Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Εκκρεμότητες στη νομοθεσία για οργανωτικά, λειτουργικά θέματα

Εκκρεμότητες στη νομοθεσία για οργανωτικά, λειτουργικά θέματα
Παρά τη μακρά του πορεία και την καταξίωσή του, στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στη νομοθεσία βάσει της οποίας λειτουργεί το πρόγραμμα Ι.Β.
 

Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατός ο διορισμός από το υπ. Παιδείας καθηγητών που έχουν μεν τα ουσιαστικά προσόντα για να διδάξουν το γνωστικό τους αντικείμενο στο Ι.Β., όμως δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διοριστούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα, το μάθημα Ψυχολογίας στο Ι.Β., σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, έχουν δικαίωμα να το διδάξουν φιλόλογοι. Ομως για το μάθημα αυτό απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις φιλολογικές σπουδές. Καλό είναι να μπορούν να διορίζονται καθηγητές που να καλύπτουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Ι.Β. και να έχουν άδεια διδασκαλίας για τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.λπ.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νομοθεσία βάσει της οποίας λειτουργεί το πρόγραμμα Ι.Β. στην Ελλάδα, δεν ξεκαθαρίζεται πλήρως ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα σε εκείνο του ελληνικού Λυκείου. Για παράδειγμα, δεν ορίζονται τα ακαδημαϊκά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένας μαθητής προάγεται από το πρώτο έτος του Ι.Β. στο δεύτερο. Θα ήταν σκόπιμο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί με την αντιστοίχιση των προγραμμάτων σπουδών του Ι.Β. με αυτό του ελληνικού Λυκείου. Θεωρείται ότι το υπ. Παιδείας θα έπρεπε επίσης να ρυθμίσει τα οργανωτικά και τα λειτουργικά θέματα της παραπάνω ένταξης. Οι απόφοιτοι του Ι.Β. δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά το έτος αποφοίτησής τους, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους στις επίσημες εξετάσεις του διπλώματος Ι.Β. Μπορούν βέβαια να λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ως απόφοιτοι του Ι.Β. την επόμενη χρονιά. Επίσης, θα μπορούσε να προβλεφθεί ώστε οι απόφοιτοι του Ι.Β. να γίνονται δεκτοί και στα ελληνικά ΑΕΙ με τη βαθμολογία που έχουν σε έξι μαθήματα του Ι.Β.

 





Πηγή:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.06.2008 18:00:01
 
Αναγνώσθηκε 311 φορές