Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα βάλουν λουκέτο στα ΤΕΙ της περιφέρειας

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα βάλουν λουκέτο στα ΤΕΙ της περιφέρειας
 

 

ΝΟΤΑΤΡΙΓΚΑ
 

Μία στις τρεις σχολές των ΤΕΙ στην περιφέρεια θα κλείσει οριστικά αν ιδρυθούν στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια και αν νομιμοποιηθούν τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τον κίνδυνο αυτόν επισημαίνουν καθηγητές και σπουδαστές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο ΤΕΙ Σερρών για δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με νομοθετικές ρυθμίσεις παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές του κ. Κ. Καραμανλή έγιναν σε ένα ΤΕΙ του οποίου ορισμένα τμήματα απειλούνται με κλείσιμο λόγω περιορισμένου αριθμού εισαγομένων σπουδαστών.

Οπως σημειώνουν καθηγητές των ΤΕΙ, τα πρώτα θύματα της αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι όλα τα τμήματα που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν λίγες «πρώτες προτιμήσεις» στα μηχανογραφικά των υποψηφίων φοιτητών και οι θέσεις τους καλύπτονται τελικά από φοιτητές που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «σκαλί» για να πάρουν μεταγραφή σε κάποιο άλλο Τεχνολογικό Ιδρυμα. Ετσι, δραματική στο άμεσο μέλλον προδιαγράφεται η τύχη δεκάδων περιφερειακών ΤΕΙ των οποίων καλύφθηκαν ελάχιστες θέσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της βαθμολογικής βάσης του 10. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια δεν καλύφθηκαν περίπου 30.000 θέσεις σε ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στο Ηράκλειο, στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στο Μεσολόγγι, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Αρτα, στη Λάρισα, στα Μουδανιά, στην Καλαμάτα, στην Κοζάνη, στην Αμφισσα, στην Καρδίτσα, στο Ληξούρι, στο Αργοστόλι, στη Ζάκυνθο, στο Καρπενήσι και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πρόκειται για τμήματα: Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανθοκομίας, Ιχθυοκομίας κτλ.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) κ. Γ. Τσάκνης, «το κόστος ζωής στην ελληνική επαρχία για έναν σπουδαστή κυμαίνεται από 800 ως 1.000 ευρώ τον μήνα προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διαβίωσης και πληρωμής του ενοικίου». Και προσθέτει: «Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά κολέγια και κατ΄ επέκταση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπολογίζονται σε 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο. Αρα συμφέρει οικονομικά έναν σπουδαστή να επιλέξει ένα κολέγιο στην πλατεία Κάνιγγος από το να... ξενιτευθεί σε κάποια επαρχιακή πόλη για να φοιτήσει σε κάποιο ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή θα έχει και επαγγελματικά δικαιώματα που θα αντιστοιχούνται με ΑΕΙ».

Εκτός από το κόστος ζωής που αποτελεί κίνητρο για να επιλέξει κάποιος σπουδαστής ένα ιδιωτικό ίδρυμα του κέντρου από ένα ΤΕΙ στην περιφέρεια, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι επίσης ένα άλλο κίνητρο που λειτουργεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Καθηγητές και σπουδαστές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων βλέπουν στα ιδιωτικά κολέγια (από τη στιγμή που θα εφαρμοσθεί η κοινοτική οδηγία που θα αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους) τον εν δυνάμει αντικαταστάτη τους, αφού μια σειρά ειδικότητες είναι ίδιες ή παραπλήσιες, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται οι σπουδαστές να δώσουν εξετάσεις και να... μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη.

 




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2008 16:30:01
 
Αναγνώσθηκε 264 φορές