Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

1 στους 3 υποψηφίους επενδύει στις οικονομικές σπουδές

1 στους 3 υποψηφίους επενδύει στις οικονομικές σπουδές
17/4/2008

Η στροφή των νέων προς τα τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης αποτυπώνεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία. Μέχρι το 2006 οι πρώτες προτιμήσεις για όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ του 5ου πεδίου δεν ξεπερνούσαν τις 7.000. Το 2006 μόνο τα 25 τμήματα ΑΕΙ που παρουσιάζουμε στο σημερινό μας αφιέρωμα προσέλκυσαν 7.301 πρώτες προτιμήσεις, για να μειωθούν το 2007 στις 6.784.

Η παραπάνω «αριθμητική» των στοιχείων, όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα (σελίδα 5), φανερώνει με σαφήνεια ότι οι οικονομικές σπουδές στη χώρα μας ενδιαφέρουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων, περίπου 1 στους 3, και ως εκ τούτου «απολαμβάνουν» όχι μόνο τον συνωστισμό των χιλιάδων υποψηφίων που διαγωνίζονται για την εισαγωγή τους σ' αυτά, αλλά και υψηλές βαθμολογίες των εισακτέων.

Τα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ το 5ου πεδίου παρουσίασαν το 2007 άνοδο των βάσεων εισαγωγής.

Στα 25 υπό εξέταση τμήματα η άνοδος ξεπέρασε κατά μέσο όρο τα 500 μόρια και έτσι οι βάσεις διαμορφώθηκαν από 15.458 έως 18.563 μόρια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεντρικά ΑΕΙ, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής πάνω από τα 17.000 μόρια.

Αυτό, βεβαίως, σχετίζεται με τις προσδοκίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Η στελέχωση επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, με άριστους γνώστες των χρηματοοικονομικών πραγμάτων, με επιστήμονες του μάρκετινγκ και ανθρώπους του διοικείν, με εξειδικευμένους οικονομολόγους είναι όσο ποτέ αναγκαία.

Όλα, μάλιστα, δείχνουν ότι το καθεστώς απορρόφησης τέτοιων στελεχών θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς πολλοί φορείς της αγοράς εργασίας εκτιμούν «ότι τα προσεχή χρόνια οι ανάγκες για εξειδικευμένους οικονομολόγους θα προσεγγίσουν τα 10.000 άτομα».

Έρευνες
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τα ευρήματα δυο σχετικών ερευνών.

1. Σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Δ. Σερεμέτης) με θέμα τις «Διαδικασίες ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας: Η περίπτωση των αποφοίτων Κοινωνικών Επιστημών της Ανώτατης Εκπαίδευσης» επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι των Οικονομικών Επιστημών χαρακτηρίζονται από μεγάλη διασπορά σε επαγγέλματα και καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας σε μεγάλο εύρος της επαγγελματικής ιεραρχίας: όχι μόνο ως λογιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, διευθύνοντες ή στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αλλά και ως εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι γραφείου κ.λπ.

2. Σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τις ανάγκες των επιχειρήσεων μέχρι το 2007-08, μέσα στις πρώτες 16 σε ζήτηση ειδικότητες αιχμής της τριτοβάθμιας προβλέπεται να είναι αυτή των Οικονομολόγων, των Λογιστών (με ζήτηση από το 29% των επιχειρήσεων) και του Μάρκετινγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πτυχίο της Σχολής και μόνο δεν αρκεί.

Το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο. Όχι απαραιτήτως διδακτορικό, αλλά μάστερ οπωσδήποτε.

Στην περίπτωση βεβαίως του νέου που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, και όχι απλώς να «χωθεί» κάπου. Υπάρχει η εκτίμηση όμως ότι η «μόδα» του Μάστερ οφ Μπίζνες Αντμινιστρέισον (ΜΒΑ) φθίνει.

