Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τις αποσπάσεις στις υπηρεσίες και σε φορείς του ΥΠΕΠΘ


Στο αμέσως επόμενο διάστημα τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ) θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις ή στα Γραφεία Εκπαίδευσης.


Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, όπως και εκείνοι που θα αποσπασθούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στον ΟΕΕΚ και στα ΚΔΑΥ, θα παίρνουν κατ’ εξαίρεση τα μόρια της οργανικής τους θέσης.


Το βασικό επιχείρημα της Διοίκησης, ότι χωρίς το συγκεκριμένο κίνητρο θα ήταν αδύνατη η στελέχωση των υπηρεσιών αυτών, δεν απαντά με τρόπο πειστικό στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των θιγόμενων συναδέλφων. Γιατί η πολιτεία όφειλε, εδώ και χρόνια, να καλύψει τα κενά με μόνιμους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων. Εκτός απ’ αυτό, τα όποια προνόμια παραχωρούνται σε κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων δεν πρέπει να λειτουργούν σε βάρος των συναδέλφων τους.


Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε προς στιγμήν την αναγκαιότητα της εν λόγω ρύθμισης, είναι απορίας άξιο το ότι δεν αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο όλοι οι αποσπασμένοι αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα ο συνάδελφος που αποσπάται στην Αθήνα, δίπλα στο σπίτι του, από την Όλυμπο Καρπάθου πριμοδοτείται με 11 μόρια. Αντίθετα αυτός που ανήκει οργανικά σε σχολείο της Αθήνας δεν παίρνει ούτε ένα επιπλέον μόριο!


Και για να μη νομιστεί πως πρόκειται για εκπαιδευτικούς με ειδικά διοικητικά προσόντα, σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο Νόμο, ώστε να αποσπώνται, εν πάση περιπτώσει, οι καταλληλότεροι. Αντίθετα η εμπειρία λέει ότι πρόκειται για νέους στη συντριπτική τους πλειοψηφία συναδέλφους, οι οποίοι «μαζεύουν» μόρια για να εξασφαλίσουν μετάθεση στην περιοχή (και στο σχολείο) των συμφερόντων τους.  


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% περίπου των αποσπασμένων στην Περιφερειακή Διεύθυνση και σε Διευθύνσεις ή Γραφεία ΔΕ της Αττικής έχει διοριστεί τα 5 τελευταία χρόνια! Οι συνάδελφοι αυτοί προέρχονται από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας: Κυκλάδες (43), Βοιωτία (36), Κορινθία(29), Αχαΐα (20), Εύβοια (20), Αρκαδία (18), Ηλεία (15), Λακωνία(15), Δωδεκάνησα(14), Αιτωλοακαρνανία (9), Λέσβο (9), Χίο (8), Σάμο (7) κλπ


Ενώ λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή ενός μέτρου που είναι πέρα για πέρα άδικο, υπηρετεί ρουσφετολογικούς σκοπούς και εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη των εκάστοτε κυβερνώντων για ασφυκτικό έλεγχο της διοίκησης της εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι δυο φορές στο παρελθόν (π.δ.115/89 και ν.2986/02) επιχειρήθηκε η κατάργηση ή ο περιορισμός του, όμως νεότερα νομοθετήματα το επανέφεραν σε ισχύ.  


Δημ. Νικηφόρος


Αιρετός ΑΠΥΣΔΕ Αττικής



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.05.2008 17:26:45
 
Αναγνώσθηκε 459 φορές