Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

WORLD CONGRESS OF PHILOSOPHY

http://www.wcp2008.or.kr/main.asp

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια από τη ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ [Fédération International des Sociétés de Philosophie (F.I.S.P. http://www.fisp.org)], σε συνεργασία κάθε φορά με μία από τις Εταιρείες μέλη, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου.

Από το 1900 έως σήμερα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Φιλοσοφίας έχει πραγματοποιηθεί στις εξής πόλεις: Παρίσι (1900, 1937), Βοστώνη (1926, 1998), Γενεύη (1904), Χαϊδελβέργη (1906), Μπολόνια (1911), Νεάπολη (1924), Οξφόρδη (1930), Πράγα (1934), Άμστερνταμ (1948), Βρυξέλλες (1953), Βενετία (1958), Μεξικό (1963), Βιέννη (1968), Βάρνα (1973), Ντίσελντορφ (1978), Μόντρεαλ (1983), Μπράιτον (1988), Μόσχα (1993), Κωνσταντινούπολη (2003) και το XXII ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στην Σεούλ.

Η επιλογή της χώρας που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο γίνεται με διαδικασία ανάλογη των Ολυμπιακών αγώνων: Οι προτάσεις των χωρών που θέτουν υποψηφιότητα κατατίθενται έξι χρόνια πριν από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και η απόφαση λαμβάνεται από τη Γενική Συνέλευση των Εκπροσώπων όλων των Φιλοσοφικών Εταιρειών του κόσμου στη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP).

Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός για κάθε χώρα που αναλαμβάνει κάθε φορά τη διοργάνωση του Συνεδρίου εφόσον δίνεται η ευκαιρία να συγκεντρωθούν φιλόσοφοι από όλον τον κόσμο –ο αριθμός των συνέδρων ανέρχεται συνήθως στις 2.500-3.000— και να αναπτυχθεί ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων των ποικίλων φιλοσοφικών και πολιτιστικών τάσεων. Στο Συνέδριο της Σεούλ, τον Αύγουστο του 2008, υπήρξε συμμετοχή από ογδόντα οκτώ χώρες και ο αριθμός των συνέδρων ανήλθε στους 2093. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1900 που το Συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε σε Ασιατική χώρα και έτυχε της θερμής στήριξης όλου του Ακαδημαϊκού χώρου της Κορέας, αλλά και της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την έναρξη του Συνεδρίου.

Το θέμα του Συνεδρίου, Rethinking Philosophy (Αναστοχαζόμενοι την Φιλοσοφία) προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, όπως καταδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των Συνέδρων και των χωρών που συμμετείχαν καθώς και από τον τεράστιο αριθμό των συνεδριών (συνολικά 498). Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και Πρόεδρος της FISP, Καθηγητής Peter Kemp, «Η φιλοσοφία ξεκίνησε με μεγάλους στοχαστές και μπορούμε να διδαχθούμε πολλά αναστοχαζόμενοι την ιστορία της φιλοσοφίας και την ιστορία των ιδεών. Αλλά η φιλοσοφία είναι επίσης  θεματοφύλακας της λογικής και θα επιζήσει μόνον εάν κατορθώσει να ανανεώσει τον ορθολογικό διάλογο εστιάζοντας σ’ αυτό που μετράει για την ανθρωπότητα στην εποχή μας. Έτσι, το να αναστοχαστούμε σήμερα στη φιλοσοφία σημαίνει να εφαρμόσουμε τις φιλοσοφικές μας δεξιότητες στις παρούσες συνθήκες της ανθρωπότητας. Συχνά λησμονούμε ότι οι οικονομικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές δυνάμεις δεν κατέχουν το μονοπώλιο της ισχύος στον κόσμο. Η φιλοσοφική επιχειρηματολογία και ο φιλοσοφικός στοχασμός συνιστούν μία δύναμη μέσω του λόγου που έχει την ικανότητα να ‘προκαλεί’ τις άλλες δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη και τις ψευδαισθήσεις και προτείνοντας έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσει η ανθρωπότητα».

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.10.2008 20:10:01
 
Αναγνώσθηκε 523 φορές