Ωράριο - Μισθοδοτικά - Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2008

15o  Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στην Κλειτορία του Νομού Αχαΐας

 

                                                             

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στις 26-29 Ιουνίου 2008 στην Κλειτορία του νομού Αχαΐας, με συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ-Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Αγωγής Υγείας του ΥΠΕΠΘ και του ΚΠΕ Κλειτορίας.

Οι 250 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μέλη παιδαγωγικών ομάδων ΚΠΕ και με αφορμή τη θεματολογία του συνεδρίου και τον γόνιμο προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκειά του, το κατέταξαν στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά γεγονότα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, Πέμπτη 26 Ιουνίου, παρευρέθησαν και χαιρέτησαν κατά την έναρξη  ο Αντινομάρχης  Αχαΐας  κ. Αν. Τριανταφυλλόπουλος, ο δήμαρχος Κλειτορίας κ. Ανδ. Δημόπουλος, η κ. Ε. Ραφαήλ  εκ μέρους του ΕΙΝ, ο κος Δ. Τάσσιος και η  κ. Ν. Κωστομούδη  εκ μέρους του ΕΠΕΑΕΚ.

Τα θέματα της πρώτης ημέρας αφορούσαν σε:

 1.Δημιουργία του θεσμού των ΚΠΕ : Η ιδέα – η υλοποίηση – η εξέλιξη

Εισηγητής ο κ. Διονύσης Μεσσάρης , διευθυντής ΙΝΕΠ του  Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ο οποίος υπήρξε γεννήτορας  του θεσμού των ΚΠΕ και στη συνέχεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του θεσμού.  

2.Η δεκαπενταετής εμπειρία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως εφαλτήριο για το μέλλον: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη

Κεντρική εισηγήτρια η κ. Σοφία Θεοδωρίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ

 

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την τιμητική αναφορά στα πρόσωπα που συνέβαλαν στην ίδρυση του ΚΠΕ Κλειτορίας, ως το πρώτο ιδρυμένο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο συμπλήρωσε 15 χρόνια λειτουργίας.

Την δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 27 Ιουνίου, οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε θεματικά στρογγυλά τραπέζια και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Περιβαλλοντική εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη, Θεματικό έτος δάσους, Θεματικό έτος γεωργίας, Κλιματικές αλλαγές, Ενέργεια κλιματικές αλλαγές και ο ρόλος της εκπαίδευσης, Παιδαγωγική προσέγγιση στα προγράμματα των ΚΠΕ, διοικητικά θέματα, θεματικά δίκτυα κλπ

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος παρευρέθη στην απογευματινή συνεδρία και στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των ΚΠΕ στη διαμόρφωση ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά μαθητών. Στη συνέχεια συζήτησε με τους συνέδρους θέματα που απασχολούν τα ΚΠΕ.

Το Σαββάτο, 28 Ιουνίου 2008, το πρωί, οι σύνεδροι ανέπτυξαν δράσεις πεδίου σε  διαδρομές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον: στο Φαράγγι του Βουραϊκού, τη Στεμνίτσα, την Βυτίνα, την Δημητσάνα και τον ποταμό Λάδωνα .

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη έκθεση δράσεων και εκπαιδευτικού υλικού των ΚΠΕ από όλη την Ελλάδα στον αύλειο χώρο του ΚΠΕ Κλειτορίας.

Κεντρική παρουσία στη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε αυτή του  Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο Υπουργός χαιρέτησε το συνέδριο ανακοινώνοντας την πρόθεση του ΥΠΕΠΘ να υποστηρίξει την ανάπτυξη των εξειδικευμένων αυτών δομών εκπαίδευσης μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, καθώς και τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία, ως ένας από τους 5 πυλώνες της. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε συγκεντρώσει εδώ, σε μια πανελλήνια συνάντηση, όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα.

                        Το κάθε ένα παρουσιάζει τη δουλειά που έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια και διδάσκει και στα νεότερα Κέντρα πώς πρέπει να οργανωθούν, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές προς τη νέα γενιά, δημιουργώντας επισκεψιμότητα από σχολεία στην κάθε γωνιά της πατρίδας μας και δείχνοντας πώς πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον και προς τους μεγάλους και προς τους μικρούς.

            Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι σε κάθε Νομό να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και να ενδυναμώσει όλα αυτά τα προγράμματα για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης από πολύ μικρή ηλικία.

            Το περιβάλλον μας ενώνει και μας εμπνέει να συνεχίσουμε μία δυναμική προσπάθεια που ξεκίνησε από εδώ πριν 15 χρόνια».

Σε ότι αφορά το ΚΠΕ Κλειτορίας εξήγγειλε ότι θα ενισχυθεί σε υποδομές έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύσσει καινοτόμα προγράμματα καθώς επίσης να φιλοξενεί και να συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς από το εξωτερικό.

Την επίσημη συνοδεία του Υπουργού πλαισίωναν εκτός των άλλων ο κος Δημήτρης Πλατής και ο κος Γεώργιος Γούσης, αντίστοιχα Γεν. Γραμματέας και  Ειδικός Γραμματέας.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, Κυριακή 29 Ιουνίου, σε ολομέλεια παρουσιάστηκαν τα πορίσματα του συνεδρίου και έγινε παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραικού.

 

 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 30.06.2008 07:45:01
 
Αναγνώσθηκε 384 φορές