Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ανεβαίνουν οι βάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ανεβαίνουν οι βάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα
25/4/2008

Σε διαφορετικές... κατευθύνσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μόνο η ανακατανομή των θέσεων των εισακτέων δείχνει πως η πορεία των βάσεων θα είναι ανοδική στα μεγάλα αστικά κέντρα και αντίθετα καθοδική στην περιφέρεια. Βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των βάσεων αποτελούν, ακόμη, το επίπεδο ευκολίας ή δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, και η ζήτηση των τμημάτων, όπως αυτή θα καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.

Με τα έως τώρα δεδομένα, σχεδόν «απαγορευτική» καθίσταται η πρόσβαση στα δημοφιλή πανεπιστημιακά τμήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς η μείωση των θέσεων θα αυξήσει τον ανταγωνισμό των υποψηφίων στις πανελλαδικές, εκτινάσσοντας στα ύψη τις βάσεις.

Ο ορατός κίνδυνος
Σε απόλυτους αριθμούς, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα δεχθούν φέτος 18.640 εισακτέους, δηλαδή 2.065 λιγότερους σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, είναι ορατός ο κίνδυνος πολλοί αριστούχοι (υπολογίζονται σε περίπου 2.000) να μην επιτύχουν την εισαγωγή τους στη σχολή πρώτης προτίμησής τους, παρόλο που θα έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν αποκλείεται έτσι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών που θα επιχειρήσουν να «μεταπηδήσουν» σε κεντρικά ιδρύματα τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Για παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας «έκοψε» φέτος 45 και 50 θέσεις στα τμήματα Νομικής της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως και αύξησε τις θέσεις κατά 150 στο αντίστοιχο της Κομοτηνής.

Αρκετοί από τους υποψήφιους που θα εισαχθούν στη Νομική Κομοτηνής και βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή θα καταλήξουν τελικά είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με άλλες περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Παιδαγωγικές. Υπολογίζεται ότι οι υποψήφιοι που δικαιούνται μετεγγραφής μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 2.500 μόρια, μέσω της... καραμπόλας που τους θα τους επιτρέψει να δηλώνουν σχολές με χαμηλότερες βάσεις και να μετεγγράφονται αυτομάτως σε σχολές αιχμής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες κατηγορίες υποψηφίων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, δικαιούνται μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό. Σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν οικονομικούς λόγους, στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι μετεγγραφές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5% επί του αριθμού εισακτέων του τμήματος υποδοχής.

Στα... αζήτητα
Χωρίς αντίκρυσμα θεωρείται η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της περιφέρειας. Πολλές από τις προσφερόμενες θέσεις αφορούν σε τμήματα, τα οποία κατά παράδοση μένουν στα... αζήτητα των μηχανογραφικών.

Να σημειωθεί ότι φέτος διατίθενται 239 θέσεις εισακτέων στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου στο οποίο πέρσι και πρόπερσι εισήλθαν μόλις 7 και 2 υποψήφιοι αντιστοίχως και 223 θέσεις στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της ίδιας περιοχής που δεν είχε ούτε έναν εισακτέο τις δύο τελευταίες χρονιές.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 50 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ δεν θα καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις (σχεδόν 60%). Οι φοιτητές που ήδη έχουν μετρώνται στα... δάκτυλα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο «λουκέτο». Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι και φέτος 13.000 θέσεις θα μείνουν κενές σε ΤΕΙ της περιφέρειας...

Πρόβλημα φοιτητικής «διαρροής» αντιμετωπίζουν και αρκετά τμήματα των Πανεπιστημίων της περιφέρειας όπως Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου.

Ο εξεταστικός «μαραθώνιος»
Στις 16 ΜαΪου, θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ.

Στις 20 ΜαΪου θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουνίου.

Από τις 5 έως και 19 Ιουνίου, θα γίνουν οι απολυτήριες των μαθητών της Γ Λυκείου σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α και Β Λυκείου θα αρχίσουν στις 21 Μαϊου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουνίου.

