Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Παρωχημένες διευκρινίσεις στην πρεμιέρα

Παρωχημένες διευκρινίσεις στην πρεμιέρα

Ευκολότερο από την προηγούμενη χρονιά το θέμα για 90.000 υποψηφίους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
 

Εύκολη πρεμιέρα χωρίς προβλήματα, αλλά με απλοϊκές διευκρινίσεις όπως ότι η λέξη ψεγάδι σημαίνει ελάττωμα, έκαναν χθες οι περίπου 90.000 υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το θέμα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων ήταν ένα κείμενο του Γιώργου Σεφέρη που αναφερόταν στην παράδοση, το οποίο δεν προβλημάτισε τους μαθητές και κρίθηκε από τους φιλολόγους ως ευκολότερο από την προηγούμενη χρονιά.
Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι θεωρήθηκαν ως άγνωστες- σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου- λέξεις όπως ψεγάδι, υπόδικος και παρωχημένο! Έτσι μαζί με το κείμενο δόθηκαν- χωρίς να ζητηθούν από τους μαθητές- οι ερμηνείες 7 λέξεων, οι οποίες κρίθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων περιττές, καθώς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να γνωρίζουν τέτοιες έννοιες. Πάντως η Επιτροπή των Εξετάσεων προτίμησε καλού-κακού να εξηγήσει στους υποψηφίους ότι ψεγάδι σημαίνει ελάττωμα, υπόδικος σημαίνει υπόλογος ή ένοχος, εξοβελίζω σημαίνει διώχνω και παρωχημένα είναι τα ξεπερασμένα... Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας εφέτος τα θέματα να είναι τέτοια που να μην οδηγήσουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ώστε να μη μείνουν πολλές κενές θέσεις στα ΤΕΙ της περιφέρειας. Επίσης το εύκολο θέμα και οι διευκρινίσεις θα οδηγήσουν σε μείωση των αναβαθμολογήσεων που συνήθως είναι πολλές στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ διαφαίνεται και η τάση του υπουργείου Παιδείας να μην ανοίξει και νέα μέτωπα στην Εκπαίδευση ταυτόχρονα με το φοιτητικό.

Μάλιστα, το στίγμα των φετινών επιλογών που δεν θα είναι «εξαιρετικά δύσκολες», έδωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δημ. Πλατής. Σε δηλώσεις του, αφού τόνισε ότι εφέτος οι εξετάσεις έχουν «θωρακιστεί» με πολλούς τρόπους (κόφτες κινητών, ανακατανομή γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα κ.ά.), τόνισε: «Η επιλογή των θεμάτων γίνεται με έναν τρόπο που πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός από όλους. Δεν προτείνονται θέματα-παγίδες και το κυριότερο δεν προτείνονται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θεωρούμε ότι οι εξετάσεις γίνονται για τον σοβαρό μαθητή, τον μελετημένο μαθητή».
Όσον αφορά τις υπερβολικές διευκρινίσεις, ο κ. Πλατής είπε ότι ζητούμενο δεν ήταν αν οι υποψήφιοι γνώριζαν τις έννοιες, αλλά αν μπορούν να εκφραστούν σωστά και πρόσθεσε ότι δόθηκαν ώστε να βοηθηθούν και οι αλλοδαποί μαθητές που δεν έχουν καλή γνώση της ελληνικής.
Ο φιλόλογος και λέκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Κ. Αγγελάκος επισήμανε ότι φαίνεται πως η Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων προσπάθησε να κινηθεί στη λογική των κλασικών θεμάτων για να αποφευχθούν οι πολλές αναβαθμολογήσεις. Για τις διευκρινίσεις είπε ότι είναι σαν να ομολογεί το υπουργείο ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν ξέρουν τι σημαίνει ψεγάδι.
Την Πέμπτη οι εξετάσεις συνεχίζονται με τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ιστορίας. Σημειώνεται ότι από φέτος θα ισχύσει νέο σύστημα αναβαθμολόγησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες βαθμολογίες. Πλέον ο τελικός βαθμός του αναβαθμολογημένου θα είναι ο μέσος όρος των δύο μεγαλύτερων βαθμών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε χθες για επιπολαιότητα τον υπουργό Παιδείας, σχετικά με τις δηλώσεις του για αλλαγές στο εξεταστικό από την επόμενη κυβέρνηση. «Ο υπουργός Παιδείας άνοιξε με έναν εξαιρετικά πρόχειρο και αντιδεοντολογικό τρόπο μια πολύ μεγάλη συζήτηση που αφορά κάθε ελληνική οικογένεια με κάποιες δηλώσεις εκ του προχείρου. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις για την αποδέσμευση του πανεπιστημίου από το λύκειο. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται στο πόδι», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης το τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού ανέφερε ότι ο κ. Στυλιανίδης «προβάλλει για πρώτη φορά μια θέση, που μέχρι χθες χλεύαζε», δηλαδή την υπόσχεση «πως θα καταργήσει τάχα τις εισαγωγικές εξετάσεις».




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 10:05:01
 
Αναγνώσθηκε 309 φορές