Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Οι παγίδες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Οι παγίδες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης
Η κρίση έχει κρατήσει τις τιμές ενοικίασης στα περσινά επίπεδα, ωστόσο δεν λείπουν οι επιτήδειοι που τις ανεβάζουν τον Σεπτέμβριο.
27/8/2009 9:57:12 πμ

Καπελωμένα... ενοίκια με ποσά από 30 έως 100 ευρώ θα πληρώσουν πολλοί γονείς φοιτητών στην προσπάθειά τους να μισθώσουν ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα για τις ανάγκες στέγασης των παιδιών τους.

CLOSE WINDOW

Και δεν είναι μόνο ότι το ενοίκιο για μόλις 30 τετραγωνικά θα φτάνει τα 400 ευρώ, αλλά και η εικόνα του διαμερίσματος που θα διαφημίζεται μέσα από τις μικρές αγγελίες θα τους απογοητεύει. Μία... τρύπα ανήλιαγη, με... σχεδόν ανύπαρκτη θέρμανση, με... μπόλικη υγρασία και παλιά ξεφτισμένα ντουλάπια...

Η... μάχη των γονιών για την εύρεση φοιτητικής στέγης, προκειμένου τα παιδιά τους να περάσουν τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους, ξεκινά και οι παγίδες πολλές. Οπως η κερδοσκοπική πρακτική επιτήδειων να ανεβάζουν για δύο μήνες τα ενοίκια.

Το «Εθνος» μέσα από έρευνα σε φοιτητουπόλεις παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων. Το γενικό συμπέρασμα, όπως περιγράφουν μεσίτες, είναι πως οι τιμές ενοικίασης λόγω της οικονομικής κρίσης παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα η προσφορά σε γκαρσονιέρες και δυάρια είναι μικρή, ιδίως σε νεόδμητες πολυκατοικίες, ενώ τα παλιά μικρά διαμερίσματα έχουν σταθερές στο ύψος τους... τιμές ενοικίων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω της οικοδομικής ανέγερσης των τελευταίων χρόνων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα πράγματα είναι πιο ομαλά.

Ειδικότερα στην περιοχή της Αθήνας και ιδίως στις κλασικές περιοχές όπου επιλέγουν οι φοιτητές, Ζωγράφου, Ιλίσια, Αμπελόκηπους, Κυψέλη, Πατήσια, Καλλιθέα κλπ., μεσίτες που μιλούν στο «Εθνος» επισημαίνουν τον κίνδυνο με τα... καπέλα που βάζουν στις τιμές των ενοικίων.

«Δυστυχώς υπάρχει το φαινόμενο ορισμένοι ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών και των παιδιών τους να βρουν να νοικιάσουν διαμέρισμα, να αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων από 30 έως και 100 ευρώ για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου», λέει ο Ευ. Ξέστερνος, πρόεδρος της μεσιτικής εταιρείας αστικών συμβάσεων «Ξέστερνος και Συνεργάτες».

Την τάση αυτή διαπιστώνει και η Μ. Μπουγονικολού, μάνατζερ στην «Ιntercasa», η οποία συμπληρώνει:

«Τα νεόδμητα μικρά διαμερίσματα είναι λίγα, μια και οι κατασκευαστές έχουν μεγάλο κόστος για την κατασκευή τους και έτσι επιλέγουν να κάνουν μεγαλύτερα. Συνεπώς η προσφορά είναι μικρή και έτσι οι φοιτητές αναγκάζονται να στρέφονται στα παλιά δυάρια στις παλιές γκαρσονιέρες. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές ανεβασμένες».

Μετακομίζουν
«Επειδή τα ενοίκια αυτά δεν δικαιολογούνται», συνεχίζει ο κ. Ξέστερνος, «παρατηρείται τον Δεκέμβριο οι φοιτητές και αφού έχουν κάνει νέες παρέες να μετακομίζουν σε μεγαλύτερα διαμερίσματα και να συγκατοικούν, όπου οι τιμές είναι συμφέρουσες».

«Βλέπουμε λοιπόν», παίρνει τον λόγο η κ. Μπουγονικολού, «να επιλέγουν περιοχές μακριά από τα ΑΕΙ ή τα ΤΕΙ, και αφού υπάρχει το ΜΕΤΡΟ πλέον η μετακίνησή τους είναι πιο εύκολη».

Η ίδια επίσης περιγράφει και τις απαράδεκτες συνθήκες που συναντούν γονείς και φοιτητές αναζητώντας ένα διαμέρισμα: «Σπίτια-τρώγλες νοικιάζονται σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές και συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην είναι βιαστικοί».

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αθήνας - Αττικής Γ. Ρεβίθης εφιστά επίσης την προσοχή και σε ένα άλλο φαινόμενο, των... ψευτομεσιτών:

«Οταν αναζητούν φοιτητική στέγη, να μην προκαταβάλλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών ή ψευτομεσίτες, οι οποίοι ζητούν από αυτούς 100 έως 300 ευρώ για να τους υποδείξουν σπίτια, εξαπατώντας τους και θησαυρίζουν σε βάρος τους χωρίς ποτέ να τους βρουν κάποια κατοικία».

ΕΠΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Επτά συμβουλές προς τους γονείς και τους φοιτητές που αναζητούν να νοικιάσουν σπίτι δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στρ. Παραδιάς:

1 Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων!!

2 Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

3 Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

4 Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

5 Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

6 Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

7 Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά μην προκαταβάλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αυξημένη η προσφορά ακινήτων, πιθανή η πτώση των τιμών

Στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο χρόνο παραμένουν προς το παρόν οι τιμές για τη φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας που φιλοξενούν πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ.

Η προσφορά στέγης είναι γενικά αυξημένη, ενώ η ζήτηση θα κρίνει τελικά αν οι τιμές θα κρατηθούν στα σημερινά επίπεδα ή αν θα πέσουν ελαφρά τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η κίνηση άρχισε εδώ και έναν μήνα από όσους ήταν σίγουροι ότι περνούν στη Θεσσαλονίκη. Σπίτια υπάρχουν διαθέσιμα και το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι πως οι ιδιοκτήτες δεν διαπραγματεύονται τις τιμές και μένουν αμετακίνητοι στην αρχική τιμή.

Αυτό συμβαίνει κατά κόρον φέτος, αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως περνώντας οι μέρες κι όσο τα σπίτια μένουν αδιάθετα, οι τιμές θα πέσουν», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου. Οσοι γονείς αποφασίζουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα επιλέγουν είτε κάποιο παλιό στο κέντρο είτε κάποιο καινούργιο στα δυτικά, όπου υπάρχουν νέες γειτονιές.

Για ένα παλιό δυάρι στο κέντρο θα δώσουν 100.000 ευρώ (ίσως και περισσότερα), ενώ στα δυτικά μπορούν να βρουν καινούργιο, στα ίδια τετραγωνικά, με 80.000 ευρώ. Οσο για τα ανατολικά, οι τιμές είναι απλησίαστες. Εκεί υπάρχουν πιο καινούργια, αλλά και πιο ακριβά σπίτια, αφού οι γκαρσονιέρες πουλιούνται 140.000 ευρώ και νοικιάζονται 400 ή 500 ευρώ τον μήνα τα δυάρια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλη προσφορά και μικρή ζήτηση είναι η εικόνα στην Αλεξανδρούπολη. Το κύριο χαρακτηριστικό και της φετινής περιόδου είναι ότι οι φοιτητές θέλουν γκαρσονιέρες σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

«Μόνο 3 στους 100 ζητούν μεγάλα σπίτια για συγκατοίκηση. Ολα τα παιδιά θέλουν να μείνουν μόνα τους», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης, Αγγελική Γκρασνέλη. Οι τιμές ξεκινούν από 250 ευρώ για ένα επιπλωμένο στούντιο, 230 ευρώ για μια γκαρσονιέρα παλιάς κατασκευής, 300 ευρώ για ένα δυάρι επίσης παλιό και 370 ευρώ για ένα δυάρι σε νεόδμητη οικοδομή.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις, τα Γιάννενα έχουν αυξημένη ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων από τους φοιτητές. Πολλοί γονείς επιλέγουν να αγοράσουν σπίτι στα παιδιά τους που σπουδάζουν εκεί για να το εκμεταλλευτούν στο μέλλον.

Οι τιμές για αγορά κατοικίας κυμαίνονται από 1.800-2.500 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με την παλαιότητα και την κατασκευή, ενώ οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Ανατολή και τα Σεισμόπληκτα.

Οι παλιές γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 300-330 ευρώ αν είναι μέσα στην πόλη και προς 280-300 ευρώ αν είναι εκτός πόλης. Οσο για τα δυάρια, θα βρει κανείς ένα παλιό προς 300-350 ευρώ κι ένα καινούργιο προς 350-400 ευρώ τον μήνα.

n ΒΟΛΟΣ

Σταθερές για τρίτη χρονιά παραμένουν οι τιμές στον Βόλο, ενώ μόλις ένα 5% των νεοεισαχθέντων φοιτητών ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι.

Οι τιμές για αγορά είναι υψηλές και κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 2.800 ευρώ/τ.μ. Οι -λιγοστές πλέον- γκαρσονιέρες στο κέντρο του Βόλου νοικιάζονται προς 220-250 ευρώ, τα δυάρια προς 300-350 ευρώ αν είναι παλιά και κοντά στα 400 ευρώ αν είναι καινούργια.

ΛΑΡΙΣΑ
Δυσεύρετα, αλλά και ακριβά, είναι τα καινούργια διαμερίσματα στο κέντρο της Λάρισας.

Η κίνηση ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες από νεοεισαχθέντες φοιτητές και οι τιμές σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, αφού η κρίση δεν επιτρέπει αυξήσεις.

Για ένα στούντιο οι φοιτητές χρειάζονται γύρω στα 220 ευρώ, για μία παλιά γκαρσονιέρα από 250-280 ευρώ, για μια καινούργια μέχρι και 300 ευρώ και για ένα δυάρι 320-380 ευρώ/μήνα.

ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη ζήτηση για τα δυάρια
Καλή είναι η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων στην Πάτρα. Το ενδιαφέρον έχει αρχίσει και πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που παίρνουν τηλέφωνα για να νοικιάσουν. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης. Τα ενοίκια στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 220 έως 350 ευρώ και για τα δυάρια από 250 έως 400 ευρώ.

ΠΥΡΓΟΣ
Επάρκεια διαμερισμάτων
Δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης οι νέοι σπουδαστές που πέτυχαν στα ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας. Υπάρχει επάρκεια διαμερισμάτων, κυρίως γκαρσονιέρες και δυάρια, ενώ οι τιμές ενοικίων είναι προσιτές. Συγκεκριμένα οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ, ενώ ένα καλό δυάρι φτάνει στα 350 ευρώ. Αν κάποιοι προτιμήσουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές κυμαίνονται από 1.250 έως 1.550 ευρώ ανά τ.μ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Γκαρσονιέρες με 200 ευρώ
Κανένα πρόβλημα όσον αφορά την εξεύρεση κατοικίας δεν θα αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές τόσο των Σχολών του ΤΕΙ Καλαμάτας όσο και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η βάση εισαγωγής 10, που επιβλήθηκε πριν 2 χρόνια, έφερε το ΤΕΙ Καλαμάτας στα όρια του κλεισίματος σχολών, ενώ όσοι είχαν επενδύσει στη φοιτητική στέγη -και δεν ήταν λίγοι- κατέγραψαν ζημιές. Ενα μέρος της ζημιάς καλύφθηκε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, παρ όλα αυτά πολλές γκαρσονιέρες και δυάρια μένουν χωρίς ενοικιαστή. Οι ιδιοκτήτες ευελπιστούν ότι φέτος το ΤΕΙ θα έχει περισσότερους φοιτητές, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν τη νέα σχολή Λογοθεραπείας. Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Δημήτρη Αδαμόπουλο, υπάρχουν στην Καλαμάτα αρκετές διαθέσιμες γκαρσονιέρες και δυάρια, ενώ οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 200 ευρώ για τις επιπλωμένες γκαρσονιέρες και γύρω στα 300 - 350 ευρώ για τα επιπλωμένα δυάρια.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Καλές τιμές εκτός πόλης
Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Πρέβεζα και η ανέγερση νέων οικοδομικών συγκροτημάτων μέσω αντιπαροχής είχαν ως αποτέλεσμα να χτιστούν πολλά καινούργια σπίτια στην περιοχή.

Μετά τη θέσπιση της βάσης του 10, οι φοιτητές που φτάνουν στην Πρέβεζα έχουν μειωθεί και αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να «πέσουν» και οι τιμές στα προς ενοικίαση ακίνητα.

Ετσι, μία γκαρσονιέρα πενταετίας μπορεί να νοικιαστεί στο ποσό των 150 ευρώ, ενώ στις καινούργιες επιπλωμένες οι τιμές κυμαίνονται στα 200 έως 250 ευρώ. Για τα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από 250 και φτάνουν τα 350 ευρώ, ενώ μετά και τη δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας οι φοιτητές μπορούν να βρουν σπίτια σε καλές τιμές και σε περιοχές έξω από το κέντρο της πόλης.

ΚΡΗΤΗ
Πρόβλημα στο Ηράκλειο
Λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές των ενοικίων στις φοιτητούπολεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων δεν είναι τσουχτερές...

Οπως αναφέρουν μεσίτες, κρατούνται σε λογικά επίπεδα και στο κέντρο των πόλεων η γκαρσονιέρα, ανάλογα με την παλαιότητα, φτάνει μέχρι 350 ευρώ, στο δυάρι έως 500 ευρώ, ενώ στα τριάρια και τεσσάρια μέχρι 700 ευρώ.

Στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο τα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, με δεδομένη τη σχεδόν ανύπαρκτη υποδομή σε δημόσιες φοιτητικές εστίες, ωστόσο με μια καλή έρευνα και ιδίως στα πέριξ των πόλεων είναι εύκολο να βρεθεί διαμέρισμα. Πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν τη συγκατοίκηση, νοικιάζοντας μεγαλύτερα διαμερίσματα. Στα Χανιά είναι πιο ομαλά τα πράγματα.

ΡΟΔΟΣ
Σπίτι χωρίς δυσκολίες

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες θα βρουν οι φοιτητές να νοικιάσουν διαμερίσματα στη Ρόδο. Οι τιμές στα μικρά κυμαίνονται από 250 έως 450 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι γκαρσονιέρα ή δυάρι.

Η εύρεση ακινήτου είναι εύκολη, μια και τη χειμερινή περίοδο δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.

ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ - Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ - Π. ΤΣΩΝΗΣ - Σ. ΓΙΑΜΑ - Π. ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ - Λ. ΜΠΑΣΤΑ - Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ




Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.09.2009 09:00:01
 
Αναγνώσθηκε 311 φορές