Βουλή των Ελλήνων

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νομοθεσία
 / Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΗ΄
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2001
-----------------------------------------------
../..

../..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 60/22.10.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικώς με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ως προς τις διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:
"Τον Ιανουάριο του 2001 ξεκίνησε η εφαρμογή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού που αφορά αντικείμενο των Υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης: Τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων (απαγόρευση εισόδου εξωσχολικών στοιχείων, ασφάλεια μαθητών, μέριμνα για τα κτίρια, προστασία σχολικού εξοπλισμού). Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία σε εκατόν σαράντα έξι δήμους και από τρεις χιλιάδες τριακόσιους φύλακες, πλησιάζει στο τέλος του (Νοέμβριος 2001).
Ερωτάται ο Υπουργός:
Αληθεύει ότι πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ανάμεσα στους δήμους και τους ανωτέρω τρεις χιλιάδες τριακόσιους φύλακες φύλακες;
Υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν οι ανάγκες ως προς τη φύλαξη όλων των σχολικών κτιρίων της χώρας; Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Λάμπρος Παπαδήμας.
Καλορίζικος, κύριε Υφυπουργέ.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Οι γιατροί θα σώσουν το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, κύριε Κακλαμάνη.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Κύριε Πρόεδρε, το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 με συγχρηματοδότηση του Υπουργείου μας και του ΟΑΕΔ, και κάλυψε πραγματικά όπως αναφέρει ο ερωτών συνάδελφος εκατόν σαράντα έξι δήμους.
Είναι ένα πρόγραμμα που θεωρούμε ότι έχει πετύχει. Στόχευε στο να αποκτηθεί εργασιακή εμπειρία απ΄ αυτά τα άτομα, αλλά περισσότερο απ΄ αυτό στόχευε στο να δώσει ένα ερέθισμα στους δήμους, για να μπορέσουν να φυλάξουν τα σχολικά κτίρια, γνωρίζοντας ότι θα ενισχυθούν σε αυτήν την προσπάθειά τους.
Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε συνεννοήσεις με την ΚΕΔΚΕ, για το πώς θα μπορέσει το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε δήμους και σε σχολικά κτίρια που ήδη δεν εφαρμόζεται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εμείς παρεμβαίνουμε στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Είναι δικαίωμα του κάθε ΟΤΑ, αφού είναι δική του περιουσία το σχολικό κτίριο, να αποφασίσει αν θα το φυλάει, αν θα το φυλάει σε εικοσιτετράωρη βάση ή αν θα το φυλάει κάποια οκτάωρα τις εργάσιμες μέρες ή όλες τις μέρες της εβδομάδας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω αν η συντομία είναι το νέο χαρακτηριστικό των υπουργών. Δεν εξαντλήσατε το χρόνο, κύριε Υπουργέ και αυτό είναι θετικό.
Ο κ. Λοβέρδος έχει το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ, και καλή επιτυχία στο κυβερνητικό έργο για το καλό όλων μας.
Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να συμπληρώσει λίγο την απάντηση αυτή ή η Κυβέρνηση, να μας δώσει κάτι σαφέστερο μέσα από μία διϋπουργική εξέταση του προβλήματος: Παιδεία, δημόσια τάξη, ΟΤΑ και Υπουργείο Εσωτερικών.
