Βουλή των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ – Κοινοβουλευτική Ομάδα

 

Αθήνα, 22 Μαΐου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη

ΘΕΜΑ: Θα κρατήσουν οι Έλληνες της ιστορικής Αγχιάλου το σχολείο τους;

Συγκλονιστήκαμε από το άρθρο της κ. Κύρας Αδάμ, που δημοσιεύει η σημερινή «Ελευθεροτυπία» (22/05/08) υπό τον τίτλο «Θα κρατήσουν το σχολείο τους;», σχετικά με τις προσπάθειες των Ελλήνων κατοίκων της ιστορικής Αγχιάλου, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Βουλγαρίας, να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο τους και μαζί να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

 

Τη βοήθεια του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων ζητούν οι Έλληνες κάτοικοι της αρχαίας Αγχιάλου, σημερινής βουλγαρικής πόλης Πομόριε, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου έγινε η σύνοδος κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας - αφορμή για να «ανακαλύψουμε» άλλο ένα σημείο Ελληνισμού, που επιβιώνει με πείσμα απέναντι στο πέρασμα των αιώνων και στην ισοπεδωτική άγνοια, αδιαφορία και εθνική μιζέρια των σύγχρονων νεο-Ελλήνων.
ΑΠΟΙΚΙΑ των Απολλωνίων, στους προ χριστιανικούς αιώνες, η χερσόνησος αυτή ήταν ονομαστή για την αλυκή της (μοναδική σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη) και για την πλούσια σε θεραπευτικές ύλες λάσπη της λίμνης, που έκαναν την Αγχίαλο ονομαστό ιατρικό κέντρο τη Ρωμαϊκή εποχή.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ» περιπέτεια της Αγχιάλου αρχίζει το 1906, με τις 1.200 ελληνικές οικογένειες να εξαναγκάζονται σε φυγή, όταν κάηκαν τα σπίτια τους και ισοπεδώθηκε η εκκλησία τους, η μεγαλύτερη της περιοχής. Βρίσκουν καταφύγιο έξω από τον Βόλο, ιδρύοντας τη σημερινή Νέα Αγχίαλο. Τα νεότερα μέλη των οικογενειών το 1924 πεισματικά επιστρέφουν στην Αγχίαλο των προγόνων τους και ξαναστήνουν το βιος τους.
ΣΗΜΕΡΑ, οι 5.000 περίπου Έλληνες της Πομόριε μιλάνε ελληνικά, οι περισσότεροι καλά, ενώ τα 85 παιδιά παρακολουθούν επί 8 ώρες το Σάββατο και την Κυριακή μαθήματα στο ελληνικό σχολείο, που συντηρούν οι ίδιοι οι Έλληνες.
ΕΔΩ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Το κτίριο του ελληνικού σχολείου είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο της Πομόριε. Όμως, καθώς η σύγχρονη πόλη βρίσκεται και αυτή στη δίνη της βεβιασμένης και άγριας τουριστικής «ανάπτυξης» το συγκεκριμένο κτίριο περιήλθε σε ιδιώτες ύστερα από δικαστικούς αγώνες.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο τα Ελληνόπαιδα θα βρεθούν χωρίς στέγη και χωρίς σχολείο. Γι' αυτό και ο σύλλογος ζητεί τη βοήθεια και αρωγή του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων γενικότερα, για να διατηρήσουν ζωντανό όχι μόνο το σχολείο, αλλά και τη βιβλιοθήκη και τα χορευτικά συγκροτήματα και τη συλλογή των παραδοσιακών φορεσιών.
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως. Δεν ζητούν ελεημοσύνη. Οι Έλληνες κάτοικοι της αρχαίας Αγχιάλου έχουν βρει νέο κτίριο, πολύ ακριβό, και δηλώνουν πρόθυμοι να συνεισφέρουν οι ίδιοι από το υστέρημά τους για την απόκτησή του... Δεν απλώνουν το χέρι. Αντίθετα, «ξεσκονίζουν» την ιστορική μνήμη μας, που οι νεοέλληνες την έχουμε πρόχειρη, εν πολλοίς για να παραπονεθούμε για «αδικίες» τρίτων και όχι για να διατηρήσουμε οι ίδιοι ζωντανή την ιστορία και τον θρύλο της, δηλαδή τις ρίζες μας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

Σε ποιές άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθεί συστηματικά η προσπάθεια των ομογενών μας κατοίκων της ιστορικής Αγχιάλου στην Βουλγαρία να διατηρήσουν το σχολείο τους και, μέσω αυτού, την ταυτότητά τους;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

 

 

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.05.2008 22:05:01
 
Αναγνώσθηκε 319 φορές