Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Κατάργηση του «10» με εύκολα θέματα

Κατάργηση του «10» με εύκολα θέματα

Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές
 

Της Χαράς Καλημέρη


Σε σιωπηρή κατάργηση της βάσης του «10» προχωρεί, όπως δείχνουν τα πράγματα, το υπουργείο Παιδείας. Χθες, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, ο γ.γ. του υπουργείου Δημήτρης Πλατής προχώρησε σε μία ... ασυνήθιστη δήλωση.
«Δεν προτείνονται θέματα-παγίδες και το κυριότερο δεν προτείνονται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση...

Τη λογική της «διευκόλυνσης» των υποψηφίων φαίνεται πως εξυπηρετεί και η... πρωτοβουλία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να δώσει στους υποψηφίους επεξήγηση απλών λέξεων από τις «Δοκιμές» του Γιώργου Σεφέρη, απόσπασμα του οποίου κλήθηκαν να αναπτύξουν στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πρόκειται για λέξεις όπως: «ψεγάδια», «περασμένων», «υπόδικη», «ροπές», «παρωχημένα», «του ανδροειδούς» και «εξοβελιστεί».

Επεξηγήσεις

Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές, ενώ πρόσθεσε ότι η πρακτική των επεξηγήσεων ακολουθείται παγίως τα τελευταία χρόνια.

Εκπαιδευτικοί κύκλοι, πάντως, θεώρησαν την κίνηση αυτή υποτιμητική για τους μαθητές της Γ Λυκείου με την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων να τονίζει ότι «αρκετές από τις λέξεις των οποίων δίνεται η ερμηνεία δεν μπορούν να θεωρηθούν άγνωστες για μαθητές της Γ Λυκείου».

Ενστάσεις προκάλεσε και το θέμα της Έκθεσης που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι.

Σε μια εποχή που έχουν πέσει τα σύνορα μεταξύ των λαών, ζητήθηκε από τους μαθητές να συντάξουν ένα κείμενο για μία εκδήλωση του δήμου, στο οποίο θα αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους οι νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνουν τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ): «Παρά το τυπικό επικοινωνιακό πλαίσιο, τίθεται με μια τυποποιημένη μορφή, η οποία δεν επιτρέπει τη συνομιλία των μαθητών με το κείμενο, απαιτεί προκατασκευασμένη γνώση, και αποκλείει τη δυνατότητα διαφορετικής άποψης, στοχασμού και προβληματισμού».

Πάντως, η ΠΕΦ χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή του κειμένου από τις «Δοκιμές» του Γιώργου Σεφέρη, προσθέτοντας ότι υψηλό βαθμό δυσκολίας είχε η σύνταξη της περίληψης καθώς προϋποθέτει ιδιαίτερη ικανότητα πύκνωσης του λόγου.

Προσέλευση
Στις πανελλαδικές εξετάσεις προσήλθαν χθες συνολικά 90.000 υποψήφιοι, περίπου 4.600 λιγότεροι από τους αρχικούς υπολογισμούς. Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Πλατής δήλωσε ότι φέτος οι βαθμοί θα ανακοινωθούν νωρίτερα, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου με αποτέλεσμα τα μηχανογραφικά δελτία να υποβληθούν αρχές Ιουλίου.

Αύριο οι υποψήφιοι εξετάζονται στο δεύτερο θέμα γενικής παιδείας, το οποίο ο καθένας θα επιλέξει μεταξύ της Βιολογίας, Ιστορίας, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Φυσικής.

Κριτική για «προκάτ εκθέσεις»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θάνος Βερέμης για τα θέματα που επιλέγονται στην Έκθεση. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9 84», ο κ. Βερέμης μίλησε για «προκάτ εκθέσεις» που γράφονται βάσει κάποιου τυφλοσούρτη ο οποίος, μάλιστα δεν είναι καν εκσυγχρονισμένος.

«Το πρόβλημα με την Έκθεση είναι ακόμη χειρότερο. Είναι ένα αποστεωμένο, πεθαμένο ψάρι το οποίο το βγάζουν από την ντουλάπα.

Βγάζουν από την ντουλάπα τους τυφλοσούρτες πώς γράφεις για τα αγαθά της αποταμίευσης. Προφανέστατα αυτός ο τυφλοσούρτης στον οποίο αναφέρεται ο εν λόγω καθηγητής-δάσκαλος, τι είναι..., είναι του 1972 ενδεχομένως ή της χούντας, προγενέστερης εποχής πάντως», επισήμανε ο κ. Βερέμης.




Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 10:15:01
 
Αναγνώσθηκε 335 φορές