Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

Προκήρυξη Επιστημονικού Συνεδρίου

 

 

 

Θέμα:  «Ο ρόλος της Τυπικής Εκπαίδευσης, της Μη Τυπικής και της Άτυπης Μάθησης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων. Τα νέα δεδομένα στα χαρακτηριστικά της ηλικίας»

 

 

Το Ίδρυμα «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» σας καλεί να συμμετάσχετε στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει με θέμα:  «Ο ρόλος της Τυπικής Εκπαίδευσης, της Μη Τυπικής και της Άτυπης Μάθησης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων. Τα νέα δεδομένα στα χαρακτηριστικά της ηλικίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 8 και 9 Νοεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Ε.Μ.Π. στους χώρους του οποίου θα πραγματοποιηθεί.

 

Στόχοι Επιστημονικού Συνεδρίου

 

Η εκπαίδευση εκτός από χώρο παροχής γνώσεων και ικανοτήτων, απαραίτητων για την αυριανή επαγγελματική πορεία της νέας γενιάς, αποτελεί πεδίο ζύμωσης ιδεών, ανάδειξης προτύπων και διαμόρφωσης χαρακτήρα και προσωπικότητας για κάθε νέα και νέο. Με αυτή την πολλαπλή διαδικασία μάθησης και κοινωνικοποίησης σχετίζονται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης (τυπικοί, άτυποι και μη τυπικοί), οι οποίοι επηρεάζουν από κάθε πλευρά την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Η εκπαίδευση μέσα από αυτή την οπτική έχει αντανακλάσεις στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας: την οικονομία και την παραγωγή, την επικοινωνία, τους θεσμούς, τη λειτουργία του κράτους, την κοινωνική κινητικότητα, την ιδεολογική συγκρότηση, τις πολιτισμικές εκφράσεις κ.λπ.

 

Στόχοι του συνεδρίου είναι να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις σχετικά με την Τυπική Εκπαίδευση, τη Μη Τυπική και την Άτυπη Μάθηση, και να συγκεντρωθούν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές δράσεις από κάθε φορέα και πρόσωπο που εμπλέκεται στις παραπάνω μορφές της εκπαίδευσης. Θα καταβληθεί προσπάθεια να προσδιοριστούν τα νέα χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών και των νέων, στα πλαίσια της σύγχρονης ζωής και της εκπαίδευσης, καθώς και η ανταπόκρισή τους σε ένα εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα με βιωματικές μεθόδους, που χρησιμοποιεί ως εργαλεία τη μάθηση μέσα από την πράξη, τη διά βίου εκπαίδευση, τη λειτουργία σε μικρές ομάδες, το συμβολικό πλαίσιο, τη ζωή στη φύση, το προσωπικό παράδειγμα, τους κανόνες και τις αρχές της κοινωνίας. Τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν εκτός των άλλων και στη βελτίωση των μέσων που χρησιμοποιεί η παιδαγωγική μέθοδος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

 

Θεματικές του συνεδρίου:

 

-Έρευνα από ΑΕΙ και ΤΕΙ για θέματα διεργασιών και αλλαγών στις διάφορες μορφές μάθησης.

 -Επιστημονικές θεωρίες και προσεγγίσεις για τα νέα μαθησιακά χαρακτηριστικά.

 -Ζητήματα ανταπόκρισης από πλευράς παιδιών, εφήβων και νέων σχετικά με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 -Ζητήματα μάθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: πολιτικές, προβλήματα και προοπτικές

 -Κοινωνία πολιτών και ΜΚΟ: εκπαίδευση, ενημέρωση, επικοινωνία.

 -Συμμετοχή των νέων, εθελοντισμός, ελεύθερος χρόνος.

 -Μορφές μάθησης και αγορά εργασίας

 

Ενδεικτικά, σκοπός είναι να καταγραφούν:

 

• Επιστημονικές θεωρίες με αντικείμενο τα διαμορφωμένα νέα χαρακτηριστικά και τις υφιστάμενες μετατοπίσεις αυτών για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων, νέων και νεανίδων.

• Η ανταπόκριση των ηλικιακών ομάδων παιδιών, εφήβων νέων και νεανίδων σε ένα  εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα με βιωματικές μεθόδους.

• Η έρευνα στα Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι. για θέματα  διεργασιών και αλλαγών στην Τυπική Εκπαίδευση, Μη Τυπική και Άτυπη Μάθηση.

 

 

Εισηγητές:

 

(α) ειδικοί προσκεκλημένοι (έλληνες και ξένοι): Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ειδικοί Επιστήμονες- Παιδαγωγοί,  Ερευνητές,

 

(β) φορείς: εκπρόσωποι ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Ινστιτούτου Νεολαίας, Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας,

 

(γ) από ίδια εκδήλωση ενδιαφέροντος (μετά από ενημέρωσή τους με e-mail, δημοσίευση στα ΜΜΕ): Καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Επιστήμονες που έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο, εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο σε όλες τις όψεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας (τυπικής, άτυπης, μη τυπικής)

 

 

Επιστημονική Επιτροπή

 

Μαρία Μαλικιώση-Λοίζου, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αντώνης Λιοναράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Πνευματικός, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Αλέξανδρος Αφουξενίδης, Κοινωνιολόγος, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Οργανωτική Επιτροπή

Αντωνιάδης Ζαχαρίας, Καραλή Μάριον, Καστάνη Έλενα, Κόλλιας Πάνος, Κουρής Γιάννης, Μινέσχου Κατερίνα, Μπακογιάννης Ευθύμιος, Μπαλάσκας Στρατής, Παστίδης Γιώργος, Πετρόπουλος Ανδρέας, Προμπονάς Παντελής, Σιαπέρας Παναγιώτης, Τζάνου Μαρίνα, Τσεσμελόπουλος Νεκτάριος, Χατζηϊωάννου Στέφανος, Χουρδάκης Γιώργος.

Διαδικασία αποδοχής εισηγήσεων:

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο gg@sep.org.gr ή με φάξ στο 2107236561 περίληψη της εισήγησης (250-300 λέξεις) που επιθυμούν να παρουσιάσουν στο Συνέδριο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2008. Οι περιλήψεις θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη θετική ή αρνητική κρίση της περίληψής τους μέχρι τις 30 Ιουλίου 2008 από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

 

Οι υποψήφιοι εισηγητές, των οποίων οι περιλήψεις θα λάβουν θετική κρίση από την Επιστημονική Επιτροπή θα πρέπει να αποστείλουν το πλήρες κείμενο της εισήγησής τους ηλεκτρονικά στο ebako@mail.ntua.gr  το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2008. Πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την συγγραφή του πλήρους κειμένου, καθώς και έντυπο υλικό θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.sep.org.gr/synedrio 

 

Οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2008 θα μοιραστούν σε ειδικό τόμο κατά την εγγραφή των συμμετεχόντων στο συνέδριο, ενώ μετά το πέρας του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιωτικά παρακολούθησης. Επίσης, σε όλους τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες θα αποσταλεί τυπωμένη έκδοση πρακτικών, με τα πλήρη κείμενα και τις όποιες παρεμβάσεις και συζητήσεις προκύψουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

 

Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις αποστείλατε ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail: ebako@mail.ntua.gr  ή επικοινωνήστε με την κ. Μαρίνα Τζάνου στο  210 7231218.

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.06.2008 15:10:01
 
Αναγνώσθηκε 513 φορές