Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Απορρίπτει το ψωμί από το τραπέζι της η νεολαία

Απορρίπτει το ψωμί από το τραπέζι της η νεολαία

 

Του Θαναση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δεν καταναλώνουν σήμερα ψωμί οι νέοι. Το φαστ φουντ, που έχει αποσύρει από την ελληνική δίαιτα πολλά μεσογειακά φαγητά, εκτοπίζει σιγά σιγά και το ψωμί από τη διατροφή τους, επισημαίνει έρευνα που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό των αρτοποιών.

«Είναι η γενιά των φαστ φουντ, των σνακς και των τσιπς που έμαθε να τρέφεται χωρίς ψωμί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κ. Πρ. Σπυρόπουλος, εκτιμώντας ότι «αυτή η τάση θα μεγαλώσει στο μέλλον». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε σε τυχαίο δείγμα 620 ατόμων, το 53% των καταναλωτών στα μεγάλα αστικά κέντρα εξακολουθούν να αγοράζουν κάθε μέρα ψωμί. Το 21% αγοράζει μέρα παρά μέρα, το 19% μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ένα 7,2% αγοράζει σπάνια ψωμί (σε παλαιότερη έρευνα του 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 2%).

Μολονότι η συνολική ετήσια κατανάλωση αγγίζει τους 800.000 τόνους (τζίρος άνω του 1 δισ. ευρώ), με 40 διαφορετικά είδη, η επικρατούσα αντίληψη ότι οι Ελληνες τρώνε πολύ ψωμί είναι μύθος, καθώς τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι Ελληνες, Ισπανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ολλανδοί, Αργεντίνοι, Αυστραλοί και Ισραηλινοί έχουν πάνω κάτω την ίδια κατά κεφαλήν ημερήσια κατανάλωση ψωμιού, από 170 - 250 γραμμάρια.

Ο Ελληνας τρώει κατά μέσο όρο 210 γρ. ψωμιού -ποσότητα μεγαλύτερη κατά 30 γραμμάρια από αυτή που είχε αποτυπωθεί στην έρευνα του 2005- αλλά πολύ μικρότερη από τις δεκαετίες του ’50 και ’60, με τα 210 κιλά ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης ψωμιού.

Πρώτοι στην κατανάλωση ψωμιού σήμερα είναι οι κάτοικοι των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ λιγότερο ψωμί ημερησίως (85-160 γρ.) τρώνε οι Βέλγοι, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί, οι Καναδοί και οι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Γυναίκες και άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, που το συνδέουν με την αρτηριακή υπέρταση, αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση ψωμιού. Ενα 15% τα τελευταία 2 - 3 χρόνια έχει αντικαταστήσει το φρέσκο ψωμί με ψωμί για τοστ, δημητριακά, παξιμάδια κ.λπ., ενώ ένα 13% δεν εμπιστεύεται την ποιότητά του.

Πάντως το 77% συνεχίζει να ψωνίζει από τον φούρνο της γειτονιάς, ένα 15% αγοράζει από πρατήριο άρτου, ένα 4,3% από σούπερ μάρκετ, ενώ ένα 3% (περίπου 5.000 νοικοκυριά) τρέφεται αποκλειστικά με ζυμωμένο ψωμί στο σπίτι.

Ο κ. Σπυρόπουλος απέδωσε τις τελευταίες αυξήσεις του ψωμιού, οι οποίες έφτασαν το 20 - 22%, στις αυξήσεις των αλεύρων, ενώ επανέφερε το ζήτημα της σήμανσης στη συσκευασία της εισαγόμενης ζύμης, τονίζοντας ότι η κατεψυγμένη ή προψημένη ζύμη, που αποτελεί το 15% του άρτου που διατίθεται στα πολυκαταστήματα, είναι «πολυταξιδεμένη» από χώρες όπως οι Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία, Νιγηρία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία κ.ά.
 




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.03.2008 10:55:01
 
Αναγνώσθηκε 292 φορές