Φορέων Τεχνικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


 


    κάθε ΣΤΑΓΟΝΑ είναι Πολύτιμη………….


     Το νερό αποτελεί σίγουρα το πολυτιμότερο αγαθό και όλοι εμείς του 'Δυτικού κόσμου' το απολαμβάνουμε – και το σπαταλάμε – χωρίς δεύτερη σκέψη. Στατιστικά καταναλώνει κάθε άτομο στην Ευρώπη γύρω στα 120 λίτρα νερό ημερησίως, από τα οποία μόνο τα 4 λίτρα  χρησιμοποιούνται για να πιούμε και να μαγειρέψουμε. Η μέση ατομική κατανάλωση στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία φτάνει μάλιστα τα 200 λίτρα ημερησίως.Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Unicef, πεθαίνει ένα παιδί κάθε 15 δευτερόλεπτα, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και των τραγικών συνθηκών υγιεινής, μια και περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του συνολικού πληθυσμού, δεν έχει καν πρόσβαση σε τουαλέτα! Στην Αφρική  κουβαλάνε, κυρίως γυναίκες, το απαιτούμενο νερό για τις ανάγκες της οικογένειας σε αποστάσεις πάνω από 10 χιλιόμετρα καθημερινά, κατά τις περιόδους ξηρασίας. Ακόμα και σε ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Κίνα, το 90% το αγωγών νερού είναι ακατάλληλοι ενώ τα τρία τέταρτα του νερού των ποταμιών δεν είναι πόσιμο, εξαιτίας της εκτεταμένης μόλυνσης .


       Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και ολόκληρος ο πλανήτης, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη ΅ε ένα μείζον οικολογικό πρόβλημα, αυτό της απειλουμένης λειψυδρίας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε ΅ία σειρά από αίτια όπως η έλλειψη σχεδιασμού, η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών, η περιφρόνηση των φυσικών νόμων που διέπουν τον υδρολογικό κύκλο, η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικών αλλαγών, κ.ά.


      Αν και η ορθή διαχείριση του νερού απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, ΅ε πρώτη την εξοικονόμηση νερού στην υδροφόρο γεωργία, ο καθένας ΅ας μπορεί να συμβάλλει ΅ε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη που γίνεται σήμερα. Έτσι, ενώ ο καθένας ΅ας καταναλώνει κατά μέσο όρο 100-120 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του, εύκολα θα ΅πορούσα΅ε να καταναλώνουμε λιγότερο από 70 λίτρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει ΅ε δύο κυρίως τρόπους: την αλλαγή κάποιων συνηθειών ΅ας και τη χρήση απλών τεχνολογιών εξοικονόμησης.


Ας δούμε στη συνέχεια ΅ερικούς απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού:


·                Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και 100 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.



  • Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.


  • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.


  • Βρύσες με περιορισμό ροής. Υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από την βρύση ή την κεφαλή του ντους. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς απώλεια άνεσης για τον χρήστη.


  • Διακόπτες της παροχής νερού με φωτοκύτταρα. Εξασφαλίζουν μέγιστη εξοικονόμηση νερού, αφού η βρύση κλείνει αυτόματα όταν το νερό δε χρησιμοποιείται. Τα συστήματα αυτά έχουν μεγάλο κόστος και η χρήση τους δεν συνιστάται σε κατοικίες. Είναι όμως χρήσιμα και τα συναντάμε σε κοινόχρηστους χώρους όπου συνήθως γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού (π.χ. κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια).


  • Καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Από τα καζανάκια, προτιμότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πιέσεως του κουμπιού.  Μια άλλη λύση είναι τα καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής (συνήθως 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα). Τα καζανάκια σταθερής ροής 6 ή 9 λίτρων δεν συνιστώνται.


  • Χρήση οικιακών συσκευών όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.

Το νερό στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας


Εξοικονόμηση νερού σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί κατά το σχεδιασμό των κήπων και του περιβάλλοντος χώρου. Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται έτσι ώστε:



  • Να χρειάζονται λιγότερο νερό.


  • Να αποφεύγονται είδη με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, όπως το γκαζόν και όπου αυτό είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιούνται διαπερατά υλικά, όπως χαλίκι, σπασμένες πέτρες και πλάκες με οπές, όπου το νερό της βροχής συγκρατείται στο έδαφος και συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.


  • Να χρησιμοποιούνται φυτά με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες.


  • Να επιλέγεται ένα αποδοτικό σύστημα ποτίσματος, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (για μεγαλύτερους, κοινόχρηστους κήπους συνιστάται το πότισμα στάγδην ή ένα υπόγειο σύστημα).


  • Οι υπόλοιποι χώροι (γκαράζ, διάδρομοι) να απορροφούν το νερό της βροχής ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

 


     ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


 


  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.03.2009 23:47:24
 
Αναγνώσθηκε 695 φορές