Κύριε Υπουργέ, το πρόγραμμα τελειώνει, ολοκληρώνεται. Σε δέκα μέρες σε αυτούς τους εκατόν σαράντα έξι δήμους δεν θα υπάρχουν οι συγκεκριμένοι φύλακες. Στα δε υπόλοιπα σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα δεν υπάρχουν ούτε αυτήν τη στιγμή. Τι θα γίνει; Εάν τουλάχιστον το πρόγραμμα αυτό συνεχιστεί με άλλον τρόπο, δηλαδή με τη σύμβαση εργασίας, που έτσι τουλάχιστον έχει ακουστεί για το συγκεκριμένο χώρο και σε σχέση με τη φύλαξη των κτιρίων, των εξοπλισμών και την προστασία των μαθητών, εν πάση περιπτώσει σε μία μικρογραφία, κάτι θα γίνει. Εάν όμως δεν υπογραφεί η σύμβαση αυτή, και οι μέρες που μας έμειναν είναι περίπου δέκα, τι πρόκειται να γίνει;
Το δεύτερό μου ερώτημα που δεν άκουσα να απαντιέται, είναι τι προβλέπεται με τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα -έχει αναδειχθεί και στην Αίθουσα αυτή κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο- σε σχέση με την προστασία των μαθητών, σε σχέση με το φαινόμενο της σχολικής βίας από ανηλίκους προς ανηλίκους και μέσα στα σχολεία. Και είχε ειπωθεί από τους συναρμοδίους Υπουργούς ότι γι' αυτό λαμβάνεται μέριμνα. Ως πρώτο δε στάδιο της μέριμνας αυτής είχε αναφερθεί το πρόγραμμα, για το οποίο σας ερωτώ και για το οποίο μου απαντήσατε. Τι θα γίνει όμως γενικότερα, κύριε Υπουργέ; Έχει υπάρξει τέτοια μέριμνα; Έχει υπάρξει διϋπουργική συνεργασία; Θα αντιμετωπιστεί το θέμα; Και μόνο αν συνυπολογίσουμε το χρόνο προκήρυξης θέσεων στο δημόσιο, εάν πάμε να καλύψουμε συνολικά το θέμα για το μέλλον, θέλουμε χρόνο. Αυτό το χρόνο τον έχουμε ήδη διανύσει; Έχουμε στόχευση να τον διανύσουμε σύντομα; Αυτά είναι τα ερωτήματά μου. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Κύριε Πρόεδρε, απ΄ ό,τι είναι γνωστό υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τα σχολεία βέβαια είναι δημόσιος τομέας. Αυτό το πρόγραμμα είχε το πλεονέκτημα το ότι έγιναν προσλήψεις σε συντομότατο χρονικό διάστημα ατόμων, τα οποία εκπαιδεύονταν επί έντεκα μήνες πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Θεωρούμε, όπως είπα και στην αρχή, ότι το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του. Και ερέθισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί είδαν ότι μειώθηκαν τρομερά οι ζημιές, υπήρξαν αποτελέσματα από τη φύλαξη των σχολείων, ουσιαστική προστασία της μαθητιώσας νεολαίας. Κι αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι αυτήν τη στιγμή μέσα από το όργανο, το οποίο τους εκφράζει, από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, είναι αποφασισμένοι να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εμείς θα τους βοηθήσουμε οικονομικά πάνω σ΄ αυτήν τους την προσπάθεια.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στενή επαφή του Υπουργείου με την ΚΕΔΚΕ, για να μπορέσουν να βρουν τον τρόπο, με τον οποίο θα καλυφθούν τα σχολικά κτίρια, που μέχρι σήμερα φυλάσσονταν, αλλά και όσα εκδηλώσει ενδιαφέρον η Αυτοδιοίκηση να φυλάξει στο μέλλον. Γι' αυτό είπα ότι δεν καταργούμε την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Πιθανότατα σ΄ ένα νησάκι, που είναι περιορισμένος ο πληθυσμός των ατόμων που βρίσκονται εκεί να εκτιμήσει η Αυτοδιοίκηση ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος φύλαξης, γιατί θα μπορούσε ίσως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τις ώρες της λειτουργίας των σχολείων, αλλά και τις ώρες που χρησιμοποιούν τον αύλιο χώρο οι μαθητές να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης.
Δεν σημαίνει αυτό ότι το μέτρο θα έχει μια καθολικότητα για όλη την Ελλάδα. Είναι θέμα της Αυτοδιοίκησης. Είναι δικό της περιουσιακό στοιχείο, ασφαλώς όμως ενδιαφέρει και το Υπουργείο Παιδείας. Ήταν σε συνεργασία το Υπουργείο Παιδείας με το Υπουργείο Εσωτερικών όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για τη συνέχιση του προγράμματος.

../..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 25.10.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 542 φορές