Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Οι «up» και «down» μετοχές των 25 τμημάτων

Οι «up» και «down» μετοχές των 25 τμημάτων
17/4/2008

Τα πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν αντικείμενο σπουδών τις οικονομικές επιστήμες και τη διοίκηση είναι 25, λειτουργούν δε και σε κεντρικά και σε περιφερειακά ΑΕΙ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η πρώην ΑΣΟΕΕ, είναι, βεβαίως, η ναυαρχίδα των οικονομικών επιστημών στην Ελλάδα. Όμως, και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος ευρείας κλίμακας γνωστικά αντικείμενα, ενώ ορισμένα μεμονωμένα τμήματα στο Αριστοτέλειο, στο Πάντειο, στον Πειραιά, στην Πάτρα προσφέρουν πληρότητα, επάρκεια και εξίσου ανταγωνιστικά πτυχία. Ας δούμε συνοπτικά τις σπουδές και τις προοπτικές ανά ομάδα τμημάτων του ιδίου επιστημονικού αντικειμένου.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ: Λειτουργούν δύο τμήματα. Το ένα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Οι γνώσεις που παρέχονται από τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αναφέρονται άμεσα στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της δυνατότητας λήψης αποφάσεων στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

Οι πτυχιούχοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών και των λογιστηρίων επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, λογιστικών-ελεγκτικών εταιρειών και μεγάλων χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπως εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι επαγγελματικές προοπτικές είναι θετικές και τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ένα από τα νεότερα και δυναμικότερα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Σκοπός του είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι με τις γνώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό να προβούν στην καλύτερη χρήση των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Οι φοιτητές του τμήματος παρακολουθούν τα δύο πρώτα χρόνια ένα κοινό πρόγραμμα με μαθήματα κορμού στη συνέχεια επιλέγουν μία από τις διαθέσιμες κατευθύνσεις (Επιχειρησιακή Έρευνα/Διοικητική Επιστήμη, Μάρκετινγκ, Επικοινωνία και Δημόσιες σχέσεις).

Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ως καθηγητές στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, στον ιδιωτικό τομέα ως διοικητικά στελέχη, σύμβουλοι, ερευνητές σε οικονομικές μονάδες, ή επιχειρήσεις, και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δική τους επιχείρηση.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος διαγράφονται εξαιρετικές. Σύμφωνα με όλες τις δημοσιευμένες έρευνες η ζήτηση στελεχών στους χώρους του μάρκετινγκ και της διοικητικής επιστήμης είναι έντονη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Λειτουργούν 10 τμήματα, τα οποία σε γενικές γραμμές προσελκύουν υποψηφίους με σχετικά υψηλές βαθμολογίες. Διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει τους πτυχιούχους οικονομολόγους ως τους επιστήμονες με τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για οικονομολόγους τα επόμενα χρόνια. Οικονομολόγοι με μεταπτυχιακές σπουδές κατέχουν σήμερα σημαντικές διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.

Γενικά, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν στο εμπόριο, στη διεθνή οικονομία, την πολιτική, τη γεωργία, τα νομισματικά θέματα ως οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, λογιστές, ερευνητικό προσωπικό στη Στατιστική Υπηρεσία και αλλού, οικονομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί, υπάλληλοι σε τράπεζες, οργανισμούς κοινής ωφελείας, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Λειτουργούν τρία τμήματα (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη). Τα προγράμματα σπουδών και των τριών πανεπιστημίων καλύπτουν τις περιοχές της λογιστικής και χρηματοοικονομικής, διοίκησης παραγωγής και προσωπικού, μάρκετινγκ, διαχείρισης περιβάλλοντος κ.ά.

Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως στελέχη σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, διευθυντικά στελέχη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τράπεζες, σε υπουργεία, ως ελεύθεροι επαγγελματίες-σύμβουλοι επιχειρήσεων, στους δήμους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως ερευνητές, ως καθηγητές ύστερα από φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ: Λειτουργεί ένα τμήμα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στους φοιτητές του παρέχονται οι απαραίτητες γνώσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, των πιστωτικών ιδρυμάτων, των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή, στην οργάνωση τραπεζικών υπηρεσιών, στην ανάλυση των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα στη λειτουργία χρηματιστηρίων. Με βάση πρόσφατες έρευνες (μία από αυτές είναι του επίκουρου καθηγητή του τμήματος, δρα Ν. Φίλιππα) πρόκειται για ένα επάγγελμα με σημαντική ζήτηση στο μέλλον. Υψηλότατη ζήτηση παρουσιάζει ιδιαίτερα ο συνδυασμός πληροφορικής με χρηματοοικονομικά. Σύμφωνα με στοιχεία της πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Πειραιά, η ανεργία των αποφοίτων του τμήματος είναι μόλις 2%.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Λειτουργούν δύο τμήματα (Πάτρας και Αιγαίου-Χίος). Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν όπου και οι αντίστοιχοι πτυχιούχοι των τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΛΙΒΑΔΕΙΑ): Οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων εντάσσονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αποκτούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου. Επίσης, έχουν δικαίωμα ένταξης στον Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) που ελέγχει προκηρύξεις ειδικών θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον δημόσιο τομέα, προσδιορισμού ειδικοτήτων για τη σύνθεση των ομάδων μελετών και ερευνητικών έργων κ.τ.λ.

Στον ιδιωτικό τομέα οι πτυχιούχοι του τμήματος απασχολούνται κυρίως ως ανεξάρτητοι μελετητές, στελέχη γραφείων μελετών, οικονομολόγοι. Στον δημόσιο τομέα ως στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης, των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών σε αντικείμενα σχετικά με την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα ως καθηγητές πολιτικής οικονομίας έπειτα από φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ και αλλού.

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ: Πρόκειται για ένα από τα δύο νεότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ιδρύθηκε το 2004 με έδρα την Έδεσσα. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση στελεχών που συνδυάζουν ουσιαστική γνώση στους τομείς του μάρκετινγκ και της διοίκησης λειτουργιών μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις των σύγχρονων και των μελλοντικών οικονομικών της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι τομείς μάρκετινγκ, πωλήσεων, εξαγωγών διοίκησης ανθρώπινων πόρων, διοίκησης προμηθειών και υλικών, ανάλυσης συστημάτων και ανάπτυξης μηχανογραφικών συστημάτων είναι το βασικό αντικείμενό τους στην ολότητα των επαγγελματικών χώρων που έχουμε περιγράψει για όλους τους αποφοίτους τμημάτων Οικονομίας και Διοίκησης.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Κοινό τμήμα του 4ου και 5ου πεδίου που λειτουργεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σκοπός του το «πάντρεμα» της διοικητικής επιστήμης με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι απόφοιτοι που «παράγει» μπορούν να διαχειριστούν στους επαγγελματικούς τους χώρους όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν όπως: Μάρκετινγκ, Διοίκηση Παραγωγής, Χρηματοοικονομικά, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων. Ταυτόχρονα μπορούν να συνδυάσουν και ειδικότητες αιχμής όπως: Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Σχεδιασμός και Ανάλυση Διαδικασιών, Διοίκηση Καινοτομίας και Γνώσης, Διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Πόρων, Διοίκηση Ψηφιακών Καναλιών, Χρηματοοικονομική Μηχανική.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Είναι κοινό τμήμα του 4ου και 5ου πεδίου που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση, μόρφωση και ανάδειξη στελεχών στην επιστήμη της Διοίκησης της Παραγωγής, με έμφαση στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στα συστήματα παραγωγής. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν καταρχήν σε οποιονδήποτε τομέα της επιχείρησης και ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Κοινό τμήμα του 4ου και 5ου πεδίου που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Νάουσα).

Σκοπός του είναι να καλλιεργεί και να προάγει γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τεχνολογικές γνώσεις, ιδιαίτερα τηλεπικοινωνιών και ψηφιακών συστημάτων.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και στον δημόσιο τομέα: σε θέσεις διοίκησης που απαιτούν ιδιαίτερη γνώση των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών, σε θέσεις σχεδίασης και προτυποποίησης τεχνολογικών προϊόντων, σε τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων και υποστήριξης αντίστοιχων υπηρεσιών, σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, σε τμήματα διοίκησης καινοτομίας και τεχνολογικής αλλαγής.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ




Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.04.2008 08:25:01
 
Αναγνώσθηκε 316 φορές