Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Οι πρυτάνεις προτιμούν τις παρατάξεις αντί των φοιτητών...

Οι πρυτάνεις προτιμούν τις παρατάξεις
αντί των φοιτητών...
Προτείνουν κατάργηση της άμεσης ψηφοφορίας των σπουδαστών τους

Τέσσερις βασικές αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο προτείνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Στη Σύνοδό τους, που αρχίζει αύριο στην Κομοτηνή, αναμένεται να προτείνουν μία νέα, περιορισμένη εκδοχή του νόμου-πλαισίου, η οποία πλήττει τη βασική φιλοσοφία του, ακυρώνοντας ουσιαστικά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι πρυτάνεις ζητούν να μην εφαρμοσθεί η διάταξη για καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, αίτημα στο οποίο συγκλίνουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, τα προνόμια των οποίων «ψαλιδίζονται» από την καθολική συμμετοχή των φοιτητών. Ζητούν, από την άλλη, να προβλεφθούν κυρώσεις για όσους -κυρίως μειοψηφικές ομάδες φοιτητών- βίαια διακόπτουν συνεδριάσεις ακαδημαϊκών οργάνων με μη... επιθυμητή ατζέντα.

Τα πολύ αργά βήματα στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων -από τις 475 σχολές και τμήματα μόλις τα 104 έχουν προχωρήσει- προβληματίζει τους πρυτάνεις, πολλοί εκ των οποίων προκρίνουν αποσύνδεση της αξιολόγησης από τον τετραετή προγραμματισμό.

Η τέταρτη αλλαγή αφορά τη συμμετοχή εξωτερικών αξιολογητών στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή ή την εξέλιξη των πανεπιστημιακών. Μία διάταξη που θεωρείται «δύσχρηστη», με αποτέλεσμα να προτείνεται η μείωση του αριθμού των εξωτερικών κριτών.

Τα αιτήματα που θα θέσουν στον υπουργό Παιδείας

Μείζονα επίσης θέματα θα τεθούν από τους πρυτάνεις στον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι πρυτάνεις ζητούν:

- Θέσπιση κανόνων στους οικονομικούς ελέγχους. Το θέμα των καταλογισμών σε μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών του Παν. Κρήτης θέτει το ζήτημα του ελέγχου σκοπιμότητας από επιθεωρητές για δαπάνες για τις οποίες υπάρχουν αιτιολογημένες αποφάσεις συλλογικών οργάνων όπως η Σύγκλητος.

- Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς με τα υπάρχοντα κονδύλια καλύπτονται μόνο λειτουργικές δαπάνες και δεν μπορεί να γίνει αναπτυξιακός προγραμματισμός των ιδρυμάτων.

- Επίσπευση της έγκρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (μέσα στην άνοιξη αντί τέλη καλοκαιριού, όπως συμβαίνει) ώστε να είναι δυνατή η μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων και η υλοποίηση έργων υποδομής, που τώρα σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

- Ισοτίμηση με το ευρωπαϊκό master των πτυχίων που χορηγούν οι πενταετούς διάρκειας πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές.

Στη Σύνοδο θα ζητηθεί και ο νέος νόμος για την έρευνα καθώς και το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Ο νόμος για την έρευνα συγκεντρώνει τα πυρά των ΑΕΙ (σχετικές αποφάσεις έχουν εκδώσει το Παν. Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Παν. Πατρών) καθώς θεωρείται ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των ιδρυμάτων, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί η συμμετοχή των ΑΕΙ στην κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα σε αυτά και τα ερευνητικά κέντρα. Ο νόμος για την έρευνα συνδέεται και με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όπου δίνεται στα ΤΕΙ η δυνατότητα να οργανώνουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς τη συμμετοχή/εποπτεία των πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά σε αυτό το άνοιγμα προς τα ΤΕΙ -και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις πρυτάνεων στην «Κ»- τονίζοντας ότι το μόνο που μένει στα ΑΕΙ είναι η οργάνωση διδακτορικών. Κάτι που ερμηνεύεται ως αποδυνάμωση του ρόλου και της θέσης των πανεπιστημίων «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΑΕΙ και ΤΕΙ, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Πρέπει, όμως, να αναζητήσουμε αυτούς τους τρόπους» λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Νέο νόμο - πλαίσιο light θέλουν οι πρυτάνεις
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που προτείνουν, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

Του Αποστολου Λακασα

Τέσσερις βασικές αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνουν οι πρυτάνεις. Ο στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να αναζητηθεί μία διέξοδος από τις όποιες λειτουργικές δυσχέρειες προκαλεί ο νέος νόμος. Βέβαια, οι πρυτάνεις με τις παρεμβάσεις τους προτείνουν μία νέα, light εκδοχή του νόμου-πλαισίου. Ειδικότερα, η κατάσταση στα πανεπιστήμια κρίνεται οριακή λόγω των δυσκολιών που έχουν ανακύψει ή προβλέπεται να προκύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που αρχίζει αύριο στην Κομοτηνή, αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας τροποποιήσεις στον νόμο-πλαίσιο ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τους έχουν θορυβήσει τα φαινόμενα βίας από μικρές ομάδες φοιτητών που διακόπτουν συνεδριάσεις πανεπιστημιακών οργάνων, με στόχο να μη ληφθούν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν. Μάλιστα, τα χειρότερα έπονται, αφού μέσα στην άνοιξη θα γίνουν εκλογές πρυτάνεων, κοσμητόρων και προέδρων με δεδηλωμένη την πρόθεση των αντιδρώντων αριστερών φοιτητικών παρατάξεων να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή του με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου κ. Κ. Σιμόπουλος, οι προτάσεις αφορούν βασικές διατάξεις, όπως ο τρόπος συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, η σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, η υιοθέτηση κυρώσεων για όσους καταλύουν συνεδριάσεις οργάνων. Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, οι προτάσεις τροποποίησης σε βασικά σημεία του νόμου είναι οι ακόλουθες:





Πηγή:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.02.2008 12:50:01
 
Αναγνώσθηκε 260 φορές