Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Πεμπτουσία της ... «δημοκρατίας»!

Πεμπτουσία της ... «δημοκρατίας»!
 

Ως ...πεμπτουσία της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια προσπαθούν να παρουσιάσουν συγκροτήματα του Τύπου, αξιοποιώντας και δηλώσεις στελεχών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, τη ρύθμιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλαδή την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές. Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα, για να υποστηριχτεί ο νέος τρόπος εκλογής οργάνων διοίκησης, ως «πάταξη της διαπλοκής» και «αμεσοδημοκρατία» που ...ενισχύει τη δημοκρατία.

Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στο αν οι πρυτανικές/ προεδρικές εκλογές σήμερα γίνονται με τον παλιό ή το νέο τρόπο, καθώς τα όργανα που προκύπτουν από τις εκλογές αυτές έχουν σήμερα ως βασικό τους καθήκον την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, του νόμου - πλαισίου, της «αξιολόγησης», των πιστωτικών μονάδων κλπ.

Ακόμα και γι' αυτόν καθεαυτόν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, η πραγματικότητα μιλάει μόνη της. Οπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, στις προχτεσινές προεδρικές εκλογές στο ΤΕΙ Χαλκίδας, ΠΑΣΠίτες «πιάστηκαν επ' αυτοφώρω» τη στιγμή που ξεδίπλωναν τον εκλογικό τους μηχανισμό, προκειμένου να στηρίξουν οι σπουδαστές συγκεκριμένο υποψήφιο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι παρατάξεις εκείνες που επιδίδονταν σε «συνεννοήσεις» (κύρια η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ), δεν εμποδίζονται από το νέο τρόπο εκλογής, για να συνεχίσουν να επιδίδονται στο συγκεκριμένο «σπορ».

Η ρύθμιση του νόμου - πλαισίου για καθολική συμμετοχή, θίγει κυρίως το συγκροτημένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα η εκλογή ενός οργάνου διοίκησης από ένα θολό εκλογικό σώμα («όλοι» οι φοιτητές), δίνει το «ελευθέρας» στους εκλεγμένους πια πρυτάνεις και προέδρους να μη λογοδοτούν και να μην ελέγχονται από πουθενά.

Το βάρος πέφτει και πρέπει να πέφτει στο σύνολο του νόμου - πλαισίου, στην απαίτηση για συνολική κατάργηση του νόμου. Ο νόμος - πλαίσιο δεν έχει «θετικές» και «αρνητικές» διατάξεις. Δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση ανοίγεται ο δρόμος για επιμέρους «φτιασιδώματα», ζήτημα που άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει ως «ανοιχτό», λέγοντας να εφαρμοστεί ο νόμος και αν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του να γίνουν τροποποιήσεις. Στόχος είναι η κατάργηση του νόμου - πλαισίου, με όρους μαζικού κινήματος και σε αυτόν το στόχο εντάσσεται το κάλεσμα για μη νομιμοποίηση - υπονόμευση του νόμου με την αποχή από τις πρυτανικές/ προεδρικές εκλογές.




Ε.Χ.




Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.05.2008 09:50:01
 
Αναγνώσθηκε 273 φορές