Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

ΑΕΙ - ΤΕΙ Πειθαρχικά και απολύσεις για τους καθηγητές

ΑΕΙ - ΤΕΙ Πειθαρχικά και απολύσεις για τους καθηγητές
five_col_3Πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία μπορούν να επιβάλλουν ακόμη και την ποινή της απόλυσης, προβλέπει για τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές των ΤΕΙ ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ΑΕΙ

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Για μεταπτυχιακά προγράμματα θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο όσα πανεπιστημιακά τμήματα δεν διαθέτουν άλλους οικονομικούς πόρους. Για τα υπόλοιπα τμήματα θεσπίζονται συγκεκριμένες πηγές εσόδων, μεταξύ των οποίων και δίδακτρα που θα πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές

Στο κείμενο που ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης παρέδωσε χθες στις ηγεσίες των ΤΕΙ, που συνεδρίαζαν στις Σέρρες, αναφέρεται πως σε περίπτωση διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από μέλος ΔΕΠ (πανεπιστημιακός) ή ΕΠ (καθηγητής ΤΕΙ) μπορούν να του επιβληθούν οι ακόλουθες ποινές: α) έγγραφη επίπληξη, β) πρόστιμο όχι κατώτερο του δεκάτου ούτε ανώτερο ολοκλήρου του μηνιαίου μισθού, γ) προσωρινή απόλυση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, δ) οριστική απόλυση. Η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης επιβάλλεται σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, “τα οποία μαρτυρούν έλλειψη συνείδησης των βασικών του υποχρεώσεων ως μέλους ΔΕΠ ή ΕΠ ή εκθέτουν σοβαρώς το γόητρο των ακαδημαϊκών δασκάλων”.


Πειθαρχικό παράπτωμα για τους καθηγητές και το λοιπό βοηθητικό και έκτακτο διδακτικό-εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ συνιστά η παραβίαση των κείμενων διατάξεων, ιδίως της νομοθεσίας για τα ΑΕΙ, και των αποφάσεων των οργάνων των ιδρυμάτων, όπως και η παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς που “πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία και να μη θίγεται το κύρος του πανεπιστημίου και των λειτουργών του για δε τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ή σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες η παραβίαση εκ μέρους τους της κείμενης νομοθεσίας”.


Στο πολυσέλιδο κείμενο του εσωτερικού κανονισμού ορίζονται όλα τα ζητήματα λειτουργίας των ΑΕΙ (εκλογές, συνεδριάσεις συγκλήτου κτλ.) και προβλέπονται οι υποχρεώσεις των φοιτητών, για τους οποίους οι γραμματείες των τμημάτων θα τηρούν ατομικούς φακέλους, που θα περιέχουν: α) τους τίτλους και τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν κατά την εγγραφή, β) αντίγραφα των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων που τους έχουν χορηγηθεί, γ) τις υποτροφίες ή τα βραβεία που τους έχουν απονεμηθεί ή τις πειθαρχικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί και δ) κάθε σχετικό έγγραφο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε στους προέδρους των ΤΕΙ (παρομοίως θα πράξει αύριο στη σύνοδο των πρυτάνεων στην Κομοτηνή) προτεινόμενη μεθοδολογία για τη σύνταξη τετραετών ακαδημαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Καθιερώνεται, εν ολίγοις, σύστημα χρηματοδότησης βάσει συγκεκριμένων και ενιαίων κριτηρίων, σκοπός του οποίου είναι ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια στην κατανομή των δημόσιων πόρων στα ΑΕΙ.

Η επιχορήγηση για συγγράμματα, σίτιση, φοιτητική μέριμνα και έκτακτο διδακτικό προσωπικό δεν αποτελούν αντικείμενο του συστήματος και συνεχίζουν να προσδιορίζονται ανεξάρτητα. Τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στο σύστημα χρηματοδότησης είναι τα εξής:

- οι ενεργοί φοιτητές,

- το επιστημονικό αντικείμενο του τμήματος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Νομικές, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Θετικές Επιστήμες, Γεωπονικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες Υγείας, Τέχνες),

- τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, προσωπικού εργαστηρίων και διοικητικό προσωπικό,

- η πολυεδρικότητα του ιδρύματος.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Μόνο αφού έχουν αξιολογηθεί θετικά, θα μπορούν να οργανώνουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά τα ΤΕΙ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας στη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ. Η παραπάνω προϋπόθεση δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις ηγεσίες των ΤΕΙ, που διεκδικούν κοινό νομοθετικό πλαίσιο για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΜΠΣ) περιλαμβάνει ένα ακόμη αγκάθι, που αφορά στη χρηματοδότηση τούς. Πηγές εσόδων των ΜΠΣ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μπορεί να είναι δωρεές, χορηγίες, παροχές, κληροδοτήματα, φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα γενικά, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά προγράμματα, επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και δίδακτρα.

