Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

 

 

Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕ…

μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη

Εκδόσεις Ηρόδοτος

Ματζάρου 9, Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ. 210 3626348

σελ. 249, τιμή 18 ευρώ

 

 

«Αν σταματήσουμε να κυριαρχούμε πάνω στους άλλους κινδυνεύουμε εμείς  οι ίδιοι να γίνουμε υποτελείς»!!  ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

 

Ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα της σύγχρονης Ελλάδας κυκλοφόρησε αυτή την ιστορική συγκυρία που ζει η Ελλάδα και αναφέρεται σε μια άλλη ιστορική περίοδο της αρχαίας Ελλάδας και σε ένα ηγέτη τον Αλκιβιάδη που τόσο έχει παρεξηγηθεί και ο συγγραφέας προσπαθεί να αποκαταστήσει την προσωπικότητά του!!

 

Ενόσω ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα γύρω του, ο Αλκιβιάδης εκμυστηρεύεται τα πάντα στην όμορφη εταίρα Τιμάνδρα, αναφέροντας ακόμα και στους λόγους που τον οδήγησαν στην προδοσία…

 

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια (έρευνα –συγγραφή) από τότε που ο συγγραφέας άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση Αλκιβιάδη.

Το βιβλίο μεταξύ των άλλων αποκαθιστά την αλήθεια –αν και πρόκειται για μυθιστόρημα- γύρω από την υπόθεση των Ερμοκοπιδών.

«Πριν ξεκινήσω την έρευνά μου, πίστευα κι εγώ –λέει ο συγγραφέας- ότι ο Αλκιβιάδης είχε ακρωτηριάσει τις Ερμαϊκές στήλες της Αθήνας. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική…»

 

Ο Αλκιβιάδης –το τρομερό παιδί της Ελλάδας- επίκαιρος όσο ποτέ, υπήρξε δημοκράτης στην Αθήνα, ολιγαρχικός στη Σπάρτη, βασιλικός στην Περσία, αναρχικός στη Θράκη και μετά το πέρασμά του…καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν θα είναι πια η ίδια.

Παράλληλα με την εξιστόρηση της ζωής του Αλκιβιάδη, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής  που φέρνει στο φως -26 αιώνες αργότερα- τα οστά ενός άνδρα σκεπασμένα από γυναικεία κοσμήματα!

Φιλοδοξίες, αντιζηλίες, έρωτες, μίση, πάθη, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες, συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη, άξιου απόγονου του Καζατζάκη και των άλλων καταξιωμένων λογοτεχνών της σύγχρονης Ελλάδας, όπως έχει γράψει ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος, μετά το επιτυχημένο «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής».

Ο αναγνώστης θα έχει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα και θα βοηθηθεί να καταλάβει και να αναλύσει πολλά γεγονότα και αποφάσεις που λαμβάνονται στον σύγχρονο κόσμο!!

 

Ο Αλκιβιάδης ως ηγέτης είναι, ίσως, η  χαρακτηριστικότερη φυσιογνωμία της αρχαίας Αθήνας στην πολιτική  και στρατιωτική της ζωή.(452π.χ-402π.χ). Καταγόταν από τη μεγάλη αριστοκρατική οικογένεια των Αλκμεωνιδών. Ήταν δισέγγονος του Κλεισθένη, ιδρυτή της αθηναϊκής δημοκρατίας, ανεψιός του Περικλή και αγαπητός μαθητής του Σωκράτη.  Στην περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου η πολιτική του πρακτική στόχευε: α) στην ικανοποίηση του αθηναϊκού ονείρου για πανελλήνια κυριαρχία β) στην προσωπική του ανάδειξη ως πολιτικού ηγέτη μέσω του αθηναϊκού Δήμου. Έργο του ήταν εκστρατεία στη Σικελία, που κατέληξε στη φοβερή ήττα των Αθηναίων , το 413 π.χ. Για να αποφύγει να δικαστεί στην Αθήνα, πριν από την καταστροφή στη Σικελία, κατέφυγε στη Σπάρτη, και με τις δικές του συμβουλές καταστράφηκαν οι συμπατριώτες του. Ξαναεπιστρέφει – αφού διώχτηκε από τη Σπάρτη και κατέφυγε στους Πέρσες – το 407 π.χ στην Αθήνα. Από τη σκληρή ζωή της Σπάρτης στην πολυτελή ζωή της Περσικής αυλής ο Αλκιβιάδης πολύτροπος και δεινός, ήταν αυτός που ξανάδωσε μια σειρά από ναυτικές νίκες στην Αθήνα . Όμως το 406 π.χ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ήττα του αθηναϊκού στόλου στο Νότιον (Μ. Ασία ), αν και απών. Αντίπαλός του ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Λύσσανδρος. Ο Αλκιβιάδης δεν πρόλαβε , αν και πήγε στον τόπο της ναυμαχίας και προτίμησε  να αποσυρθεί στη Χερσόνησο. Εκεί θα συμβουλεύσει τους Αθηναίους-δυστυχώς δεν τον άκουσαν! Για την ασφάλειά του μετά τη ναυμαχία και την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς θα ξανακαταφύγει στους Πέρσες. Όμως, κατά μια εκδοχή, ο σατράπης της Φρυγίας Φαρνάβαζος θα τον εκτελέσει κατ’ εντολή του Λύσανδρου. Ο Αλκιβιάδης προσωπικότητα κατά πολλούς αλαζονική,  ιδιόρρυθμη, γοητευτική, με πολλούς εχθρούς και φίλους, θεωρείται ως ο πιο κατάλληλος πολιτικός εκφραστής της ηθικής της αθηναϊκής δημοκρατίας του τέλους του 5ου αιώνα. Εγκαινίασε ένα νέο ήθος πολιτικών που κατά πολλούς, ενδιαφέρονταν για το δικό τους κυρίως συμφέρον ταυτόχρονα με το δημόσιο. Ήταν δε Ολυμπιονίκης και ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία στους νέους οι οποίοι μιμούνταν ακόμα και το ντύσιμό του.

Μένει στον αναγνώστη να «ανακαλύψει έναν άλλο Αλκιβιάδη και από μια νέα οπτική γωνία» και να αναλύσει το σήμερα ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο.

 

Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 29.11.2008 13:15:01
 
Αναγνώσθηκε 451 φορές