Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Σεβασμός και… πρόληψη το παράδειγμα του ΑΠΘ

Σεβασμός και… πρόληψη το παράδειγμα του ΑΠΘ

Ο έμπειρος καθηγητής της Ιατρικής Αναστάσιος Μάνθος σίγουρα ήξερε τις παγίδες που θα έπρεπε να αποφύγει εάν ήθελε να διοικήσει σε κλίμα ηρεμίας το πολυπληθέστερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας. Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεγαλύτερο από το Αθηνών, αφού στο ΑΠΘ υπάρχει και Πολυτεχνική Σχολή) δείχνει σίγουρος να συνεχίσει τη συνταγή, ώστε το ίδρυμα να αναπτύσσεται χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς. Πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» έθεσαν ως σοβαρότερο πρόβλημα του ιδρύματος την… αχανή έκταση του πανεπιστημίου, η οποία εύκολα παραβιάζεται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

«Η διαλλακτικότητα και ο σεβασμός είναι δύο βασικές αρχές που πρέπει να έχει κάθε πρύτανης, και να τις καλλιεργήσει ώστε και οι φοιτητές –το πιο “οξύθυμο” μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας– να τις υιοθετήσουν», τόνισε στην «Κ» ο κ. Μάνθος. Βέβαια, εκτός από αυτά τα δύο, σίγουρα μεγάλο πλεονέκτημα στη διατήρηση της ηρεμίας εξασφαλίζει η προληπτική τακτική που εφαρμόζει. «Ολα τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις ξεκινούν από τη δυσπιστία της μιας πλευράς για τις προθέσεις της άλλης. Ετσι, ανακοινώνω δημοσίως όλες μου τις ενέργειες, ώστε να ακούγεται ο αντίλογος και να βρίσκεται μια μέση λύση. Δεν μασάω τα λόγια μου, δεν κρύβω προθέσεις, ώστε να μη θεωρήσει κάποιος ότι τον κοροϊδεύω. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το άσυλο πρέπει να προστατεύεται αυστηρά, όμως οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να διαφυλάττουν τους πανεπιστημιακούς χώρους, το άσυλο, όπως διατρανώνουν. Αλλιώς, η επέμβαση της αστυνομίας είναι δεδομένη», τονίζει. «Οσα λέω, ας μη θεωρηθούν πανάκεια των προβλημάτων. Το ζητούμενο πάντα είναι η εφαρμογή της δεοντολογίας», συμπληρώνει.

Βέβαια, η καθημερινή πρακτική στα ΑΕΙ έχει αποδείξει ότι πολλές φορές η ηρεμία πληρώνεται… αδρά. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό σε πανεπιστήμιο της χώρας. Μέλη αριστερής φοιτητικής παράταξης δήλωσαν ότι θα αφήσουν να διεξαχθεί η διαδικασία εξέλιξης πανεπιστημιακών με τον νέο νόμο (αυτόν που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φοιτητές της ίδιας παράταξης), φτάνει και οι πανεπιστημιακοί του τμήματος να καταψηφίσουν την αξιολόγηση. Και το… deal έκλεισε!





Πηγή:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.05.2008 10:15:01
 
Αναγνώσθηκε 303 φορές