Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Μετωπική κατά Αλαβάνου

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ» ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ


Μετωπική κατά Αλαβάνου
 

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, παρά την πρόσφατη καταψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.


Ταυτόχρονα προωθείται η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, υπό την επίκληση της παραπομπής της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Διά χειλέων του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και πλέον ευθέως παρά ποτέ επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά χθές στη Βουλή στη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζήτηση κατά την οποία ο επικεφαλής της κυβέρνησης επετέθη με πρωτοφανή δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι υποθάλπει τους κουκουλοφόρους. Ταυτόχρονα όμως «φλέρταρε» με το ΚΚΕ, διαφοροποιώντας το «από τα ακραία μικροσύνολα που επιδιώκουν να καταλύσουν τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και να απαξιώσουν τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».


Ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Η δε Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε «σε συνειδητή απειθαρχία, με όρους μαζικού κινήματος».

Στην όλη συζήτηση παρενέβησαν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Και ο μεν Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, διά των δηλώσεων πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας, επιδιώκει την πόλωση. Ωστόσο καταδίκασε για άλλη μια φορά τα φαινόμενα βίας και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να τα απομονώσει. Από άλλη σκοπιά, ο Γ. Καρατζαφέρης συνεχάρη την κυβέρνηση γιατί επιτέλους υιοθέτησε τις θέσεις του κόμματός του.

«Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε την απόλυτη κυριαρχία κάποιων βολεμένων και να επιτρέψουμε -όχι σε κερδοσκόπους που τρυπώνουν από την πίσω πόρτα στην εκπαίδευση- σε αυστηρά δομημένους μη κρατικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες δυνατότητες. Υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τη μορφή ΝΠΔΔ».

Με την ξεκάθαρη αυτή φράση ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις, επικαλούμενος «τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιθωρίων του άρθρου 16, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, τα οποία έχουν εντοπιστεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις».


Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την «αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε απόφοιτους ισότιμων αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» (σ.σ. παραρτήματα των οποίων λειτουργούν ως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών) διαφορετικά «η χώρα μας οδηγείται αναπόφευκτα στην καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Αυτό όμως «θα το κάνει αφού προηγουμένως ελέγξει αυστηρότατα, με νομοθετική ρύθμιση, τον χώρο των ΚΕΣ».

Οι ανακοινώσεις του έγιναν σε κλίμα κορύφωσης της κόντρας του Κ. Καραμανλή κυρίως με τον Αλ. Αλαβάνο, κι ενώ ο πρωθυπουργός είχε από την πρωτολογία του φροντίσει να διαχωρίσει τη στάση του ΚΚΕ για τα τεκταινόμενα τις τελευταίες μέρες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές.

Από την αρχή ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμμέσως προανήγγειλε εμπρηστικές καταστάσεις στα πανεπιστήμια και αποπειράθηκε να διαστρεβλώσει τα πράγματα σε βάρος της κυβέρνησης». Θέλησε δε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι «ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Στην αποστροφή αυτή η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε «δεν πειθαρχούμε σε αυτούς τους νόμους και καλούμε σε συνειδητή απειθαρχία, με όρους κινήματος, βεβαίως».

Ωστόσο και η γραμματέας του ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε στο φλερτ Καραμανλή, λέγοντάς του πως «το περιεχόμενο της πολιτικής σας είναι εξαιρετικά βίαιο. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα ΑΕΙ είναι δυστυχώς βούτυρο στο ψωμί σας. Καταλαβαίνουμε τον αυθορμητισμό των νέων ανθρώπων. Αυτό που καταδικάζεται είναι όταν ο αυθορμητισμός χρησιμοποιείται για τυχοδιωκτικές πράξεις».

Πολύ σκληρότερος ο Αλ. Αλαβάνος -αν και ολίγον αμυντικός- κατηγόρησε ευθέως τον Κ. Καραμανλή : «Εσείς εμπνευστήκατε και πρωταγωνιστήσατε σε προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Και αποδεχόμενος και ο ίδιος ότι «ο χαρακτηρισμός του είναι βαρύς», επιχείρησε να τον θεμελιώσει επικαλούμενος τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στις Σέρρες, αλλά και των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομίας σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.


«Προχωρήσατε σε συστηματική, οργανωμένη προβοκάτσια», είπε, «για να δείξετε ότι ο νόμος πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος. Δεν έκλεψε κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την κάλπη, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΔΑΠ κ. Παπανικολάου στη Νομική. Κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κυκλοφορεί με μαγκούρες, όπως προχθές στον Πειραιά οι άνθρωποι της ΟΝΝΕΔ. Εσείς δημιουργήσατε τα επεισόδια, που είναι έξω από την κουλτούρα και τις ενέργειές μας. Εσείς τους θέλετε να ξυλοφορτώνονται. Εσείς τα συγκαλύπτετε όλα αυτά».

Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε και τη συμπαράσταση του κόμματός του στον πρύτανη του ΑΠΘ, που ως γνωστόν τραυματίστηκε στα προχθεσινά επεισόδια, αλλά περνώντας και πάλι στην επίθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη, να δηλώσει σεβασμό στο Σύνταγμα, να δεσμευτεί για 5% χρηματοδότηση στα ΑΕΙ καθώς και να δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επανασυγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, κάτι που είχε νωρίτερα ζητήσει και η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση. Αντιθέτως. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία, αντιφάσεις, ακρότητες, ύβρεις, απίστευτες, ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες. Αλλά και δυστοκία, σιωπή πολλές φορές απέναντι στη βία». Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό του ως «προβοκάτορα», τον οποίο χαρακτήρισε «υβριστική αστειότητα», η απάντησή του ήταν: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να το κατονομάσει, καταλογίζοντας ότι «κάποιοι επιδίωκαν και επιδιώκουν να είναι αρεστοί σε όλους».

Η πλέον ήπια απάντησή του ήταν προς την Αλέκα Παπαρήγα: «Δεν μπορεί όταν ο κόσμος αλλάζει, εμείς να αφήνουμε τα πράγματα στο χρεοκοπημένο παρελθόν. Η Ελλάδα ανήκει ισότιμα στην Ε.Ε., δεν μπορεί λοιπόν να αγνοούμε τις κοινοτικές οδηγίες, υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε τις τάσεις που αναπτύσσονται στον σύγχρονο κόσμο». *




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.06.2008 19:30:01
 
Αναγνώσθηκε 640 φορές