Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν τις κενές θέσεις στα σχολεία

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν τις κενές θέσεις στα σχολεία

Της ΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ

Την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την αντικατάστασή του από μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων διορισμών, με παράλληλη διατήρηση του θεσμού των αναπληρωτών, μελετά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Στις προθέσεις του υπουργού είναι να σταματήσει να υπάρχει αυτή η ιδιότυπη «ομηρία» των εκπαιδευτικών, το καθεστώς της απασχόλησης με ωριαία αποζημίωση που δεν συνάδει με τη βαρύτητα του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν. Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό χθες σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για την Παιδεία ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «χρειάζονται αλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν την αίσθηση των συγκρούσεων με κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές». Και πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε, εκεί που απαιτούνται ρήξεις και τομές, αυτές να είναι με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», χαρακτηρίζοντας γι’ άλλη μια φορά «υπεύθυνη» τη στάση όσων αποφάσισαν να συμμετέχουν στο διάλογο και σημειώνοντας ότι «εμείς εξετάζουμε τις προτάσεις και τις θέσεις και εκείνων που αποφάσισαν να μη συμμετέχουν».

Το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη αναμένεται τον Οκτώβριο και ακολούθως, όπως είπε ο υπουργός, «θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, χωρίς αιφνιδιασμούς και με την ίδια προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη συναίνεση, στο νομοθετικό έργο που απαιτείται».

Για την έως τώρα πορεία του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός επρόκειτο να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μία ώρα αργότερα -στις 12 το μεσημέρι- είναι προγραμματισμένη η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπαμπινιώτη.

Χθες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι «η ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και οι συνακόλουθες αλλαγές στο Γυμνάσιο και το σύστημα τεχνικής εκπαίδευσης αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν με συναίνεση και να διαμορφώσουν μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα για τη χώρα». Κομβικό σημείο η αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Για τα νέα βιβλία και την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών στο Λύκειο, μίλησε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κρινιώ Κανελλοπούλου.

Το Εθνικό Απολυτήριο

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο Λύκειο, με εισαγωγή μαθημάτων επιλογής που θα διευρύνονται από τάξη σε τάξη, καθώς και σταδιακό περιορισμό των γνωστικών αντικειμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο. Θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται όλα τα σημερινά (ή και περισσότερα) μαθήματα, οι μαθητές όμως θα επιλέγουν μικρότερο αριθμό μαθημάτων, με καθένα από τα οποία θα ασχολούνται περισσότερο χρόνο στο σχολείο. Σε σχέση με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπεται ότι εφόσον το εθνικό απολυτήριο θα πιστοποιεί ουσιαστικές γνώσεις, η κατοχή του θα διασφαλίζει θέση σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Οι εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες αντίστοιχες των σημερινών, ενώ τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα στην οποία θα περιλαμβάνεται σταθμισμένης δυσκολίας μεγάλη πληθώρα θεμάτων. Τα Ιδρύματα θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας που θα λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στις σχολές τους. Οι μαθητές θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εισαγωγή σε όσες σχολές επιθυμούν.

Παπαγαλία τέλος

«Μακάρι όλα στην Ελλάδα να πήγαιναν τόσο καλά όσο ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Αδώνιδος Γεωργιάδη, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό τον υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργου Μπαμπινιώτη. Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «το σημαντικότερο θα είναι να βγαίνει ένας μαθητής από το σχολείο όχι εθισμένος στην παπαγαλία και την αποστήθιση, αλλά στο να έχει αποκτήσει έστω και στοιχειωδώς κριτική σκέψη».




Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 16.07.2009 15:35:01
 
Αναγνώσθηκε 474 φορές