Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:                                                                          Φλώρινα, 4/3/2009

Τον Υπουργό Παιδείας

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υφυπουργό Παιδείας

 

 

Θέμα: Ανάπτυξη και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αίσθημα ευθύνης για την ανάπτυξη του νέου Πανεπιστημίου, την ποιότητα σπουδών των φοιτητών μας και τις συνθήκες εργασίας και διεξαγωγής της έρευνας, θεωρεί υποχρέωσή του να σας ενημερώσει για τα κάτωθι:

 

Υλικοτεχνικές υποδομές

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2003 (Π.Δ. 92/11-4-2003) με βάση τέσσερα Τμήματα που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έξι χρόνια μετά, διαπιστώνουμε  με λύπη ότι το νέο Πανεπιστήμιο δεν έχει αναπτυχθεί ούτε σε επίπεδο υποδομών και στελέχωσης αλλά ούτε και σε επίπεδο οργάνωσης και δημοκρατικής λειτουργίας.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν δημιουργήθηκε καμία νέα κτηριακή υποδομή παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί δύο νέα Τμήματα  (Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη) και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα)). Οι υποδομές που υπάρχουν είναι αυτές που προϋπήρχαν  της δημιουργίας του Πανεπιστημίου. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας, οι οποίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να στεγάσουν δύο Τμήματα (Δημοτικής και Νηπιαγωγών) σήμερα στεγάζουν, σε ασφυκτικές συνθήκες, τρία προπτυχιακά και τέσσερα μεταπτυχιακά Τμήματα. Το νέο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών δεν έχει εγκαταστάσεις και φιλοξενείται σε σχολεία της περιοχής. Χωρίς εγκαταστάσεις είναι και τα δύο Τμήματα της Κοζάνης (Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών), τα οποία πληρώνουν για ενοίκια περίπου 400.000 Ευρώ το χρόνο που αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.       

Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερός σχεδιασμός και προγραμματισμός που να υλοποιείται για τη δημιουργία υποδομών στις δύο πόλεις. Ζητούμε το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην πόλη της Κοζάνης και της Φλώρινας.  

 

Στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά. Στην Κοζάνη υπάρχουν δύο Τμήματα Μηχανικών (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών) και σχεδιάστηκε η δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής. Επομένως γιατί εξαγγέλλεται η δημιουργία ενός Τμήματος που ανήκει σε Πολυτεχνική Σχολή από μια άλλη πόλη; Δεν δημιουργείται διάσπαση στη συνοχή της Σχολής;

Επίσης η εξαγγελία αυτή συνεχίζει την απρογραμμάτιστη και προβληματική λογική της δημιουργίας Τμημάτων και εισαγωγής φοιτητών, όταν δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις και διδακτικό προσωπικό. Αυτός ο τρόπος δημιουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων μας δημιούργησε τα παραπάνω προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

Ζητούμε το Πανεπιστήμιο αυτό να αποκτήσει ένα σοβαρό σχεδιασμό σε σχέση με την τοποθεσία και τις Σχολές που θα αναπτύξει. Ο σχεδιασμός αυτός να ανακοινωθεί και να δεσμευτεί η πολιτεία για την υλοποίησή του.      

 

Διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό  

Παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού του Πανεπιστημίου γενικά, αλλά και των Τμημάτων ειδικότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  το  μόνιμο διοικητικό προσωπικό  αποτελείται από έναν μόνο υπάλληλο, ο οποίος εκτελεί και χρέη γραμματέα στα δύο Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη) και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα).  Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη διοίκηση είναι από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ, τα οποία, ως γνωστόν  έχουν ημερομηνία λήξης. Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απειλούν με παραίτηση από τις θέσεις τους. Ζητούμε το διορισμό μόνιμου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου. 

 

Στελέχωση του Πανεπιστημίου

Το τρίτο μεγάλο θέμα, το οποίο είναι συνυφασμένο με τα προηγούμενα, αφορά στη στελέχωση και λειτουργία των θεσμών του Πανεπιστημίου και της Διοικούσας Επιτροπής. 

