Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

ΑΠΘ: Επίθεση σε δύο φύλακες

ΠΡΥΤΑΝΗΣ: «ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ - ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ»


ΑΠΘ: Επίθεση σε δύο φύλακες


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ, ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ


Δεύτερο κρούσμα ωμής βίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δύο φύλακες θύματα και τον νοσηλευόμενο, για τρίτη μέρα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο - θύμα του πρώτου κρούσματος, να δηλώνει ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να καλεί τους φορείς σε βοήθεια.


Το ερευνητέο είναι η αντίδραση της Αστυνομίας, στο τηλεφώνημα του νοσηλευόμενου πρύτανη, την ώρα που η επίθεση κατά των φυλάκων ήταν στην κορύφωσή της, για άμεση επέμβαση και η μετάθεση της ευθύνης επέμβασης στον εισαγγελέα υπηρεσίας.

«Είμαι συγκλονισμένος μ' αυτά που συνέβησαν», είπε χθες στην «Ε», από το δωμάτιο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται ο πρύτανης.

«Κάνανε τι κάνανε με τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας για την άσκηση σωματικής βίας μαχαίρια και σιδηρολοστούς και στο τέλος σήκωσαν και μία τσιμεντόπετρα πάνω από τα κεφάλια τους απειλώντας τους να τους τα λιώσουν αν τους ξανάβλεπαν να φυλάνε το πανεπιστήμιο. Τέτοιες μεθόδους ούτε στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα χρησιμοποίησαν», τόνισε και έβαλε δύο θέματα:

- Το τηλέφωνο που έγινε από το κινητό του οδηγού του πρώτα στην άμεση δράση και μετά στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, με τον ίδιο να συνομιλεί με τον αξιωματικό υπηρεσίας και γνωστοποιήθηκαν όσα εκείνη την ώρα διαδραματίζονταν, να του ζητά να επέμβουν κι εκείνος να τους παραπέμπει στον εισαγγελέα υπηρεσίας και

- Το αίτημά του για περιμετρική, εκτός πανεπιστημιακού χώρου, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, αστυνόμευση για να μην επαναληφθούν καταστάσεις σαν κι αυτή που έζησε η πανεπιστημιακή κοινότητα χθες τα χαράματα.

Ο πρύτανης κρίνει ότι «κατάλυση του ασύλου με την είσοδο Αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο είχε νόημα μόνον την ώρα που συντελούνταν κακουργήματα. Τώρα δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα. Οι δράστες φρόντισαν, λίγη ώρα μετά την επίθεσή τους να εξαφανιστούν απ' όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου στους οποίους μένουν. Εχει όμως νόημα να εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφαλείας για τους εργαζομένους». Γι' αυτό και χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική επαφή με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλη Φλωρίδη.

Ο εισαγγελέας, πάντως, σε σχέση με την επέμβαση ή όχι της Αστυνομίας, είπε ότι είναι πάντα σε ισχύ η δική του γραπτή υπενθύμιση του νόμου, πριν από μερικούς μήνες, ότι όταν τελούνται κακουργήματα δεν χρειάζεται καμία εισαγγελική εντολή για επέμβαση κι ούτε υπάρχει ο φραγμός κανενός ασύλου.

Ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Δημήτρης Παπαδόπουλος, είπε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό μετά τη λήξη του, ενώ πηγή της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «την ώρα που γίνεται το περιστατικό δεν μπορείς να ξέρεις αν τελείται ή όχι κακούργημα». Τα όσα, πάντως, διαδραματίστηκαν ήταν ορατά από την Εγνατία οδό, απέναντι από την εμπορευματική είσοδο της έκθεσης.

