Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

«Η αλλαγή ξεκινάει από μια χούφτα ανθρώπους»

Η Γουάνγκαρι Μαατάι χάρισε στην Αφρική 30 εκατομμύρια δέντρα
«Η αλλαγή ξεκινάει από μια χούφτα ανθρώπους»
Γράφει η Χάρη Ποντίδα
«Ανέκαθεν με ενδιέφερε να  βρίσκω λύσεις. Κι αυτό  είναι αποτέλεσμα της  παιδείας μου και της  περιόδου που έζησα στην  Αμερική», λέει η Γουάνγκαρι  Μαατάι. «Αντί να  στενοχωριέμαι γι΄ αυτά που  δεν μπορούν να γίνουν,  σκέφτομαι αυτά που  μπορούν. Και είπα: "Γιατί να  μη φυτέψουμε δέντρα;"»  (εδώ, η βραβευμένη με  Νόμπελ Ειρήνης το 2004.  επί το έργον)
«Ανέκαθεν με ενδιέφερε να βρίσκω λύσεις. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της παιδείας μου και της περιόδου που έζησα στην Αμερική», λέει η Γουάνγκαρι Μαατάι. «Αντί να στενοχωριέμαι γι΄ αυτά που δεν μπορούν να γίνουν, σκέφτομαι αυτά που μπορούν. Και είπα: "Γιατί να μη φυτέψουμε δέντρα;"» (εδώ, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2004.
επί το έργον)
Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΓΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΪ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ. ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΑΦΡΙΚΗ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΔΩ
Πλατύ χαμόγελο που φτάνει μέχρι τα αυτιά και βλέμμα καθαρό, γεμάτο ενέργεια και αισιοδοξία. Η Γουάνγκαρι Μαατάι είναι Αφρικανή (Κενυάτισσα) και δεν υπάρχει τίποτα πάνω της που να σου αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν το καμαρώνει. Σχεδόν αδυνατείς να τη φανταστείς ντυμένη διαφορετικά- χρώμα δέρματος, χαμόγελο και ρούχα (τα παραδοσιακά μακριά υφάσματα με τα έντονα χρώματα και το ίδιο σαρίκι στο κεφάλι) ταιριάζουν απόλυτα με την τυπική περιγραφή της καλόκαρδης, μεγαλόσωμης γυναίκας της αφρικανικής γης που μεγαλώνει ένα τσούρμο παιδιά και ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού.
Μόνο που η Γουάνγκαρι θεωρεί σπίτι της ολόκληρο τον πλανήτη. Και είναι ιδιαίτερα δυναμική και ανθεκτική στον αγώνα που κάνει χρόνια τώρα για να τον κρατήσει... νοικοκυρεμένο.
Το Νόμπελ Ειρήνης (που της απονεμήθηκε το 2004) τη βρήκε στην Κένυα να διαδηλώνει υπέρ της προστασίας των δασών και να μοιράζει φαγητό σε χωρικούς που υπέφεραν από τη λειψυδρία. Αν είναι όμως κάτι για το οποίο θα γραφτεί το όνομά της στην Ιστορία, είναι για την ίδρυση του Κινήματος της Πράσινης Ζώνης (Green Βelt Μovement), το 1977- το μεγαλύτερο πρόγραμμα δεντροφύτευσης στην Αφρική, με το οποίο η Γουάνγκαρι έκανε πραγματικότητα την ιδέα της: να βάλει απλούς ανθρώπους, και κυρίως γυναίκες, να φυτεύουν δέντρα κοντά στα σπίτια τους. Πάνω από 30 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν από τότε σε αγροκτήματα, καταυλισμούς σχολείων και εκκλησιών, σε όλη την αφρικανική ήπειρο (Ζιμπάμπουε, Αιθιοπία, Μαλάουι, Ουγκάντα κ.α.).
«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την καταστροφή γύρω τους», λέει, «αλλά από τη στιγμή που δεν τους απειλεί προσωπικά δεν αντιδρούν. Είναι σημαντικό όμως να συνειδητοποιήσεις ότι αν δεν αντιδράσεις κάποια μέρα θα γίνεις και εσύ ο ίδιος θύμα του κακού. Η συνειδητοποίηση αυτή κάνει όλους εμάς (τους ακτιβιστές) να ξεσηκωνόμαστε και να λέμε "όχι δεν μου αρέσει αυτό, θα προσπαθήσω να το αλλάξω". Και αν παρατηρήσετε την Ιστορία θα δείτε ότι η αλλαγή δεν ξεκινάει απ΄ τους πολλούς, ξεκινάει από μια χούφτα ανθρώπους».
Μιλάει με γλυκύτητα και χωρίς στόμφο. Είναι γελαστή διαρκώς και κάνει μεγάλες κινήσεις με τα χέρια. Θερμός άνθρωπος (σκέφτομαι), καθόλου επιτηδευμένος, καθόλου «ψεύτικος». Και ο δυναμισμός της βγαίνει μέσα από μια ειλικρινή άρνηση να υποταχθεί στο παράλογο. «Γιατί είναι παράλογο να θέλουν οι άνθρωποι να καταστρέψουν το σπίτι τους. Κι όμως, βλέπεις ότι το χρήμα σήμερα τα εξαγοράζει όλα». Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας επαναλαμβάνει τη φράση «αυτό με πείσμωνε και το πείσμα μου με έσπρωχνε να κάνω κάτι», φράση την οποία συναντάς συχνά και στην αυτοβιογραφία της («Αλύγιστη») που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα. Αντιδρούσε, φώναζε, δρούσε, αλλά- όπως λέει και η ίδια- «αυτό πάντα έχει ένα κόστος».
