Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Οι φοιτητικές κάλπες βγάζουν... αποδοκιμασία

ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Οι φοιτητικές κάλπες βγάζουν... αποδοκιμασία
 

 

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
 

Το Ασφαλιστικό, τα φαινόμενα πολιτικο-κοινωνικής διαφθοράς αλλά και το αβέβαιο μέλλον που προδιαγράφουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα κατευθύνουν τους φοιτητές σε ψήφο αντίδρασης με αναμενόμενες συνέπειες:
 

Μάχη καταγραφής δυνάμεων δίνουν οι φοιτητικές παρατάξεις
Οι εκτιμήσεις

- Την απώλεια των δυνάμεων των δύο μεγάλων παρατάξεων (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ), καθώς αναφέρονται στους δύο πόλους του δικομματισμού.

- Την ενίσχυση των αριστερών και ανεξάρτητων σχημάτων. Πιθανότερος αποδέκτης θεωρείται η «Αριστερή Ενότητα», η οποία συγκροτείται κυρίως από τη νεολαία του Συνασπισμού, του πολιτικού χώρου, δηλαδή, που αυτή τη στιγμή απολαύει του «ρεύματος Τσίπρα», το οποίο και σηματοδότησε τη διεμβόλιση των πάγιων πολιτικών συσχετισμών.

Η απουσία άμεσου διακυβεύματος στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η αποδυνάμωση του κινηματικού χαρακτήρα των δράσεων εντός των πανεπιστημίων κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο προσδιορίζουν, φέτος, τη μάχη των φοιτητικών εκλογών με άλλους όρους. «Θα είναι μάχη για να αποτυπωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί», λένε έμπειρα στελέχη των φοιτητικών παρατάξεων, προσδιορίζοντας την εκλογική αναμέτρηση σε «κεντρικοπολιτική». Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων εξαιτίας του άρθρου «16» και του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Βέβαια, η διαφορά στις δομές ανάμεσα στον πολιτικό και φοιτητικό χώρο αποτελεί βασική κοινή επισήμανση. Δεν υπάρχει άμεση αντιστοίχιση του πολιτικού σκηνικού, τονίζεται από αρκετές πλευρές. Ωστόσο, ουδείς αμφισβητεί τη μετατόπιση της μάχης των αριστερών δυνάμεων, για παράδειγμα, από την πρώτη γραμμή της πολιτικής στο πεδίο της φοιτητικής αναμέτρησης.

Με άλλα λόγια, η έλευση Τσίπρα στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής και ακόμη περισσότερο η προέλευσή του από τον χώρο της νεολαίας, και μάλιστα με έντονη συνδικαλιστική δράση -γραμματέας νεολαίας ΣΥΝ- προσδιορίζει ένα από τα βασικά διακυβεύματα, τουλάχιστον, για τις αριστερές φοιτητικές δυνάμεις που συνδιεκδικούν με την Αριστερή Ενότητα την αξιοπιστία του χώρου που εκπροσωπούν.

Κατά τ' άλλα, οι «κανόνες» και τα δεδομένα που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα αμφιθέατρα δεν αλλοιώνονται. Η ΔΑΠ θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει για 22η χρονιά την πρώτη θέση, η ΠΑΣΠ δεν αναμένεται να διακινδυνεύει σοβαρά την ασφαλή απόσταση από το «ψυχολογικό φράγμα» του 20%, ενώ το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη των ισχυρών μηχανισμών οργάνωσης και συσπείρωσης που το προσδιορίζουν.

Αναλυτικά:

Οι παρατάξεις


* Η ΔΑΠ (Ν.Δ.) εκτιμάται ότι θα έχει τις απώλειες που συνδέονται με το συνολικό κόστος από την ευρύτερη κοινωνική αποδοκιμασία και αντίδραση, οι οποίες εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από τους χειρισμούς και τη στάση της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πτώση κατά δύο μονάδες που ήδη υπέστη, πέρυσι, εξαιτίας της πρώτης φάσης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ., η οποία αφορούσε τα ίδια τα πανεπιστήμια, εκτιμάται ότι δεν προεξοφλεί έτερη αξιοσημείωτη φθορά. Επιπλέον, οι ισχυροί μηχανισμοί της οργάνωσης εγγυώνται, αν μη τι άλλο, τον υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας ως προς την επιδίωξη των στελεχών της να συγκρατήσουν τις διαρροές. Αλλωστε, βασικό της μέλημα είναι να επιβεβαιώσει τη δύναμή της.