«Μας χτυπούσαν στο κεφάλι και στο σώμα με αλυσίδες που είχαν χοντρά λουκέτα στην άκρη, με λοστούς και πέτρες», λέει το ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης, Γιώργος Τσεβένης 25 ετών. Ο δεύτερος, Βασίλης Αμουτζόπουλος, επίσης 25 ετών, υπέστη θλάση στον αυχένα. Ηταν η πρώτη φορά που έκανε βάρδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στις 4 χθες τα ξημερώματα, οι δύο φύλακες μαζί με άλλούς δύο συναδέλφους τους κάθισαν στα σκαλιά έξω από την πρυτανεία. Ενας ανέβηκε να πάρει καφέδες και γλίτωσε. Ο άλλος στεκόταν όρθιος και είδε τους κουκουλοφόρους να έρχονται από τρεις μεριές. «Ερχονται», φώναξε κι άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Το ίδιο προσπάθησαν ο Βασίλης και ο Γιώργος, αλλά τους πρόλαβαν.

«Οπως έτρεχα, δέχτηκα ένα δυνατό χτύπημα πίσω στο κεφάλι κι έπεσα κάτω», λέει ο Γ. Τσεβένης. «Αρχισαν να με χτυπάνε άγρια στο κεφάλι και στο σώμα για 20-25 λεπτά. Μας έβριζαν και μας έλεγαν ότι θα μας σκοτώσουν όλους. Τα 'χουν μαζί μας γιατί νομίζουν ότι "δίνουμε" αναρχικούς στην ασφάλεια. Κάποια στιγμή, όπως ήμουν κάτω, ένας σήκωσε έναν τσιμεντόλιθο για να μου τον ρίξει στο κεφάλι, αλλά τον σταμάτησε ο αρχηγός τους. "Φτάνει", είπε, κι έφυγαν».

Ο Β. Αμουτζόγλου περιγράφει με τον ίδιο τρόπο τι συνέβη. Σ' αυτόν τράβηξαν μαχαίρι. «Ενας δικός τους σταμάτησε αυτόν με το μαχαίρι. Μας χτυπούσαν 20 λεπτά. Μας έκλεψαν ρούχα, και τα τσαντάκια με χρήματα, κινητά, κλειδιά, ταυτότητες κι έφυγαν. Μπήκαμε στο κτίριο της πρυτανείας κι οι θυρωροί κάλεσαν ασθενοφόρο».

Οι δύο φύλακες φέρουν θλαστικά τραύματα και εκχυμώσεις στο κεφάλι και στο σώμα. «Θα παραμείνουν για παρακολούθηση και νοσηλεία», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα χτυπήματα έγιναν με ιδιαίτερη αγριότητα.

Πενθήμερη αποχή απ' τα καθήκοντά τους ως την Τετάρτη αποφάσισαν οι εργολήπτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχτηκαν οι φύλακες χθες τα ξημερώματα στο πανεπιστήμιο.

Αντιπροσωπεία των πολιτικών κινήσεων ΑΕΙ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού επισκέφθηκαν τον πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο και του ευχήθηκαν πλήρη και ταχεία ανάρρωση. «Παρόμοια επεισόδια, όχι μόνο δεν εκφράζουν το μαζικό δημοκρατικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά, όπως ήδη έγινε, δίνουν τροφή στους συνήθεις συκοφάντες της δημόσιας εκπαίδευσης», τόνισαν.

Η εκτελούσα χρέη πρύτανη, αντιπρύτανης Αθανασία Τσατσάκου ενημέρωσε εγγράφως την Εισαγγελία για τα νέα επεισόδια και ήδη ολοκληρώνεται η δικογραφία.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε για τα νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: «Είναι απαράδεκτο μικρές ομάδες χούλιγκαν να δρουν ανεξέλεγκτα στο πανεπιστήμιο, να εγκληματούν, να καταλύουν το άσυλο και να εξευτελίζουν τις πανεπιστημιακές διαδικασίες. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί και να ανέχεται παρόμοιες καταστάσεις που τροφοδοτούν την επιχειρηματολογία αυτών που θέλουν να υποτιμήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να θεσπίσουν εκ του πλαγίου το ιδιωτικό. Οποιος δεν καταδικάζει κάθε μορφή βίας στο πανεπιστήμιο, δεν το προστατεύει και δεν αγωνίζεται γ' αυτό αλλά για τις δικές του σκοπιμότητες. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου, των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα σε αυτό και του πανεπιστημιακού ασύλου που καταλύεται από τέτοιες ενέργειες».




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.06.2008 19:35:01
 
Αναγνώσθηκε 451 φορές