Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ευρωπαϊκά «παράθυρα» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Ευρωπαϊκά «παράθυρα» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ
 

Την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος από τις Βρυξέλλες και το «παράθυρο» της ελεύθερης διακίνησης ατόμων και ιδεών- θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης-, όπως και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θεωρεί δεδομένα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικ.Διαμαντούρος, όπως τόνισε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ.Καμίνη. Εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις επί του θέματος δεν θα αργήσουν να έλθουν, ο κ. Διαμαντούρος στάθηκε σε τρία βασικά σημεία-«κλειδιά» για αυτές. Και πρώτα από όλα, στην υπεροχή σε κάθε περίπτωση του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού με βάση σχετική νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 1964. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείαςκαι άρα δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως στην εθνική πολιτική και στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων» επεσήμανε ο κ. Διαμαντούρος. «Κύριο μέλημά της ωστόσο είναι η διασφάλιση των κανόνων της ενιαίας αγοράς, θεμέλιος λίθος της οικονομικής- ας μην το ξεχνούμε- ευρωπαϊκής κοινότητας. Το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης θα λειτουργήσει ως “παράθυρο”,αυτό θα φέρει τις εξελίξεις».

Με άλλα λόγια, τη λύση θα δώσει η ίδια η αγορά. Η θέση αυτή ενισχύεται και από το υφιστάμενο καθεστώς: τα κέντρα αυτά δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το «νόμισμα» της ελεύθερης διακίνησης έχει δύο όψεις, τις οποίες μπορούν να επικαλεστούν οι Βρυξέλλες: η μία αφορά το δικαίωμα των επιχειρηματιών που επιθυμούν να δράσουν στη χώρα μας ιδρύοντας παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και η άλλη αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων όσοι αποφοιτούν από τα κέντρα αυτά- ζητήματα που συνδέονται και μεταξύ τους στενότατα.

Παρέμβαση για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων έκανε παράλληλα χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό 9,84 ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π.Ευθυμίου. «Υπάρχει μια σαφής γραμμή και όλη αυτή η φιλολογία είναι εκ του πονηρού.Η ευρωπαϊκή οδηγία αναγνωρίζεισε όσους από αυτούς μπορούν να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, δεν αναγνωρίζει καμία ακαδημαϊκή υπόσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Είναι μία από τις όψεις της Παιδείας η επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά αλίμονο αν μιλάμε για την ανώτατη εκπαίδευση με όρους επαγγελματικών σχολών. Αν θέλουνλοιπόννα μιλήσουμε σοβαρά,το μόνο που δεν επιτρέπεται να κάνει ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός Παιδείας είναι να λέει ότι η λύση-σοκ είναι να αναγνωρίσουμε τα franchising,τα ιδιωτικά αυτά ιδρύματα των κερδοσκοπικών επιδρομών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ως λύσησοκ για τα δημόσια».




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2008 16:30:01
 
Αναγνώσθηκε 250 φορές