Το Πανεπιστήμιο διοικείται από εννεαμελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.), διορισμένη από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας (η τελευταία ανασυγκρότησή της ΔΕ έγινε το καλοκαίρι του 2004), η οποία επέχει θέση Συγκλήτου.

Ενώ όμως το νεοσύστατο ΠΔΜ αναπτύσσεται ακαδημαϊκά, έχει στελεχωθεί και εξακολουθεί να στελεχώνεται με αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό,  η ΔΕ συνεχίζει  να αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα, τα οποία διορίστηκαν με την τελευταία ανασυγκρότηση, πριν από πέντε δηλ. χρόνια. Έτσι ένα μόνο μέλος της ΔΕ ανήκει στο ΠΔΜ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλα Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΠΙ και ΔΠΘ). Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΔΕ υπολειτουργεί με τα περισσότερα μέλη να είναι απόντα από τις συνεδριάσεις. Παρομοίως, η νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Ερευνών καταλαμβάνεται από μέλος ΔΕΠ άλλου Πανεπιστημίου με συνέπεια σοβαρές δυσλειτουργίες. Αυτή η κατάσταση θεωρείται από τα μέλη ΔΕΠ του ΠΔΜ παράδοξη, αν λάβουμε επιπλέον υπόψη μας ότι σήμερα στο ΠΔΜ υπάρχουν τρία αυτοδύναμα Τμήματα, και συνολικά 9 Καθηγητές και 9 Αναπληρωτές Καθηγητές, οι οποίοι μπορούν  να στελεχώσουν τη ΔΕ του Πανεπιστημίου. Δημιουργούνται επιπλέον απορίες για την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ στα ενυπόγραφα και προφορικώς διατυπωμένα για το συγκεκριμένο ζήτημα αιτήματα του Προέδρου της ΔΕ στους εκάστοτε Υπουργούς και αρμόδιους Γραμματείς του ΥΠΕΠΘ. Πιστεύουμε ότι εάν στη ΔΕ υπήρχε επαρκής στελέχωση με μέλη ΔΕΠ του ΠΔΜ, η εξέλιξη τουλάχιστον στο κτιριολογικό θέμα θα ήταν πιο θετική.

Δεν απέχουμε πολύ από τη συγκρότηση Πανεπιστημίου με τη λειτουργία  Συγκλήτου, διότι διαθέτουμε έξι Τμήματα, τρία εκ των οποίων είναι αυτοδύναμα. Ζητούμε, λοιπόν, την άμεση αναδιάρθρωση της εννεαμελούς Διοικούσας Επιτροπής στη λογική και δομή λειτουργίας μιας Συγκλήτου. Το αίτημα αυτό το ζήτησε και η Διοικούσα Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας με έγγραφο Αριθμ. Πρωτ. 1569 της 14/07/2004. Δηλαδή ζητούμε τη συμπλήρωση της Διοικούσας Επιτροπής με:

α) Τους προέδρους των αυτοδύναμων Τμημάτων.

β) Έναν/μία εκπρόσωπο από κάθε μη αυτοδύναμο Τμήμα εκλεγμένο από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.

Στη Διοικούσα Επιτροπή να μπορούν επίσης να συμμετέχουν:

γ) Έξι εκπρόσωποι των φοιτητών/τριών. Ένας από κάθε Τμήμα. 

δ) Εκπρόσωποι μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών από κάθε Μεταπτυχιακό Τμήμα.

 

Τα παραπάνω θέματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Ο ΕΣΔΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ζητά άμεση συνάντηση με τον Υπουργό.

 

Με  εκτίμηση

 

Το Δ.Σ.

 

Χαράλαμπος Λεμονίδης, Καθηγητής,  Πρόεδρος

Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αντιπρόεδρος

Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Λέκτορας, Γενικός Γραμματέας

Αγγελική Τσαπακίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ταμίας

Βασιλική Παπαδοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Μέλος

Σοφία Αυγητίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Μέλος

Μιχάλης Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μέλος

 

 

 

 

 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 12.03.2009 07:50:01
 
Αναγνώσθηκε 378 φορές