Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Αυξημένης δυσκολίας η βιολογία, εξυπηρετεί την απομνημόνευση η ιστορία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Αυξημένης δυσκολίας η βιολογία, εξυπηρετεί την απομνημόνευση η ιστορία
five_col_2Η εύκολη κατάκτηση της βάσης δεν θεωρείται δεδομένη στο μάθημα βιολογίας, στην οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι θετικής κατεύθυνσης.

της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, στο τέταρτο θέμα υπάρχουν διατυπώσεις άστοχες, ασταθείς ή και επιστημονικά αδόκιμες.  
Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι δυσκολίες για τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης. Η βιολογία είναι ένα από τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (το άλλο είναι η χημεία κατεύθυνσης) για την εισαγωγή των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης στις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή την Ιατρική και τα ΤΕΙ Επιστημών Υγείας.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με ειδικούς, τα θέματα της βιολογίας κατεύθυνσης ήταν δυσκολότερα από τα περσινά και αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις στις ιατρικές σχολές. “Τα θέματα χαρακτηρίζονται από την (ιδιαίτερα επιθυμητή) προσπάθεια ανάδειξης της κριτικής προσέγγισης των μαθητών, ενώ έχουν και διαβάθμιση δυσκολίας. Παράλληλα όμως δεν καλύπτουν ισότιμα το εύρος της ύλης, ενώ στις εκφωνήσεις υπάρχουν διατυπώσεις άστοχες, ασταθείς ή και επιστημονικά αδόκιμες (4ο θέμα)”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.
Αυξημένης δυσκολίας χαρακτήρισε τα θέματα της βιολογίας η καθηγήτρια του φροντιστηρίου “Πλαίσιο” Ειρήνη Σάπκα. “Απαιτούσαν συνθετική ικανότητα των υποψηφίων. Κατά την άποψή μου, η βάση δεν ήταν δεδομένη, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Όμως, πάλι, εκτιμώ, θα έχουμε αρκετά άριστα γραπτά, απλώς θα ξεχωρίσουν οι καλοί από τους μέτριους”, σχολίασε η κ. Σάπκα.
 
Η ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Τη διαδικασία της απομνημόνευσης και όχι την ιστορική μάθηση εξυπηρετούν, κατά την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ορισμένες ερωτήσεις της ιστορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης. “Τα θέματα των εξετάσεων ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης είναι μεν διατυπωμένα με σαφήνεια, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξειδικευμένα και δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις του μαθήματος”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΕΦ.
Ακόμη και 16 θα μπορούσε να αποσπάσει ένας μέτρια προετοιμασμένος μαθητής, σύμφωνα με τον φιλόλογο του φροντιστηρίου “Πλαίσιο” Γιώργο Κυριαζίδη.
Σε ό,τι αφορά τις αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης ο καθηγητής του φροντιστηρίου “Πλαίσιο” Αλέξανδρος Παπαγιάγκου τόνισε ότι τα θέματα ήταν βατά, χωρίς δυσκολίες και πιο προσεγμένα από πέρυσι.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τα μαθήματα των αρχαίων ελληνικών θεωρητικής κατεύθυνσης και της φυσικής θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Οι απαντήσεις των θεμάτων εδώ σε μορφή pdf



Και νέα λιποθυμικά επεισόδια εν ώρα εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη

Αδιαθεσία αισθάνθηκαν άλλες δύο υποψήφιες χθες στην ανατολική Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στο 27ο λύκειο Θεσσαλονίκης και στο 7ο λύκειο Καλαμαριάς, οι οποίες αναγκάστηκαν να παραδώσουν λευκό το γραπτό τους. Τα συνεχιζόμενα τελευταία περιστατικά προβληματίζουν ιδιαίτερα τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. “Μάλλον τα παιδιά από το άγχος δεν κοιμούνται καλά. Επισκέφτηκα κάποια εξεταστικά κέντρα, για να διαπιστώσω εάν ευθύνεται η ζέστη, όμως η θερμοκρασία ήταν κανονική”, σχολίασε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θεόδουλος Ταπανίδης. Σε ερώτηση, εάν η διεύθυνση θα προβλέψει την τοποθέτηση κάποιων ανεμιστήρων για την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία, ο κ. Ταπανίδης απάντησε ότι θα συνεννοηθεί με την περιφέρεια εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

“Κάθε μαθητής είναι μοναδικός, έχει διαφορετικές ανάγκες και εκδηλώνει το άγχος του με το δικό του τρόπο”, σημειώνει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, το οποίο ενημερώνει ότι ψυχολόγοι στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για παιδιά σε κίνδυνο SOS 1056, που λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επτά ημέρες την εβδομάδα, είναι διαθέσιμοι να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των γονέων και των υποψηφίων. 





Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2008 16:55:01
 
Αναγνώσθηκε 475 φορές