* Η ΠΑΣΠ, αν και αναμένεται να επηρεαστεί από τις αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης, όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη πλήγματα από την ορμή του Συναπισμού, θεωρείται ότι δεν θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σε επίπεδο κατάταξης. Η ΠΑΣΠ βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση και με σαφή απόσταση από το ψυχολογικό φράγμα του 20%, και αυτό είναι που θέλει κάθε φορά να επιβεβαιώνει. Παρ' όλα αυτά, η πτώση των ποσοστών της θεωρείται πολύ πιθανή.

* Το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή ήδη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απώλειας δυνάμεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, στις φοιτητικές εκλογές δείχνει πολύ πιο σίγουρο. Είναι πολύ ισχυροί οι μηχανισμοί συγκρότησης της παράταξης και ειδικά φέτος, που βασική επιδίωξη είναι η επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της Αριστεράς, αναμένεται πλήρης και ευρύτατη κινητοποίηση των στελεχών της.

* Η Αριστερή Ενότητα είναι η μόνη φοιτητική παράταξη που για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους. Πέρυσι, η ανταμοιβή από την ηγετική δράση τους στο μεγάλο φοιτητικό κίνημα ήταν περίπου δύο μονάδες. Φέτος, η σκληρή αντιπολίτευση και -κατά συνέπεια- η εκτίναξη του ΣΥΝ στην κορυφή της πολιτικής απήχησης μεταξύ των ψηφορόρων, εγγυώνται μια εξίσου σημαντική αύξηση των ποσοστών του συνδυασμού, καθώς στο συγκεκριμένο κόμμα αναφέρεται η κυρίαρχη παράταξη του συνδυασμού.

Η εκτίμηση για το κέρδος: Αύξηση ποσοστών ανάλογη με αυτήν που είδε πέρυσι.

Ο προβληματισμός για τις αντίπαλες παρατάξεις: Ποιες θα είναι οι «δεξαμενές» από τις οποίες θα πάρει ψήφους. Οι ίδιοι προσβλέπουν και στην αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στα ποσοστά συμμετοχής προκύπτουν από τη σύγκριση από χρόνο σε χρόνο της εκλογικής καταγραφής, διότι, όπως είναι γνωστό, ακριβής αριθμητική προσέγγιση δεν επιχειρείται. Οι εκλογικοί κατάλογοι συμπίπτουν με τα μητρώα, τα οποία περιλαμβάνουν και τους ανενεργούς φοιτητές.

Οσο για τη διαδικασία, δεν εγκυμονεί κινδύνους καθώς θεωρείται απίθανο να διαφοροποιηθεί η εκλογική κατάταξη των σχημάτων, παρά τις επιμέρους μεταβλητές.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό έκδοσης των αποτελεσμάτων, που λειτουργεί κάθε χρόνο η «Ε» (συνίσταται στη συλλογή και διασταύρωση αναλυτικών, κατά σχολή, στοιχείων από τους φοιτητικούς συλλόγους και την κινητοποίηση των ανταποκριτών για τα Ιδρύματα της περιφέρειας), τα ποσοστά των παρατάξεων στις εκλογές του 2007 καταγράφτηκαν ως εξής:

ΔΑΠ (Ν.Δ.) 36,59%, ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 29,63%, ΠΚΣ (ΚΚΕ) 16,09%, ΕΑΑΚ (Ενιαίες Αριστερές Κινήσεις) 8,75%, Αριστερή Ενότητα (ΣΥΝ, ΚΟΕ, Ανεξάρτητοι) 6,10%, Διάφοροι (κατηγορία που συγκεντρώνει τα ανεξάρτητα σχήματα στις στήλες των αποτελεσμάτων της «Ε») 6,39%. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανεδείχθη από την καταγραφή των δεδομένων σε 130 από 194 σχολές.

Το τυπικό μέρος της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών προβλέπει και φέτος να τοποθετηθούν οι κάλπες στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ το πρωί της Τετάρτης και η εκλογική διαδικασία να ολοκληρωθεί, όπως κάθε χρόνο, με τη δύση του ήλιου. Στη συνέχεια, τα μέλη των παρατάξεων θα ξεκινήσουν την καταμέτρηση, από την οποία θα αναδειχθεί το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα είναι γνωστό παρά τις επόμενες μέρες, αφού οι μεγάλες σχολές του κέντρου και της περιφέρειας «ανοίγουν» τελευταίες, εξαιτίας του αντίστοιχου αριθμού των φοιτητών τους. *

 




Πηγή:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.04.2008 14:35:01
 
Αναγνώσθηκε 331 φορές