Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Κατάλληλος ο Πικάσο, αλλά αθέατος από μαθητές

Κατάλληλος ο Πικάσο, αλλά αθέατος από μαθητές
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αμεσα ανακλήθηκε, μετά τη γενική κατακραυγή, η απαγόρευση συμμετοχής μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα της έκθεσης Πικάσο στο Τελλόγλειο, επειδή τα έργα κρίθηκαν ακατάλληλα για τους μαθητές. Ομως, η απαγορευτική απόφαση ήρθη, όχι επειδή τα έργα του Πικάσο δεν κρίθηκαν ακατάλληλα, αλλά γιατί οι μαθητές δεν τα βλέπουν, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν καταρτίσει οι υπεύθυνοι του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών! Τη νέα απόφαση υπογράφει και πάλι ο ίδιος ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης. Για την αρχική απαγόρευση επικαλείται διαμαρτυρίες διευθυντών σχολείων και γονέων. Η απαγορευτική απόφαση ήρθη γιατί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το μέλος της Επιτροπής Θεαμάτων της διεύθυνσης, «ύστερα από άτυπη γνωμοδοτική επίσκεψη στην έκθεση (σ.σ. χθες) διευκρινίζει ότι τα επίμαχα έργα δεν αξιοποιούνται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολουθούν οι μαθητές».

«Αυτή η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πολλές θυσίες, πολύ κόπο και πολύ αγώνα. Αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός είναι ανοιχτός σε όποιον επιθυμεί να τον δει. Σέβομαι όποιον θέλει και όποιον δεν θέλει να δει την έκθεση», δηλώνει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών, Αναστάσιος Μάνθος.

«Ο Πικάσο δεν είναι τολμηρός, αλλά πολύ ερωτικός», επισημαίνει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Παπανικολάου. «Τα έργα που παρουσιάζονται στο Τελλόγλειο θεωρούνται εξαιρετικά πρωτοποριακά για την εποχή τους και συνιστούν μεγάλη συμβολή στην πορεία της τέχνης στον 20ό αιώνα», προσθέτει. «Η σειρά "Suite 347" έχει παρουσιαστεί σε πολλά μουσεία στο εξωτερικό και ποτέ δεν παρατηρήθηκαν παρόμοιες αντιδράσεις», καταλήγει.

Για επιβολή λογοκρισίας που θυμίζει μεσαίωνα κάνει λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. «Το 2008 δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται τέτοιες σκοταδιστικές αντιλήψεις. Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η απουσία καλλιτεχνικής παιδείας από τα σχολεία -θύμα της οποίας είναι και ο ίδιος- και όχι η "άσεμνη" τέχνη του Πικάσο».


Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ





Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.03.2008 22:30:01
 
Αναγνώσθηκε 231 φορές