Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Σταθερά προσανατολισμένος στο ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο!

ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά προσανατολισμένος στο ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο!
 

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την Παιδεία παραχώρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από πανεπιστημιακούς - μέλη της ΚΠΕ του κόμματός του και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ, για να διαμηνύσει πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει στάση συμπαγή, διαφανή και κρυστάλλινη στα θέματα που αφορούν στην Παιδεία, η οποία συνίσταται όπως προέκυψε από τη συνέντευξη: Στην υπεράσπιση μέχρι τελείας του (αντι)νόμου - πλαισίου που είχε καταθέσει πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στα κρίσιμης σημασίας ζητήματα ταυτίζεται πλήρως με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης!

Εξάλλου, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, οι προτάσεις τους αφορούν στο πώς «βλέπουμε εμείς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό»!

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την ΑΡΣΗ (όμιλος προβληματισμού, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μ. Παπαγιαννάκης και εκφράζεται στο χώρο των πανεπιστημιακών από την ΑΡΜΕ), η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά με το πλευρό των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, δήλωσε πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις απόψεις, προβληματίζεται απ' αυτές και τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη στην εκπόνηση των θέσεών του!

Με μια διατύπωση που εκλαμβάνεται και ως «τους ζυγούς λύσατε», ο πρόεδρος του ΣΥΝ κήρυξε πρακτικά ανεφάρμοστο το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, προεξοφλώντας πως η κυβέρνηση θα ηττηθεί. Στην ουσία όμως, δε μίλησε για συνέχιση της πάλης για κατάργηση του νόμου - πλαισίου. Και πώς να το κάνει εξάλλου, αφού αυτό που ήθελε να προτάξει στη χθεσινή του συνέντευξη είναι ότι ο ΣΥΝ δεν είναι δύναμη «άρνησης», αλλά δύναμη θετικών «προτάσεων». Των προτάσεων, δηλαδή, που κατέθεσε στη Βουλή κι είναι πανομοιότυπες του νόμου - πλαισίου. Γι' αυτό και η κατάληξή του για τους στόχους πάλης ήταν μόνο ...τρεις αρνήσεις: «Δε θα ανεχτούμε εκβιασμούς στα Ιδρύματα. Δε θα ανεχτούμε αυθαίρετες και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του κράτους στα ΑΕΙ. Δε θα ανεχτούμε διαιώνιση και εγκαθίδρυση μαύρης εργασίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ να αποσυνδέσει, ή, καλύτερα, να συσκοτίσει τη σύνδεση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας με τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αποκρύπτοντας βεβαίως την πραγματική αιτία όσων συντελούνται, αυτόματα αποπροσανατολίζει το κίνημα απ' την αναγκαία κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στρέψει την πάλη του. Υπηρετώντας αυτόν το στόχο, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε χτες να δηλώνει πως το ...πάρτι που θα μπορούσε να στηθεί λόγω της μη αναθεώρησης του άρθρου 16 ματαιώνεται εξαιτίας της «συμπλεγματικής αντίδρασης» της κυβέρνησης, η στάση της οποίας «χρήζει ψυχαναλυτικής ερμηνείας»! Να υποδεικνύει σαν πηγή των προβλημάτων το «μένος και την απέχθειά της (κυβέρνησης) απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Προεξόφλησε δε ότι η κυβέρνηση «έχει ηττηθεί», αφού το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε, ενώ η πολιτική της είναι ανεφάρμοστη, σε πείσμα της πραγματικότητας της ραγδαίας εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και υποταγής της στις ανάγκες του κεφαλαίου.

«Ελεύθερη πρόσβαση»

Αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΝ για την «ελεύθερη πρόσβαση» έκανε η Σίσσυ Βελισσαρίου, ισχυριζόμενη ότι αυτή η πρόταση θα καταστήσει άχρηστα τα ΚΕΣ. Ο ΣΥΝ λέει, ουσιαστικά, να μπαίνουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου σε ένα κοινό (ανά δέσμη σχολών) πρώτο έτος ανώτατης εκπαίδευσης και μετά το πέρας αυτού του πρώτου έτους, να επιλέγουν τα ΑΕΙ με τους δικούς τους όρους, πόσοι και ποιοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τριετή πια (βλέπε μπάτσελορ) προπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ. Το ερώτημα εδώ είναι: Αυτοί που δε θα επιλέγονται από τα ΑΕΙ να συνεχίσουν τις σπουδές τους, δε θα είναι στην ίδια μοίρα με τους σημερινούς απόφοιτους Λυκείου που δεν περνούν στις εξετάσεις; Και μάλιστα, θα έχουν χάσει έναν επιπλέον χρόνο από τη ζωή τους, σε σχέση με το σημερινό σύστημα...

Ασε που μ' αυτήν την πρόταση ταυτίζονται πλήρως με τις επιταγές της Μπολόνια για «τριετή» προπτυχιακό κύκλο σπουδών, για υποβάθμιση των σπουδών δηλαδή, τις οποίες μάλιστα ο ΣΥΝ αποτιμά με τις μπακαλίστικες «πιστωτικές μονάδες», που επιβάλλουν η ΕΕ και η κυβέρνηση!






Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2008 16:20:01
 
Αναγνώσθηκε 226 φορές