Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ραντεβού με την Ιστορία στη Θεσσαλονίκη

Ραντεβού με την Ιστορία στη Θεσσαλονίκη
 

Στη Θεσσαλονίκη άρχισε να ξαναγράφεται η «πολύπαθη» και διάσημη -λόγω της κυρίας Μαρίας Ρεπούση- Ιστορία της Στ΄ Δημοτικού, που θα καλύπτει την ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία των Νεότερων Χρόνων. Η εκκίνηση για τη συγγραφή απ’ την αρχή του βιβλίου δόθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Γιάννης Κολιόπουλος είναι αυτός που θα συντονίσει την επιστημονική προσπάθεια για να δοθεί -όχι από την καινούργια σχολική χρονιά αλλά- από το Σεπτέμβριο του 2009 το εγχειρίδιο στους μαθητές και τους δασκάλους τους.
Η πρώτη συνάντηση της συγγραφικής ομάδας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΕΤ, έγινε τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Κολιόπουλος θα προσπαθήσει ν’ αναδείξει «με απλό και κατανοητό τρόπο» τα γεγονότα, ώστε «οι μαθητές ν’ αναπτύξουν ιστορική σκέψη και ιστορική συνείδηση, βασική συνιστώσα της οποίας είναι η εθνική συνείδηση».

Αυτό, εξάλλου, αποτελεί το ζητούμενο και για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο θέλει να ακολουθεί τις συνταγματικές επιταγές.
«Οι συγκρούσεις, που ήταν αναπόφευκτες σε συγκεκριμένες περιόδους στο παρελθόν, δεν αποκλείουν σήμερα την ιστορική επιλογή για ειρήνη, φιλία, σταθερότητα και συνεργασία», έχει αναφέρει παλιότερα ο κ. Κολιόπουλος.
«Δεν ενισχύεις την ανάπτυξη της φιλίας με τους άλλους λαούς αν αποσιωπάς γεγονότα», είναι η θέση στην οποία θα επιμείνει, απ’ ό,τι φαίνεται, η ομάδα.

Η κυρία Μαρία Ρεπούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, που ανήκει σε μια άλλη σχολή ιστορικών, πέρασε στο βιβλίο το οποίο έχει αποσυρθεί άλλη «φιλοσοφία» για την προσέγγιση σημαντικών για τη χώρα μας ιστορικών γεγονότων και περιόδων.
Οι καθηγητές αυτής της σχολής, που προέρχονται οι περισσότεροι από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, αντιμετωπίζουν «ως συντηρητικές» τις προσεγγίσεις του κ. Κολιόπουλου, που επιμένει ότι οι μαθητές και οι νέοι «χρειάζεται» -όπως συχνά τονίζει- «να συνειδητοποιήσουν γιατί είναι Ελληνες, γιατί πρέπει να αγαπούν την Ελλάδα και την Ευρώπη και γιατί να πιστεύουν στις βασικές ανθρωπιστικές αξίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνει (στις τοποθετήσεις του) την κοινωνική αλληλεγγύη, τη φιλοπατρία, την αγάπη και την πίστη στη Δημοκρατία, το σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων κ.ά.».

Επισημαίνουν, εξάλλου, τη σχέση του με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την ΕΜΣ, στην οποία είναι μέλος της διοίκησής της, και με το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Εμφαση, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δώσει η ομάδα στην αφήγηση. Η εικονογράφηση του βιβλίου θα γίνει σε συνεργασία και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η κατεύθυνση εξάλλου που υπάρχει στην προκήρυξη του διαγωνισμού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το υπουργείο Παιδείας είναι «να μην αποσιωπηθούν γεγονότα και να μην παρουσιαστούν μονομερώς γενικότερου ενδιαφέροντος ιστορικά ζητήματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμπληρωθεί το βιβλίο-εγχειρίδιο και με αναφορές σε άλλα ιστορικά γεγονότα που παραλήφθηκαν στο προηγούμενο βιβλίο (γενοκτονίες του αρμενικού λαού και του ποντιακού Ελληνισμού, Μακεδονικό κ.ά.).
Το βιβλίο μαθητή και το βιβλίο δασκάλου, όπως και το τετράδιο εργασιών, θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς πριν από το τέλος της ερχόμενης χρονιάς, αλλά θα εισαχθούν στις τάξεις για το μάθημα από το Σεπτέμβριο του 2009.

ΑΔΑΜ ΓΙΩΡΓΟΣ




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2008 16:40:01
 
Αναγνώσθηκε 265 φορές