Από τον τακτικό προϋπολογισμό θα επιχορηγούνται μόνο τα τμήματα που στερούνται άλλων πόρων για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας ενός μεταπτυχιακού και ενός διατμηματικού ή διιδρυματικού προγράμματος, όπως και τα ΜΠΣ, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο επιστημονικών τομέων προτεραιότητας.

Τα πανεπιστήμια, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, θα έχουν την κύρια ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσης των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης (ΜΔΕ) και των διδακτορικών διπλωμάτων (ΔΔ).

Τα τμήματα των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ μπορούν να οργανώνουν αυτοδύναμα ή να συνδιοργανώνουν μεταξύ τους ή με πανεπιστήμια του εσωτερικού ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήματος έγκρισης μεταπτυχιακού προγράμματος των εν λόγω ιδρυμάτων από το ΥΠΕΠΘ είναι η συνυποβολή της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης του τμήματος, από την οποία θα προκύπτει η ύπαρξη των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη λειτουργία του.

Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ΜΠΣ μερικής φοίτησης, η διάρκεια της οποίας είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή των προγραμμάτων πλήρους φοίτησης, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσης ορίζεται η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του μεταπτυχιακού φοιτητή.
Με διάταξή του επιλύεται και το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη δυνατότητα των γενικών τμημάτων των ΑΕΙ να διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα, η οποία είχε κριθεί παράνομη από το ΣτΕ. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι επιτρέπεται στα γενικά τμήματα των πανεπιστημίων να ιδρύουν μεταπτυχιακά προγράμματα. Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στη δημιουργία ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων (ΕΠΙ), τα οποία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και έχουν ως αντικείμενο την έρευνα σε μια καθορισμένη περιοχή της επιστήμης ή της τεχνολογίας και τελούν υπό την εποπτεία του υπουργού Παιδείας.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ

Την ίση μεταχείριση με τα πανεπιστήμια διεκδικούν για άλλη μια φορά οι ηγεσίες των ΤΕΙ σε ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη χθεσινή τους σύνοδο που έγινε στο ΤΕΙ Σερρών. Στο κείμενό τους επισημαίνουν ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη μη σωστή κατανομή των εισακτέων, ενώ απαιτούν την άμεση έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ:

1. Εμμένει στην άμεση υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι: η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια, η δημιουργία καθολικού ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

2. Απαιτεί την άμεση έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων που εκκρεμούν.

3. Ζητά τη μη λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων έως τη θέσπιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους.

4. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης νέων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και την άμεση προκήρυξη αυτών.

5. Ζητά την αναλογική χρηματοδότηση μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

6. Ζητά κοινό νομοθετικό πλαίσιο για όλα τα ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) σχετικά με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

7. Ζητά την κατανομή του αριθμού των υποψηφίων σπουδαστών στα ιδρύματα, βάσει του πραγματικού αριθμού εισακτέων και όχι του αριθμού θέσεων, την υιοθέτηση των προτάσεων των ΤΕΙ για μετεξέλιξη των προβληματικών τμημάτων, τη δημιουργία νέων τμημάτων στην περιφέρεια και ταυτόχρονες οικονομικές διευκολύνσεις στους φοιτητές της περιφέρειας.



Στυλιανίδης
Νέα τμήματα
στο ΤΕΙ Σερρών


Την ίδρυση δύο νέων τμημάτων στο ΤΕΙ Σερρών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα αφορούν τη γραφιστική. Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει την αναπαλαίωση του παλιού ορφανοτροφείου, στο οποίο θα στεγαστούν το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.


Ο υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση πολλών περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων και χειρογράφων των δημόσιων βιβλιοθηκών, προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα ψηφιοποιηθούν, όπως υπολογίζεται, 15.000.000 σελίδες περίπου. Ακόμη, το ΥΠΕΠΘ προέβη πρόσφατα στην προμήθεια για εγκατάσταση στις βιβλιοθήκες ηλεκτρονικού και υπολογιστικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, για άτομα με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης.




Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 29.02.2008 16:55:01
 
Αναγνώσθηκε 360 φορές