Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Κάτω από τη βάση 1 στα 3 γραπτά στις Πανελλήνιες

Τι φανερώνει δείγμα 7.000 γραπτών (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης), το οποίο παρουσιάζει τις τάσεις στις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε οκτώ μαθήματα. Βαθμολογικό κραχ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης
 

Κάτω από τη βάση 1 στα 3 γραπτά στις Πανελλήνιες
 

15% λιγότερα άριστα από πέρσι - πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των περιφερειακών τμημάτων

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Χρήστου Κάτσικα

xkatsikas@xkatsikas.gr
 

Περισσότερα από ένα στα τρία γραπτά βαθμολογούνται φέτος κάτω από τη βάση, ενώ μειωμένα κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρσι είναι τα γραπτά που έχουν βαθμολογηθεί με άριστα (18-20).
Αυτό φανερώνει δείγμα 7.000 γραπτών (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης), το οποίο παρουσιάζει τις τάσεις στις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε οκτώ μαθήματα, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα. Οι χαμηλές βαθμολογίες, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των θέσεων στα περιφερειακά τμήματα, ανοίγει τον δρόμο για πτώση των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 200 τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εκτός κέντρου. Παράλληλα, η μείωση των αριστούχων αφήνει περιθώρια για συγκράτηση των βάσεων στα περσινά επίπεδα στα περιζήτητα τμήματα Αθήνας- Πειραιά και Θεσσαλονίκης, στα οποία φέτος είχαμε μείωση εισακτέων.
Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε αχρείαστη παρεξήγηση, οφείλουμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ικανά, βεβαίως, να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά φωτίζουν τις τάσεις που διαγράφονται στις επιδόσεις των υποψηφίων.
Ας δούμε λοιπόν ποιες τάσεις διαγράφονται στις επιδόσεις των υποψηφίων:
70% κάτω στα Μαθηματικά. Θα αναφερθούμε αρχικά στο ένα βαθμολογικό άκρο, την κλίμακα βαθμολογίας 0-9,9 η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής. Αυτό που αρχίζει να φαίνεται είναι ότι το ποσοστό των γραπτών τα οποία βρίσκονται μέχρι στιγμής κάτω από τη βάση κινούνται ανάμεσα στο 14 και στο 70%.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με πέρσι και κινείται κοντά στο 28%. Επίσης, και στα άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας, όπως στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής καθώς και στη Βιολογία, που επέλεξε η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων, δεν φαίνεται να έχουμε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι. Περίπου ένα στα τρία γραπτά βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.
Αύξηση του ποσοστού των γραπτών κάτω από τη βάση έχουμε στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι επτά στα δέκα γραπτά βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση και παράλληλα στη Θετική Κατεύθυνση περισσότερα από τρία στα δέκα γραπτά βρέθηκαν στα υπόγεια της βαθμολογικής κλίμακας. Ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση διαγράφεται και στη Λογοτεχνία και στην Ιστορία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης καθώς και στη Βιολογία της Θετικής Κατεύθυνσης.
Τα στοιχεία αυτά, αν επιβεβαιωθούν και αν στα υπόλοιπα μαθήματα έχουμε σ΄ αυτή τη βαθμολογική κλίμακα αντίστοιχα ποσοστά με τα περσινά, τότε αναπτύσσονται βάσιμες ελπίδες για πτώση των βάσεων εισαγωγής στην συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ που βρίσκονται στην περιφέρεια. Αναφερόμαστε για πάνω από 200 τμήματα τα οποία μπορούν να βρεθούν φέτος με βάσεις χαμηλότερες από τις περσινές.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.06.2008 18:55:01
 
Αναγνώσθηκε 1383 φορές