Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Παρέμβαση Αχαΐας

Μέλος του Δικτύου των Παρεμβάσεων

  

Λογική εκλογικών συνεργασιών ή κοινή δράση από τα κάτω;

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κείμενο «κάλεσμα ενότητας και δράσης» που κυκλοφόρησαν συνάδελφοι πρόσφατα, παρά τον ατυχή και επιπόλαιο τρόπο προώθησης και διακίνησής του από την ηγεσία της Αγ. Συνεργασίας, εκφράζει – είναι αλήθεια -  το κοινό όραμα για κοινή δράση και κοινούς αγώνες, το οποίο χαιρετίζουμε ως ιδέα. Θεωρούμε όμως ότι προηγουμένως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αναγκαία βήματα συνεννόησης και δράσης, όχι πια σε επίπεδο κορυφής, αλλά βάσης, στις τάξεις των μαχόμενων εκπαιδευτικών.

Στο ίδιο κείμενο διατυπώνεται ακόμα το αίτημα για την εκλογική συνεργασία στις προσεχείς εκλογές  για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας των: ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Αγωνιστικής Συνεργασίας, Εκπαιδευτικής Παρέμβασης, και ανεξάρτητων – ανένταχτων συναδέλφων. Εμείς, ως Εκπαιδευτική Παρέμβαση, ανταποκρινόμαστε κατ’ αρχήν σε τούτο το κάλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα από την έκβαση της παραπάνω πρότασης, προτείνουμε σε όλους, ανοικτή συνάντηση με σκοπό την ανάπτυξη της κοινής δράσης σε ζητήματα που συμφωνούμε και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που διαφωνούμε. Στην προοπτική αυτή προτείνουμε συγκεκριμένα τα εξής πρώτα βήματα:

α) Τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για τη συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.

β) Την αναζήτηση και άλλων τρόπων για την ανάπτυξη του συλλογικού στοιχείου μέσα στα σχολεία, στα κινήματα, για τη στήριξη των Γ. Σ., κ.λ.π., μέσα και έξω από την ΕΛΜΕ, για μια σειρά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας (π.χ. ασφαλιστικά  ταμεία, ΠΔΣ, κλπ). 

γ) Τη  σύσταση εκδοτικής  ομάδας για την από κοινού έκδοση εκπαιδευτικής εφημερίδας.  

Τέλος, όσον αφορά την άμεση εκλογική συνεργασία που κατ’ αρχήν ανταποκρινόμαστε, θεωρούμε ως πρώτη προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθούν θετικά και όλα τα σχήματα. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε κανενός είδους διμερή (εκλογική συνεργασία) με ένα και μόνο από τα προαναφερθέντα σχήματα.  Ειδικά δε στο ζήτημα της κοινής εκλογικής καθόδου της Εκπ. Παρέμβασης αποκλειστικά με την Αγ. Συνεργασία, όπως αρκετοί αφήνουν εκβιαστικώς να υπονοείται, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για τους εξής λόγους:

α) Η ηγεσία της Αγ. Συνεργασίας μεθόδευσε την προώθηση του κειμένου και των υπογραφών «για την κοινή δράση και ενότητα» στα σχολεία, σε ιστοσελίδες και στον τοπικό τύπο παρασκηνιακώς και δίχως καμία προσυνεννόηση με την Εκπ. Παρέμβαση (!), υπονομεύοντας την ίδια την πρόταση και  προσπαθώντας κατά βάθος να την αξιοποιήσει πολιτικά (ΣΥΡΙΖΑ). Επέδειξε δηλαδή συμπεριφορά που τραυμάτισε τις «σχέσεις εμπιστοσύνης» για μια ακόμη φορά. Υπενθυμίζουμε επίσης πως η Εκπ. Παρέμβαση λειτουργεί αυτόνομα  από  πολιτικούς φορείς, ενώ αντίθετα η Αγ. Συνεργασία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα (ΣΥΝ).

β) Μια τέτοια διμερής σταθερή εκλογική συνεργασία μακράς πνοής «δεσμεύει» μακροχρόνια, δεν  διακόπτεται χωρίς κόστος όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και ουσιαστικά οδηγεί σε σταδιακή συγχώνευση  στον πολιτικό χώρο του Συνασπισμού. Η περίπτωση συνεργασίας στα Υ. Σ. αποτελεί περιορισμένης εμβέλειας συνεργασία για μία θέση αιρετού και για ζητήματα κυρίως διαχείρισης και διαφάνειας.

γ) Επιπλέον, η Αγ. Συνεργασία επιδιώκει  σε μαζική κλίμακα την επιλογή εκπαιδευτικών στελεχών από το χώρο της στη λογική της συνδιαχείρισης. Αποδέχεται στην ουσία την «θεσμική αξιολόγηση», στηρίζει κεντρικά το «ενιαίο» επιδοματικό μισθολόγιο και δεν  πιστεύει στο όραμα του «ενιαίου σχολείου».    

Εν τέλει, η αποδοχή μιας γενικευμένης εκλογικής σύμπραξης με την Αγ. Συνεργασία, σημαίνει  αναίρεση της Εκπ. Παρέμβασης, την ακύρωση της πολιτικής αυτονομίας και ανεξαρτησία της και της πολιτικο-συνδικαλιστικής της στρατηγικής. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στη «λογική ΣΥΡΙΖΑ», του οποίου άλλωστε το εγχείρημα είναι νωπό και δεν μπορεί να καταγραφεί στις αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις. Η εποχή μας αντίθετα απαιτεί τη διαμόρφωση μιας μαχητικής πτέρυγας στο κίνημα που θα το τροφοδοτεί με ιδέες, αιτήματα, και τρόπους δράσης που θα διαμορφώνουν  προοπτική δημιουργικής αναζωογόνησης. Γι’ αυτό εκφράζουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας σε σχέδια και σενάρια (κεντροαριστερά) διαχείρισης ή στήριξης του συστήματος που  αποβαίνουν σε βάρος της παιδείας, των εργαζομένων και του λαού μας.

 

Πάτρα, 9/12-11-2008

http://paremvasi-axaias.org/



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.11.2008 12:50:01
 
Αναγνώσθηκε 303 φορές