Κατά το ίδιο διάστημα θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου.

Οι ειδικές εξετάσεις του β κύκλου ΤΕΕ σε εθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν από τις 12 μέχρι και τις 19 Ιουνίου.

Οι πτυχιακές εξετάσεις του β κύκλου ΤΕΕ σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 19 Μαϊου μέχρι και τις 2 Ιουνίου.

Αλλάζει ο τρόπος αναβαθμολόγησης

Αλλαγές προς όφελος των υποψηφίων θα υπάρξουν από φέτος στον τρόπο αναβαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

Με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι, εάν μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών υπήρχε διαφορά μεγαλύτερη των 12 μορίων, το γραπτό περνούσε από τρίτο βαθμολογητή. Ο τελικός βαθμός προέκυπτε από τον μέσο όρο των βαθμών των τριών βαθμολογητών και, ειδικότερα, ήταν το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των τριών βαθμών δια του 15.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα συνυπολογίζονται οι δύο υψηλότεροι από τους τρεις βαθμούς και τελικός βαθμός θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης δια του 10. Ετσι, αυξάνεται ο μέσος όρος βαθμολογίας των γραπτών που αναβαθμολογούνται και αναμένονται οι επιδόσεις των υποψηφίων να είναι βελτιωμένες.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μέτρα για τη θωράκιση του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να αποφύγει τις «γκάφες» της περσινής χρονιάς με την πρόωρη διακίνηση θεμάτων, τις αλλοιώσεις βαθμολογιών και τις εσφαλμένες βάσεις εισαγωγής. Ειδικότερα, έχει δοθεί εντολή ώστε οι πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων αλλά και των νομαρχιακών επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το κώλυμα της συγγένειας περιοριζόταν μόνο στην περιφέρεια λειτουργίας του βαθμολογικού κέντρου.

Ανακατανομή γραπτών
Παράλληλα, θα υπάρξει γενική και διαφορετική ανακατανομή των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα κυρίως των Γενικών Λυκείων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να γνωρίζει ο βαθμολογητής τίνος υποψηφίου το γραπτό διορθώνει.

Επίσης, φέτος θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα εξεταστικά κέντρα για να αποφευχθούν τα κρούσματα «ηλεκτρονικής αντιγραφής». Ηδη, το υπουργείο Παιδείας έχει εφοδιαστεί με ειδικές συσκευές αδρανοποίησης τη κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΑΕΙ - ΤΕΙ
Πόσοι μένουν εκτός των... πυλών

Συνολικά 89.736 θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ θα διεκδικήσουν φέτος περίπου 145.000 εν δυνάμει υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Θα εισαχθούν δηλαδή οι έξι στους δέκα (ποσοστό 59, 7%). Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν 58.364 υποψήφιοι, ενώ επιπλέον 10-15.000 νέοι εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το «φράγμα» της βάσης του 10 και θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παρουσιάζει αύξηση κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, δίνονται δηλαδή 4.342 επιπλέον θέσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων παρατηρείται στα εννέα Παιδαγωγικά τμήματα, καθώς έχουν καταγραφεί ελλείψεις σε δασκάλους τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, από 2.763 θέσεις πέρυσι, φέτος δίνονται 3.620 θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Εντυπωσιακή είναι, εξάλλου, η αύξηση των θέσεων στη Νομική Σχολή στην Κομοτηνή, την ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Παιδείας. Από 450 θέσεις πέρυσι, φέτος δίνονται 600. Αντίθετα, η Νομική Θεσσαλονίκης θα δεχθεί φέτος 50 λιγότερους εισακτέους (350 από 400 πέρυσι) και η Νομική Αθήνας 45 λιγότερους εισακτέους (400 από 445 πέρυσι). Οι θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.




Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 26.04.2008 13:10:01
 
Αναγνώσθηκε 465 φορές