Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Υποσχέθηκαν εύκολες εξετάσεις

Υποσχέθηκαν εύκολες εξετάσεις

«Μεταφρασμένος» Σεφέρης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και επεξηγήσεις σε επτά «άγνωστες λέξεις» στη χθεσινή πρεμιέρα

Τετάρτη, 21.05.08

«Γραμμή για εύκολα» έχει πάρει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων σύμφωνα με όλα τα σημάδια της πρεμιέρας, η οποία είχε… μεταφρασμένο Σεφέρη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας:

- «Θέματα που θα διασφαλίζουν την είσοδο των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δ. Πλατής.

-Επτά «άγνωστες λέξεις» εντόπισε η Επιτροπή Εξετάσεων στο δοκίμιο του Γ. Σεφέρη και θεώρησε δέον να τις επεξηγήσει στους υποψηφίους, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.

Τόσο το φανερό άγχος της επιτροπής μήπως και οι υποψήφιοι δεν κατανοούσαν λέξεις όπως «ψεγάδια», «παρωχημένα και «υπόδικη» όσο και οι ασυνήθιστες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Δ. Πλατή στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων τροφοδότησαν το σενάριο των «εύκολων θεμάτων», υπό το φόβο των κενών θέσεων. Το σενάριο δεν ενθουσίασε τους καλά προετοιμασμένους, διότι τα εύκολα θέματα εμποδίζουν τη διαλογή και απογειώνουν τις βάσεις.

«Δεν προτείνονται θέματα-παγίδες και, το κυριότερο, δεν προτείνονται θέματα εξαιρετικής δυσκολίας. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη μας το γεγονός ότι στις εξετάσεις υπάρχει και μια ψυχολογική ένταση, και γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να διαγωνιστεί σε θέματα όχι υποχρεωτικά εύκολα αλλά διαβαθμισμένα. Ετσι λοιπόν πιστεύω ότι το υπουργείο έχει προβλέψει κι αυτήν την εξέλιξη και θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την είσοδο των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»», δήλωσε ο κ. Δ. Πλατής. Πολύ νωρίτερα, το πρωί, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατά την εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψή του στο εξεταστικό κέντρο του άλσους Παγκρατίου (το συγκρότημα που είχαν κάνει… οικόπεδο πέρυσι μαθητές και εξωσχολικοί) εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την έκταση των παρενεργειών που θα έχει φέτος στα περιφερειακά ΤΕΙ το μέτρο της βαθμολογικής βάσης. Ερωτηθείς δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο κάποια ΤΕΙ να μείνουν και φέτος χωρίς φοιτητές, διότι όλα τα Ιδρύματα έχουν λάβει τα μέτρα τους προκειμένου να προβάλουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που διαμορφώνει η εξειδίκευση που δίνουν». Η πρεμιέρα των εξετάσεων κινήθηκε στο πνεύμα των διαβεβαιώσεων του γενικού γραμματέα. Η επιλογή του θέματος (Η απομάκρυνση των νέων από την παράδοση) χαρακτηρίστηκε εύστοχη από την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, η οποία όμως σχολίασε αρνητικά τη «μετάφραση» των επτά λέξεων:

«Αρκετές από τις λέξεις των οποίων δίνεται η ερμηνεία (π.χ. εξοβελιστεί, ψεγάδια, παρωχημένα, υπόδικη) δεν μπορούν να θεωρηθούν άγνωστες για μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η παράθεσή τους δεν επιτρέπει τη διαβάθμιση στην αξιολόγηση των μαθητών».

Ερωτηθείς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απάντησε ότι με την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα «διερευνούμε τη δυνατότητα του μαθητή να εκφράσει τον εαυτό του και δεν θέλαμε να αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά του. Το ζητούμενο του μαθήματος δεν είναι να γνωρίζει ο Ελληνας μαθητής και την τελευταία λέξη του ελληνικού λεξιλογίου».

Μια άλλη διάσταση του θέματος ανέδειξε ο διευθυντής Εισιτηρίων Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας κ. Χ. Μπαλίκος επισημαίνοντας ότι στις πανελλαδικές παίρνουν μέρος και αλλοδαποί μαθητές, που ξεκίνησαν την ελληνική εκπαίδευσή τους σε προχωρημένη σχολική ηλικία.



ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

Ελεύθερος Τύπος



Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 10:40:01
 
Αναγνώσθηκε 480 φορές