Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                              Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2008

 

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ Τ.Ε.Ε. / Ε.ΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ»,

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

 

Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων πραγματοποίησε στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, διημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου «δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων στα T.Ε.Ε. / E.ΠΑΛ. και Επαγγελματικές Σχολές» για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των περιφερειών Κεντρικής και  Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, καθώς και για εκπροσώπους συναφών κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων.

Η διημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Εικονικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΕ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τους Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Οι στόχοι του έργου αφορούν στην:

  • Εξοικείωση των μαθητών σε μεθόδους και διαδικασίες της αγοράς εργασίας.
  • Ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα επιχειρηματικής σκέψης.
  • Ανάπτυξη προσωπικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων των μαθητών.
  • Στενότερη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας.
  • Καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος.
  • Προσπάθεια να αντιληφθούν οι μαθητές την επιχειρηματικότητα ως μια σημαντική εναλλακτική επιλογή  για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το πρόγραμμα έθεσε σαν ομάδα-στόχο μαθητές/τριες  της  Α΄ τάξης του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ, της Β’ τάξης ΕΠΑ.Λ ή Α’ τάξης ΕΠΑ.Σ, εφαρμόσθηκε σε πανελλαδική εμβέλεια και διαμορφώθηκαν 80 είδη εικονικών επιχειρήσεων, που κατηγοριοποιήθηκαν σε 13 βασικά επαγγέλματα τα οποία θα ακολουθήσουν οι απόφοιτοι της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε δεκατρείς (13) τομείς επιχειρηματικότητας: Μηχανολογικός, Ηλεκτρονικός, Ηλεκτρολογικός, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης, Κατασκευών, Χημικών και Εργαστηριακών εφαρμογών, Ναυτικός και Ναυτιλιακός, Πληροφορικής και Δικτύων Η/Υ, Αισθητικής – Κομμωτικής, Οικονομίας και Διοίκησης, Γεωπονίας – Τροφίμων – Περιβάλλοντος, Υγείας και Πρόνοιας.

Συνολικά, στα πλαίσια του προγράμματος, λειτούργησαν 2.268 εικονικές – μαθητικές επιχειρήσεις, από τις οποίες 25 αφορούσαν τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής. Η διάρκεια λειτουργίας μιας μαθητικής εικονικής επιχείρησης ήταν 48 ώρες εκτός τυπικού ωραρίου και στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 19.313 μαθητές, απασχολήθηκαν 1.023 εκπαιδευτικοί και συνεργάσθηκαν 1.850 στελέχη επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οφέλη από την εφαρμογή του έργου είναι η ενίσχυση 367 σχολικών μονάδων με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η υλοποίηση 80 προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε αντίστοιχα επιμορφωτικά κέντρα σε νομούς της χώρας και η εφαρμογή 5 προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Παρουσίαση των κεντρικών στόχων των πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων για ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, οι οποίες προτείνονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και αφορούν :

Ø                  Στη λειτουργία Ολοήμερου Τεχνικού Σχολείου με προσανατολισμό τον Ενεργειακό Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό και τη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική Κτιρίων. Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν σχετίζονται με την ενεργειακή δόμηση, την ορθολογική διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ø                  Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα στοχεύει σε ένα εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας, της οποίας το θεωρητικό μέρος θα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας για την εφαρμογή ασκήσεων των τεχνικών ειδικοτήτων, σε περιβάλλον προσομοίωσης των συνθηκών εφαρμογής των τεχνικών επαγγελμάτων.

Ø                  Στην εφαρμογή προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης με στόχο τη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών των ΕΠΑΛ/ ΕΠΑΣ. Ο στόχος της δράσης συνεισφέρει στη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας και έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφόρησης.

Ø                  Επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και συνάδουν με το πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013).  Στόχος της ενότητας αυτής είναι να διατυπωθούν εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τη σύνθεση των απόψεων των συμμετεχόντων.

Επίσης, ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί για τρόπους μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και εταιρείες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιώντας Ευρωπαϊκές δράσεις και κυρίως το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci.

Η ΣΔΣΤΕ  φιλοδοξεί στην συνέχεια της δραστηριότητας των Εικονικών Επιχειρήσεων, προτείνοντας την εναρμόνιση του νέου σχεδιασμού και εφαρμογής της, στο ήδη εγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής των πιλοτικών δράσεων «Επαγγελματισμός Προσανατολισμός» και «Πρακτική Άσκηση», που εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση –ΕΣΠΑ 2007-2013», σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΣΔΣΤΕ.

 

 

 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 05.11.2008 09:20:01
 
Αναγνώσθηκε 339 φορές