Βουλή των Ελλήνων

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ             

Πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Σερρών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χωρίς πρόσβαση σε 9.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας! – Η υποχρηματοδότηση πλήττει καίρια την εκπαίδευση και την έρευνα!

 

Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη

Όταν η πρόσβαση στην γνώση θεωρείται πολυτέλεια, βάρος για το δημόσιο ταμείο και τελικά εμπόρευμα, όπως γίνεται από την πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, τότε είναι δυνατόν να συμβεί και το αδιανόητο: Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας μένουν χωρίς πρόσβαση σε 9.000 επιστημονικά ηλεκτρονικά περιοδικά. Στην εποχή της πληροφορίας, οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι ερευνητές στερούνται ένα βασικό και αναντικατάστατο εργαλείο της δουλειάς τους.

Για το θέμα κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Ν. Σερρών του ΠΑΣΟΚ, την οποία παραθέτουμε:

Η πολιτική συστηματικής υποχρηματοδότησης προς την εκπαίδευση και την έρευνα, που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της με την πλήρη έλλειψη χρηματοδότησης στην οριζόντια δράση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, η οποία  επί μία δεκαετία τώρα επέτρεπε στους χρήστες τους την καίρια για την εκπαιδευτική διαδικασία και για την έρευνα πρόσβαση σε περίπου 9.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά. Για το ζήτημα λάβαμε το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες τις διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι απλή αμέλεια, καθώς αντανακλά τις ταξικές επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει την βασική της πολιτική, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση και η επιστημονική έρευνα αντιμετωπίζεται ως βάρος για το δημόσιο ταμείο και ως εμπόρευμα διαθέσιμο μόνον σε όσους μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. Υπουργοί

1.      Ποια είναι η αξιολόγηση της Κυβέρνησης για την σημασία της πρόσβασης των χρηστών των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον επιστημονικό πλούτο των 9.000 ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών για την εκπαιδευτική διαδικασία στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα στην χώρα μας;

2.      Για ποιους λόγους δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι συμβάσεις που θα επέτρεπαν την χρηματοδότηση της σχετικής οριζόντιας δράσης;

3.      Τί έχουν να απαντήσουν στις εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητών, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων, διδασκόντων και ερευνητών, των οποίων το επιστημονικό έργο ουσιαστικά τίθεται εν αμφιβόλω με την διακοπή της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφορίας και επιστημονικής ενημέρωσης;

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 25.06.2009 15:40:01
 
Αναγνώσθηκε 567 φορές