Σε μία χώρα στην οποία ο ρόλος της γυναίκας αμφισβητείται και σήμερα, ο δρόμος της Γουάνγκαρι Μαατάι δεν ήταν δυνατόν να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Ο άντρας της, ο οποίος ήταν μέλος του Κοινοβουλίου της Κένυας, την κατηγόρησε «ως άπιστη» και την άφησε να μεγαλώσει μόνη τα τρία παιδιά τους. Το 1991 στην προσπάθειά της να προστατεύσει το περιβάλλον συνελήφθη και φυλακίστηκε (κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν), ενώ τον Ιανουάριο του 1999 τραυματίστηκε από τις αρχές στο κεφάλι την ώρα που φύτευε δέντρα. «Πιο πολύ ένιωσα έκπληξη παρά πόνο. Δεν ξέρω γιατί με ενδιαφέρει τόσο. Απλώς κάτι μέσα μου μού λέει ότι υπάρχει πρόβλημα και κάτι πρέπει να κάνω».
«ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ»
Άνθρωπος με βαθιά πολιτική και κοινωνική συνείδηση, δραστήρια, έξυπνη και αποφασισμένη να δει την Κένυα να ζει μέσα σε ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό περιβάλλον, εντάχθηκε στην ομάδα που εναντιώθηκε στον προηγούμενο πρόεδρο της Κένυας και στις επόμενες εκλογές (τον Δεκέμβριο του 2002) μπήκε στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 98%. Το 2003 ο νέος πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι τη διόρισε υφυπουργό Περιβάλλοντος. «Αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς, όταν δεν συμμετέχει στα κυβερνητικά συμβούλια κι όταν βλέπει ότι επί της ουσίας οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για το γενικό καλό;» Εκτός Κοινοβουλίου πλέον (έμεινε εντός σχεδόν τρία χρόνια) ξέρει καλά ότι αν ένας πολιτικός αισθανθεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, θα το κάνει. Η εξουσία τους πηγάζει από τη δική μας αδιαφορία. Και τη χρησιμοποιούν την εξουσία τους για ίδιον όφελοςσίγουρα όχι για το γενικό καλό. Όταν το κατάλαβα αυτό, και το κατάλαβα καλά, είχα ακόμη περισσότερους λόγους να πολεμήσω».
«Όλοι πληρώνουμε το τίμημα»
Γεννημένη το 1940 στην πόλη Νιέρι της Κένυας ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική που ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές και πήρε το δίπλωμά της από τον πρόεδρο Κενυάτα. Σπούδασε Βιολογία στο Κάνσας των ΗΠΑ και πήρε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (εστάλη στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος επί προεδρίας Κέννεντυ). Έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία και στο Ναϊρόμπι και το 1976 έγινε επίκουρη Κτηνιατρικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι.
Οι καθηγητές όμως είναι για τα θρανία και η Γουάνγκαρι ήταν άνθρωπος της δράσης. «Οι μορφωμένες Κενυάτισσες στις αρχές του ΄70 προσέφεραν εθελοντικά εργασία σε κοινωνικές οργανώσεις» γράφει στο βιβλίο της «κι εμένα με κάλεσαν να ενταχθώ στο τοπικό παράρτημα του Συντονιστικού Κέντρου Για το Περιβάλλον (Εnvironmental Liaison Center (ΕLC)». Ακόμα μία πηγή πληροφόρησης και αφύπνισης «που με βοήθησε να συνειδητοποιήσω την ανάγκη για επείγουσα δράση» ήταν η ενεργή δραστηριότητα της στο Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Κένυας από το 1976 έως το 1978. «Και ξάφνου, όλα έγιναν σαφή» γράφει. «Δεν απειλούνταν μόνο η κτηνοτροφία από τη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά κι εγώ, τα παιδιά μου, οι μαθητές μου, ολόκληρη η χώρα, αργά ή γρήγορα θα πλήρωνε το τίμημα. Η σχέση ανάμεσα στα συμπτώματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των αιτίων της- αποψίλωση των δασών, μη βιώσιμες καλλιέργειες και απώλεια χώματος- ήταν προφανής. Κάτι έπρεπε να γίνει. Δεν ήταν δυνατόν να καθόμαστε και να συζητούμε τις όψεις του προβλήματος».



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.03.2008 22:40:01
 
Αναγνώσθηκε 358 φορές