Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Μένος Στυλιανίδη κατά των δημόσιων ΑΕΙ

Μένος Στυλιανίδη κατά των δημόσιων ΑΕΙ

Συντάκτης :         Ημ/νία καταχώρησης : 19/05/2008 22:30:00
Η απαξιωτική πολιτική και φρασεολογία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη δημόσια παιδεία, αλλά και η εμμονή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΣΥΝ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Ανδρέα Καρίτζη να καταλογίζει στον κ. Στυλιανίδη "μένος εναντίον των ελληνικών Πανεπιστημίων".
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι "Τίποτα δεν είναι πιο μακριά απο την πραγματικότητα. Ο οικονομικός ανταγωνισμός είναι ευθέως αντιπαραθετικός με την επιστημονική πρακτική και οδηγεί στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, όπως γνωρίζουμε απο χώρες που ακολούθησαν τα ιδεολογήματα που, με φανατισμό, υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας". Ο Ανδρέας Καρίτζης συμπλήρωσε ότι "ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι να τους σταματήσουν. Το φοιτητικό κίνημα, οι πανεπιστημιακοί και όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν τις ζωντανές δυνάμεις που θα βάλουν τέλος στα παράλογα σχέδια της κυβέρνησης προασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της".

Το ΠΑΣΟΚ ξανά στη γραμμή υπέρ ιδιωτικών ΑΕΙ

Την ίδια ώρα, με αφορμή το άρθρο 16, ξέσπασε κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Τα όσα είπε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" η αρμόδια για θέματα Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, περί "τη θετική θέση μας για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, συνοδευόμενη από τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους", προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΝ: "Το ΠΑΣΟΚ - μέσω της κυρίας Διαμαντοπούλου – καθιστά σαφές ότι είναι αμετανόητα ενταγμένο στην επιχείρηση της Ν.Δ. να τινάξει στον αέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αναδεικνύει ότι η ακύρωση της δικομματικής συναίνεσης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 επιβλήθηκε από το εκπαιδευτικό κίνημα. Η αριστερή στροφή μένει κενό γράμμα και επικοινωνιακό κόλπο".
Στον ΣΥΝ ανταπάντησε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ: "Πέρα από το 'σοκ και δέος' των ιδιωτικών πανεπιστημίων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και τον αδιέξοδο λαϊκισμό των 'κλειστών πανεπιστημίων', υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ελεύθερο και ισχυρό πανεπιστήμιο, το οποίο βέβαια, πρέπει να είναι ανοικτό. Γι' αυτό το πανεπιστήμιο θα αγωνιστούμε με τις μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας, ως αριστερά της γνώσης και της δημιουργίας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε -μέσω του Ρ/Σ ΦΛΑΣ- σε καθηγητές και φοιτητές, κάνοντας λόγο για "ένα συντηρητικό κίνημα, συντεχνιακού χαρακτήρα, έντονα μικροαστικό". Σε απολύτως απαξιωτικό τόνο για το ελληνικό πανεπιστήμιο, συμπλήρωσε ότι "έχει φτάσει στην έσχατη μορφή εξαθλίωσης, δεν παράγει τίποτα, αυτά που διδάσκουν οι καθηγητές του δεν αξίζουν δεκάρα"!

ΑΡ.ΣΗ.: Προοδευτικό αίτημα η καθολική ψηφοφορία

Ο όμιλος προβληματισμού και παρέμβασης ΑΡιστερά ΣΗμερα, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Ομίλου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για πρυτανείες ιδρυμάτων και για προεδρεία τμημάτων.
O όμιλος εκφράζει την επιμονή του στην "ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, η αναβάθμιση και θωράκιση των ελληνικών πτυχίων. Πολύ περισσότερο σήμερα που ο υπουργός Παιδείας δείχνει να απαξιώνει και να προσβάλλει απρόκλητα το δημόσιο πανεπιστήμιο". Και προσθέτει:
"Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του πανεπιστημίου παραμένουν εκτός ατζέντας ή εντάσσονται προσχηματικά, ότι ο διάλογος περιορίζεται στο νέο νόμο κι ότι οι αντιπαραθέσεις τείνουν να ενσωματώσουν και να νομιμοποιήσουν τη βία ως πολιτική θέση και πρακτική.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα, μπαίνει στη μέγγενη της τυφλής άρνησης. Κι αντί να τεθεί το ζήτημα της πραγματικής συμμετοχής των φοιτητών, προβάλλεται ως μείζων αντιστασιακή διεκδίκηση η ακατανόητη επιστροφή στο σύστημα των διορισμένων αντιπροσώπων". Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΡ.ΣΗ: "Μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πληγεί αν οι εκλογικές διαδικασίες διαβρωθούν με πονηριές που θίγουν το κύρος των νέων οργάνων. Και θα πληγεί πολύ σοβαρά, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν ακυρωθούν οι εκλογές με βίαιες ενέργειες, όπως η απαγωγή της κάλπης ή οι καταλήψεις. Όσοι το αποτολμήσουν θα χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο με μόνο αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να βγει από την κρίση που το μαστίζει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των ακαδημαϊκών συλλογικών οργάνων. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο από τη μέγιστη αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, την ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών του, τη λογοδοσία και την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του, σε συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης".

Ν. ΣΥΝ: Δεν συμμετέχουμε στις εκλογές

Αναφορικά με την εκλογή πρυτάναιων, η Νεολαία Συνασπισμού, υπογραμμίζει ότι "δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι μπορούν να εξυπηρετήσουν οι εκλογές αυτές, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι θα διεξαχθούν με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, τη στιγμή που διακυβεύεται η αυτονομία και η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων". Η Νεολαία του ΣΥΝ σημειώνει ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να αγωνιστεί για να μην περάσει καμία διάταξη της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, κάνοντας γνωστό ότι "δεν ζητάμε, ούτε συμμετέχουμε σε εκλογές στα ιδρύματα, τη στιγμή που διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον τους"



Πηγή: ΑΥΓΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 10:30:01
 
Αναγνώσθηκε 279 φορές