη και αυτή είναι η επιδίωξή μας, το συντομότερο χρονικό διάστημα να έχουμε επιτύχει τον στόχο και φαντάζομαι ότι αυτός είναι κοινός στόχος και δικός μας και δικός σας να λειτουργούν σε πολύ καλό επίπεδο τα ΤΕΕ σ' όλη την Ελλάδα και στον Νομό Λάρισας.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.10.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 542 φορές