Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Εύκολα τα θέματα στη Γλώσσα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εύκολα τα θέματα στη Γλώσσα
 

Φιλόλογοι εκτιμούν ότι δόθηκε ερμηνεία για λέξεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν άγνωστες σε μαθητές της Γ Δ Λυκείου
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ


Ανοικτή παραδοχή της αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί, σύμφωνα με καθηγητές πανεπιστημίου, η εφετινή προσθήκη στο «λεξιλόγιο-λυσάρι» που δίνεται κάθε χρόνο στους υποψηφίους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας απλών λέξεων όπως οι λέξεις «ψεγάδι» και «παρωχημένος». Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων επέλεξαν για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κείμενο του Γιώργου Σεφέρη σχετικό με την ελληνική παράδοση και έστειλαν οδηγίες στους διαγωνιζομένους εξηγώντας την ερμηνεία λέξεων που όλοι οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να ξέρουν. Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων- μέλη της οποίας όμως διδάσκουν στα σχολεία και έχουν την ευθύνη για το επίπεδο των μαθητών τους- αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «αρκετές από τις λέξεις των οποίων δίνεται η ερμηνεία (π.χ., οι λέξεις εξοβελιστεί, ψεγάδια, παρωχημένες,υπόδικη) δεν μπορούν να θεωρηθούν άγνωστες για μαθητές της Γ΄ Λυκείου».«Η παράθεσή τους δεν επιτρέπει τη διαβάθμιση στην αξιολόγηση των μαθητών» καταλήγει η Ενωση. Οι φιλόλογοι γενικά έκριναν τα θέματα της χθεσινής πρώτης ημέρας των πανελλαδικών εξετάσεων εύστοχα και καλοδιατυπωμένα, προσθέτοντας όμως ότι «η σύνταξη της περίληψης έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και προϋποθέτει ιδιαίτερη ικανότητα πύκνωσης του λόγου». Εκτιμάται ωστόσο ότι, αν τα θέματα των πανελλαδικών είναι και τις ερχόμενες ημέρες στο ίδιο επίπεδο, το υπουργείο Παιδείας θα έχει εφέτος υψηλότερες βαθμολογίες, λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση αλλά και την ακόλουθη αύξηση των βάσεων στα τμήματα υψηλής ζήτησης. Σε υψηλότερες βαθμολογίες αναμένεται όμως ότι θα οδηγήσει εφέτος και το νέο σύστημα αναβαθμολόγησης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ο τελικός βαθμός του αναβαθμολογημένου δεν θα είναι ο μέσος όρος των τριών βαθμών αλλά των δύο μεγαλύτερων.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ο γενικός γραμματέας του και υπεύθυνος για τις πανελλαδικές εξετάσεις κ. Δ.Πλατής σχολίασε χθες τις ενστάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι αν ξέρουν οι υποψήφιοι τις παραπάνω λέξεις αλλά αν μπορούν να εκφραστούν σωστά, ενώ οι αναλυτικές διευκρινίσεις δίνονται επειδή υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία και αλλοδαποί μαθητές. Ο κ. Πλατής δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έχει «ανανεωθεί» εφέτος κατά 70%-75% και επανέλαβε τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ του αδιαβλήτου των εξετάσεων και κατά της χρήσης κινητών στα εξεταστικά κέντρα.

Το υπουργείο Παιδείας όμως εφέτος επιταχύνει τις διαδικασίες και υπόσχεται ανακοίνωση των βάσεων αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Ετσι είναι πιθανόν οι βαθμολογίες να δοθούν πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να συμπληρωθούν νωρίτερα τα μηχανογραφικά και να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στις εξετάσεις έλαβαν χθες μέρος 5.000 λιγότεροι υποψήφιοι από εκείνους που είχαν υπολογιστεί. Συνολικά εφέτος διατίθενται 86.736 θέσεις στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, τις οποίες διεκδικούν 146.100 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Στην εξεταστική διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 θα είναι επιτηρητές.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης επισκέφθηκε χθες το πρωί το σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι στο οποίο είχαν γίνει πέρυσι οι μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια κατάληψης και δήλωσε ότι η επιλογή του αυτή αποτελεί «έναν συμβολισμό πως η πραγματική Παιδεία μπορεί να νικήσει και τη βία και την αυθαιρεσία». Δήλωσε ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν άγχος καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει εργαστεί «για το αδιάβλητο αυτού του συστήματος» και προσέθεσε ότι δεν νομίζει πως εφέτος υπάρχει πιθανότητα να μείνουν ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς πρωτοετείς φοιτητές λόγω χαμηλών βαθμολογιών.

Επίθεση στον κ. Στυλιανίδη έκανε χθες ο ΣΥΝ κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας ότι βρήκε «ευκαιρία για να κάνει φτηνή πολιτική» την ώρα «που στα λύκεια (...) η Ελλάδα αναστενάζει...». Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του κόμματος τονίζει ότι ο υπουργός «προβάλλει για πρώτη φορά μια θέση που ως χθες χλεύαζε», δηλαδή την υπόσχεση πως «θα καταργήσει τάχα τις εισαγωγικές εξετάσεις, με την προϋπόθεση βέβαια να αναγνωρισθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ιστορίας Γενικής Παιδείας.






Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 10:10:01
 
Αναγνώσθηκε 308 φορές