Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Τα ΤΕΙ που μένουν «ορφανά»

Τα ΤΕΙ που μένουν «ορφανά»
Κενές περίπου οι μισές θέσεις στο 25% των τμημάτων
Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr
 





Περισσότερα από 50 ΤΕΙ αναμένεται φέτος να μην καλύψουν το 40%- τουλάχιστον- των
προσφερόμενων θέσεων. Την ίδια στιγμή η είσοδος σε περισσότερα από 25 ΑΕΙ υψηλής ζήτησης θα είναι απαγορευτική για υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε αυτά.
Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα της ανακατανομής θέσεων- με μείωση των εισακτέων σε κεντρικά πανεπιστήμια και εικονική αύξηση των θέσεων στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ- που αποφάσισε φέτος το υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, δυσοίωνο διαγράφεται το άμεσο μέλλον δεκάδων περιφερειακών ΤΕΙ τα οποία αναμένεται να «αποψιλωθούν»- για τρίτη χρονιά φέτος- από εισακτέους εξαιτίας της βάσης του 10, αλλά και της αδυναμίας ή της άρνησής τους να πληρώσουν ακριβά την εισαγωγή τους καθώς η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη.
Αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς στα στοιχεία για να καταλάβει ότι η αύξηση θέσεων που σημειώθηκε φέτος στα ΤΕΙ και παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις αύξηση θέσεων που πρόκειται να μείνουν ακάλυπτες.
Μηδέν εισακτέοι
Για παράδειγμα, διατίθενται φέτος 239 θέσεις εισακτέων στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου στο οποίο πέρσι και πρόπερσι εισήλθαν 7 και 2 υποψήφιοι αντίστοιχα και 223 θέσεις στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της ίδιας περιοχής που δεν είχε ούτε έναν εισακτέο τις δύο τελευταίες χρονιές! Αυτή η πραγματικότητα αφορά πάνω από 50 ΤΕΙ, περίπου το 25% των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, στα οποία το ΥΠΕΠΘ μοίρασε απλόχερα θέσεις εισακτέων και ανέπτυξε τη ρητορική περί τόνωσης των περιφερειακών σχολών. Γεγονός είναι πως σε δεκάδες ΤΕΙ οι σπουδαστές των δύο πρώτων ετών μετρώνται στα δάκτυλα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο λουκέτο.
Παράλληλα, η αφαίρεση 2.000 θέσεων- λόγω «μετακίνησής τους» στην περιφέρεια- από τα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι φανερό ότι δυσκολεύει την είσοδο σε δεκάδες τμήματα για πολλούς υποψηφίους που στοχεύουν σε αυτά.
Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να σπρώξει αφενός τις βάσεις εισακτέων προς τα πάνω, ενώορατός είναι ο κίνδυνος «κατασκευής» εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της προτίμησής τους. Παράλληλα, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αγωνιούν, όχι μόνο για το εάν θα πετύχει το παιδί τους την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τον τρόπο που θα καλύψουν το κόστος το οποίο συνεπάγεται η είσοδος σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.03.2008 07:55:01
 
Αναγνώσθηκε 467 φορές