  •  Συνιστάται στους υποψηφίους πρώτα να κάνουν γενικά Οικονομικά, δηλαδή Μικροοικονομία, Μακροοικονομία και μετά να επιλέξουν κάτι ανάλογα με την κλίση τους.
  •  Αν θέλουν να έχουν ακαδημαϊκή καριέρα, να πάνε προς τα Μαθηματικά και την Οικονομετρία.
  •  Αν θέλουν να κάνουν επαγγελματική καριέρα, να πάρουν Χρηματοοικονομική.
  •  Επίσης μεγάλη ζήτηση έχει σήμερα ο συνδυασμός Πληροφορικής με Λογιστική και Λογιστικής με Χρηματοοικονομικά, ενώ περιζήτητοι είναι κι αυτοί που ασχολούνται με διεθνή λογιστικά πρότυπα.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Όσοι ακολουθήσουν τα οικονομικά επαγγέλματα πρέπει να ξέρουν ότι οι διαφορές σε ευκαιρίες, ωράρια και απολαβές είναι πολλές. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό των σταθερά απασχολούμενων είναι από τα υψηλότερα και ανέρχεται στο 89,7%, των επισφαλώς απασχολούμενων στο 10,3% και των ανέργων στο 7,0%. Από τη φετινή έρευνα της Manpower προκύπτει ότι για το επόμενο τρίμηνο πιο δυναμικός εμφανίζεται ο τομέας των Χρηματοοικονομικών/ Ασφαλειών/ Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του 33%, δηλαδή 10% πάνω από τις εθνικές προοπτικές απασχόλησης. Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν. Ελάχιστες μετακινήσεις και ωράριο που δεν επεκτείνεται πέραν του οκταώρου περιμένουν όσους επιλέξουν το επάγγελμα του χρηματιστηριακού εκπροσώπου. Εντελώς διαφορετικές συνθήκες βιώνουν οι φοροτεχνικοί-λογιστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσο για τις αμοιβές, η θέση και οι επιπλέον γνώσεις μετράνε... Έτσι οι μισθοί μπορεί να ξεκινούν από τα 700 ευρώ και να φτάνουν έως τα 5.000 ευρώ για έναν οικονομολόγο που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλη επιχείρηση.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ: Το καθημερινό ωράριο ενός λογιστή - φοροτεχνικού είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο, καθώς συχνά εργάζεται για 14-15 ώρες. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη στελέχωση οικονομικών υπηρεσιών και λογιστηρίων επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, λογιστικών - ελεγκτικών εταιρειών και μεγάλων χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπως εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών, ασφαλιστικών εταιρειών. Μεγάλη ζήτηση έχει σήμερα ο συνδυασμός πληροφορικής με λογιστική και λογιστικής με χρηματοοικονομικά, ενώ περιζήτητοι είναι κι αυτοί που ασχολούνται με διεθνή λογιστικά πρότυπα, καθώς και με τη χρηματοοικονομική.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: Ο οικονομολόγος μελετά τις οικονομικές αρχές και θεωρίες και αναλύει προβλήματα σχετικά με την παραγωγή και κατανομή αγαθών. Επηρεάζει την πολιτική των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων, των κρατών. Ασχολείται με την πρόβλεψη των οικονομικών φαινομένων, τον καταμερισμό εργασίας, την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την πρόληψη των οικονομικών κρίσεων, τη φορολογική πολιτική, τον πληθωρισμό, την ανεργία, τη νομισματική πολιτική, την ανάπτυξη του εμπορίου.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Ο ειδικός μάρκετινγκ διερευνά τη δυνατότητα προώθησης των πωλήσεων συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών μιας επιχείρησης και υποδεικνύει στον επιχειρηματία τρόπους για να αυξήσει τις πωλήσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Επιπλέον οφείλει να είναι εξοικειωμένος με όλες τις μεθόδους προώθησης και διαφήμισης προϊόντων ή υπηρεσιών. Ως ερευνητής αγοράς, για να είναι σωστά προετοιμασμένος, αναλύει τα δημογραφικά στοιχεία, τα αποτελέσματα των πωλήσεων και παρακολουθεί τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, η ζήτηση στελεχών στους χώρους του μάρκετινγκ και της διοικητικής επιστήμης είναι πολύ έντονη, ειδικότερα για όσους ακολουθούν την ειδίκευση: «Επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις».

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο απόφοιτος των τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις ώστε είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα να εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους και διοικητικές πρακτικές, τόσο στο λειτουργικό όσο και στο στρατηγικό τους επίπεδο. Μπορεί ακόμα να εκπονεί μελέτες και σχέδια. Απαραίτητη θεωρείται η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωσή του. Το καθημερινό ωράριο ενός στελέχους διοίκησης είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο, καθώς συχνά εργάζεται για περισσότερες από 14-15 ώρες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!
Μπορεί κανείς να πετύχει την είσοδό του σε οικονομικό τμήμα και να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου, του λογιστή ή του καθηγητή οικονομικών χωρίς να έχει εξεταστεί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας;

Η απάντηση είναι ναι. Αρκεί να «σταυρώσει» στο Μηχανογραφικό του τα Τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία είναι κοινά στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Όποιος πετύχει την είσοδό του στο πρώτο από τα παραπάνω προαναφερόμενα τμήματα και ολοκληρώσει τις σπουδές του σ' αυτό, έχει δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου και του λογιστή αν το επιθυμεί.

Οι απόφοιτοι του δεύτερου τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 09 των Οικονομολόγων και μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμός των Εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ και να διεκδικήσουν θέση εκπαιδευτικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
http://gkavadias.blogspot.com




Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.04.2008 08:25:01
 
Αναγνώσθηκε 398 φορές